Connect with us

Политика

Politico: България рискува отново да се пристрасти към руския “Газпром”

Публикувано преди

на

Не отне много време България да започне отново да се изплъзва обратно в руската орбита, особено що се отнася до чувствителната тема за газовата зависимост на страната. Служебното правителство, което пое властта едва този месец, разпалва опасения, че София ще се върне обратно към закупуването на газ от руския газов монополист ”Газпром” и да възобнови традиционно по-приятелския тон на балканската държава спрямо Кремъл.

Това е ярък завой от политиката, водена от кратковременното правителство на Кирил Петков, което падна след вот на недоверие в края на юни. Петков зае необичайно конфронтационна позиция спрямо Русия след нахлуването на Москва в Украйна, изгони 70 служители на руското посолство и ускори преследването на алтернативни енергийни доставки, включително чрез газопровод през южната граница с Гърция.

Новата временна администрация, назначена от президента Румен Радев, обаче се възползва от дупката преди предсрочните избори на 2 октомври, за да коригира отношенията с руснаците.

Радев, бивш пилот на изтребител МиГ-29 и ръководител на военновъздушните сили, е широко обвиняван от опонентите си, че е проруски настроен и бе издигнат за държавен глава от Социалистическата партия – наследничка на българската комунистическа партия, свързана с Москва. Публично той се заявява като държавник на страна от НАТО, осъди войната, но се противопоставя на българската военна подкрепа за Украйна. Миналата година пък САЩ реагираха остро на определено като лапсус изказване на Радев, когато той заяви, че Крим е руски.

Администрацията на служебния премиер Гълъб Донев си играеше с идеята за възобновяване на вноса на руски газ, откакто пое властта, но нещата се засилиха още повече тази седмица, когато министърът на енергетиката Росен Христов каза, че България няма друг избор освен да поднови преговорите с руската компания.

През април, заедно с Полша, България беше сред първите страни, чиито газови доставки бяха прекъснати от „Газпром“ заради отказа да се плаща за синьо гориво в рубли. От тогава са прекъснати потоците и към редица други държави.

Христов обвини бившия премиер Петков и политиката на правителството за влошаване на връзките с Москва, което ще затрудни значително бъдещите преговори. По-рано Христов подчерта, че новият кабинет няма намерение да подписва дългосрочен договор, но не изключи закупуването на газ от „Газпром“.

Изявлението на Христов дойде ден след като посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова заяви, че плащането на доставките на газ трябва да става само в рубли и че не очаква да има проблеми при възобновяване на доставките за България, ако тя прояви необходимата „политическа воля“.

Някои политически анализатори се съмняваха, че добрата игра с „Газпром“ ще доведе до нещо добро.

Обратен завой

Може би най-яркият пример за това, че новата администрация на България се опитва да отслаби усилията на Петков да се освободи от руските газови центрове е случващото се покрай интерконекторът с Гърция. В продължение на години САЩ увещаваха България да отвори газов конектор на южната граница, който ще позволи на България да премине към различни линии за доставка, като например втечнен природен газ (LNG), доставян в Гърция или към доставчици в Азербайджан, Централна Азия и Средната Изток.

София обаче дълго отлагаше завършването на този трансграничен тръбопровод в полза на по-дълбоки отношения с „Газпром“.

В явно разминаване с предшествениците си, Петков се опита да обърне нова страница, като даде приоритет на отварянето на гръцкия интерконектор, но временната администрация сега предизвиква противоречия, като отново открива пречки, които биха могли да попречат на трансграничните доставки от конкуренти на руския газов монополист.

Малко след като служебното правителство пое управлението, българските медии разкриха, че правителството на Донев е намерило основания да се намеси в изграждането на газопровода. От енергийното министерство на Христов обясниха, че има пропуски, свързани със заверката на проекта. Петков предположи, че новото правителство е решило да бави проекта. Временното правителство отрича обвиненията, че следва старата проруска схема, като се опитва да блокира пускането на интерконектора, но подчертава, че България просто е в отчайваща ситуация с наближаването на зимата.

България наистина е сред най-зле представящите се в Европа при запълване на газовите хранилища.

Часове след встъпването в длъжност на новия служебен кабинет премиерът Донев сформира кризисен екип за справяне с „хаоса и разрухата“ в енергетиката, който имаше за задача да работи денонощно.

Христов последва примера и описа ситуацията с доставките на газ като „сериозна, ако не критична“, като каза, че България има доставки на газ, които ще стигнат само до септември. Изявленията идват въпреки усилията на Петков да направи София по-малко зависима от руския газ. Неговото правителство започна преговори с Азербайджан за допълнителни доставки, осигури доставката на седем танкера LNG от американска компания и ускори работата по новата газова връзка с Гърция.

Междувременно служебното правителство обяви, че ще приеме само един от танкерите за LNG, позовавайки се на високата цена за осигуряване на слот на терминал в Турция и Гърция.

Старите приятели на Русия

Временният кабинет на Донев поема управлението в момент, когато страната е изправена пред растяща инфлация и политическа нестабилност. Изборите през октомври ще бъдат четвъртите в страната от април 2021 г.

Освен че демонстрира желание да поднови преговорите с „Газпром“, едно от ключовите политически назначения в министерството на Христов, което отговаря за формирането на енергийната политика на страната до изборите, е известно с приятелската си позиция към Русия. Шефката на кабинета и бивш съветник на Радев Любомира Ганчева доскоро беше зам.-председател на маргинална партия, която открито пропагандира проруските си възгледи. Тя е посещавала Крим няколко пъти, откакто Русия анексира полуострова през 2014 г., по покана на местните власти, назначени от руския президент Владимир Путин. Преди две години материал, публикуван на уебсайта на нейната партия, анализира годишната пресконференция на Путин, възхвалявайки неговите лидерски умения в справянето с пандемията и за това, че отстоява руската нация „в най-мрачния час“

Един от ключовите приоритети на новия кабинет, който Радев обяви, е „да не се допусне въвличането на страната в конфликта“. Въпреки че не даде повече подробности, по-скорошните му коментари за войната накараха някои наблюдатели да се съмняват още повече къде се крият неговите симпатии.

Радев се колебаеше да приветства скорошното експулсиране на руски дипломати, инициирано от Петков. След този ход, държавният глава заяви, че „подобен безпрецедентен акт“ поставя под риск „енергетиката, икономиката и хората“.

frognews.bg

Продължи с четенето

Политика

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски

Published

on

By

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски. Писмото, раздадено на медиите, е подписано от председателя на парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров.

ПГ на „Продължаваме Промяната“ (ПП) благодари за поканата за среща с цел съставяне на правителство.

ПП многократно заяви позицията си, че няма да подкрепим предложеното с първия мандат правителство и по тази причина не бихме могли да удовлетворим молбата Ви за среща, се казва в текста. ПП изразява готовност да проведат разговори с Николай Габровски на следващ етап и да дискутират 16-те приоритетни за коалицията политики, ако Габровски стане министър-председател.

Вчера от ПГ на „Възраждане“ също заявиха, че няма да се отзоват на поканата за разговори на Габровски.

В пост в профила си във Фейсбук председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова написа, че „две парламентарни групи отказаха дори среща, коалиция ПП В – Предсрочен Парламентарен Вот“. Към публикацията са прикачени снимани писмените откази на ПП и „Възраждане“.

За 10:30 ч. е насрочена срещата на Николай Габровски с представители на ДПС.

БТА

Продължи с четенето

Политика

Асен Василев към Радев: Защо вашите министри се крият от НС?

Published

on

By

Недоволството на депутатите от нежеланието на служебните министри да участват в парламентарния контрол се обърна на атака срещу президента Румен Радев, който назначи правителството. Това се случи по време на днешното заседание на Народното събрание.

Поводът дадоха оплакванията на депутати от БСП, че членовете на кабинета не се явяват в парламентарните комисии, за да отговарят на въпроси. Тук се присъедини съпредседателят на ПП Асен Василев, който наскоро имаше тежка задочна разпра с държавния глава. Той предизвика Радев, че след като е назначил министрите, следва да обясни защо те отказват да идват в парламента. „Г-н Радев, защо вашите министри и вашият министър-председател се крият от Народното събрание на Република България?“, попита реторично той.

Призивът му се хареса на социалистите. „Цялото Народно събрание да призовем началника на назначените (служебни министри – бел.а.) да седне на този стол, да изслуша Народното събрание и да обясни всичките действия, бездействия, съмнения, които имаме ние към служебния кабинет“, апелира и соцдепутатът Иван Ченчев. И се оплака, че дори хората на административни длъжности в правителството отказвали да отговарят на обаждания от парламентарните комисии.

Намеси се депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков, който използва случая, за да атакува културния министър Велислав Минеков. „По-скоро бих призовал, ако може и министърът на културата да се скрие, защото прекалено много се показва и с това нанася единствено щети на целия сектор“, обяви Биков по адрес на шефа на културното ведомство. И съобщи на колегите си депутати, че Минеков е назначил бившата парламентаристка Татяна Дончева за член на борда на фонда „1300 години България“, а самия себе си е определил за председател на управителния съвет.

От „Възраждане“ пък се прицелиха в Асен Василев, който миналата година беше служебен министър на финансите, назначен от Радев. „Очевидно президентът Радев има някакъв проблем с подбора на министри – настоящи и бивши, тъй като тук няколко оплаквания, включително от един от бившите министри на Радев – г-н Василев“, обяви депутатът от партията Искра Михайлова. И го нападна, че не се явил пред временната комисия по казуса „Gemcorp“, както обещал. Василев се оправда, че заседанието на комисията се провело по време на пленарното заседание на парламента.

segabg.com

Продължи с четенето

Политика

Нинова не изключи подкрепа за третия мандат заедно с ГЕРБ

Published

on

By

Председателят на БСП Корнелия Нинова е категорична – социалистите няма да подкрепят първият мандат на ГЕРБ за съставяне на редовен кабинет.

Що се касае обаче до хипотезата да бъде подкрепен експертен кабинет при евентуален трети мандат, който евентуално би могъл да получи „да“ и от ГЕРБ – това било в прерогативите на Националния съвет на БСП, който следва да реши как да процедира. Процедура, която няма да бъде провеждана обаче сега, когато партията на Борисов ще направи опит за сформиране на правителство.

„Решение на Националния съвет на БСП гласи – не подкрепяме мандат за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Всичко останало, когато бъде връчен третият мандат, събира се Националният съвет и решава какво да прави“, отговори тя на въпрос на News.bg в кулоарите на парламента, не бидейки обаче категорична, че за партията й би било червена линия евентуалният трети мандат да получи и подкрепа от ГЕРБ.

Вече има и покана от страна на проф. Никола Габровскикандидатът на ГЕРБ за премиер, за среща с БСП, потвърди Нинова. Въпросният разговор ще се проведе утре „около 11-11 и половина“. Но, оказва се, ще бъде кратък.

„От уважение към него ще отидем, за да му кажем 3 изречения: Няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ. Благодарим. Довиждане“, възпроизведе предварително утрешния си диалог с Габровски соцводачката.

Мисия невъзможна е от „Позитано“ да погледнат благосклонно към кабинет „Габровски“, бил той и експертен и надпартиен, повтори Нинова.

„Въпреки всички спекулации в медиите, че БСП и ГЕРБ са се разбрали, ще отидем утре, за да му кажем – уважаваме Ви като професор и лекар, не Ви подкрепяме нито Вас, нито правителство, предложено от Вас, защото зад него стои ГЕРБ и Бойко Борисов. Ние с този модел 6 години се борим“, спести работа на парламентарните репортери, които ще отразяват предстоящата в четвъртък среща тя.

news.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page