Connect with us

Новини

Зеленски: Украйна няма да прави компромиси със своя суверенитет, територия или независимост

Публикувано преди

на

Президентът Володимир Зеленски каза на световните лидери, че времето за прекратяване на войната на Русия в Украйна е „сега“ и призова за удължаване на сделката за износ на зърно, която трябва да изтече скоро, тъй като тежките боеве продължават в източните региони Луганск и Донецк.

„Убеден съм, че сега е моментът, когато руската разрушителна война трябва и може да бъде спряна“, каза Зеленски във видеообръщение към срещата на върха на Групата на 20 (Г-20) в Бали, Индонезия, на 15 ноември.

„Това ще спаси хиляди животи“, каза той.

Зеленски каза, че Украйна няма да позволи на руските войски да се прегрупират след изтеглянето им от южния стратегически град Херсон и каза, че ще има още боеве, докато Украйна не си върне контрола върху цялата си окупирана територия.

Освобождаването на Херсон през уикенда беше един от най-големите успехи на Украйна за близо девет месеца от началото на руската инвазия.

Зеленски призова Москва да изтегли всичките си сили от Украйна и да потвърди териториалната цялост на Украйна, като предупреди, че Киев няма да компрометира нейния суверенитет, територия или независимост. Той също така призова всички украински затворници да бъдат освободени.

Зеленски очерта няколко подхода за постигане на мир, включително осигуряване на ядрена и хранителна безопасност, прекратяване на военните действия и предотвратяване на ескалация.

Той разкритикува „безумните заплахи за ядрени оръжия, към които прибягват руски официални лица“, като се позовава на реториката, използвана многократно от руския президент Владимир Путин.

Зеленски благодари на „Г-19“, подчертано изключвайки Русия, за това, че са изяснили, че „не може да има извинения за ядрено изнудване“.

Путин отклони срещата и изпрати външния министър Сергей Лавров на Бали на негово място.

 

Сделката, сключена през юли между ООН и Русия, която позволява износа на украинско зърно и други хранителни продукти от пристанища, блокирани от руски военни кораби, трябва да изтече на 19 ноември.

Зеленски каза, че сделката, която според ООН е позволила износа на 10 милиона тона зърно и други храни, трябва да бъде удължена за неопределено време.

„Вярвам, че нашата инициатива за износ на зърно заслужава удължаване за неопределено време – без значение кога ще приключи войната“, каза Зеленски.

„Правото на храна е основно право на всеки човек в света“, каза той, като предложи разширяване на сделката до повече украински пристанища.

Зеленски обвини Москва в „опит да превърне студа в оръжие“ чрез нанасяне на вълни от въздушни удари срещу ключова инфраструктура преди настъпващата зима.

Той също така се изказа в подкрепа на настояването на САЩ за ограничаване на цената на износа на руски петрол, „така че енергийните ресурси да не се използват повече като оръжие“.

Украинските военни съобщиха рано на 15 ноември, че техните сили са отблъснали вълни от руски атаки срещу позиции в района на Донецк, включително Бахмут и Белохориевка, и Новоселивске в Луганск.

Според генералния щаб на Украйна руските военни настаняват наскоро пристигналите подкрепления в изоставени частни къщи в Луганск.

По-рано Генералният щаб съобщи, че в Луганск окупационните руски сили планират да извършат пълна евакуация на цивилното население от три населени места.

Руската армия също се опитва да задържи завзети територии и продължава да оборудва отбранителни линии на левия бряг на река Днепър в района на Херсон, казаха военните.

В частите на Херсонска област, превзети от украинската армия през последната седмица, Русия е унищожила „цялата критична инфраструктура“, каза Зеленски в редовното си нощно обръщение на 14 ноември.

Зеленски каза, че в Херсон няма електричество, няма комуникация и няма телевизия, като каза, че изтеглящите се руски войски са унищожили всичко умишлено.

По-рано на 14 ноември украинската национална енергийна компания Ukrenerho заяви, че Русия е унищожила ключова енергийна инфраструктура, захранваща целия десен бряг на Херсонска област и значителна част от Николаевска област.

„По-голямата част от освободената Херсонска област е без електричество от 6 ноември“, каза шефът на Ukrenerho Володимир Кудрицкий. „Правим всичко възможно да снабдим хората с електричество възможно най-скоро.

Украинският главнокомандващ Валерий Залужний каза, че е разговарял с американския генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете, на 14 ноември и му е казал, че украинската армия няма да приеме никакви преговори, споразумения или компромисни решения относно края на войната.

„Уверих, че ще се борим, докато имаме сили. Нашата цел е да освободим цялата украинска земя от руска окупация“, каза Залужний във Фейсбук. „Има само едно условие за преговорите: Русия трябва да напусне всички завзети територии.

Белият дом съобщи отделно, че директорът на ЦРУ Бил Бърнс се е срещнал в Анкара, Турция, с шефа на руското разузнаване Сергей Наришкин, ръководител на Службата за външно разузнаване (SVR).

Бърнс подчерта последствията, ако Русия разположи ядрено оръжие в Украйна

Продължи с четенето

Варна

Министър Богданов във Варна: Младите хора трябва да остават да работят в България

Published

on

By

Младите хора на България трябва да остават да работят в България, включително и в държавни предприятия, както и в структури на Министерството на икономиката. Това заяви във Варна министърът на икономиката Богдан Богданов, който се срещна с академичното ръководство, преподаватели и студенти от Икономическия университет във Варна.

България се развива в правилната посока. Прогнозата ни за 2024 година за над 2% ръст на икономиката остава и беше потвърдена от последните данни. Очакваме да се запази и инвестиционният интерес към България, тази година видяхме рекорден ръст на преки чуждестранни инвестиции у нас, отчитайки всички динамики на световните пазари и това, че ключови наши икономически партньори влизат в рецесия. Това е една от причините да търсим алтернативни пазари, включително през Океана или към Азия, подчерта министър Богданов.

„Темата днес е как в синхрон с университетите и местната власт в крайна сметка да подобрим инвестиционния климат и икономическата ситуация в България. За нас е важно студентите да остават и да се развиват в България, да даваме възможност на тези млади хора да работят и в държавните предприятия, които имат огромен потенциал за развитие, както и към структурите на Министерство на икономиката и индустрията“, заяви министър Богданов. Според него бизнес, държава и местно управление трябва да обединят усилия, така че да успеят да задържат младите в България, както и да върнат тези от чужбина.

Богданов посочи, че Министерството провежда конкретни реформи в работата и в сътрудничествата си, връщайки диалога между държавата и местната власт, между бизнеса и институциите. Министърът допълни, че конкретните стъпки и дискусиите, които провежда, имат за цел да допринесат за икономическото развитие на България и за оставането на все повече млади хора у нас.

По думите му освен чрез работа в МИИ, младите хора могат да участват чрез стажове и програми във всички други структури към Министерството. „Искаме да създадем възможност и партньорства между университетите и публичните предприятия, изтъкна той и посочи, че на срещата присъстват представители, както на Държавната консолидационна компания, така и на Национална компания индустриални зони (НКИЗ). „Опитваме се да популяризираме работата в българските институции и възможността младите хора да намерят своята реализация тук“, допълни Богданов.

Той, изтъкна, че Министерството е първата държавна институция, която се включи в инициативата на ДНК – Bulgaria Wants You, с идеята да се върнат млади хора отвън. „Досега от форумите, в които участваме, имаме вече българи, които заявиха желание да се върнат и да работят за българските институции“, посочи той.

По думите на министъра има положителен ръст на хората, които са се завърнали в България през миналата година. „Имаме 8 хиляди души повече завърнали се спрямо тези, които са напуснали България. И наистина вярваме, че това ще продължи с ръста на заплатите и създаване на по-добри условия за живот“, каза той.

Министър Богданов посочи, че ръстът на заплатите в определи сектори е близо три пъти над ръста над инфлацията и това е бил основният критерий, по който е оценена възможността все повече хора да се връщат в България.

Източник: БНР

Продължи с четенето

Новини

От Русия: Алексей Навални е починал в затвора

Published

on

By

Отделът на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията на Ямало-Ненецкия автономен окръг съобщи за смъртта на Алексей Навални в колонията, където излежаваше присъда, предаде ТАСС, цитира БТА.

„На 16 февруари 2024 г. в поправителната колония № 3 осъденият Навални А. А. се почувствал зле след разходка, почти веднага загубил съзнание. Веднага пристигнали медицински работници от институцията и бил извикан екип за спешна медицинска помощ“, се казва в съобщение на сайта на ФСИН.

„Всички необходими реанимационни мерки бяха проведени, но не дадоха положителен резултат. Лекарите от спешна помощ констатираха смъртта на осъдения. Причините за смъртта се установяват“, съобщи Федералната служба за изпълнение на наказанията.

Продължи с четенето

Варна

Благомир Коцев: Бетонът в двора на къщата до „Севастопол“ е излят в нарушение на нормите

Published

on

By

В дворната част на къщата, недвижима културна ценност, на ул. „Сливница“ 20 във Варна в момента се разбива излетият бетон с цел да бъде отстранен от строителната площадка.

Причината е предписание, издадено на 23 януари 2024 г., от отдел „Строителен контрол“ към Дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“ при Община Варна. Съгласно проекта, настилката в „зимната градина“ следва да бъде на пясъчна основа с клинкерни плочи, а не бетон. Изпълнителят на дейностите е нарушил проекта и е излял бетон.

Ето какво написа кметът Коцев в социалните мрежи:

„Бетонът в двора на къщата до „Севастопол“ е излят в нарушение на нормите. Проверка на „Строителен контрол“ установи, че проектът следва да е с трамбована пясъчна основа и клинкерни плочи. Резултатът е видим за всички. Бетонът е в процес на демонтаж. Законът ще се спазва. Правилата важат за всички.“

Вчера, на базата на предписание, собствениците започнаха действия по раздробяване на бетона с пневматичен къртач. Действията по премахване се прекъснаха в интервала между 14:00 и 16:00 часа с оглед осигуряване спокойствието на гражданите.

Припомняме, че обектът, предмет на разрешението, представлява „зимна градина“ със застроена площ 441 кв. м. При осъществената проверка днес е установено, че в целия обхват на определеното по одобрената схема място на преместваем обект е излят бетон със средна приблизителна дебелина 10 см., в който са вградени стъпките за колоните.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page