Connect with us

Варна

Нова магистърска програма между Технически университет – Варна и Стопанската академия в Свищов

Публикувано преди

на

Стопанска академия (СА) „Димитър А. Ценов” – Свищов и Технически университет (ТУ) – Варна създават съвместна магистърска програма. Това съобщиха от свищовското висше учебно заведение.

Ректорът на координиращото висше училище Технически университет – Варна проф. д-р Драгомир Пламенов и ректорът на партниращото висше училище СА „Д. А. Ценов”  проф. д-р Марияна Божинова подписаха споразумение. Предметът на сключения договор е „Разработване и въвеждане на съвместна магистърска програма „Техническа и застрахователна експертиза в транспорта”, открита в професионално направление  „Транспорт, корабоплаване и авиация”, с включени учебни дисциплини от професионално направление „Икономика”, които ще бъдат водени от преподаватели от партньорското висше училище.

Ректорите на двете висши училища подчертаха, че уникалната за България съвместна магистърска програма е със засилена практическа насоченост, а гаранция за нейния успех е научният и експертен потенциал на преподавателите от катедрите, които ще обучават студентите.

Очаква се, след одобрението на министъра на образованието и науката, обучението на студенти по съвместната магистърска програма „Техническа и застрахователна експертиза в транспорта”, да се осъществява от учебната 2024/2025 година, допълниха от Академията.

Предвижда се съвместното обучение на студенти в програмата да бъде на български език, по утвърден държавен план-прием и в платена форма на обучение. Продължителността на обучение е три семестъра за притежаващи ОКС „бакалавър” или ОКС „магистър” по специалности от професионални направления „Транспорт, корабоплаване и авиация” и „Машинно инженерство”. С продължителност от пет семестъра ще бъде обучението за притежаващите ОКС „бакалавър” или ОКС „магистър” по специалности от област на висшето образование  „Технически науки”.

От страна на СА „Димитър А. Ценов” обучението ще бъде осигурено от катедра „Застраховане и социално дело”, а от страна на ТУ – Варна студентите ще бъдат обучавани от преподавателския състав на катедра „Транспортна техника и технологии”.

Обучавалите се студенти ще получат професионална квалификация „Магистър – инженер”. Дипломата за завършена степен на висше образование ще се издава от ТУ – Варна.

Академията в Свищов изпълнява съвместна магистърска програма „Международен финансов мениджмънт” с Донецкия национален университет „Василий Стус” във Виница, Украйна, която е първата подобна българо-украинска образователна иновация и обучаващите се студенти придобиват двойна диплома.

Източник: БТА

Варна

Мъж е с опасност за живот след пожар във Варна

Published

on

57-годишен мъж е с тежки изгаряния и опасност за живота след пожар във Варна, съобщиха от полицията, предаде novini.bg.

Оттам уточняват, че в събота, около 4.38 часа е получен сигнал за възникнал пожар в сградата на ведомствено общежитие в кв. „Трошево“. Пострадалият мъж – наемател в сградата, е бил изведен от горящата стая от негови съседи, които усетили задимяването. Пожарникарите са евакуирали около 100 души от горните етажи. Станалият жертва на пламъците мъж е настанен в болница с около 60% изгаряния. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Продължи с четенето

Варна

Предстоящите избори имат потенциала да бъдат организационно по-трудни, смята председателят на РИК – Варна

Published

on

Предстоящите избори имат потенциала да бъдат по-трудни в сравнение с отминалите, коментира днес пред журналисти председателят на Районната избирателна комисия (РИК) във Варна Велин Жеков след провеждането на първото ѝ заседание, предаде БТА. Според него причините са, че изборите са „две в едно“, ще се попълват различни протоколи, като за всеки вот избирателите ще имат право да дават и преференции за избран от тях кандидат. Жеков допълни, че членовете на РИК – Варна се занимават дълги години с провеждането на избори и това му дава надежда, че при добра разяснителна кампания и обучение на хората от секционните комисии проблемите няма да бъдат толкова сериозни.

Председателят припомни, че в РИК се подават документи само за парламентарните избори. Срокът за регистрация на инициативни комитети е от 23 април до края на работния ден на 29 април. Партиите могат да подават кандидатските си листи от 23 април до 7 май. Според решение на ЦИК е допустимо един човек да бъде и в листата за Европейски парламент, и за народни представители, каза още Жеков. Той допълни, че повечето от секционните комисии във Варна ще трябва да имат по 9 членове.

По-малките секции в региона ще бъдат седемчленни.

Продължи с четенето

Варна

Варненската IV ЕГ спечели специалната награда на кмета във фестивала „Франкофонските сцени на България“

Published

on

Варненската IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ спечели специалната награда на кмета на Община Варна Благомир Коцев на XXVII-ия Фестивал за франкофонски училищен театър „Франкофонските сцени на България“.

Френската култура и образование имат дългогодишна история и традиции в България и аз съм щастлив, че сме домакини на този фестивал. Надявам се още дълги години да ви посрещаме по подобаващ начин. Така Коцев поздрави участниците във фестивала, който се проведе на сцената на ДТ „Стоян Бъчваров“. Той си припомни собствените ученически години, когато I ЕГ и IV ЕГ във Варна бяха под един покрив. Винаги съм бил голям привърженик на училищните фестивали. С удоволствие посещавах постановките на френските паралелки и благородно им завиждах, каза още Коцев.

Фестивалът се провежда под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, която връчи специалната награда на президентската институция на 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ от София. За тазгодишното издание е изработена специална дървена пластика във формата на театрална маска, която занапред ще бъде емблема на фестивала.

Варненските ученици с ръководители Величка Илиева – преподавател по френски език и актрисата Гергана Арнаудова, се представиха с постановка по текстове на Молиер. С нея те грабнаха и наградата на публиката.

Ученическият франкофонски форум е организиран от „Алианс Франсез“, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, Френския институт в България в партньорство с Театрално-музикалния продуцентски център – Варна и IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“. Тази година неговата тема е „Другият“.

Участваха осем театрални трупи на ученици от IX, X и XI клас от гимназиите с интензивно изучаване на френски език: ПЕГ „Проф. Д-р Асен Златаров“ от Велико Търново, IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ от Варна, ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ от Благоевград, ПГРЕ „Г. С. Раковски“ от Бургас, ГПЧЕ „Ромен Ролан“ от Стара Загора, ГПЧЕ „Симеон Радев“ от Перник, 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ и 35 СЕУ „Добри Войников“ от София.

Форумът е основан през 1993 г. от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България (АПФБ) в партньорство с Центъра за езиково сътрудничество при Френския институт – България, а по-късно и с мрежата на „Алианс Франсез“.

През годините фестивалът се провежда в различни градове. Пандемията през 2020 г. прекъсва ежегодното събитие, но тази година, по повод 30-годишнината от членството на България в Международната организация на Франкофонията, традицията се възобновява, а Варна отново е домакин на фестивала. На церемонията по награждаването на участниците присъстваха още посланикът на Франция у нас Н. Пр. Жоел Мейер и почетният консул на Германия и Франция Недялко Неделчев.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page