Porsche стана най-скъпият автомобилен производител в Европа

0
60

Porsche AG стана най-ценният производител на автомобили в Европа – седмица след първоначалното си публично предлагане, съобщава Reuters. Пазарната капитализация на производителя на луксозни спортни автомобили дори изпревари оценката на компанията майка Volkswagen AG.

Привилегированите акции на германския производител на спортни автомобили, търгувани на борсата във Франкфурт, поскъпнаха с 4.1% до 93.3 евро за брой, което му дава пазарна стойност от 85 милиарда евро. За сравнение, оценката на Volkswagen е 78.6 милиарда евро. VW продава около 10 милиона автомобила в типична година в сравнение с едва 300 000 доставки на Porsche.

Най-големият производител на автомобили в Европа по приходи миналата седмица събра 9.4 милиарда евро, когато Porsche, един от основните двигатели на печалбата на групата, се завърна на фондовия пазар. Това бе най-голямото листване в региона от десетилетие.

Porsche се възстанови тази седмица, след като за кратко в понеделник падна под цената си при листването на борсата. Сега се търгува с около 10% премия спрямо момента на IPO-то.

Дебютът на производителя на емблематичния модел 911 беше смела стъпка към публичните пазари, които до голяма степен бяха затворени за първични публични предлагания през по-голямата част от годината, тъй като компаниите избягваха да търсят нови листвания поради европейската енергийна криза, нарастващите лихвени проценти и рекордната инфлация. За Volkswagen продажбата на акции е възможност за набиране на средства, за да се захване с усилията си за електрификация.

Bank of America Corp., един от четиримата глобални координатори на IPO-то на Porsche, подкрепи акциите в дните след листването, закупувайки дялове след датата на дебюта – между 29 септември и 4 октомври, каза банката в изявление късно в сряда.

Мерките за стабилизиране на цената на акциите на Porsche бяха предвидени като част от процеса по листване, а данните за инфлацията през септември, опасенията относно европейските енергийни доставки миналата седмица и влошаващата се геополитическа ситуация в Украйна „направиха необходими малки стабилизационни мерки“, каза Volkswagen в изявление.

economic.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page