Connect with us

Интересно

Продават испанско село за 260 000 евро

Публикувано преди

на

Село Салто де Кастро в Северозападна Испания се продава, а цената е 260 000 евро.

Селото се намира на границата с Португалия в провинция Самора и на три часа път с кола от Мадрид, а в него могат да бъдат видени много от сградите, които човек би очаквал на такова място. Сред тях са 44 жилища, хотел, църква, училище, общински плувен басейн и дори казармена постройка, в която се е помещавала гражданската гвардия.

Това, с което не разполага селото обаче, са жители. Салто де Кастро е изоставено от повече от три десетилетия. Собственикът купува селото в началото на новия век с намерението да го превърне в туристическа дестинация. Кризата в еврозоната обаче възпира осъществяването на тези планове.

„Собственикът мечтаеше да има хотел тук, но плановете бяха замразени,“ казва пред BBC Рони Родригес от Royal Invest – компанията, която представлява собственика на селото. „Той все още би искал проектът да се осъществи.“

В сайта на Idealista, където селото е обявено за продажба, собственикът, който е в 80-те си години, заявява: „Продавам, защото живея в града и не мога да се справя с поддръжката“ на селото.

Обявата привлича интерес и има над 50 000 посещения, откакто е пусната преди седмица с тази цена.

Според Родригес, 300 души са проявили интерес към покупка, като има запитвания от Русия, Франция, Белгия и Великобритания. Потенциален купувач даже е платил начална вноска, за да го резервира.

Салто де Кастро е построено от компанията за електроенергия Iberduero за семействата на работниците, които са строили намиращия се наблизо воден резервоар от началото на 50-те години на миналия век.

Обитателите му обаче се изнасят след завършването му, а селото постепенно е изоставено в края на 80-те години.

Околностите са слабо населени селски райони, в които липсват много от услугите, които се предлагат в други малки градчета и градове.

Салто де Кастро е обявявано и преди за продажба, като цената е стигала 6.5 млн. евро. Поради липсата на купувачи и многото рушащи се сгради обаче цената пада значително.

Продажната цена от 260 000 евро в момента стига само за едноспален апартамент в по-заможните райони на Мадрид или Барселона.

Евентуалният купувач на Салто де Кастро обаче ще трябва да има дълбоки джобове, за да привлече посетители.

„Инвестицията, която е необходима за превръщането на селото в 100% работещо, така че да носи печалба, няма да надхвърли 2 млн. евро,“ според Idealista.

dbr.bg

Продължи с четенето

Варна

Как Варна отбеляза празника Богоявление?

Published

on

Православната църква отбелязва днес Богоявление, по-известен още като Йордановден. Това е един от най-големите християнски празници в началото на всяка година. Смята се, че това е денят, в който Свети Йоан Кръстител кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан.

Освен това се отбелязват и 175 години от рождението на Христо Ботев – един от най-великите български революционери.

Програмата в града бе организирана от Варненската и Великопреславска митрополия, Военноморските сили на Република България и Община Варна.

В 8 часа се проведе тържествена литургия в Катедралния храм „Успение Богородично“. На нея присъстваха почетни гости на града, управници и дейни граждани.

В 10 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ се проведе ритуал по благославяне на военните части и бойните знамена.

След това бе извършено празнично общоградско шествие по маршрут пл. „Св. Св. Кирил и Методий“, пл. „Независимост“, бул. „Княз Борис I“, бул. „Сливница“, площад „Антон Новак, Морска градина.

В 11 часа пред паметника на Христо Ботев в Алеята на възрожденците в Морската градина се положиха цветя и венци по повод годишнината от рождението на революционера. На церемонията присъстваха редица гости, културни дейци, политически представители и граждани на Варна.

По традиция програмата продължава с Велик Богоявленски водосвет и изваждане на кръста от морето.

Екипът на VarnaLive честити именния ден на Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден и Теодосий. Бъдете здрави и усмихнати през цялата година!

Продължи с четенето

Интересно

Днес почитаме Света Анна

Published

on

By

На 9 декември Православната църква почита зачатието на Света Анна – майка на Богородица.

Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени. Според неканоничното Протоевангелие на Яков Анна и нейният съпруг Йоаким са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм.

Източноправославната църква приема Света Анна още от VI век, като тя и Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци. Разказът на Протоевангелието на Яков е приет от Римокатолическата църква едва през XIII век, като Анна е официално канонизирана през 1854.

Народът почита този ден и като празник на врачките. Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и магии.

Българската православна църква отбелязва зачатието на Света Анна на 9 декември, а нейната смърт – на 25 юли.

Имен ден днес празнуват Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка и техните производни имена.

Продължи с четенето

Интересно

Защо студентите празнуват на 8 декември и кой има имен ден днес

Published

on

By

Днес българските студенти празнуват, но малцина от тях знаят защо техният ден е точно 8 декември.

Историята на студентския празник в България започва преди 117 години. На 8 декември през 1903 г. за първи път е отбелязан празникът на единствения тогава университет в страната – Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Честването е по повод на 15-годишния му юбилей, а датата е определена от Академическия съвет с решение от 30 ноември 1902 г.

Първоначално Софийският университет е бил създаден като Висш педагогически курс към Първа мъжка гимназия в София. На 8 декември 1888 г. тогавашното Народно събрание отчита добрите първоначални резултати на педагогическия курс и приема закон за преобразуването му във висше училище.

През 1920 г. у нас се появяват още два университета – сегашнитеУНСС и Икономическият университет във Варна, а по-късно броят им се увеличава все повече и повече, но студентите запазват датата 8 декември за своя празник.

След 1944 г. е направен опит за промяна на датата със 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност, но тази идея не среща успех, защото студентите вече са възприели 8 декември като свой празник. Така през 1962 г. той е официално възстановен.

На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите взема официално решение, че 8 декември ще е неучебен ден и празник на българските студенти.

 

g

 

Така с годините най-старият университет на България и неговите студенти утвърждават датата 8 декември за празник на всички студенти в у нас.

На 8 декември имен ден празнуват всички с имената Стамат и Стамо.

Стамат от гръцки означава „спирам, прекратявам“. Има същото значение като името Запрян.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.

You cannot copy content of this page