Ще заработи ли от 1 юли газовата връзка с Гърция?

0
91

Енергийните регулатори на България и Гърция решиха да сертифицират независимият оператор на газовата връзка между двете страни – компанията ICGB. Това ще позволи интерконекторът „Гърция-България“ да влезе в експлоатация от 1 юли 2022 г., уточняват от българския регулатор. Така страната ни може да получава доставки и от азерски газ.

Газовата връзка ще позволи свързване на газопреносните системи на България и Гърция и ще осигури диверсификация на източниците и маршрутите на доставките за страната и за Югоизточна Европа. Чрез интерконектора IGB целта е през втората половина на 2022 г. България да получава договорените 1 млрд. куб. метра природен газ по договора с Азербайджан. Това от голямо значение за осигуряване на доставките на „синьо гориво“ и за благоприятни цени за българските потребители.

Капацитетът на българо-гръцкия интерконектор прогнозира пренос на 3 млрд. куб. метра природен газ. Това дава възможност България и съседните страни да получат доставки от Южния газов коридор и от пазара на втечнен газ чрез строящия се терминал при Александруполис.

Новата газова връзка предоставя още един маршрут за транспортиране на втечнен газ от САЩ, Алжир, Катар, Египет, Нигерия и други страни. В дългосрочeн план по интерконектора IGB ще може да се транспортира природен газ от Израел и Кипър, както и допълнително от Азербайджан и други страни.

Проектът ще бъде изпратен на ЕК за становище преди двата регулаторни органа окончателно да приемат решението за сертифициране.

expert.bg

Tagsгаз

Comments are closed.

You cannot copy content of this page