Connect with us

Интересно

Откъде идва суровият петрол?

Публикувано преди

на

Суровият петрол получава прозвището „черно злато“ заради монументалното количество продукти, които могат да бъдат преработени от него и от реализирането на огромни печалби от продажбата му. От петрола се произведжат не само бензин и дизелово гориво за захранване на нашия транспорт, но и пластмаса, газ, битум, восъци, мазут, смазочни масла и много други, които в крайна сметка стават част от почти всеки продукт, който произвеждаме и консумираме.

Но откъде идва суровия петрол?

Суровият петрол е естествено срещащо се изкопаемо гориво – което означава, че идва от останките на мъртви организми. Суровият петрол се състои от смес от въглеводороди – водородни и въглеродни атоми. Съществува в течна форма в подземни резервоари в малките пространства в седиментните скали. Или може да се намери близо до повърхността в нефтени пясъци. Често се среща заедно с природен газ и солена вода.

Суровият нефт се образува от останките на мъртви организми (диатомеи) като водорасли и зоопланктон, които са съществували преди милиони години в морска среда. Тези организми са били доминиращите форми на живот на земята по това време. ( Динозаврите не са съществували по това време, така че ако сте чували, че изкопаемите горива са от динозаври, то това не е вярно.) Докато са живели, тези организми са абсорбирали енергия от слънцето и са я съхранявали като въглеродни молекули в телата си. След като умрели, останките им потънали на дъното на океаните или речните корита и били погребани в слоеве пясък, кал и скали. В продължение на милиони години останките са били погребани все по-дълбоко и по-дълбоко под повече утайки и органични материали. Огромният натиск, високите температури и липсата на кислород трансформираха органичната материя във восъчно вещество, наречено кероген. С още повече топлина, налягане и време керогенът преминава през процес, наречен катагенеза, който трансформира керогена във въглеводороди.

Различни комбинации от налягане, топлина и оригиналния състав на органичния материал ще определят вида на образувания въглеводород. В този случай въглеводородите образуват суров нефт. Други примери са асфалт, ако температурата е по-ниска, и природен газ, ако температурата е по-висока. След като маслото се образува, то се движи през малки пори в околната скала от зона с високо налягане до ниско налягане, което често е нагоре. Част от петрола може да стигне чак до повърхността, където се събира, в други случаи той ще попадне в капан под непропускливи слоеве скала или глина, където ще образува подземни резервоари.

Популярно е мнението, че петрола трябва да се добива от все по-дълбок и по-дълбок слой в земната повърхност. Но това не е пълната истина. В действителност петрола във времето се е движел само нагоре. Само сондажите за петрол продължават да се нуждаят от по-дълбоко и по-далеч, тъй като по-високите и по-лесно достъпни нефтени резервоари се изразходват. Най-ранната година, за която има налични данни, 1949 г., показва, че средната дълбочина на пробитите нефтени кладенци е била 1000 метра.

До 2008 г. средната височина на добив на петрол се повиши до 1800 метра. А най-дълбокият кладенец, който съществува в момента, е с огромна дълбочина 12 000 метра. Това е 3 200 метра повече от височината на връх Еверест. Интересен е факта, че не всяко сондиране е право надолу, когато казват дълбочина, това означава колко далеч е трябвало да пробият, понякога това означава покриване на огромни хоризонтални разстояния.

Crude Oil

Как може да се разбере къде има находища на суров петрол?

По време на по-ранните години на добив на петрол геолозите са изучавали почвата, повърхностните скали и други повърхностни характеристики, за да определят дали нефт може да лежи отдолу. По-късно се появиха сателитни изображения, заедно с повече технологични постижения като гравитометри, средства за тестване на магнитното поле на Земята и „снифери“, които откриват миризмата на въглеводороди.

Най-разпространеният начин, използван днес, е да се генерират ударни вълни, които преминават през скалните слоеве и се отразяват обратно към повърхността, където могат да бъдат интерпретирани за признаци на нефтени капани. Това се прави с устройства за източник на сеизмични вълни, cлед това те маркират местоположението с помощта на GPS координати на сушата или с маркерни буйове на вода.

OG-001 Environmental Benefits of Advanced Oil & Gas Exploration and Production Technology – PHOTO

Колко петрол е останал в света?
Тъй като производството все още нараства, както е било от десетилетия, експертите се опитват да изчислят кога, ако изобщо, петролът ще свърши. Това не е проста наука – защото добре, все още не е известно точно колко петрол е уловен в земята на неизследвани места.

Интересна оценка са направили от BP. Оценката идва от количеството петрол, което всяка страна смята, че може да произведе от „доказаните запаси“ (запасите, до които имат достъп в момента), използвайки съществуващата си технология, като същевременно все още реализира печалба, при текущия темп на добив. И годината, която дават за край на производството на петрол, ако нещата останат точно както са днес – 2067 година. Не бързайте да се запасявате, защото тази оценка не включва откритите находища, които все още не се разработват или тези, чиито капацитети все още не са проучени. Все още има данни за значителни находища на територията на Русия, Северна Америка, Африка, Северно море и Каспийско море, които тепърва ще бъдат разработвани. Така, че прогнозирания от BP апокалипсис най-вероятно ще се отложи с още няколко десетилетия.

Ще оцелее ли човечеството без петрол?

Както казва Чарлз Дарвин, за да оцелеем, трябва да можем да се адаптираме към промените. Да не казваме, че не можем да оцелеем без петрол, но последствията от края на производството на петрол може да принудят съвременното общество, каквото го познаваме, да се промени драстично. Ние зависим от петрола за много повече, отколкото можете дори да осъзнаете. Петролът присъства в почти всяка една част от нашия живот от транспортирането и производството на храна, дрехи, материали, фармацевтични продукти и пластмасите, използвани за производството на цял набор от продукти. Въздействието на това колко драстична може да бъде тази промяна ще зависи в голяма степен от скоростта на спад и разработването и приемането на алтернативи на петрола. Електрификацията, която набира сили през последните години може да реши част от проблема, но далеч не е универсалното решение за заместване на петрола. Добрата новина е, че през човечеството има още достатъчно време, за да се намери алтернатива на всяко едно приложение на петрола.

инж. Пламен Дочев е експерт в сферата на петролната индустрия и икономиката. Завършил е Технически университет в град Варна. Работи в петролна компания и има богат опит в изготвянето на професионални анализи по национални и международни енергийни въпроси.

Интересно

Ботаническата градина на БАН организира традиционните „Пролетни срещи с растенията“

Published

on

Ботаническата градина на Българската академия на науките (БАН) организира за 23-и път традиционните „Пролетни срещи с растенията“, които ще се състоят от 13 до 20 април, съобщиха от научната институция, предаде БТА.

Инициативата започва от 13 април (събота), когато за първи път в България ще се отбележи Международният ден за признателност към растенията. Ден, посветен на признаването на невероятното разнообразие, красота и значение на растенията. Растенията ни осигуряват кислород, хранителни вещества и други ресурси. Те поддържат екосистемите. Носят радост и вдъхновение в живота ни със своите завладяващи форми и цветове, отбелязват ботаниците от БАН.

От 13 до 20 април, всеки ден от 10:00 до 17:00 ч., Ботаническата градина на БАН ще бъде отворена за посетители. Входът в оранжериите ще е до 16:00 ч. Ще бъде представена и тематичната експозиция „Зеленият лист – кислородният апарат на планетата“.

На 13 април, от 11:00 и 14:00 ч., ще има беседи за растенията, които ще бъдат представени от доц. д-р Антоанета Петрова.

„Заповядайте! Присъединете се към хилядите хора в света, които в този ден посещават градини, резервати или се грижат за своите растения, садят ги в градината или подаряват цвете“, с тези думи отправят покана към посетителите ботаниците от БАН.

В Ботаническата градина на БАН се намира най-богатата на Балканите обществена сбирка с растения. Колекционният фонд наброява над 4500 вида и форми растения. Над 1 процент от разнообразието на висшите растения в света е включено в колекциите.

Над 3300 вида растения от всички континенти се отглеждат в Ботаническата градина на БАН. Над 1200 са декоративните сортове, създадените от човека: рози, орхидеи, традиционни японски азалии, камелии, обичаните в цял свят мушката (пеларгониуми), екзотичните американски фуксии (обички), японските кленове, сортовете на хвойни, туи, лъжекипарисите и други.

Ботаническата градината на БАН е база за практически занятия на студенти и ученици.

 

Продължи с четенето

Варна

Ето кои са изгряващите артисти на България – Emergence Art Fest

Published

on

След успеха през 2023 г., тази година отново се провежда културния фестивал за изгряващи артисти във Варна – Emergence Art Fest. От 20 до 24 март в салона на Радио Варна можете да се запознаете с творбите на младежи от над 10 града в България, сред които художници, скулптори, фотографи, режисьори, писатели и музиканти.

Темата на тазгодишния петдневен фестивал е „конвергенция“ – търси се общото между различните видове изкуство и изкуствознание. Ще можете да разгледате изложби на фотография, изобразително изкуство, късометражно българско кино и да посетите концерт на изгряваща българска банда. Фестивалът предвижда и дискусия на актуалната тема за изкуствения интелект и неговата роля в изкуството, както и театрална и литературна работилница. На тези работилници ще имате възможност да се запознаете лично с артистите, да почерпите опит и вдъхновение от тях. Входът е свободен, но за работилниците е необходимо предварително записване.

“Създадохме този фестивал, защото много ни липсваше сцена за млади изгряващи артисти в града. Искаме да подкрепим културната сфера и да срещнем артистите едни с други, за да се създаде една по-жива общност, която да даде мотивация за все повече подобни изяви в града.”, обяснява Деница Балинова, един от организаторите на фестивала.

Две каузи са важни за Emergence Art Fest – не само да изяви изгряващи български артисти, но и да подкрепи културното развитие на Варна в сезон, различен от лятото. Този фестивал е посещаван от стотици гости – с различна възраст и възгледи, като създава пространство не просто за изява, а и за дискусия и обмен на идеи.

Снимка: Теодора Михайлова

Продължи с четенето

Анкета

84.56% от варненците смятат, че Бербатов е трябвало да стане президент на БФС

Published

on

Само преди броени дни, на 15 март, Георги Иванов – Гонзо спечели битката за президент на БФС срещу Димитър Бербатов. Гонзо грабна 235 от гласовете, докато Бербатов събра 181 – с 54 гласа по-малко. Това е втора загуба за голмайстора на Манчестър Юнайтед – през 2021 г. той се изправя срещу Боби Михайлов за престижната позиция и събира с 11 гласа по-малко от него.

Ние попитахме: Кой според вас трябваше да стане президент на БФС – Бербатов или Гонзо? Публичното мнение е в остър разрез с това на БФС. Резултатите от нашата анкета са категорични – 84.56% от всички 1278 души са отговорили „Димитър Бербатов“, 14.48% от анкетираните са гласували за Гонзо, а 0.96% за други. Сред коментиращите имаше мнения: „Гонзо не е лош, но тази длъжност не е за него!“, както и: „Бербатов. Заслужава.“

Бербатов е един от най-обичаните съвременни футболисти в България – в рамките на около 10 години той печели второ място за родното отличие „Футболист на годината“ неколкократно. Както преди 3 години, така и сега, Димитър Бербатов беше влязъл в битката за президентското място на БФС с ясни цели, като първата и най-важна бе отделянето на професионалния футбол от БФС. Той иска да се бори и за цялостна промяна на шампионата, фокусиране върху изграждане на повече и по-добри футболисти в България, започвайки с реформи в детско-юношеския футбол. Бербатов е защитник на подобряването на инфраструктурата, сътрудничество с държавата, както и борбата с дискриминацията и расизма.

През февруари Димитър Бербатов прави обиколка на страната, като започва от Видин, Монтана, Враца и продължава със Силистра, Шумен, Търговище, Велико Търново. На тези срещи Бербатов обсъжда не само наболелите проблеми на българския футбол, но и идеи какви точно ключови промени трябва да се случат, за да може да има по-добро развитие на българския футбол.

От своя страна целите на Георги Иванов бяха представени по-общо – да дигитализира футбола и да обучи нови треньори. Гонзо наблегна и на важността на изграждане на нова и по-добра инфраструктура. Иванов е печелил приза „Футболист на годината“ през 2000 и 2001 г. и е бил треньор на „Локомотив“ Пловдив, „Левски“ и „Черно море“.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page