Renault 5 Diamant – електрическото бижу с уникален мраморен волан (Видео)

0
67

Представен през 1972 г., Renault 5 се превърна в един от най-популярните автомобили, тъй като бяха продадени повече от пет милиона превозни средства от модела от първо поколение до 1984 г., когато се появи Mk2. За да отбележи 50-годишнината на малкия хечбек, компанията с диамантено лого си партнира с френския дизайнер Пиер Гоналон за уникален проект restomod, наречен „Diamant“.

EV носи фантастична трислойна боя със златни пигменти върху розова основа, върху която има матиран лак. Подобните на скъпоценни камъни лица за фаровете и задните светлини придават на Renault 5 Diamant интересен външен вид, докато тези джанти са адаптирани от по-горещата версия Alpine и се отличават със слънце в центъра.

Погледнете по-отблизо и ще забележите, че дръжките на вратите са превърнати в пресечени сфери, повтаряща се тема, тъй като скоростният лост и механизмите за навиване на прозорците имат подобен вид. Тези елементи са покрити с месинг, позлатен с бледо злато и неръждаеми материали. Този въртящ се волан е направен от рециклиран мрамор, който също е използван за отделението за съхранение.

Освен премахването на маслените части, за да направи място за електрическо задвижване, restomod също така включваше поставяне на три цифрови инструментални циферблата, показващи скорост, заряд на батерията и време. Освен това има скенер за пръстови отпечатъци за отключване на вратите. Renault 5 Diamant има специален отвор в средата на арматурното табло за смартфон, който служи като информационно-развлекателна система на автомобила. Производството е планирано да започне през 2024 г., когато модерният R5 ще замени Zoe, като по-малък R4 също е планиран като базово ниво на електромобил на компанията.

 

 

autozona.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page