Connect with us

Новини

ЕС финансира с 1 млрд. евро модернизацията на пристанище Констанца

Публикувано преди

на

Железопътната инфраструктура в румънското пристанище Констанца ще бъде модернизирана чрез инвестиционен проект на стойност 1 милиард евро. Средствата идват от Механизма за свързване на Европа на Европейската комисия, съобщава местната медия Romania Insider. Срокът на модернизацията е 4 години.

Проектът включва електрификация на всички линии в пристанището и въвеждане на централизирана система за електронна сигнализация, която ще управлява по-добре входящите корабни пътища на порта.

Размерът на финансирането бе определен през септември 2022 г. и може да бъде допълнен в зависимост от последващото развитие на цените на строителните материали, според Economedia.ro.

Министърът на транспорта Сорин Гриндеану наскоро обяви по време на пресконференция, че до 800 милиона евро от европейските транспортни програми могат да бъдат инвестирани в пристанищната железопътна система. По думите му първите 35 от 99 линии, включени в ремонтната програма, са почти завършени.

В пристанището на Констанца има около 300 км железопътни линии, като националната железопътна компания управлява 180 км. Има и общо 367 влакови линии, 45 от които се експлоатират от частни компании. Една четвърт от линиите обаче са затворени, а при други има ограничения за скоростта на влаковете до 5 км/ч.

Основната цел на тази инвестиция е да се оптимизира железопътната дейност в пристанище Констанца чрез повишаване на ефективността на транспортната система, съответно достъпността на пристанището. Това е жизненоважно за поемането на товарни потоци и прехвърлянето им от морския към сухопътния транспорт“, се посочва в проекта.

Той включва и възстановяване на пътната инфраструктура в пристанището и подмяна на мостове, които вече не отговарят на съществуващите стандарти. Ще бъде изграден и прелезен мост, който ще увеличи транспортния капацитет на порта. Освен това всички съществуващи телекомуникационни съоръжения ще бъдат заменени с най-съвременно и модерно оборудване.

Железопътната мрежа в порта осигурява движението на големи обеми стоки между Румъния и Източна Европа. Пристанищната зона е разделена на две функционални зони – северна и южна, обслужвани от шест железопътни гари, осигуряващи инфраструктурата за обработка на стоки вътре в пристанището.

Продължи с четенето

Новини

Градската елха грейна във Варна навръх Никулден

Published

on

By

Кметът на Варна Благомир Коцев и министърът на туризма Зарица Динкова запалиха тази вечер светлините на Коледната елха и на градската украса на площад „Независимост“.

„Честит Никулден! Варна отново доказа, че има едни от най-талантливите деца. Благодаря Ви че сте тук, въпреки лошото време днес. Благодаря на треньорите, учителите и родителите и на всички граждани, че споделяме заедно празника. Честит да е денят, в който почитаме Св. Николай Чудотворец, покровител на всички рибари и моряци! Честит празник на всички именици! Желая Ви уютни и топли празници!“, каза кметът Благомир Коцев.

Живото коледно дърво в центъра на Варна е отрупано с нови декоративни елементи, отбелязват в съобщение от пресцентъра на общината.

В празничния концертучаствахабалет „Мелъди”, вокално студио „Ейнджъл войсес”, школа по танци „Ели денс“ и балетно студио „Звездна дъга“. Сред участниците бяха още формация „СТАР ДЕНС“, хип-хоп танцова формация „RIO CREW” , вокална формация „Бънджи Сингърс ” и детски танцов състав при СУ „Елин Пелин“.

Концертът завърши с фойерверки и празнична заря.

БНР

Продължи с четенето

Новини

На 2 декември ще се проведе 25-то класик рали „ОБИКОЛКА НА ВАРНА”

Published

on

By

Авто Мото Ретро Клуб Варна организира 25-то класик рали „ОБИКОЛКА НА ВАРНА”, което ще се проведе на 2 декември във Варна.

П Р О Г Р А М А
25-то класик рали
„ОБИКОЛКА НА ВАРНА”
02 декември 2023
Варна, Катедрален храм „Свето Успение Богородично”
08:30 ч. Пристигане на автомобилите пред Катедрален храм “Свето Успение Богородично”
09:00 ч. – техническа конференция със състезателите в „Юнашки салон”
09:30 ч. – технически преглед на автомобилите и административна проверка
10:00 ч. – Време за медии и публикуване на списъка с допуснатите до старт екипажи
10:30 ч. – официално откриване
10:45 ч. – старт на първи автомобил
16:00 ч. – финал
17:00 ч. – награждаване

Продължи с четенето

Новини

Директори във Варна си имат “лични“ служебни коли и “лични“ служебни шофьори

Published

on

By

Директори във Варна си имат „лични“ служебни коли и „лични“ служебни шофьори. Някои от служебните автомобили на общината са дадени за ползване на държавни структури и бивши министри.

Това е установил кметът Благомир Коцев, след като е решил да направи внезапна проверка.  Коцев е отишъл на проверка на строителни обекти от ремонтната програма, за която Община Варна е теглила заеми през 2021 г. и 2022 г., като е пътувал със служебен автомобил без отличителни надписи.

Общината има около 200 автомобила. От тях в сертифицирана изправност са около 25. В този, в който аз се качих, светиха множество сигнали за неизправност, включително и този за спирачките„, пише в профила си във Фейсбук Коцев.

Кметът обяснява, че от една година всички автомобили са оставени без поддръжка заради обжалване на обществени поръчки, съдебни дела и чиновнически процедури. Той е решил да разговаря с шефа в гаража на Общината.

В общината имаме около 200 коли, някои от тях не съм виждал – дадени са за ползване на държавни структури, бивши министри и не знам още кой. Аз просто трябваше да подпиша документите„, казал служителят на Коцев.

После обяснил, че някои директори си имат „лични“ служебни коли и „лични“ служебни шофьори. Шофьори пък се водели на списък, но някои били в пенсионна възраст, а други изобщо не са във Варна.

Дадени са (шофьорите – бел. ред.) заедно с колите да разкарват хора от държавни органи извън Варна„, станало ясно от думите на служителя.

Освен това от година колите на общината са оставени без ремонт и поддръжка, а масло и филтри се купуват чрез „авансите на домакините“. Коцев допълва, че се е качил на един от автомобилите, който е бил без техническа изправност.

„Тук става дума за престъпна безотговорност и докато не съм сигурен, че автомобилите са в изрядно техническо състояние, планирам да спра използването на близо 180 коли от парка на Общината. Ще се ползват само онези около 20 изправни и технически годни„, категоричен е кметът на града.

Той обяснява, че служебен транспорт ще се ползва само при наложителни случаи и при специален разрешителен режим. Според него директорите могат да идват и да напускат работното си място като всеки нормален гражданин – с личен или градски транспорт, както правел и самият кмет.

Привилегии и елити в Общината няма да има. Това време мина. Изискал съм доклад и решение за оптимизиране на автомобилния парк. Каквото е негодно и не подлежи на разумен ремонт, ще се бракува. Докато не получа работещо и ефикасно решение, ключовете за служебните автомобили ще останат в кабинета ми“,добавя варненският кмет.

Offnews.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page