Connect with us

Интересно

Разореният милиардер Банкман-Фрайд може да получи доживотна присъда

Публикувано преди

на

Бившият главен изпълнителен директор на фалиралата криптоборса FTX – Сам Банкман-Фрайд, не е изключено да получи доживотна присъда за извършването на няколко сериозни престъпления според американското законодателство. Делото се очертава да се проточи, изваждайки наяве любопитни данни за начина, по който е била ръководена компанията, пише CNBC.

В продължение на няколко години името Сам Банкман-Фрайд, познат още като SBF, се свързваше с млад гений, който светкавично се превърна в гигант в криптоиндустрията, създавайки империя за десетки милиарди долари. Много хора – от най-големите инвеститори на рисков капитал в Силициевата долина до знаменитости от шоубизнеса – вложиха пари в неговата компания. Дори я рекламираха.

Съвсем друга история чухме преди няколко седмици. На пресконференция Сам Банкман-Фрайд се описа като неопитен и начинаещ бизнесмен, който не е знаел какво се случва около него. Според бивши федерални прокурори, съдебни адвокати и правни експерти това сериозно отклонение от досега градения имидж е добре планиран ход. Той напомня на класическа правна защита, наречена „стратегия на лошия бизнесмен“.

На този етап се знае, че липсват 8 млрд. долара на клиенти. Те вероятно са били използвани за покриване на огромните загуби на Alameda Research – хедж фондът, който Сам Банкман-Фрайд основава. И двете му компании вече са фалирали с дългове за милиарди долари в счетоводните книги.

Дни след като влезе в ролята на нов изпълнителен директор на FTX, експертът Джон Рей III, известен с това, че оглави ликвидацията на Enron, заяви, че през 40-годишната си криера никога не е виждал „такъв пълен провал на корпоративния контрол и такова пълно отсъствие на надеждна финансова информация”.

Макар SBF да отрича многократно, че е извършвал измами в криптокомпанията си, това е престъпление, за което може да влезе зад решетки доживот. Затова предстои да се изясни дали той е подвел клиентите на FTX да вярват, че парите им са налични и не са използвани за други цели, смята Ренато Мариоти, бивш федерален прокурор и адвокат. Според него има вероятност за образуване на дело за измама.

„Ако представлявах г-н Банкман-Фрайд, бих му казал, че трябва да е много загрижен за времето в затвора. Това трябва да бъде първостепенна грижа за него”, казва Мариоти.

В какво може да бъде обвинен Сам Банкман-Фрайд?

Младият предприемач Банкман-Фрайд може да бъде изправен пред няколко потенциални обвинения – граждански и наказателни, както и частни дела от милиони кредитори на FTX, казаха правни експерти пред CNBC.

Засега всичко е в сферата на хипотезата. За една осъдителна присъда в бъдеще от значение ще бъде и това, че бившият главен изпълнителен директор на криптоборсата не е бил осъждан за каквото и да е престъпление.

Според Ричард Левин, партньор в Nelson Mullins Riley & Scarborough, където ръководи практиката по финтех и регулиране, има три различни правни заплахи, пред които е изправен SBF в САЩ.

Първото е наказателно действие от Министерството на правосъдието на САЩ за потенциални „престъпни нарушения на законите за ценните книжа, законите за банкови измами и законите за електронни измами.

В този случай прокурорите ще трябва да докажат извън разумно съмнение, че Банкман-Фрайд или неговите сътрудници са извършили престъпна измама, казва Мариоти.

„Аргументът би бил, че Alameda е подмамил тези хора да дадат парите си, за да могат да ги използват, за да поддържат друг бизнес“, уточнява той.

Банкман-Фрайд също може да бъде изправен пред съда с граждански иск. „Той може да дойде от Комисията по борсите на ценни книжа и Комисията за търговия със стокови фючърси, както и от държавните регулатори на банките и ценните книжа“, казва Левин.

Срещу бившия милиардер може да бъдат заведени и много групови искове.

Кой ще повдигне обвинение срещу Сам Банкман-Фрайд?

Има ясни признаци, че интерес по случая проявяват Департаментът по правосъдие на САЩ и Комисията по ценните книжа и борсите. Те си сътрудничат отблизо след колапса на FTX. Този вид сътрудничество позволява наказателни и граждански разследвания да протичат едновременно и регулаторните и правоприлагащите органи да събират информация по-ефективно.

Комисията по ценните книжа на Бахамските острови също е предприела действия. Тя смята, че има юрисдикция и стигна дотам, че заведе отделно дело в съда по несъстоятелност в Ню Йорк. Този случай оттогава е включен в основната процедура за защита от фалит на FTX, но бахамските регулатори продължават да разследват дейностите на FTX.

Срещу поръчителите на FTX, на свой ред, вече има заведени групови искове от инвеститори, които са загубили спестяванията си. Сред тях са комикът Лари Дейвид и звездата на американския футбол Том Брейди.

Други компании от криптоиндустрията също авеждат дело срещу Банкман-Фрайд. BlockFi го съди, търсейки неназовано обезпечение.

Съдебни дела са започнати и във федералните съдилища във Флорида и Калифорния. Там Банкман-Фрайд е изправен пред колективни искове за „една от най-големите измами в историята“, се казва в дело в калифорнийския съд.

Каква присъда може да получи Сам Банкман-Фрайд?

Най-вероятното наказателно обвинение срещу бившия милиардер е онлайн измама.  Ако Департамента по правосъдие на САЩ успее да постигне осъдителна присъда, съдията ще вземе предвид няколко фактора, за да определи наказанието. Един от тях е размерът на загубите. Предвид това, че става дума за милиарди долари, не е изключено младият мъж да влезе в затвора доживот.

„Във федералната система всяко престъпление винаги има начална точка“, казва Брейдън Пери – единственият официален регулатор на FTX в САЩ.

Федералните насоки за присъди следват цифрова система за определяне на максималната и минималната допустима присъда, но системата може да бъде езотерична. Скалата или „нивото на нарушението“ започва от едно и достига до 43. Присъдата за онлайн измама се оценява като седем по скалата, като минималната присъда варира от нула до шест месеца.

Пери изчислява, че всяка загуба над $550 милиона добавя 30 точки към основното ниво на престъпление. Клиентите на FTX са загубили милиарди.

Наличието на 25 или повече жертви добавя 6 точки, а използването на определени регулирани пазари добавя 4, продължава специалистът.

В този хипотетичен сценарий Банкман-Фрайд би увеличил скалата до 43 въз основа на тези подобрения. Това означава, че той може да получи доживотна присъда, без възможност за контролирано освобождаване, ако бъде осъден за едно престъпление за измама.

Тази присъда може да бъде намалена заради смекчаващи обстоятелства, напомня Пери. Например заради обстоятелства, които биха намалили тежестта на всяко предполагаемо престъпление.

„На практика много обвиняеми с бели якички получават по-малки присъди от това, което насоките диктуват“, казва Пери пред CNBC.

Банкман-Фрайд може да бъде осъден да плати огромни граждански глоби. Някога той бе мултимилиардер, но сега твърди, че разполага с едва 100 000 долара.

„В зависимост от това, което е открито като част от разследванията на правоохранителните органи и гражданските власти, може да очаквате както тежки парични санкции, така и потенциално лишаване от свобода за десетилетия“, казва Левин.

Колко дълго ще се проточат делата?

Според Мариоти подобни случаи отнемат години, “за да се сглобят”.

Във FTX събирането на достатъчно данни за съдебно преследване може да бъде много по-трудно. Съобщава се, че разходите са били обработвани чрез софтуер за съобщения, например, което затруднява точното определяне как и кога парите са изтичали за законни разходи. При фалита на Enron висшите ръководители не бяха обвинени до почти три години след фалита на компанията. Този вид времева линия вбесява някои в криптообщността.

„Фактът, че Сам все още се разхожда свободен и необременен, вероятно способен да прикрие следите си и да унищожи доказателства, е пародия“, каза Ник Картър, партньор в Castle Island Ventures.

„Хората не трябва да прибързват със заключението, че нещо не се случва, само защото не е било публично разкрито“, казва Левин.

Може ли Сам Банкман-Фрайд да изчезне безследно?

Това винаги е възможно, когато преследваният човек има пари, казва Пери. Сам Банкман-Фрайд обаче казва, че в момента не разполага с много. Затова Пери определя риска от бягство като невероятен.

Междувременно SBF има много неща, за които да мисли. Конгресменът Максин Уотърс му изпрати покана в Twitter да се яви на изслушването на 13 декември. На това Банкман-Фрайд отговори в Twitter, че ако разбере какво се е случило във FTX дотогава, ще се появи.

profit.bg

Продължи с четенето

Интересно

Ето за какво да внимавате при почивката на плажа

Published

on

Търговците да бъдат коректни, а почиващите да четат внимателно условията за ползването на туристическите услуги. За това призова Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“ пред радио „Фокус“.

„В началото на новия летен сезон станах свидетел на ситуация, в която туристи се възмущаваха, че са им таксували шалтета и масичка към наетите от тях два шезлонга и чадър, като твърдяха, че не е имало предварителна информация за това. Нашата проверка на информационната табела за платената зона показа, че цени за наем на масичка и шалтета все пак има, но те са със значително по-дребен шрифт и в далеч по-невзрачен цвят в сравнение с тези за основните атрибути – шезлонг и чадър. Това е некоректно от страна на търговеца и може да въведе в заблуждение потребителя, както и се е случило с тези хора“, разказа Руменова. Тя добави, че това е нелоялна търговска практика и за нея трябва да сезират контролния орган – Комисия за защита на потребителите, както и Министерството на туризма.

Във връзка със случая експертът припомни, че ценоразписите за предоставяните на плажа и където и да било другаде услуги, менютата в заведенията и т.н., трябва задължително да са и на български език и в български лева. Те трябва да са ясно и четливо изписани и да не въвеждат в заблуждение чрез игра с шрифтове, цветове и пр. Освен това, ако търговецът не е посочил цена за дадена услуга, то потребителят не следва да дължи нищо.

Габриела Руменова препоръча още преди да резервираме място за настаняване, след като вече сме прегледали няколко оферти, да се върнем и да прочетем отново в детайли тази, на която сме се спрели, преди да я капарираме. Така ще се уверим, че не сме се заблудили за нещо. Добре е също така преди това да се свържем с обекта и да се поинтересуваме на рецепция за важните за нас неща, тъй като от наша гледна точка те може да се решаващи да се спрем на именно тази оферта, а за хотелиера да са второстепенни или съвсем незначителни.

Тя даде пример с чадъри към all inclusive-a на хотел, които се оказват на последна линия. А също и с история на майка с малки деца с резервация на стая, за която се е знаело, че няма изглед към морето, но не е било известно, че прозорците гледат към гробищата. Руменова обърна внимание и на това да се внимава с амбулантните търговци на храна и плажни принадлежности, както и задължително да се изисква касов бон.

expert.bg

Продължи с четенето

Интересно

Български град се класира в Топ 10 на най-достъпните плажни дестинации за живот по света

Published

on

Мнозина мечтаят да се събудят от успокояващия звук на разбиващите се вълни, но с инфлацията и цените на недвижимите имоти, които повишават разходите за живот, малцина могат да си позволят да се преместят в крайбрежен град. Това обаче не означава, че трябва да изоставите фантазията си, тъй като много плажни общности по целия свят предлагат достъпни жилища и живот на добра стойност.

И докато разходите за живот до голяма степен зависят от вашите навици за харчене, плажните градове, които екпът на Travel & Leisure, гарантират, че бюджетът ви ще ви позволи да не жертвате малките удоволствия като хранене навън, наслаждаване на културни дейности и събития и възползване от всичко, което дестинацията може да предложи.

Независимо дали планирате пенсионирането си, или искате да опитате живота на дигиталните номади, ето 10 бюджетни места по целия свят – както малки, така и големи, където сърфът, пясъкът и слънцето са 365 дни на годината.

За съставянето на този списък от T+L са се консултирали с експерти по живот в чужбина от International Living. Взети са предвид и множество доклади за разходите за живот в градовете по света.

1. Джорджтаун, Пенанг, Малайзия 

Столицата на Пенанг – остров край западното крайбрежие на Малайзия, е оживен град, известен със своите исторически забележителности и колониална архитектура, които бяха признати от ЮНЕСКО и включени в списъка на организацията за обекти на световното наследство през 2008 г. Градът е известен и със своите улично изкуство, оживен нощен живот и разнообразно население, отразено в еклектичната сцена за хранене, която съчетава малайски, китайски и индийски влияния.

Според данни на International Living една двойка може да живее в града с месечен бюджет от 1 760 долара, докато 2 500 долара ще ви осигурят място в луксозна многоетажна сграда с изглед към океана и курортни удобства.

2. Валенсия, Испания 

Известна като родното място на паелята, Валенсия предлага фантастична кулинарна сцена, поразителна архитектура и достъпен живот, което редовно ѝ дава място в класациите на най-добрите плажни дестинации за живот в Европа.

Градът има няколко плажа със златен пясък и е на кратък полет от Балеарските острови Майорка, Ибиса и Менорка (или 5 до 7 часа пътуване с ферибот).

Двойка, която наема апартамент с две спални в центъра на Валенсия, може да живее комфортно с месечен бюджет от 2635 долара, според International Living.

3. Масатлан, Мексико 

Миналата година тази недооценена плажна дестинация се класира сред най-достъпните общности в Мексико за експати. GoBankingRates изчисли, че човек се нуждае от по-малко от 1300 долара на месец, за да живее комфортно, като тази цифра включва наема. Компанията също отбелязва, че апартамент с една спалня в центъра на града струва около 620 долара на месец.

Населеното място, което вече има значителна общност от емигранти, е дом на красива историческа местност, над 16 км плажове (включително няколко на трите острова край бреговете му) и много музикални събития през цялата година.

4. Кангу, Бали, Индонезия 

Перфектните плажове на Бали и спокойният начин на живот са привлекли много чужденци, но ако търсите една от най-достъпните дестинации на острова, помислете за Кангу. Това все по-популярно село на южния бряг на Бали е близо до някои от най-важните храмове на острова, плюс това е заобиколено от живописни оризища и бананови плантации.

Можете да очаквате да харчите под 1500 долара на месец тук, от които 800 долара отиват за наемане на вила с две спални, според International Living.

5. Хуа Хин, Тайланд 

Бивше рибарско селище, Хуа Хин  сега е предпочитано крайбрежно място за бягство както за местните жители, така и за посетителите, благодарение на своите красиви плажове, голф игрища, ресторанти с морска храна, оживен нощен пазар и храмове. И докато дестинацията има много градски удобства, ако ви липсва оживлението на големия град, Банкок е на около 3 часа с кола и е лесен за посещение за един уикенд.

International Living посочва, че двойките в Хуа Хин могат да живеят комфортно с месечен бюджет от 2000 долара, който покрива хранене навън няколко пъти седмично, хранителни стоки, развлечения и наемане на имот с 1 или 2 спални.

6. Варна, България 

Разположена на българското черноморско крайбрежие, северно от Гърция и Турция, Варна  е средно голям град, предлагащ достъп до живописни плажове, музеи, аквариум, оживена градина, много курорти и международно летище. Регионът е перспективна луксозна дестинация на Балканския полуостров, с присъствие на световни хотелиерски марки като Meliá. Nobu наскоро обяви плановете си да отвори имот в района. А голф ентусиастите могат да практикуват на едно от най-живописните игрища в региона на Thracian Cliffs, с изглед към Черно море.

По местни данни обзаведен тристаен апартамент във Варна  струва около 655 долара на месец и горе-долу толкова за други разходи. България, като цяло, беше обявена за едно от най-добрите места за инвестиране в недвижимите имоти  от Sothebys през 2023 г., припомнят от T+L.

7. Лагос, Португалия 

Регионът Алгарве в Португалия е магнит за експати, благодарение на своите окъпани от слънце плажове, вкусна кухня и много очарователни села и малки градове. Лагос, по-специално, е популярен избор, тъй като комбинира градски удобства със спокойния начин на живот на курортен град, включително оживен нощен живот, отлично пазаруване и яхтено пристанище.

Експертите на International Living изчисляват, че една двойка ще се нуждае от месечен бюджет от около 2080 долара, включително наема.

8. Тулон, Франция 

Този град по протежение на Средиземно море може да не е толкова известен като Марсилия или Ница, което го прави привлекателен като начална база. Като врата към Прованс, Тулон е идеална дестинация за вкусна храна от региона и за любуване на зашеметяващата природа. Жителите се радват на изобилие от слънце през цялата година, красива историческа архитектура, изобилие от кафенета и ресторанти и процъфтяваща художествена сцена. С няколко плажа в и около града, никога не сте твърде далеч от пясъчна ивица.

Capital.fr съобщава, че средният наем за апартамент с една спалня в Тулон е 16 долара на кв. метър (или около 600 долара на месец), плюс около 150 долара за електричество и отопление.

9. Азорски острови, Португалия 

Азорските острови са много по-спокойна, по-малко пренаселена и по-достъпна алтернатива на континенталната част на Португалия. Деветте острова, съставляващи архипелага, се гордеят с драматични пейзажи с вулкани, лагуни, термални извори и малки градове, където животът тече с по-бавно темпо.

Въпреки че някои стоки може да струват повече, защото са вносни, животът на Азорските острови обикновено е по-евтин, отколкото на континента – около 1500 долара на месец. В столицата Понта Делгада на остров Сао Мигел месечните разходи са около 1200 долара, ако сте сам, и 2850 долара за 4-членно семейство, според Expatistan.com.

10. Пуерто Морелос, Мексико 

Ривиера Мая е оживена дестинация за ваканция и втори дом, където жилищата не са съвсем евтини в наши дни, но ако търсите достъпна алтернатива в района, малкото рибарско селище Пуерто Морелос, разположено между Плая дел Кармен и Канкун е най-добрият ви залог.

За разлика от по-известните си съседи, тази карибска общност е по-спокойна, предлагайки много възможности да останете активни. Същевременно благодарение на близостта си до Канкун (градът е на около 1 час път с кола), жителите имат достъп до качествено здравеопазване и други градски удобства.

International Living отбелязва, че една двойка може да живее тук с 1700 долара на месец, от които наемът е от 500 до 700 долара, в зависимост от апартамента.

Източник: Travel & Leisure

Продължи с четенето

България

Един милион българи стягат куфарите и тръгват на път следващата седмица

Published

on

Снимката е илюстративна.

Един милион българи стягат куфарите и тръгват на път следващата седмица. Туроператорите отчитат бум на пътуванията заради многото почивни дни около Великден и Гергьовден, съобщи NOVA.

Курортите са готови да посрещнат стотици хиляди туристи за почивните дни. По-голяма част от почиващите избират Черноморието, макар че все още е хладно за плаж.

От пътуващите българи 850 000 избират да останат у нас, други 150 000 ще посрещнат празниците в чужбина.

„Около 300 000 ще бъдат туристите в страната в различни форми и места за настаняване. Това, което е най-търсено е спа и уелнес. Съответно хотелите, които са отворени по Черноморието, търсят се къщи за гости и вили”, каза Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма .

Хотелиерите по Черноморието правят генерална репетиция преди летния сезон. Над 70% от местата за настаняване ще отворят за Великденските празници. Имат готовност, подготовката върви с пълна пара.

От бранша посочват, че цените на морето започват от 100-120 лева на човек за нощувка. Отчитат леко поскъпване при all inclusive пакетите, защото храната е най-голямото перо от бюджета.

„Очаква се да има едно завишение от порядъка на 10-15% на цените спрямо миналата година”, добавя Станислав Стоянов, зам.-председател на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци.

И хотелиери в Банско се опитват да привличат туристи по празниците тази пролет, макар че снегът се топи.

Но по-евтино ли е българското? Последният доклад за пътувания от Пощенската служба на Великобритания нарежда страната ни на седмо място по достъпност за туристите с дневен бюджет от 143 лв. Сред по-евтините дестинации са Япония, Португалия и Египет.

„По-евтино от България никой не може да намери”, подчертава Драганов.

И към още един регистриран бум в туризма. Все повече чужденци избират страната ни за почивка през първата седмица на май. Като причина изтъкват по-различното празнуване на Великден от източноправославните християни.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page