Connect with us

България

НИК „Св. св. Кирил и Методий“ се завръща във Варна

Публикувано преди

на

Военният научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ се завръща във Варна от експедицията си до Антарктида, съобщи БНР. Официалната церемония по посрещането му се очаква да започне в 11 часа.

Първият български военен научноизследователски кораб се завръща след успешното приключване на 32-рата експедиция на родните полярници.

Припомняме, че тя започна на 8 ноември, когато корабът отплава от Варна, натоварен със 70 тона материали за построяването на новата научна лаборатория в близост до българската база.

България

Военен парад на 6 май няма да има

Published

on

Снимка: БНТ

Военен парад на 6 май по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия няма да има, съобщи БНТ.

Ще проведем само церемония пред Паметника на незнайния воин, не планираме да правим парад с техника и личен състав, съобщи пред журналисти в Народното събрание служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Аргументът е свързан със съвпадането на великденските празници с празника на Българската армия. Великден тази година се пада на 5 май.

Запрянов присъства на първото си заседание на комисията по отбрана в парламента.

Продължи с четенето

България

Променят часа за външното оценяване след 10 клас

Published

on

Променя се часът за външното оценяване след 10-и клас на 10 юни. Това съобщи пред БНТ министърът на образованието и науката в служебния кабинет Галин Цоков.

„Външното оценяване за 10-и клас е ден след изборите. Ще променим часа на началото на външното оценяване от 8:00 на 11:00 часа. То продължава час и половина, мисля, че няма да попречи на десетокласниците промяната на часа. Ще издам заповед 10 юни да се обяви за неучебен ден за училищата, в които има секции и са проведени избори“, каза проф. Цоков и уточни:

„За външното оценяване след 10-и клас променихме част от самите тестови задачи, в които ще има по-голяма практическа насоченост, които да свържат знанията и уменията на учениците с практически ситуации“.

На 10 юни ще се проведе НВО по Български език и литература за десетокласниците. Два дни след това е изпитът по математика.

Днес ще бъде издадена заповедта, с която ще бъдат обявени промените в началния час на НВО на 10 юни, каза още проф. Цоков.

Министърът обърна внимание на контрола върху програмата от 240 млн. лева за изграждане и ремонт на физкултурни салони и спортни площадки в училищата.

„Парите ще се превеждат след изразходването, това означава следене на строителството и ремонта. 496 училища ще реализират на базата на тази програма нови салони, нови площадки и т.н.“, каза той.

Цоков коментира и факта, че един от четиримата министри, запазили поста си от кабинета „Денков“ и продължили работа в кабинета „Главчев“.

„Разглеждам предложението на г-н Главчев като знак за приемственост. Надделяха плюсовете за това, че предстоят два месеца много усилена работа в образователната система от гледна точка на това, че ще се провеждат матури, национални външни оценявания след 4-ти, 7-и, 10-и клас. А също и да продължим промените, които започнахме. Всеки ден ще работим така, че да оползотворим времето. Подготвили сме някои промени – визия за промяна в учебната програма, визия за промяна в оценяването, рамка на качеството в средното образование и други. Предстои в следващите седмици да обсъдим с педагогическите специалисти, с учителите с училищните директори до следващото редовно правителство да има мнение на педагогическата общност как да се промени закона за предучилищно и училищно образование“, допълни проф. Цоков.

Продължи с четенето

България

Най-бедните пенсионери ще получат великденска добавка от 100 лева

Published

on

С 12 гласа „за“ и 6 „въздържал се“ Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание одобри предложение да има добавка от 100 лева за Великден за хората с размер на пенсията под линията на бедност. По данни на Националния осигурителен институт (НОИ), обявени на заседанието миналата седмица, пенсионерите в страната са около 2 040 000. Хората с пенсии под линията на бедност от 526 лева са 534 000 души. За добавките ще са нужни около 54 млн. лева, съобщиха депутати.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page