Connect with us

Интересно

Разореният милиардер Банкман-Фрайд може да получи доживотна присъда

Публикувано преди

на

Бившият главен изпълнителен директор на фалиралата криптоборса FTX – Сам Банкман-Фрайд, не е изключено да получи доживотна присъда за извършването на няколко сериозни престъпления според американското законодателство. Делото се очертава да се проточи, изваждайки наяве любопитни данни за начина, по който е била ръководена компанията, пише CNBC.

В продължение на няколко години името Сам Банкман-Фрайд, познат още като SBF, се свързваше с млад гений, който светкавично се превърна в гигант в криптоиндустрията, създавайки империя за десетки милиарди долари. Много хора – от най-големите инвеститори на рисков капитал в Силициевата долина до знаменитости от шоубизнеса – вложиха пари в неговата компания. Дори я рекламираха.

Съвсем друга история чухме преди няколко седмици. На пресконференция Сам Банкман-Фрайд се описа като неопитен и начинаещ бизнесмен, който не е знаел какво се случва около него. Според бивши федерални прокурори, съдебни адвокати и правни експерти това сериозно отклонение от досега градения имидж е добре планиран ход. Той напомня на класическа правна защита, наречена „стратегия на лошия бизнесмен“.

На този етап се знае, че липсват 8 млрд. долара на клиенти. Те вероятно са били използвани за покриване на огромните загуби на Alameda Research – хедж фондът, който Сам Банкман-Фрайд основава. И двете му компании вече са фалирали с дългове за милиарди долари в счетоводните книги.

Дни след като влезе в ролята на нов изпълнителен директор на FTX, експертът Джон Рей III, известен с това, че оглави ликвидацията на Enron, заяви, че през 40-годишната си криера никога не е виждал „такъв пълен провал на корпоративния контрол и такова пълно отсъствие на надеждна финансова информация”.

Макар SBF да отрича многократно, че е извършвал измами в криптокомпанията си, това е престъпление, за което може да влезе зад решетки доживот. Затова предстои да се изясни дали той е подвел клиентите на FTX да вярват, че парите им са налични и не са използвани за други цели, смята Ренато Мариоти, бивш федерален прокурор и адвокат. Според него има вероятност за образуване на дело за измама.

„Ако представлявах г-н Банкман-Фрайд, бих му казал, че трябва да е много загрижен за времето в затвора. Това трябва да бъде първостепенна грижа за него”, казва Мариоти.

В какво може да бъде обвинен Сам Банкман-Фрайд?

Младият предприемач Банкман-Фрайд може да бъде изправен пред няколко потенциални обвинения – граждански и наказателни, както и частни дела от милиони кредитори на FTX, казаха правни експерти пред CNBC.

Засега всичко е в сферата на хипотезата. За една осъдителна присъда в бъдеще от значение ще бъде и това, че бившият главен изпълнителен директор на криптоборсата не е бил осъждан за каквото и да е престъпление.

Според Ричард Левин, партньор в Nelson Mullins Riley & Scarborough, където ръководи практиката по финтех и регулиране, има три различни правни заплахи, пред които е изправен SBF в САЩ.

Първото е наказателно действие от Министерството на правосъдието на САЩ за потенциални „престъпни нарушения на законите за ценните книжа, законите за банкови измами и законите за електронни измами.

В този случай прокурорите ще трябва да докажат извън разумно съмнение, че Банкман-Фрайд или неговите сътрудници са извършили престъпна измама, казва Мариоти.

„Аргументът би бил, че Alameda е подмамил тези хора да дадат парите си, за да могат да ги използват, за да поддържат друг бизнес“, уточнява той.

Банкман-Фрайд също може да бъде изправен пред съда с граждански иск. „Той може да дойде от Комисията по борсите на ценни книжа и Комисията за търговия със стокови фючърси, както и от държавните регулатори на банките и ценните книжа“, казва Левин.

Срещу бившия милиардер може да бъдат заведени и много групови искове.

Кой ще повдигне обвинение срещу Сам Банкман-Фрайд?

Има ясни признаци, че интерес по случая проявяват Департаментът по правосъдие на САЩ и Комисията по ценните книжа и борсите. Те си сътрудничат отблизо след колапса на FTX. Този вид сътрудничество позволява наказателни и граждански разследвания да протичат едновременно и регулаторните и правоприлагащите органи да събират информация по-ефективно.

Комисията по ценните книжа на Бахамските острови също е предприела действия. Тя смята, че има юрисдикция и стигна дотам, че заведе отделно дело в съда по несъстоятелност в Ню Йорк. Този случай оттогава е включен в основната процедура за защита от фалит на FTX, но бахамските регулатори продължават да разследват дейностите на FTX.

Срещу поръчителите на FTX, на свой ред, вече има заведени групови искове от инвеститори, които са загубили спестяванията си. Сред тях са комикът Лари Дейвид и звездата на американския футбол Том Брейди.

Други компании от криптоиндустрията също авеждат дело срещу Банкман-Фрайд. BlockFi го съди, търсейки неназовано обезпечение.

Съдебни дела са започнати и във федералните съдилища във Флорида и Калифорния. Там Банкман-Фрайд е изправен пред колективни искове за „една от най-големите измами в историята“, се казва в дело в калифорнийския съд.

Каква присъда може да получи Сам Банкман-Фрайд?

Най-вероятното наказателно обвинение срещу бившия милиардер е онлайн измама.  Ако Департамента по правосъдие на САЩ успее да постигне осъдителна присъда, съдията ще вземе предвид няколко фактора, за да определи наказанието. Един от тях е размерът на загубите. Предвид това, че става дума за милиарди долари, не е изключено младият мъж да влезе в затвора доживот.

„Във федералната система всяко престъпление винаги има начална точка“, казва Брейдън Пери – единственият официален регулатор на FTX в САЩ.

Федералните насоки за присъди следват цифрова система за определяне на максималната и минималната допустима присъда, но системата може да бъде езотерична. Скалата или „нивото на нарушението“ започва от едно и достига до 43. Присъдата за онлайн измама се оценява като седем по скалата, като минималната присъда варира от нула до шест месеца.

Пери изчислява, че всяка загуба над $550 милиона добавя 30 точки към основното ниво на престъпление. Клиентите на FTX са загубили милиарди.

Наличието на 25 или повече жертви добавя 6 точки, а използването на определени регулирани пазари добавя 4, продължава специалистът.

В този хипотетичен сценарий Банкман-Фрайд би увеличил скалата до 43 въз основа на тези подобрения. Това означава, че той може да получи доживотна присъда, без възможност за контролирано освобождаване, ако бъде осъден за едно престъпление за измама.

Тази присъда може да бъде намалена заради смекчаващи обстоятелства, напомня Пери. Например заради обстоятелства, които биха намалили тежестта на всяко предполагаемо престъпление.

„На практика много обвиняеми с бели якички получават по-малки присъди от това, което насоките диктуват“, казва Пери пред CNBC.

Банкман-Фрайд може да бъде осъден да плати огромни граждански глоби. Някога той бе мултимилиардер, но сега твърди, че разполага с едва 100 000 долара.

„В зависимост от това, което е открито като част от разследванията на правоохранителните органи и гражданските власти, може да очаквате както тежки парични санкции, така и потенциално лишаване от свобода за десетилетия“, казва Левин.

Колко дълго ще се проточат делата?

Според Мариоти подобни случаи отнемат години, “за да се сглобят”.

Във FTX събирането на достатъчно данни за съдебно преследване може да бъде много по-трудно. Съобщава се, че разходите са били обработвани чрез софтуер за съобщения, например, което затруднява точното определяне как и кога парите са изтичали за законни разходи. При фалита на Enron висшите ръководители не бяха обвинени до почти три години след фалита на компанията. Този вид времева линия вбесява някои в криптообщността.

„Фактът, че Сам все още се разхожда свободен и необременен, вероятно способен да прикрие следите си и да унищожи доказателства, е пародия“, каза Ник Картър, партньор в Castle Island Ventures.

„Хората не трябва да прибързват със заключението, че нещо не се случва, само защото не е било публично разкрито“, казва Левин.

Може ли Сам Банкман-Фрайд да изчезне безследно?

Това винаги е възможно, когато преследваният човек има пари, казва Пери. Сам Банкман-Фрайд обаче казва, че в момента не разполага с много. Затова Пери определя риска от бягство като невероятен.

Междувременно SBF има много неща, за които да мисли. Конгресменът Максин Уотърс му изпрати покана в Twitter да се яви на изслушването на 13 декември. На това Банкман-Фрайд отговори в Twitter, че ако разбере какво се е случило във FTX дотогава, ще се появи.

profit.bg

Продължи с четенето

Интересно

Андреевден – легенди, поверия и обичаи

Published

on

By

Голям празник е Андреевден. На 30 ноември църквата почита Свети апостол Андрей Първозвани. В православните храмове се отслужва празнична литургия, част от нея е песнопението, отправено към светия апостол. Като първозван между апостолите и брат на върховния от тях, моли се, Андрее, на Владиката Христа: да дарява мир на Вселената, и на душите ни велика милост.

За българите Св. Апостол Андрей Първозвани е много тачен светец, избиран в миналото за семеен покровител. Има сведения, че апостолът е проповядвал и по днешните български земи. Почитали го и българите, които се преселили в Италия през VII в., отбелязват някои историци. На 30 ноември своя имен ден честват Андрей, Андрея, Андриан, Андриана, Първан … На гръцки Андрей означава смел, мъжествен, доблестен. Затова празнуват и хората, носещи имената Храбър, Храбрин, Храбрина. Разположен на границата между есента и зимата, Андреевден се свързва с обичаи, извършвани за здраве и плодородие.

В българските фолклорни представи свети Андрей е свързан с мечката – най-едрият хищник, който обитава горите ни. Една от най-популярните легенди разказва как той се оттеглил в планината на пост и молитва. Около него често се появявала мечка. Светецът я опитомил и един ден яхнал животното, за да отиде до близкия манастир и да вземе причастие. Според друга история, също много разпространена, в едно ранно утро свети Андрей впрегнал един вол в ралото и започнал да оре нивата си. Но от гората се появила мечка и изяла вола, впрегнат в ралото. Тогава светецът хванал силното животно, надвил го и го впрегнал. Така с мечка вместо вол довършил работата си.

Фолклорните обичаи на Андреевден са посветени на мечката, както и на представата, че денят започва да се увеличава с едно просено или царевично зърно. Затова празникът се нарича още Мечкинден, Едрей, Едревдън и пр. В българската традиция мечката е символ на плодовитост и раждаемост. Това обяснява забраната младите булки да не работят на празника. Косъм от мечка използвали за лечение на уплах. Най-често плащали за малко от козината на дресираните животни, с които мечкари обикаляли селата до късна есен. Посещението на мечкаря и мечката се смятало за добър знак – ще има дебел сняг, добра реколта и здраве за хора и животни. Хората плащали на мечкаря „да ги погази мечката за здраве“. Мечка и мечкар има и сред персонажите на кукерски игри и карнавални обичаи.

Народът казва, че мечка се убива само, ако е станала стръвница. Иначе тя е най-силното животно и от нея се боят дори вълците. Разбира се, никой не би искал да го срещне мечка в гората. Затова има и един фолклорен анекдот. Една баба предложила на селянин да му бае, за да не го закача мечка, ако го срещне. А той отвърнал: „По-добре, бабо, побай ми да ме не срещне!“

На Андреевден в много селища и до днес се сваряват в общ съд различни зърнени култури. Най-добре в глинено гърне. Слагат се по няколко зърна от всичко – боб, леща, грах, просо, жито, ечемик, овес, лимец, царевица. Това се прави, за да има берекет и да наедрява всичко, което се сее и сади. Разпространен е и обичаят да се хвърля варена царевица „из комина“. Тя е предназначена за мечката: „На ти, мечко варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не ядеш стоката и човеците!“ Големият български етнограф Димитър Маринов пише, че в отделните краища на България съществували различни обичаи, които не са общи. Например в Новозагорско на този ден правели пуканки и варели жито – също наречено за мечката и за берекет. На други места варели само жито и раздавали на роднини и съседи. В някои селища в Тетевенско, освен царевица, в гърнето слагали плодове – круши, сливи, тиквени семки… В Панагюрище пък, докато хвърляли “из комина“,  викали: „Да си здрава, Баба Мецо!“ На някои места на този чистели житото, което по-късно трябвало да бъде смляно – за да е едро житото и да дава повече брашно.

БНР

Продължи с четенето

Интересно

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран

Published

on

By

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран от варненската фирма за малотонажно корабостроене „Галера 07“. Новостроящият се иновативен електрически катамаран е за Община Силистра, финансиран по програма Interreg V-A. Плавателният съд трябва да осигурява транспортно – комуникационна връзка по река Дунав между Силистра и Кълъраш. Той е с дължина 14 метра и широчина 6 метра, оборудван с два електрически двигателя и ще може да развива скорост до 13 км/час. Предвижда се капацитетът му да е 28 пасажери и екипаж от двама души.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

Интересно

ВИДЕО: Лазарки обиколиха къщите в с. Приселци

Published

on

By

Лазарки oбиколиха село Приселци и с песните си зарадваха всички,като ги дариха с прекрасните си усмивки. Традицията се спазва благодарение на усилията на Народно читалище „Просвета – 1927 г.“ с. Приселци. Освен емоции лазарките събраха и благотворителна сума в размер на 967 лв.

Каква е историята на Лазаруването?

Лазаруване е български обичай, по традиция се практикува на християнският празник Лазаровден, в събота преди Връбница. Основен обред на празника е лазаруването – обичай с любовно-женитбен характер. Участват девойки над 16 години, наречени лазарки, лазарици. В обреда липсват елементи на тайнственост. Лазарките обикалят полето и къщите, играят и пеят песни за любов и жените, за плодородие, здраве и семейно благополучие. Броят им не може да бъде по-малък от четиринадесет – някои от тях пеят по домовете, други пеят по пътищата и нивите, а трети шетат и пеят. От пеещите по къщите първата се нарича “предница”, втората е “средница” (тя събира парите), а крайната – “задница”. От “шеталиците” “танчерица” е тази, която води танца на хорото. Останалите моми, придружаващи лазарките, се наричат “другарки”.

На самия ден, събота преди изгрев, лазарките се събират рано на уреченото място и запяват. След изпяването на песента лазарките тръгват по махалите, накрая обикалят махалата, от която са тръгнали. Най-напред са наредени поялиците, които пеят по пътищата, след тях шеталиците, които играят, след тях поялиците, пеещи по домовете. Минавайки, поялиците пеят песни зя ливядите, нивите, горите, газят през раззеленилите се жита. Преди да влязат в двора пеят песен, след като са вече в двора пеят друга песен.

Домакинята ги посреща с решето с пшеница, взема няколко шепи жито и ги хвърля върху лазариците. Те повдигат скутите си, за да съберат повече жито. След това го поставят с дясната ръка в джоба на саята, отнасят го вкъщи и го прибират в хамбара с жито.

Лазарките пеят песни за всеки член от семейството. Първо пеят за домакина, който влиза в средата на лазариците. Шеталиците играят с кърпите кланячи. Домакинът ги дарява с пари. Пеят се песни за домакинята, за мома и ерген, за женитба, за малко дете, за млада невяста.В много от къщите канят лазариците най-често с хляб, праз, лук и сол, поставени на маса или трикрак стол в двора. Дават им плодове. В къщите, където има пчели, слагат на месал една паница с мед, друга с вода, в която е сложено яйце. На трапезата се слага и погача.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page