Connect with us

Интересно

Neuralink започва тестове на мозъчни чипове върху хора до 6 месеца

Публикувано преди

на

Илон Мъск обяви, че безжично устройство, разработено от неговата компания за мозъчни чипове Neuralink, се очаква да започне клинични изпитания върху хора в рамките на шест месеца. Едно от първите му целеви приложения е възстановяване на зрението.

В сряда новият собственик на Twitter участва в събитие, наречено „Покажи и разкажи“, по време на което представи визията си как интерфейсите на мозъчния чип могат да позволят на пациенти с увреждания да се движат и да общуват отново. Това е все едно да замениш част от черепа със смарт часовник, смята Мъск, цитиран от Daily Mail.

Първите две приложения, към които е насочено устройството Neuralink, ще бъдат възстановяване на зрението и осигуряване на възможност за движение на мускулите при хора, които не могат да го правят. От екипа на компанията посочват, че дори ако някой никога не е можел да вижда, тяхната разработка може да промени това.

Последното публично представяне на Neuralink преди повече от година включваше маймуна с имплантиран мозъчен чип, която сама играе компютърна игра.

Амбициите на Мъск в сферата на интерфейсите мозък-компютър

Мъск е известен с амбициозните си цели като спасяване на човечеството чрез колонизиране на Марс. Амбициите му за основаната през 2016 г. в Сан Франциско компания Neuralink са от същия мащаб.

Бизнесменът-визионер иска да разработи чип, който да позволи на мозъка да контролира сложни електронни устройства и евентуално хора с парализа да възвърнат двигателните си функции, както и да лекува мозъчни заболявания като Паркинсон, деменция и Алцхаймер. В крайна сметка, идеята му е да слее човешкия мозък с изкуствен интелект.

„Колкото и чудотворно да звучи, ние сме уверени, че е възможно да възстановим пълната функционалност на тялото на човек, който е с прекъснат гръбнак“, обяснява Мъск по време на събитието.

По отношение на работата на Neuralink в областта на зрението, Мъск добавя, че „дори някой пациент никога преди да не е виждал, ние сме уверени, че ще може да прогледне“.

Neuralink обаче изостава от графика. В презентация от 2019 г. Мъск обяви, че се стреми да получи регулаторно одобрение до края на 2020 г. След това на конференция в края на 2021 г. бизнесменът изрази надежда, че компанията ще започне изпитания върху хора през тази година.

Така или иначе, Neuralink многократно е пропускала вътрешните си срокове за получаване на одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за старт на изпитания върху хора.

Мъск не е единствен

Колкото и да му се иска Илон Мъск да бъде пионер във всяка сфера, в тази точно неговата компания е по-скоро догонваща. През юли, компанията Synchron преодоля важен етап в развитието на концепцията за интерфейс мозък-компютър, като за първи път имплантира своето устройство на пациент в САЩ. През 2021 г. тя получи разрешение от американските регулаторни органи за провеждане на тестове върху хора и завърши проучвания при четирима души в Австралия.

Целта е да се разработи напълно имплантиран мозъчно-компютърен интерфейс (BCI) на хора с парализа, който да им позволява да управляват компютри и мобилни устройства с помощта на мислите си.

profit.bg

Продължи с четенето

България

Един милион българи стягат куфарите и тръгват на път следващата седмица

Published

on

Снимката е илюстративна.

Един милион българи стягат куфарите и тръгват на път следващата седмица. Туроператорите отчитат бум на пътуванията заради многото почивни дни около Великден и Гергьовден, съобщи NOVA.

Курортите са готови да посрещнат стотици хиляди туристи за почивните дни. По-голяма част от почиващите избират Черноморието, макар че все още е хладно за плаж.

От пътуващите българи 850 000 избират да останат у нас, други 150 000 ще посрещнат празниците в чужбина.

„Около 300 000 ще бъдат туристите в страната в различни форми и места за настаняване. Това, което е най-търсено е спа и уелнес. Съответно хотелите, които са отворени по Черноморието, търсят се къщи за гости и вили”, каза Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма .

Хотелиерите по Черноморието правят генерална репетиция преди летния сезон. Над 70% от местата за настаняване ще отворят за Великденските празници. Имат готовност, подготовката върви с пълна пара.

От бранша посочват, че цените на морето започват от 100-120 лева на човек за нощувка. Отчитат леко поскъпване при all inclusive пакетите, защото храната е най-голямото перо от бюджета.

„Очаква се да има едно завишение от порядъка на 10-15% на цените спрямо миналата година”, добавя Станислав Стоянов, зам.-председател на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци.

И хотелиери в Банско се опитват да привличат туристи по празниците тази пролет, макар че снегът се топи.

Но по-евтино ли е българското? Последният доклад за пътувания от Пощенската служба на Великобритания нарежда страната ни на седмо място по достъпност за туристите с дневен бюджет от 143 лв. Сред по-евтините дестинации са Япония, Португалия и Египет.

„По-евтино от България никой не може да намери”, подчертава Драганов.

И към още един регистриран бум в туризма. Все повече чужденци избират страната ни за почивка през първата седмица на май. Като причина изтъкват по-различното празнуване на Великден от източноправославните християни.

Продължи с четенето

България

Цветница е! Какво не знаем за празника?

Published

on

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се празнува, както в православната, така и в католическата и протестантската църкви една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден.

Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя(в западните църкви). Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения: Ангел(ина), Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Димитър-другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелин(а), Елица – идва от Ела, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Лозан, Лозенка, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Неви, Невен(а),Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к), Ангел(ина), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и много други имена.

Религиозната страна на празника показва, че на този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха.

Според евангелистите Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки. След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Иисус Христос тръгнал за Йерусалим. Когато наближил града с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото на селото ослица и с нея осле, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ. Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и така влязъл тържествено в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне. Народът, виждайки в Иисус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: „Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат“. Шествието продължило и от височината на Еленското възвишение до храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му продавачи и купувачи на разни стоки и извършил множество изцеления на болни и недъгави хора.

За църковния празник, който според църковния календар се пада в 6-та Неделя на Великия пост – Връбница или Цветница – се разрешава риба.

Източик: БНР

Продължи с четенето

Интересно

Нелечима бактерия нападна Международната космическа станция

Published

on

Екипажът на Международната космическа станция е открил „резистентна към лекарства бактерия“ и няма представа как е попаднала на борда, съобщи telegraph.bg.

Изследователи на борда на нискоорбиталната станция потвърдиха находката, която може да доведе до по-нататъшно развитие на по-силни бактерии, които могат да устоят на лечение. Микрогравитацията на борда на станцията се смята за причина за нейното оцеляване.

Но въпросът откъде идва бактерията, озадачава екипа. Различните условия за организмите на МКС означават различен път на растеж в сравнение с тези, които се развиват на Земята.

Ново проучване на Enterobacter Bugandensis изолира 13 щама от вида от МКС и анализира промените в техния растеж в сравнение с щамове, които се развиват на планетата ни.

Бактериите на борда на МКС са свързани с клинични инфекции като сепсис и се оказа, че щамът на борда на космическата станция е много по-устойчив на лекарства и медицинска намеса, отколкото на Земята.

Въпреки че не е ясно как бактериите могат да повлияят на здравето на хората, живеещи на МКС, това е предупредило учените за подготовка в случай, че тези „по-смели“ бактерии се върнат на нашата планета, съобщи Gizmodo.

Към момента не е известно дали бактериите на борда представляват заплаха за хората на Земята. Докато на астронавтите на борда на станцията се препоръчва да избягват контакт с неизвестни микроби и бактерии могат да си проправят път към кораба.

Новината идва на фона на притесненията на НАСА, че корабите, които пращат до Марс и се връщат обратно на Земята, могат да донесат със себе си непознати досега микроби.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page