Rystad Energy: Русия изгаря газ за милиони, предназначен за Германия

0
111

Докато разходите за енергия в Европа растат до небето, Русия изгаря големи количества природен газ, показва анализ на Rystad Energy. Според него централата, намираща се близо до границата с Финландия, изгаря около 4.34 милиона кубични метра газ дневно, чиято стойност се равнява около 10 милиона долара.

Експерти твърдят, че газът преди това е щял да бъде изнасян за Германия. Посланикът на Берлин в Обединеното кралство коментира пред BBC News, че Русия изгаря газа, защото не може да го продаде другаде.

Учените са загрижени за големите количества въглероден диоксид и сажди, които се образуват при това горене. Те алармират, че всичко това може да влоши топенето на арктическия лед.

Според информацията горивото идва от нов завод за втечнен природен газ (LNG) в Портовая, северозападно от Санкт Петербург.

Първите признаци, че нещо не е наред, дойдоха от финландски граждани, намиращи се се до близката граница. По-рано това лято те забелязаха голям пламък на хоризонта.

Портовая се намира близо до компресорна станция в началото на газопровода „Северен поток 1“, който пренася газ до Германия. Доставките по него бяха драстично намалени в средата на юли под претекст за технически проблеми. Берлин твърди, че това е чисто политически ход на Москва след нахлуването ѝ в Украйна.

От юни насам изследователите засичат значително увеличение на топлината, излъчвана от съоръжението. Въпреки че изгарянето на газ е обичайно в преработвателните предприятия – обикновено се прави по технически причини или от съображения за безопасност – мащабът на сегашното обърква експертите.

„Никога не съм виждала завод за втечнен природен газ да гори толкова много“, коментира д-р Джесика Маккарти, експерт по сателитни данни от университета в Маями в Охайо. Според нея процесите, започнали да се наблюдават от юни, са запазили възходяща тенденция и нивата остават „аномално високи“.

Мигел Бергер, германският посланик в Обединеното кралство, каза пред BBC News, че европейските усилия за намаляване на зависимостта от руски газ „имат силен ефект върху руската икономика“.

Те нямат други места, където да продават газа си, така че трябва да го горят“, предположи той.

Марк Дейвис е главен изпълнителен директор на Capterio, компания, която се занимава с намирането на решения за изгаряне на газ във факел. Той казва, че запалването не е случайно и е по-вероятно да е резултат от умишлено решение, взето по оперативни причини.

Операторите често се колебаят дали да затворят съоръженията от страх, че може да е технически трудно или скъпо да стартират отново. И това вероятно е случаят тук“, каза той пред BBC News.

Други смятат, че може да има технически предизвикателства при справянето с големите количества газ, които иначе се доставят по газопровода „Северен поток 1“.

Руската енергийна компания „Газпром“ може да е възнамерявала да използва този газ за производството на LNG в новия завод, но може да е имала проблеми с него и така да е прибегнала до най-безопасния вариант – да го запали.

Това може да е и резултат от търговското ембарго на Европа с Русия в отговор на нахлуването в Украйна.

„Този вид дългосрочно изгаряне може да означава, че им липсва някакво оборудване“, посочи Еса Ваккилайнен, професор по енергийно инженерство от финландския университет LUT.

Поради търговското ембарго те може да не са в състояние да направят висококачествените клапани, необходими при преработката на нефт и газ. Така че може би някои клапани са счупени и те не могат да ги сменят.“

economic.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page