Connect with us

Варна

Областните администрации на Варна и Шумен инициират кампания за популяризиране на културно-исторически паметници

Публикувано преди

на

Мото шествие под наслов „По пътя на вярата и буквите“ ще премине през паметници на културно-историческото наследство в Шуменска и Варненска област. Проявата ще се състои на 11 май и е първата от съвместното сътрудничество между двете областни администрации, което цели съхранението и популяризирането на знакови обекти и развитие на туризма. Това съобщиха на пресконференция областният управител на Варна проф. Андрияна Андреева, директорът на музея Игор Лазаренко и Десислава Георгиева от Община Варна, предаде БТА.

В шествието ще се включат клубове от Шумен, Нови пазар и Варна. То ще започне от Голямата базилика в първопрестолната българска столица Плиска, ще продължи през Двора на кирилицата, където ще се поднесат венци на паметника на Светите братя Кирил и Методий и ще завърши в раннохристиянския манастирски комплекс „Света Богородица“q открит край Варна през 1921 г. Кампанията се подкрепя и от Варненската и Великопреславска митрополия и свещеници ще отслужат в събота в манастира водосвет и литургия.

По думите на Андреева раннохристиянският комплекс „Света Богородица“ е сред най-важните обекти от Златния век на българската държава и е с национално значение, но не му е отдадено нужното внимание. В Областната администрация на Варна считат, че неговото популяризиране и социализиране, както и продължаването на разкопките, ще бъдат от изключително значение за развитието на културата и туризма в града, допълни тя.

Това е един от малкото добре запазени ранни български манастири от времето на цар Борис I, разказа директорът на музея. Мястото е известно още от времето на Карел Шкорпил. Идеята, че е значимо, се появява заради намерения оловен печат на цар Борис I. При разкопките на църквата са установени саркофази, единият от които е изложен във варненския музей. Това по думите на Лазаренко предполага присъствие не само на монаси, а и на членове на царската фамилия. Смята се, че след оттеглянето си от престола цар Борис I идва в манастира край Варна, който е бил един от четирите големи в Североизточна България. В него се е развивало изграждането на устоите на християнството. Имало е голям скрипториум, където са се преписвали книги, разпространявани в района, който е бил гъсто населен в периода VIII – X век, каза още Лазаренко.

Обектът е проучван по-сериозно от 1996 г. до 2018 г., като е разкрита цялата сграда и е намерено аязмо. Голяма част от него е била унищожена през годините, защото там е имало средновековно селище и след това османско теке, заради което местността е известна като Теке караач, поясни директорът. Смята се, че една от най-старите икони на Богородица е била там, а сега тя се съхранява в старинния храм „Успение Богородично“ във Варна.

Според Лазаренко този паметник е много важен за Варна, защото е единственият монументален градеж от епохата на Първото българско царство. По това време в античния град няма българско присъствие, но в околността е имало много селища, които сега попадат под съвременното строителство в кварталите на града, допълни той. През последните години и на мястото на манастира се строи и средата се социализира, но според директора на музея това може и да е опасно, затова би било добре мястото да бъде заградено и достъпът ограничен, за да не се превръща в зона за пикник.

Съдбата на манастира „Света Богородица“ е подобна на тази на друга раннохристиянска старина – Джанавара, посочи още Лазаренко и добави, че цел на новата инициатива на областните управители е да се подтикне държавата да предприеме необходимите действия да предостави на Община Варна парцелите на тези обекти, за да може да започнат процеси по тяхната консервация и реставрация. Той уточни, че от години за това има подадени писма в отговорните министерства, но засега процедурата не е придвижена. Директорът на музея и представителят на Община Варна съобщиха, че ще се търси по-голяма достъпност за поклоннически туризъм и ще се работи за изграждане на маршрут между Аладжа манастир, Джанавара и комплекс „Света Богородица“.

Игор Лазаренко демонстрира днес двата печата, намерени преди повече от сто години. Те са на цар Борис I и на цар Петър I. Направени са от олово, единият с изображения на Христос и Богородица, другият – на владетелите Петър и Ирина, имат и надписи.

Сътрудничеството на двете областни администрации ще продължи и с други събития, следващото от които ще бъде научна конференция, съобщи проф. Андреева.

Варна

Преживяла наводнението в „Аспарухово“: Природата – срещу нея не можем да се борим

Published

on

Днес се навършват десет години от наводнението във варненския квартал „Аспарухово“.

Само за броени минути, преди 10 години на днешния ден, част от квартала потъна под вода, припомня БНР. Огромни приливни вълни от две дерета заляха и потопиха къщи и улици и предизвикаха бедствие с чудовищен размер.

При трагедията живота си загубиха 13 души, десетки бяха ранени, обявено беше бедствено положение.

Паметта на загиналите в наводнението бе почетена днес пред паметника на доброволеца в район Аспарухово.

83-годишната Маргарита Дойнова си спомня с ужас събитията на 19 юни 2014 г. Тогава е на концерт в Художествената галерия, когато водещият – отишлият си през 2022 г. Кирил Аспарухов, казва на присъстващите да не бързат да си тръгват, защото „навън е потоп“. След няколко часа близки помагат на Дойнова да се прибере. „Живея на осмия етаж, нямаше щети – наводнени бяха само мазите. Но страхът остава за цял един живот“, коментира Маргарита Дойнова.

Тя е една от хората, които приемат в дома си доброволци, включили се в акцията след наводнението. „Без да се замисля, казах, че мога да приема хора в две стаи“, спомня си Дойнова. Приема в дома си 2 момчета и едно момиче – от Перник и от София, и се грижи за тях като за свои деца. Настанява ги, а тогава все още в дома ѝ няма вода, няма и ток. „Тръгнаха и донесоха едни дамаджани с вода… Не можех да им приготвя нищо за ядене, беше трудно“, припомня си Маргарита Дойнова. Всяка година младите хора изпращат картички или поздравяват по празници жената – с благодарност за гостоприемството. „Когато ги изпратих да се прибират вече по родните си места, затворих вратата и започнах да се чудя откъде да започвам работата, която ме чака. Вече беше дошла водата… А те се върнаха с ликьор и бонбони… Това беше много емоционален момент, много хора ми се чудеха, когато приех да приютя тези деца“, с усмивка си спомня Маргарита Дойнова.

Продължи с четенето

Варна

Откриват изложбата „Пасажери между две морета“ на художници от Варна и Дордрехт

Published

on

Съвместната изложба на художници от Нидерландия и България „Пасажери между две морета“ ще бъде открита днес – 19 юни от 18:00 часа в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна. Организатор на събитието е Община Варна и Фондацията за побратимяване „Дордрехт – Варна“. Нидерландският град е побратимен на морската столица от 2001 година.

По време на изложбата ще бъдат представени произведения на 13 автори от двете страни. Включени са творби в различни направления на визуалните изкуства – от живопис и скулптура до видео арт и инсталация.

Варненските имена в проекта са уважаваните художници Ангел Атанасов, Велина Гребенска, Владимир Иванов, Илия Янков, Милко Божков, Стефка Георгиева и Цветан Кръстев.

Холандската страна ще бъде представена от Аника Хокстенбак, Бабс ван Хюйтен, Герхард Лентинк, Ян Стров, Нико Парлевлийт и Сами Шекел.

Съпътстващо изложбата събитие ще бъде лекцията, която Герхард Лентинк ще изнесе на 21 юни, петък, от 10:00 ч., в галерия „Графит“. Тя ще бъде посветена на Музея на Дордрехт – един от най-старите в Нидерландия.

Изложбата може да бъде видяна до 10 юли 2024 г.

Продължи с четенето

Варна

Община Варна обявява конкурс за директор на дирекция „Екология и опазване на околната среда“

Published

on

Община Варна обявява конкурс за директор на дирекция „Екология и опазване на околната среда“. Минималните изисквания към кандидатите за заемане на длъжността са: степен на завършено образование – магистър, в професионална област природни или стопански науки. Изисква се и четири години професионален опит или придобит ранг ІІІ младши.

Конкурсът за заемане на длъжността ще се проведе чрез защита на концепция за стратегическо управление на тема: „Мениджърски подход при управление на дирекция „Екология и опазване на околната среда“ и интервю.

Документите за участие в конкурса се представят в срок до 17:30 часа на 27.06.2024г. на адрес: гр. Варна, бул. “Осми приморски полк” №43, в отдел “Управление на човешките ресурси и вътрешен административен контрол”, ет.4, стая 405, лично от кандидатите или от техни упълномощени представители. Документите могат да се подават по електронен път на адрес: zvelinova@varna.bg. За целта  заявлението и декларацията следва да бъдат подписани от кандидата с електронен подпис. Телефон за контакт: 052/820 369, лице за контакт – Зорница Велинова.

Списъците на допуснатите и недопуснатите кандидати и всички съобщения във връзка с конкурса се обявяват на интернет страницата и на информационното табло на Община Варна в регламентираните от законодателството срокове.

За повече информация на адрес: https://varna.bg/bg/2495

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page