Зеленски: Украйна няма да прави компромиси със своя суверенитет, територия или независимост

0
88

Президентът Володимир Зеленски каза на световните лидери, че времето за прекратяване на войната на Русия в Украйна е „сега“ и призова за удължаване на сделката за износ на зърно, която трябва да изтече скоро, тъй като тежките боеве продължават в източните региони Луганск и Донецк.

„Убеден съм, че сега е моментът, когато руската разрушителна война трябва и може да бъде спряна“, каза Зеленски във видеообръщение към срещата на върха на Групата на 20 (Г-20) в Бали, Индонезия, на 15 ноември.

„Това ще спаси хиляди животи“, каза той.

Зеленски каза, че Украйна няма да позволи на руските войски да се прегрупират след изтеглянето им от южния стратегически град Херсон и каза, че ще има още боеве, докато Украйна не си върне контрола върху цялата си окупирана територия.

Освобождаването на Херсон през уикенда беше един от най-големите успехи на Украйна за близо девет месеца от началото на руската инвазия.

Зеленски призова Москва да изтегли всичките си сили от Украйна и да потвърди териториалната цялост на Украйна, като предупреди, че Киев няма да компрометира нейния суверенитет, територия или независимост. Той също така призова всички украински затворници да бъдат освободени.

Зеленски очерта няколко подхода за постигане на мир, включително осигуряване на ядрена и хранителна безопасност, прекратяване на военните действия и предотвратяване на ескалация.

Той разкритикува „безумните заплахи за ядрени оръжия, към които прибягват руски официални лица“, като се позовава на реториката, използвана многократно от руския президент Владимир Путин.

Зеленски благодари на „Г-19“, подчертано изключвайки Русия, за това, че са изяснили, че „не може да има извинения за ядрено изнудване“.

Путин отклони срещата и изпрати външния министър Сергей Лавров на Бали на негово място.

 

Сделката, сключена през юли между ООН и Русия, която позволява износа на украинско зърно и други хранителни продукти от пристанища, блокирани от руски военни кораби, трябва да изтече на 19 ноември.

Зеленски каза, че сделката, която според ООН е позволила износа на 10 милиона тона зърно и други храни, трябва да бъде удължена за неопределено време.

„Вярвам, че нашата инициатива за износ на зърно заслужава удължаване за неопределено време – без значение кога ще приключи войната“, каза Зеленски.

„Правото на храна е основно право на всеки човек в света“, каза той, като предложи разширяване на сделката до повече украински пристанища.

Зеленски обвини Москва в „опит да превърне студа в оръжие“ чрез нанасяне на вълни от въздушни удари срещу ключова инфраструктура преди настъпващата зима.

Той също така се изказа в подкрепа на настояването на САЩ за ограничаване на цената на износа на руски петрол, „така че енергийните ресурси да не се използват повече като оръжие“.

Украинските военни съобщиха рано на 15 ноември, че техните сили са отблъснали вълни от руски атаки срещу позиции в района на Донецк, включително Бахмут и Белохориевка, и Новоселивске в Луганск.

Според генералния щаб на Украйна руските военни настаняват наскоро пристигналите подкрепления в изоставени частни къщи в Луганск.

По-рано Генералният щаб съобщи, че в Луганск окупационните руски сили планират да извършат пълна евакуация на цивилното население от три населени места.

Руската армия също се опитва да задържи завзети територии и продължава да оборудва отбранителни линии на левия бряг на река Днепър в района на Херсон, казаха военните.

В частите на Херсонска област, превзети от украинската армия през последната седмица, Русия е унищожила „цялата критична инфраструктура“, каза Зеленски в редовното си нощно обръщение на 14 ноември.

Зеленски каза, че в Херсон няма електричество, няма комуникация и няма телевизия, като каза, че изтеглящите се руски войски са унищожили всичко умишлено.

По-рано на 14 ноември украинската национална енергийна компания Ukrenerho заяви, че Русия е унищожила ключова енергийна инфраструктура, захранваща целия десен бряг на Херсонска област и значителна част от Николаевска област.

„По-голямата част от освободената Херсонска област е без електричество от 6 ноември“, каза шефът на Ukrenerho Володимир Кудрицкий. „Правим всичко възможно да снабдим хората с електричество възможно най-скоро.

Украинският главнокомандващ Валерий Залужний каза, че е разговарял с американския генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете, на 14 ноември и му е казал, че украинската армия няма да приеме никакви преговори, споразумения или компромисни решения относно края на войната.

„Уверих, че ще се борим, докато имаме сили. Нашата цел е да освободим цялата украинска земя от руска окупация“, каза Залужний във Фейсбук. „Има само едно условие за преговорите: Русия трябва да напусне всички завзети територии.

Белият дом съобщи отделно, че директорът на ЦРУ Бил Бърнс се е срещнал в Анкара, Турция, с шефа на руското разузнаване Сергей Наришкин, ръководител на Службата за външно разузнаване (SVR).

Бърнс подчерта последствията, ако Русия разположи ядрено оръжие в Украйна

Comments are closed.

You cannot copy content of this page