Connect with us

Интересно

Neuralink започва тестове на мозъчни чипове върху хора до 6 месеца

Публикувано преди

на

Илон Мъск обяви, че безжично устройство, разработено от неговата компания за мозъчни чипове Neuralink, се очаква да започне клинични изпитания върху хора в рамките на шест месеца. Едно от първите му целеви приложения е възстановяване на зрението.

В сряда новият собственик на Twitter участва в събитие, наречено „Покажи и разкажи“, по време на което представи визията си как интерфейсите на мозъчния чип могат да позволят на пациенти с увреждания да се движат и да общуват отново. Това е все едно да замениш част от черепа със смарт часовник, смята Мъск, цитиран от Daily Mail.

Първите две приложения, към които е насочено устройството Neuralink, ще бъдат възстановяване на зрението и осигуряване на възможност за движение на мускулите при хора, които не могат да го правят. От екипа на компанията посочват, че дори ако някой никога не е можел да вижда, тяхната разработка може да промени това.

Последното публично представяне на Neuralink преди повече от година включваше маймуна с имплантиран мозъчен чип, която сама играе компютърна игра.

Амбициите на Мъск в сферата на интерфейсите мозък-компютър

Мъск е известен с амбициозните си цели като спасяване на човечеството чрез колонизиране на Марс. Амбициите му за основаната през 2016 г. в Сан Франциско компания Neuralink са от същия мащаб.

Бизнесменът-визионер иска да разработи чип, който да позволи на мозъка да контролира сложни електронни устройства и евентуално хора с парализа да възвърнат двигателните си функции, както и да лекува мозъчни заболявания като Паркинсон, деменция и Алцхаймер. В крайна сметка, идеята му е да слее човешкия мозък с изкуствен интелект.

„Колкото и чудотворно да звучи, ние сме уверени, че е възможно да възстановим пълната функционалност на тялото на човек, който е с прекъснат гръбнак“, обяснява Мъск по време на събитието.

По отношение на работата на Neuralink в областта на зрението, Мъск добавя, че „дори някой пациент никога преди да не е виждал, ние сме уверени, че ще може да прогледне“.

Neuralink обаче изостава от графика. В презентация от 2019 г. Мъск обяви, че се стреми да получи регулаторно одобрение до края на 2020 г. След това на конференция в края на 2021 г. бизнесменът изрази надежда, че компанията ще започне изпитания върху хора през тази година.

Така или иначе, Neuralink многократно е пропускала вътрешните си срокове за получаване на одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за старт на изпитания върху хора.

Мъск не е единствен

Колкото и да му се иска Илон Мъск да бъде пионер във всяка сфера, в тази точно неговата компания е по-скоро догонваща. През юли, компанията Synchron преодоля важен етап в развитието на концепцията за интерфейс мозък-компютър, като за първи път имплантира своето устройство на пациент в САЩ. През 2021 г. тя получи разрешение от американските регулаторни органи за провеждане на тестове върху хора и завърши проучвания при четирима души в Австралия.

Целта е да се разработи напълно имплантиран мозъчно-компютърен интерфейс (BCI) на хора с парализа, който да им позволява да управляват компютри и мобилни устройства с помощта на мислите си.

profit.bg

Продължи с четенето

Интересно

Андреевден – легенди, поверия и обичаи

Published

on

By

Голям празник е Андреевден. На 30 ноември църквата почита Свети апостол Андрей Първозвани. В православните храмове се отслужва празнична литургия, част от нея е песнопението, отправено към светия апостол. Като първозван между апостолите и брат на върховния от тях, моли се, Андрее, на Владиката Христа: да дарява мир на Вселената, и на душите ни велика милост.

За българите Св. Апостол Андрей Първозвани е много тачен светец, избиран в миналото за семеен покровител. Има сведения, че апостолът е проповядвал и по днешните български земи. Почитали го и българите, които се преселили в Италия през VII в., отбелязват някои историци. На 30 ноември своя имен ден честват Андрей, Андрея, Андриан, Андриана, Първан … На гръцки Андрей означава смел, мъжествен, доблестен. Затова празнуват и хората, носещи имената Храбър, Храбрин, Храбрина. Разположен на границата между есента и зимата, Андреевден се свързва с обичаи, извършвани за здраве и плодородие.

В българските фолклорни представи свети Андрей е свързан с мечката – най-едрият хищник, който обитава горите ни. Една от най-популярните легенди разказва как той се оттеглил в планината на пост и молитва. Около него често се появявала мечка. Светецът я опитомил и един ден яхнал животното, за да отиде до близкия манастир и да вземе причастие. Според друга история, също много разпространена, в едно ранно утро свети Андрей впрегнал един вол в ралото и започнал да оре нивата си. Но от гората се появила мечка и изяла вола, впрегнат в ралото. Тогава светецът хванал силното животно, надвил го и го впрегнал. Така с мечка вместо вол довършил работата си.

Фолклорните обичаи на Андреевден са посветени на мечката, както и на представата, че денят започва да се увеличава с едно просено или царевично зърно. Затова празникът се нарича още Мечкинден, Едрей, Едревдън и пр. В българската традиция мечката е символ на плодовитост и раждаемост. Това обяснява забраната младите булки да не работят на празника. Косъм от мечка използвали за лечение на уплах. Най-често плащали за малко от козината на дресираните животни, с които мечкари обикаляли селата до късна есен. Посещението на мечкаря и мечката се смятало за добър знак – ще има дебел сняг, добра реколта и здраве за хора и животни. Хората плащали на мечкаря „да ги погази мечката за здраве“. Мечка и мечкар има и сред персонажите на кукерски игри и карнавални обичаи.

Народът казва, че мечка се убива само, ако е станала стръвница. Иначе тя е най-силното животно и от нея се боят дори вълците. Разбира се, никой не би искал да го срещне мечка в гората. Затова има и един фолклорен анекдот. Една баба предложила на селянин да му бае, за да не го закача мечка, ако го срещне. А той отвърнал: „По-добре, бабо, побай ми да ме не срещне!“

На Андреевден в много селища и до днес се сваряват в общ съд различни зърнени култури. Най-добре в глинено гърне. Слагат се по няколко зърна от всичко – боб, леща, грах, просо, жито, ечемик, овес, лимец, царевица. Това се прави, за да има берекет и да наедрява всичко, което се сее и сади. Разпространен е и обичаят да се хвърля варена царевица „из комина“. Тя е предназначена за мечката: „На ти, мечко варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не ядеш стоката и човеците!“ Големият български етнограф Димитър Маринов пише, че в отделните краища на България съществували различни обичаи, които не са общи. Например в Новозагорско на този ден правели пуканки и варели жито – също наречено за мечката и за берекет. На други места варели само жито и раздавали на роднини и съседи. В някои селища в Тетевенско, освен царевица, в гърнето слагали плодове – круши, сливи, тиквени семки… В Панагюрище пък, докато хвърляли “из комина“,  викали: „Да си здрава, Баба Мецо!“ На някои места на този чистели житото, което по-късно трябвало да бъде смляно – за да е едро житото и да дава повече брашно.

БНР

Продължи с четенето

Интересно

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран

Published

on

By

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран от варненската фирма за малотонажно корабостроене „Галера 07“. Новостроящият се иновативен електрически катамаран е за Община Силистра, финансиран по програма Interreg V-A. Плавателният съд трябва да осигурява транспортно – комуникационна връзка по река Дунав между Силистра и Кълъраш. Той е с дължина 14 метра и широчина 6 метра, оборудван с два електрически двигателя и ще може да развива скорост до 13 км/час. Предвижда се капацитетът му да е 28 пасажери и екипаж от двама души.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

Интересно

ВИДЕО: Лазарки обиколиха къщите в с. Приселци

Published

on

By

Лазарки oбиколиха село Приселци и с песните си зарадваха всички,като ги дариха с прекрасните си усмивки. Традицията се спазва благодарение на усилията на Народно читалище „Просвета – 1927 г.“ с. Приселци. Освен емоции лазарките събраха и благотворителна сума в размер на 967 лв.

Каква е историята на Лазаруването?

Лазаруване е български обичай, по традиция се практикува на християнският празник Лазаровден, в събота преди Връбница. Основен обред на празника е лазаруването – обичай с любовно-женитбен характер. Участват девойки над 16 години, наречени лазарки, лазарици. В обреда липсват елементи на тайнственост. Лазарките обикалят полето и къщите, играят и пеят песни за любов и жените, за плодородие, здраве и семейно благополучие. Броят им не може да бъде по-малък от четиринадесет – някои от тях пеят по домовете, други пеят по пътищата и нивите, а трети шетат и пеят. От пеещите по къщите първата се нарича “предница”, втората е “средница” (тя събира парите), а крайната – “задница”. От “шеталиците” “танчерица” е тази, която води танца на хорото. Останалите моми, придружаващи лазарките, се наричат “другарки”.

На самия ден, събота преди изгрев, лазарките се събират рано на уреченото място и запяват. След изпяването на песента лазарките тръгват по махалите, накрая обикалят махалата, от която са тръгнали. Най-напред са наредени поялиците, които пеят по пътищата, след тях шеталиците, които играят, след тях поялиците, пеещи по домовете. Минавайки, поялиците пеят песни зя ливядите, нивите, горите, газят през раззеленилите се жита. Преди да влязат в двора пеят песен, след като са вече в двора пеят друга песен.

Домакинята ги посреща с решето с пшеница, взема няколко шепи жито и ги хвърля върху лазариците. Те повдигат скутите си, за да съберат повече жито. След това го поставят с дясната ръка в джоба на саята, отнасят го вкъщи и го прибират в хамбара с жито.

Лазарките пеят песни за всеки член от семейството. Първо пеят за домакина, който влиза в средата на лазариците. Шеталиците играят с кърпите кланячи. Домакинът ги дарява с пари. Пеят се песни за домакинята, за мома и ерген, за женитба, за малко дете, за млада невяста.В много от къщите канят лазариците най-често с хляб, праз, лук и сол, поставени на маса или трикрак стол в двора. Дават им плодове. В къщите, където има пчели, слагат на месал една паница с мед, друга с вода, в която е сложено яйце. На трапезата се слага и погача.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page