Connect with us

Новини

Прекъснато е електрозахранването на Запорожката атомна електроцентрала

Публикувано преди

на

Украинската атомна електроцентрала Запорожие загуби последния си източник на външна енергия поради нови бомбардировки и сега разчита на спомагателни генератори, съобщи днес Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Централата, която беше окупирана от Русия и след това обявена за нейна собственост, получава електричеството необходимо за охлаждане на реактора и други функции, необходими за безопасността на централата и ядрената безопасност, от дизелови генератори, съобщиха от агенцията на ООН.

Захранването на централата е било прекъснато около 1 часа сутринта местно време, съобщават от МААЕ, като добавят, че разчитат на официална информация от Украйна, както и на доклади от своя екип от четирима експерти, базирани в централата.

„Продължителният обстрел, който удари единствения външен източник на енергия на централата, е напълно безотговорен!“, заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.

„Скоро ще пътувам до Руската федерация и след това ще се върна в Украйна, за да преговарям за буферна зона и зона за ядрена безопасност около централата. Това е абсолютен и неотложен императив.“, добави той.

Украинският оператор „Енергоатом“ написа в Telegram рано тази сутрин, че последната електрическа връзка е била повредена и прекъсната заради руските бомбардировки.

Въпреки че шестте реактора на централата са затворени, тя все още се нуждае от електричество за жизненоважни функции за ядрената безопасност.

Дизеловите генератори имат достатъчно гориво за поне десет дни работа.

Руснаците и украинците взаимно се обвиняват за военните действия около централата.

Продължи с четенето

Новини

Тази вечер жителите на с. Приселци излизат на протест заради липсата на вода

Published

on

Тази вечер жителите на с. Приселци излизат на протест заради липсата на вода. Протестът е организиран от СНЦ „Зелен дом – Приселци“ като началния час е 18.00часа, а мястото на протеста е сградата на Народно читалище „Просвета-1927“ в Приселци.

Според житъелите на с. Приселци до протест се стига, след като местната власт от години неглижира проблема с водоподаването. Липсата на диалог с община Аврен също е една от причините на протеста. От СНЦ „Зелен дом – Приселци“ информират, че са уведомили Община Аврен за предстоящия протест и очакват представители на общината да присъстват.

По информация на живущи в селото проблем с водата е имало и досега, но той се е изразявал в по-слабо налягане в летните дни. Последните седмици обаче почти в цялото село няма изобщо вода.

По наша информация в общината има необходимия дебит за водоподаване, но е необходимо изградането на нов водопродов от с. Близаци до с. Приселци. Повече от 12 години обаче това не се случва, като всеки път от община Аврен изтъкват различни причини.

 

Очаквайте директно включване довечера от протеста, където ще направим интервюта с протестиращите и огранизатота.

 

Продължи с четенето

Варна

Товарен влак е дерайлирал край Варна, няма пострадали

Published

on

В 20:45 часа тази вечер оперативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил информация за дерайлирал товарен влак, след спирка Юнак, в посока Дългопол, съобщиха от пресслужбата на областната управа във Варна.

Машинистът не е пострадал, а влакът е бил натоварен с пясък. Заради инцидента е отменен пътническият влак за Дългопол. БДЖ ще осигури автобуси за пътуващите в тази посока.

Променя се и маршрутът на бързия влак Варна – София, през Карлово, който тръгва в 21:40. Той ще премине по обходен маршрут през Шумен и Комунари, уточниха от областна управа.

На сайта си Български държавни железници (БДЖ) съобщават, че временно се преустановява движението на влаковете между гарите Юнак и Величково вследствие на инцидент на железния път. Поради тази причина се изменя маршрутът на движение на влак БВ 8656 Варна-София. Влакът ще се движи през гарите Синдел, Каспичан, Шумен, Комунари и продължава по разписанието си. Влакът няма да минава през гарите Юнак, Величково и Дългопол.

БТА

Продължи с четенето

Новини

За денонощие от МВР установиха 26 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, и 13 – под въздействието на наркотици

Published

on

В рамките на денонощие от МВР установиха 26 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, и 13 – под въздействието на наркотични вещества, съобщиха от ведомството.

Общо 13 души са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 13 са управлявалите с над 1,2 на 1000, петима са отказали тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 водачи, а петима са отказали да бъдат тествани.

В рамките на специализираната полицейска операция са проверени 13 472 моторни превозни средства. Извършен е контрол на 15 175 водачи и пътници. Съставени са 3830 фиша и 766 акта за установени административни нарушения.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page