Connect with us

Новини

Руският посланик в Букурещ беше извикан в румънското външно министерство

Публикувано преди

на

Министърът на външните работи на Румъния Луминица Одобеску извика тази сутрин посланика на Руската федерация в Букурещ Валери Кузмин във връзка с поредица скорошни изявления на руската страна, става ясно от прессъобщение на ведомството, изпратено и до редакцията на БТА.

“По време на срещата на руския дипомат е било предадено дълбокото недоволство на румънската страна по отношение на изкривения, непълен и неподобаващ начин, по който се разглеждат, включително в публично съобщение на Посолството на Руската федерация, важни теми от двустранно значение, които имат своя произход от историческото минало”, се посочва в разпространената до медиите информация.

В петък (15 март) Посолството на Руската федерация в Букурещ публикува на официалната си страница в социалната мрежа Фейсбук данни, предоставени от Руското министерство на отбраната, според които „784 румънски наемници са се сражавали в Украйна, от които 349 са били убити от руската армия“. Твърденията на посолството предизвикаха реакция от румънското МВнР, което уточни, че подобна информация „е част от арсенала на хибридната война и дезинформационната кампания, насочена срещу страните членки на ЕС и НАТО, включително срещу Румъния“.

Друга тема, която интензивно се коментира от руски официални лица, е румънското съкровище в Москва, след като Европейският парламент гласува резолюция за връщането му в Румъния. Москва предаде, чрез говорителката на външното министерство Мария Захарова, че всички дългове на Румъния към Руската федерация и СССР, според редица експерти, възлизат на около „1365-1665 тона злато, което е 20-25 пъти повече от стойността на целия румънски златен резерв, изпратен в Русия през 1916-1917 г.“. Дмитрий Медведев, заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия, бе още по-краен и написа в руската социална мрежа „ВКонтакте“, че румънците не са нация и Румъния няма да получи нищо от Русия.

“Това е най-лошото изказване на Медведев. Това вече е атака срещу нашата национална идентичност“, коментира в интервю за Диджи24 Юлиан Фота, бивш съветник на президента.

По думите му казаното и написаното от Москва ще има големи последици във вътрешната политика на Румъния. “Причината е, че имаме екстремистки формации, които (…), атакувайки Запада, твърдят, че това ще е добре за Румъния. Тези хора сега имат проблем у дома, защото, атакувайки Запада, ни изпращат в обятията на някои, които ни отричат като народ. Е, къде ти е патриотизмът, когато пледираш в полза на някои, които ни унищожават като народ?“, коментира Фота.

Източник: БТА

България

Най-бедните пенсионери ще получат великденска добавка от 100 лева

Published

on

С 12 гласа „за“ и 6 „въздържал се“ Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание одобри предложение да има добавка от 100 лева за Великден за хората с размер на пенсията под линията на бедност. По данни на Националния осигурителен институт (НОИ), обявени на заседанието миналата седмица, пенсионерите в страната са около 2 040 000. Хората с пенсии под линията на бедност от 526 лева са 534 000 души. За добавките ще са нужни около 54 млн. лева, съобщиха депутати.

Продължи с четенето

България

Румен Радев: България максимално се възползва от Инициативата „Три морета“

Published

on

„От първата среща на върха на Инициативата „Три морета“ преди осем години досега този формат успя да консолидира значителна политическа подкрепа с основна цел – социалното и икономическо развитие на страните от Централна и Източна Европа чрез наваксване на изоставането в свързаността – енергийна, транспортна и дигитална“, заяви президентът на Република България Румен Радев при пристигането си за участие на срещата на върха в рамките на деветото издание на Инициативата „Три морета“ в Двореца на великите херцози в литовската столица Вилнюс, съобщи БТА.

„Далновидността на тази идея пролича особено силно през последните години, когато ни връхлетяха кризи от всякакъв характер – КОВИД-19, енергийна, войната в Украйна. И тези кризи доведоха до едно драматично прекъсване на доставките. Тяхното преодоляване изисква именно свързаност между нашите страни“, продължи държавният глава.

„Също така един от основните проблеми и предизвикателства пред Инициативата се явява липсата на достатъчно средства в инвестиционния фонд, които да отговарят на нивото на амбиция за мащабни инфраструктурни проекти. Но на този фон искам да споделя, че България максимално се възползва от Инициативата. Забележете само – преди четири години ние вложихме 20 милиона евро в Инвестиционния фонд, а успяхме да привлечем капитали в транспорта и енергетиката за 200 млн. Така че България успя да свърши една огромна работа за подкрепа именно на нашата свързаност, за развитието на енергетиката и транспорта“, каза още президентът.

„Но наред с конкретните практически ползи мога да кажа, че България има съществен принос за развитието на Инициативата. По време на българското председателство на Срещата на върха в София, която аз домакинствах през 2021 г., България предложи една друга важна за бъдещето ос на сътрудничество, а именно сътрудничество в иновациите, науката и научните изследвания. И тази наша идея беше подкрепена силно и постигнахме съгласие за създаване на иновационен фонд на „Три морета“. Така че, този фонд прогресира и вече работи успешно заедно с Европейския инвестиционен фонд. По този начин България дава своя принос за развитието на конкурентоспособността и устойчивото развитие на целия регион“, обобщи Радев.

Инициативата „Три морета“ е политически проект на 13 държави от ЕС, намиращи се между Балтийско, Адриатическо и Черно море, сред които и България. Участват още Литва, чийто президент Гитанас Науседа е домакин на форума днес, Латвия, Естония, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Хърватия, Словения, Румъния и Гърция. Украйна и Молдова се ползват със статут на асоциирани страни участнички.

Целта на Инициативата „Три морета“ е да насърчи по-бързото развитие и сближаване на региона чрез увеличаване на взаимосвързаността на държавите членки в областта на транспорта, енергетиката и цифровизацията, по-специално по оста Север-Юг, с цел да се подобри сближаване на ЕС и консолидиране на трансатлантическото партньорство между ЕС и САЩ.

Продължи с четенето

Варна

Асансьорните фирми вдигат месечните такси

Published

on

Асансьорните фирми отново вдигат месечните такси за поддръжка, съобщи БНР. Всяка фирма въвежда различен процент повишение.

От началото на април една от големите фирми, която обслужва асансьорните уредби във Варна, обяви със съобщения във входовете на жилищните кооперации, че също вдига таксата за обслужване. Повишението е с около 10 %, каза за Радио Варна управителят на фирмата Константин Иванов и уточни, че при другите фирми процентът е по-голям. Иванов обясни какви са причините за по-високите цени:

„Всяка година трябва да минаваме годишен технически преглед към Държавната агенция по метрология. Тяхната такса от 1 март е вдигната със 100%. По-високата минимална работна заплата от началото на годината допълнително качва нашите разходите. Плащаме и за курсове за правоспособност на техниците.“

Шестима техници обслужват около 300 асансьора, каза Иванов. Във Варна най-често асансьорите имат между 6 и 9 спирки. Шестетажен асансьор се проверява за час и половина:

„Проверяват се агрегати, носещи въжета, пълнят се масленици, смазват се релсовият път и ролките, ако са електрически. “

Дневниците за поддържане на асансьорите се държат в машинните помещения, а когато такива няма – в таблото за управление. Живеещите в кооперацията нямат достъп до тях, обясни Иванов. Това поставя под въпрос дали фирмите извършват задължителната месечна профилактика на асансьорите. Контролът е оставен в ръцете на Държавната агенция по метрология.

Константин Иванов не очаква друго повишение на месечните такси до края на годината.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page