Connect with us

Икономика

Казахстан ще започне да използва нов маршрут за износ на петрол през 2023 г

Публикувано преди

на

Казахстан се надява да достави до 1,5 милиона тона петрол през тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан през 2023 г. като част от нарастващите усилия за намиране на маршрути за износ, заобикалящи Русия. Премиерът Алихан Смаилов каза пред репортери на 10 ноември, че очакванията на правителството са годишните доставки по тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан след време да достигнат 6-6,5 милиона тона.

При сегашното положение повече от две трети от петролния износ на Казахстан обикновено се изпраща в Европа през Русия. Но напоследък беше поставен силен акцент върху развитието на капацитета на това, което беше наречено Среден коридор – което означава Каспийско море и поредицата от държави, включващи Азербайджан, Грузия и Турция.

Смаилов каза, че казахстанската стратегия за диверсификация на експортните маршрути се основава на използването на танкери от пристанище Актау за подаване на петрол в тръбопровода Баку-Супса, чийто край е на черноморското крайбрежие на Грузия, както и на влакове, движещи се по железопътната линия Баку-Батуми. като влакове, пътуващи от богатия на петрол регион Атирау до Узбекистан и Китай.

„Сега се работи във всички тези области за разширяване и увеличаване на потенциала за износ на петрол“, каза Смаилов.

Преместването на целия този петрол ще изисква инвестиции в транспорт. Tengizchevroil, най-големият производител на петрол в Казахстан, който разработва находището Тенгиз в района на Атирау, удвои броя на железопътните цистерни, с които разполага, и вече започна да предприема пилотни превози с влак към Грузия и Узбекистан, каза Смаилов.

Обемът петрол, който се пренася по алтернативните маршрути, обаче все още е нищожен в относително изражение. Миналата година Казахстан изпрати 54 милиона тона петрол в Европа по маршрута на Каспийския тръбопроводен консорциум, който пресича Русия в продължение на стотици километри, преди да стигне до черноморското пристанище Новоросийск. По-голямата част от останалите 86 милиона тона, произведени в Казахстан, отидоха в Китай.

Президентът Касим-Жомарт Токаев обаче е оптимист за дългосрочен план. Говорейки на публично събитие в западната област Мангистау на 7 ноември, той каза, че обемът на петрол, транспортиран по транскаспийския маршрут през две казахстански пристанища, Актау и Курик, в крайна сметка ще се увеличи до 20 милиона тона годишно. Той не уточни в какъв срок ще бъде постигната целта.

Проблемът с логистиката е належащ, тъй като Казахстан възнамерява да увеличи добива на петрол. Според Нурлан Жумагулов, главен изпълнителен директор на Съюза на петролните сервизни компании, лобистка група, Казахстан планира да доведе годишното производство до 100 милиона тона до 2025 г., главно чрез увеличаване на производствения капацитет на Tengizchevroil и меганаходището Кашаган.

Продължи с четенето

Анализ

Петролът продължава да поскъпва след като ОПЕК+ се придържа към съкращенията на производството

Published

on

И през месец април групата ОПЕК+ продължи с намаляването на производството, което най-вероятно ще продължи поне до края на първата половина на 2024 г. Това става ясно от вчерашното официално съобщение на Съвместният министерски мониторингов комитет (JMMC) на алианса, според което JMMC не препоръча никакви промени в политиката за добив на срещата си в сряда.

( JMMC е орган на ОПЕК+, който следи ситуацията на петролния пазар и оценява спазването на съкращенията. Той не взема решения относно политиката, тъй като просто препоръчва възможни действия на пълните министерски срещи на ОПЕК+ )

Следващото заседание на OПЕК+ е планирано да се проведе на 1 юни, преди планираните пълни министерски срещи на ОПЕК и ОПЕК+, които се очаква да решат дали да продължат с текущото ниво на съкращения след юни или да отменят някои от намаленията.

В резултат на съобщението суровият петрол Brent се повиши с 0,73% до $89,61 вчера. Тенденцията за ръст в цената явно ще се запази и това тримесечие, тъй като в началото на март членовете на алианса ОПЕК+ обещаха съкращенията да продължат до края на месец юни.

Припомням, че доброволните съкращенияна страните от ОПЕК+ бяха обявени през април 2023 г. и бяха със срок до края на 2023 година. По-късно обаче сделката за съкращенията беше удължена до края на 2024 г.

Руският вицепремиер Александър Новак обяви миналата седмица, че Русия също ще намали производството на петрол през второто тримесечие на 2024 г., така че всички производители от ОПЕК+, които намалят производството, да допринесат еднакво за съкращенията.

Какви са очакванията на пазара? Ако страните от ОПЕК+ удържат на обещанията си за съкращение на обемите още 3 месеца цената на петрола ще се стабилизира около 90$ за барел. Това естествено няма как да не се отрази на цените по бензиностанциите.

Каква е ситуацията в нашия район? В момента на Балканския полуостров има известно напрежение на пазара. Сръбската рафинерия в Панчево не работи на пълни обороти, рафинерията в Петромидия в Румъния има технически проблеми и също не работи на пълен капацитет. Това неминуемо ще се отрази на вноса на румънски горива в България. Тази ситуация прави рафинерията на Лукойл в Бургас основен доставчик на дизел в района през следващите месеци, като дава възможност на Лукойл да диктува цените на горивата в района. При това положение руската компания ще генерира допълнителни печалба и едва ли ще бърза да се раздели с активите си в България.

Продължи с четенето

Варна

Ето какво написа кметът Коцев след срещата с министъра на икономиката

Published

on

Малко по рано днес кметът на Варна Благомир Коцев се срещна с министъра на икономиката Богдан Богданов, на която са обсъдени важни за бъдещето на Варна теми. Ето какво сподели градоначалникът на Варна в социалните мрежи:

„С министъра на икономиката Богдан Богданов имаме пълно разбиране за няколко ключови политики.

1️⃣ Да направим инвестиционен паспорт на Варна и да създадем инвестиционно звено в Община Варна, което също така да се занимава със слединвестиционно обслужване на предприемачите. 70% от инвестициите се дължат точно на това обслужване. И вече има добри практики в други градове.

2️⃣ За Пловдивския панаир сме готови да върнем акциите, за да запази държавата контрола си.

3️⃣ Варна вече е на картата на растежа чрез ударно изграждане на индустриални зони и паркове, привличане на инвестиции и подкрепа за местния бизнес. Водим активни преговори с чужди и наши инвеститори, които да ползват огромния неоползотворен ресурс на Варна – летище, зони и индустриални паркове, Тех Парк, пристанище, ферибот и магистралите Хемус и Черно море.

Не на последно място търсим да се възползваме от влизането в Шенген за капитализиране на предимствата на Варна като град на първа линия.“

Продължи с четенето

Икономика

Петролът поскъпна, след като тази нощ САЩ и Великобритания удариха позиции на йеменските хути

Published

on

Цените на петрола скочиха в днешната азиатска търговия, след като през нощта САЩ и Великобритания атакуваха цели на йеменските бунтовници хути. Предприемането на въздушни атаки рязко нагнети напрежението в района и е предпоставка за разрастване на военните действия и с евентуални сухоземни операции.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, се покачиха днес с близо 3 долара или 2,25 на сто до 79,15 долара за барел. Американският лек суров петрол с доставка през януари скочиха с 2,90 долара или 2,4 на сто до 73,75 долара за барел.

Тези удари са ясно послание, че САЩ и неговите съюзници няма да търпят атаки и военни действия да застращават свободното мореплаване по един от най-важните търговски пътища на света„, посочи в специално изявление американският президент Джо Байдън.

 

Атаките срещу йеменските хути не са изолирано действие, защото тази нощ САЩ извършиха и други удари по проирански групировки в Сирия и Ирак. Това е първата атака по хутите, които от края на ноември обстрелват търговски кораби, плаващи през Червено море, а това принуди много големи компании да пренасочат корабите си по други маршрути. В телевизионно изявление лидерът на бунтовниците Абдул Малик ал Хути заяви, че атаките ще получат подобаващ отговор. „Ще отвърнем на американската агресия“, заяви той и се закани, че реакцията ще бъде по-сериозна „от досегашната операция“.

 

AutoZona.bg

 

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page