Connect with us

Варна

Скъпата „Дупка“ на Варна – историята на противоречивия изкоп в сърцето на града

Публикувано преди

на

Какво е „Дупката“?

Варненци наричат това място „Дупката“ от дълги години. Това е парцел с обща площ 3,8 дка в идеалния център на Варна – на бул. Княз Борис I. От тези 3,8 дка, Община Варна в момента притежава 2,9 дка, но на много висока цена – буквално и преносно. Историята не „Дупката“ е заплетена и дълга, а до ден днешен нейното бъдеще остава неясно.

1950 г. – какво е имало на мястото на „Дупката“?

Както на повечето места в района, на това място е имало красиви сгради. Булевард Княз Борис I, който тогава е бил булевард Ленин, е бил една от най-красивите улици на Варна. Някои от коренните жители на Варна може все още да си спомнят магазина „Родна индустрия“ – той се е намирал на ъгъла с улица Батенберг.

Снимка: Идея за Варна

1981 г. – зелена площ

През тази година архивите показват проект, който е предвиждал създаване на парково пространство с фонтан. За този проект е трябвало да бъдат съборени част от красивите сгради – за да може да има достатъчно място за отдих за варненци. Този проект обаче не успява да бъде осъществен до край.

Снимка: Идея за Варна

Снимка: Идея за Варна

1986 г. – първоначалната идея зад „Дупката“

Превръщането на проекти за зелени площи в такива за търговски площи не е запазена марка на днешната реалност. През 1986 г. се появява нов проект, който предвижда на това място да бъде изграден Търговски дом, вдъхновен от успеха на ЦУМ в София. Започва реализация на проекта, събарят се няколко ценни сгради за града, изкопава се дълбока дупка за строежа, но през 1989 г. се налага всички дейности бързо да се преустановят.

По същото време се изгражда и автомобилния тунел Шипка и по време на строежа са открити две крепостни стени от античен Одесос. От Националния институт за паметници на културата се създава комисия. Тя излиза с позицията за съхраняване на древните останки, тъй като те са уникални за Варна. Точно това е и причината толкова дълго време тази дупка да зее в сърцето на града – тя остава в рамките на археологически резерват „Античен град Одесос“.

1994 г. – акционерно дружество „Търговски дом“

През 1994 г. е и следващият опит за реализация на проекта върху този парцел за 4-етажен магазин. Учредява се дружеството „Търговски дом“, в което Община Варна държи 45% от акциите и участва с правото си на собственост върху мястото. С участие от 55% в дружеството е държавната фирма „Лазур“ – тя участва с апортна вноска за строително-монтажни работи.

Парцелът първоначално е от 3,8 дка, но се оказва, че в границите му има национализиран имот (след 9 септември). Наследниците на този имот се борят много години да си го върнат по съдебен ред, като накрая се увенчават с успех – тези 900 кв. м. са извадени от капитала на акционерното дружество „Търговски дом“.

2004 г. – 26% по-малко

През тази година се случва нещо немислимо. Тъй като е взето решение за увеличаване на капитала на дружеството „Търговски дом“, Община Варна трябва да внесе само 6 680 лв., за да запази своя дял от 45%. Е, това се случва, но с твърде голямо забавяне – след крайния срок. По този начин общината губи цели 26% от дружеството. По този начин компанията на Георги Геров „ЦУМ“ АД придобива тези 26%, като най-голям акционер остава „Лазур“. Фирмата е приватизирана няколко години по-рано и вече е с друго име – „Феста холдинг“.

2006 г. – „ЦУМ“ АД като основен играч

2006 г. е една от повратните за „Дупката“. През пролетта бордът на директорите обезсилва акциите на общината, след което Геров ги изкупува. Той купува и акциите на „Феста холдинг“. След това Георги Геров предлага сделка на Община Варна – да върне всичките 70 000 акции в „Търговски дом“, но да бъде създадено ново дружество, което да отговаря за построяването на търговски център на това място. В това ново дружество идеята е „ЦУМ“ АД да притежава 75%, а „Търговски дом“ – 25%.

В края на годината Георги Геров прави дарението на акциите и казва, че строежът ще започне през пролетта на 2007 г. Сумата на този проект е между 15 и 20 млн. евро, като сградата трябва да бъде на 7 етажа. Проектът не започва изпълнението си навреме, а както знаем, малко по-късно започва световната финансова криза. Строителството върху „Дупката“ отново е замразено безсрочно.

2013 г. – „Не се вижда = няма проблем“

През 2013 г. алеята изрично се обособява като пешеходна, започват големи ремонти, а множеството бараки и магазинчета биват разчистени. „Дупката“ е скрита с рекламни пана, които се виждат и до днес. От тогава до днес, там има платен паркинг, който често е и препълнен през уикендите. През тази година започват преговори между държавата и Геров за откупуване на парцела.

2016 г. – лъч „надежда“

Когато Община Варна придобива от държавата 29% от акциите в дружеството „Международен панаир Пловдив“, варненци са изпълнени с надежда. Пловдивската фирма е с мажоритарен собственик точно Георги Геров, като се появява опцията за размяна с него срещу собствеността върху терена. Тези акции се оценяват на 16 млн. лв., но сделката пропада. Тъй като Община Пловдив отказва да вземе останалите държавни акции в Панаира (20%), Общинският съвет във Варна решава да върне и своите 29% от акциите на държавата и през 2017 г. това вече е факт.

2018 г. – скъпа дупка

През същия мандат, Общинският съвет на Варна е представен и с друго важно решение – закупуването на имота от Геров за сумата от 43,2 млн. лв. Тук трябва да се има предвид, че капиталът на дружеството е 29 млн. лв., а стойността на имота е само 7 млн. лв. В тази сума от 29 млн. са включени и оценените на около 21.5 млн. лв. 40 апартамента в жилищен комплекс в „Слънчев ден“, отново собственост на Геров.

Тодор Балабанов, тогавашен председател на Общинския съвет, обяснява, че в оценката от 43,2 млн. лв. (след анализ на независими експерти) е включен не просто парцелът, но и инвестиционния проект. За сравнение, през 2007 г., теренът е бил оценен само на 8 млн. лв. Главният архитект Виктор Бузев прави изказване, че ако Община Варна не стане собственик на „Дупката“, може там да изникне „чудовище“ от инвеститор, като варненци няма да имат никакъв контрол над това. Местният парламент одобрява тази сделка, като идеята е на общината да бъдат прехвърлени средства от държавата, с които да се осъществи.

2019 г. – анкета за „Дупката“

През тази година Община Варна инициира изследване сред варненци какво те искат да се случи с „Дупката“. Въпреки че общината все още не е официално във владението ѝ и собствеността ѝ не е официално прехвърлена, запитването все пак е факт. 57.9% от специалистите и 30% от гражданите гласуват мястото да бъде превърнато в многофункционален културен център. По-голямата част от варненци заявяват, че искат на това място да има обществено пространство – площад и парк, което е и най-ранната идея за „Дупката“. Това мнение се подкрепя и от 40.2% от експертите.

2024 г. – ами сега?

Над 5 години отнема ликвидирането на дружеството „ЦУМ“ АД, което общината купува с държавни пари през 2018 г. от пловдивския бизнесмен Георги Геров. Общинският съвет наскоро гласува този имот най-после да бъде предаден за управление на Община Варна.

През януари тази година Павел Попов, заместник-кмет по образование, култура и спорт, заяви, че са гласувани 1 млн. лв. държавни пари за проектиране и изграждане на зоната като такава за обществен отдих.

Проблемите

Първият проблем е, че общината притежава 2.9 дка от парцела, а 900 кв. м. все още са частна собственост. През януари тази година кметът Благомир Коцев обясни, че се водят разговори как Община Варна най-добре да се справи с казуса. Той счита, че единият начин е собственикът да бъде компенсиран от местната власт. Цената на декар, обаче, е твърде завишена – около 15 млн. лв. може да струва дооткупуването на парцела.

Вторият проблем е, че теренът все пак е обявен за културна ценност. Частите от стените на античния Одесос не са разкопани и изследвани напълно. Това означава, че осъществяването на каквото и да е строителство на мястото може да се окаже невъзможно.

Росица Димитрова е експерт в дигиталния маркетинг и основател на травъл блога Trips with Rosie, отличен от Министерството на туризма през 2020 г., а и от международни институции. Председател е на АСТОМ - асоциацията на травъл блогърите в България. Тя е и пейзажен фотограф, като най-често снима нощното небе и Луната.

Варна

Ето кои ще са адресите без ток на 12 април

Published

on

В периода 08.04.2024 – 12.04.2024 от 09:00 ч. до 12:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с.Гроздьово – МТП 10, съобщи БНР.

На 12.04.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – ул. Разлог бл. 705, ул. Болград 8, ул. Колкотница 3, 5, 7, 9, 11, ул. Царевец 7, 9, 25, ул. Тутракан 21, електрозахранени от ТП 1025, ТП 1027 и ТП 428.

На 12.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Тръстиково – клиентите, електрозахранени от МТП Шламоотвала.

На 12.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Девня – ул. Братя Миладинови, ул. Вихър, ул. Волга, ул. Козлодуй, ул. Марек, ул. Патриарх Евтимий, ул. Райко Даскалов, бул. Съединение, ул. Аспарух, ул. Димчо Дебелянов, ул. Климент Охридски, ул. Люлин, ул. Морава, ул. Пирин, ул. Христо Смирненски, ул. Г. Раковски, ул. Елин Пелин, ул. Искър, ул. Калиакра, ул. Средна гора, ул. Столетов, ул. Бачо Киро, ул. Драва, ул. Марица, ул. Отец Паисий, ул. Патлейна, ул. Дунав, ул. Фронтоваци, ул. Цар Самуил, ул. Явор и стопански двор, електрозахранени от ТП 3 ТКЗС Девня и ТП 9 Девня .
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 11:00 ч. и от 15:00 ч. до 17:00 ч. в районите на гр. Девня.

На 12.04.2024 от 09:00 ч. до 13:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – плаж Кабакум, района около х-л Писател и х-л Трой, електрозахранени от ТП 941 и ТП 1964.
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 13:00 ч. в районите на KK Чайка и м-ст Ален Мак.

В периода 08.04.2024 – 12.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Блъсково. Ще се редува поетапно изключване на отделни клонове от мрежа НН, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти.

В периода 08.04.2024 – 12.04.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Провадия – клиентите, електрозахранени от ТП Разсадник – сервиз.

В периода 08.04.2024 – 12.04.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Вълчи дол – улиците: Бузлуджа, Вапцаров, Георги Димитров, Драгоман, Дунав, Толбухин, Янтра, електрозахранени от ТП 10. Ще се редува поетапно изключване на отделни клонове от мрежа НН, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти.

В периода 08.04.2024 – 12.04.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Чернево – клиентите, електрозахранени от МТП 14 , ТП 1, ТП 2 , ТП 3 , ТП 4 и ТП 6. Ще се редува поетапно изключване на отделни клонове от мрежа НН, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти.

В периода 08.04.2024 – 12.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Есеница, с. Изворник, с. Калоян, с. Кракра, с. Искър – клиентите, електрозахранени от ТП 4, ТП 5 и ТП 7.

На 12.04.2024 от 12:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – Южна промишлена зона, фирмите: ММ-13 ЕООД, ЕСКАНА АД, ТЕХНОФЕР EООД, ДОКТОР ПРИНТЕР ЕООД.
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 12:00 ч. до 17:00 ч. в районите на Южна промишлена зона и фирмите: СЪНТРЪСТ ЕООД, ТРАНССТРОЙ-ВАРНА АД .

На 12.04.2024 от 08:30 ч. до 12:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – Западна промишлена зона, бул. Владислав Варненчик 320 вх.1 и вх.2, фирмите: ФЕЙС КАР ЕООД, ЕТ ТАНКО-32-ЦВЕТАН АНДРЕЕВ, ЕТ ТРОПИК КАР СЕРВИЗ ДИМИТРОВ, ЕТ ДИАМАНТ-90 Р – РАЙКО ДИНЧЕВ, Ю КАР ЕООД, ХЕЛИКС ПРЕС ЕООД, ПЛАНЕТ ЕНЕРДЖИ ЕООД, електрозахранени от ТП 1653 .

На 12.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Девня – ул. Георги Раковски, ул. Елин Пелин, ул. Искър, ул. Калиакра, ул. Климент Охридски, ул. Морава, ул. Пирин, ул. Раковски, бул. Съединение, ул. Средна гора и ул. Столетов – електрозахранини от ТП 7 Девня.

На 12.04.2024 от 13:30 ч. до 14:30 ч. и от 15:30 ч. до 16:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – ул. Добровник № 14 и 16, м-ст Кемер дере, м-ст Изгрев, м-ст Кокарджа, електрозахранени от ТП 290 .

На 12.04.2024 от 09:00 ч. до 16:30 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Суворово – клиентите, електрозахранени от ТП 6, TП 19, TП 16, TП 7, TП 31, TП 17 /района в посока с. Левски/.
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 10:30 ч. и от 15:00 ч. до 16:30 ч. в районите на с. Чернево, гр. Суворово.

На 12.04.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – кв. Възраждане, бул. Трети март № 1, № 3, електрозахранени от ТП 909.

Продължи с четенето

Варна

Благомир Коцев: Инфраструктурата във Варна трябва да догони частното строителство

Published

on

Ръководството на Община Варна разбира нуждата от това инфраструктурата да догони ръста на строителството и работи именно в тази насока. Варна има огромен потенциал да расте, както и посока, в която да се развива. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев при първата работна среща на ръководството на Община Варна с представители на Камарата на строителите в България.

За преодоляване на изоставането на инфраструктурата спрямо темповете на строителството, както и за обсъждането на политиките на Община Варна в областта на градоустройството, администрацията ще разчита на партньорството и експертизата на специалистите в бранша, подчерта кметът Коцев. Нужна ни е и вашата подкрепа за оказване на контрол върху качеството и сроковете на строителството, призова кметът на морската столица.

Той припомни пред представителите на КСБ, че Община Варна има много амбициозна инвестиционна програма за 2024 г. Финансирането се осигурява от бюджета на общината, националната инвестиционна програма на Министерството на финансите, Националния план за възстановяване и устойчивост, както и по програми на Министерството на образованието и науката.

Коцев припомни, че вече са подписани споразуменията за 27 проекта на стойност над 137 млн. лв. за 2024 – 2026 г. През тази година голяма част от тях ще бъдат вложени в проектиране, за да се преодолее наследената от предишната администрация слаба проектна готовност. Условието на държавата е проектите да бъдат започнати още тази година, като финансирането ще продължи в последващите две.

Ще разчитаме на строителния бранш за големите инфраструктурни проекти в града, каза още кметът Коцев. Участниците в срещата се обединиха около мнението, че Варна има нужда преди всичко от стратегическо планиране, от качествени проекти и засилен контрол върху тяхното изпълнение.

От строителната камара приветстваха идеята на администрацията да изгради във всички новообразувани жилищни зони по една пилотна улица, на която да се приложат всички елементи на уличната регулация. Така гражданите биха осъзнали ползите от това да се лишат от малка част от дворните си места, но да получат удобствата на градската среда и да повишат стойността на имотите си.

Строителният бранш подкрепя и идеята на ръководството на общината да се процедират Подробни устройствени планове на цели територии, а на „на парче“. Така ще се преодолеят строителният хаос и презастрояването, коментира и председателят на Областното председателство на КСБ инж. Пенко Стоянов. Във връзка с процесите по процедиране и разписване на ПУП,  кметът Коцев увери, че ежедневно се разписват планове и до няколко седмици изоставането ще бъде компенсирано.

Друго голямо предизвикателство пред Община Варна е водният цикъл и големият ВиК проект, който местното дружество изгражда по собствена програма, каза по време на срещата заместник-кметът по въпросите на строителството инж. Пламен Китипов. По думите му забавянето на обектите, при които се подменя ВиК инфраструктура, се е отразило негативно върху работата по някои от започнатите инфраструктурни проекти.

Негодността на електропреносната мрежа да отговори на строителните процеси в града е друг проблем, който кметът Коцев подчерта. Това е един много сериозен процес и ако не му се обърне внимание, инвестиционният процес ще спре, алармира той. Инж. Пенков се съгласи, че проблемите с електропреносната мрежа и отказите за присъединяване на нови обекти ще засегнат сериозно инвестиционните намерения, особено във връзка с изграждането на нова индустриална зона на Варна. Благомир Коцев допълни, че проблемът е във фокуса на вниманието на администрацията и ще продължи да се обсъжда при следващи срещи с представители на строителния бранш и на енергийните дружества.

Темите, повдигнати по време на работната среща, ще бъдат обсъждани в детайли по време на заседанията на Консултативния съвет по развитие на градската среда към кмета Благомир Коцев.

Продължи с четенето

Варна

Асансьорните фирми вдигат месечните такси

Published

on

Асансьорните фирми отново вдигат месечните такси за поддръжка, съобщи БНР. Всяка фирма въвежда различен процент повишение.

От началото на април една от големите фирми, която обслужва асансьорните уредби във Варна, обяви със съобщения във входовете на жилищните кооперации, че също вдига таксата за обслужване. Повишението е с около 10 %, каза за Радио Варна управителят на фирмата Константин Иванов и уточни, че при другите фирми процентът е по-голям. Иванов обясни какви са причините за по-високите цени:

„Всяка година трябва да минаваме годишен технически преглед към Държавната агенция по метрология. Тяхната такса от 1 март е вдигната със 100%. По-високата минимална работна заплата от началото на годината допълнително качва нашите разходите. Плащаме и за курсове за правоспособност на техниците.“

Шестима техници обслужват около 300 асансьора, каза Иванов. Във Варна най-често асансьорите имат между 6 и 9 спирки. Шестетажен асансьор се проверява за час и половина:

„Проверяват се агрегати, носещи въжета, пълнят се масленици, смазват се релсовият път и ролките, ако са електрически. “

Дневниците за поддържане на асансьорите се държат в машинните помещения, а когато такива няма – в таблото за управление. Живеещите в кооперацията нямат достъп до тях, обясни Иванов. Това поставя под въпрос дали фирмите извършват задължителната месечна профилактика на асансьорите. Контролът е оставен в ръцете на Държавната агенция по метрология.

Константин Иванов не очаква друго повишение на месечните такси до края на годината.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page