Connect with us

Варна

Кметът Благомир Коцев и френският посланик обсъдиха привличането на инвеститори във Варна и културния обмен

Публикувано преди

на

До този момент потенциалът на Варна не е използван достатъчно ефективно, но екипът ни работи активно по създаването на нова индустриална икономическа зона и привличането на инвеститори, които да открият нови работни места не само в сферата на туризма, но и във високите технологии и секторите с голям растеж. Това каза кметът Благомир Коцев по време на срещата си в понеделник с посланика на Франция у нас Н. Пр. Жоел Мейер. Тя се проведе в сградата на Община Варна.

Важно е да получим подкрепата на чуждите мисии за привличане на инвеститори, каза още Благомир Коцев и допълни, че приоритет за общината са подкрепата за развитието на синята икономика и роботиката, дълбоките технологии, изкуствения интелект, аутомотив сектора, както и подобряването на градската инфраструктура, пешеходните зони, публичния транспорт, включително с помощта на публично-частни партньорства.

Икономиката беше една от важните теми и за френските гости по време на срещата. Постигната беше договореност за организиране на бизнес-мисия във Варна и в тази връзка се очаква Френско-българската търговска камара да посети града в края на лятото.

Наличието на френско училище във Варна е добра предпоставка да се привлекат и потенциални инвеститори, стана ясно на срещата. Повечето от тях търсят мениджърски кадри, които говорят френски език, а Варна има традиции в изучаването на езика и френският е предпочитан от много ученици.

Посланикът предложи своето съдействие при осъществяване на сътрудничество с френските градове Со, Марсилия, Лион, Нантер и др., които имат сходни характеристики с Варна.

По време на срещата беше обсъдена идеята церемонията по откриване на Летните олимпийските игри в Париж на 26 юли 2024 г. да бъде предавана на живо на голям екран в специално изградена зона за феновете във Варна в съчетаване с представяне на френската кухня, музика, изкуства и др.

Варна винаги е била свързана с френската култура, а Алианс Франсез е най-старият и най-активен алианс у нас, отчетено бе още по време на срещата. В тази връзка Община Варна ще съдейства за намиране на помещения за алианса според конкретните параметри, на които сградата трябва да отговаря.

В края на срещата кметът Благомир Коцев връчи на Н. Пр. Жоел Мейер реплика на артефакти от най-старото златно съкровище в света, намерено във Варненския халколитен некропол и книгите „Златната древност на Варна“ и „Варна – кръстопът на цивилизации“.

На срещата присъстваха още заместник-кметът Павел Попов, полковник Пиер Пакето – аташе по отбраната в посолството на Франция, почетният консул на Германия и Франция Недялко Неделчев, директорът на Френския институт в България Люк Леви, аташето по образователно сътрудничество в института Клодия Калво.

Варна

Вижте колко детски площадки са ремонтирани за последните три месеца във Варна

Published

on

Служители на общинското предприятие „Общински проекти и озеленяване“ са ремонтирали около 100 детски площадки за три месеца. Повече от тях са в недобро състояние в резултат на вандалски прояви. Частичните ремонтни дейности включват подмяна на счупени пейки, поставяне на нови оградни пана и вратички. Ремонт е направен още на съоръженията за игра на децата, сменени са удароустойчиви настилки, извършено е пребоядисване.

Взети са мерки и незабавно е ремонтирана и детската площадка в района на ул. „Патриарх Евтимий“ 25. Поставена е нова платформа на пързалката. Мярката е временна, докато се достави дървен материал, с който съоръжението ще бъде направено така, че да е по-устойчиво, посочват от общинското предприятие.

Община Варна призовава гражданите да ползват детските площадки и съоръженията в тях само по предназначение, указано в информационните табели. За сигнали във връзка с нарушения и вандалски посегателства варненци могат да сигнализират на телефон 052 820 112 при дежурния служител на Община Варна.

Продължи с четенето

Варна

Над 70 души потърсиха съдействие в мобилните пунктове, разкрити от Община Варна

Published

on

Над 70 души потърсиха съдействие на разкритите от Община Варна мобилни пунктове. В тях медицински специалисти мериха безплатно кръвното налягане и даваха съвети във връзка с горещото време. Младежи от БЧК раздаваха бутилки с минерална вода на преминаващите.

Припомняме, че във връзка с обявения жълт код и очакваните високи температури Община Варна разкри мобилни медицински пунктове на три локации –  до градинката на Варненската търговска гимназия, на площад „Независимост“, както и пред Туристическия информационен център (Козирката).

Пунктовете ще работят и в други дни от следващата седмица, когато има обявен код за високи температури.

Здравните специалисти съветват хората да избягват излизането навън в най-горещата част на деня, а ако това е наложително, да се носят шапка и светли дрехи. Те припомнят, че високите температури увеличават загубата на течности, а пиенето на вода помага за поддържане на оптималното ниво на хидратация в тялото и регулира телесната температура.

Продължи с четенето

Варна

Вече ще можем да си купим 24-часов билет за градски транспорт във Варна

Published

on

Чрез мобилното приложение TicketVarna вече може да бъде закупен 24-часов билет, съобщават от Общинското предприятие „ТАСРУД“, което отговаря за продажбата на превозни документи за обществения транспорт във Варна. Билетът е с валидност 24 часа и влиза в сила от часа от датата на закупуването му. Ако бъде закупен от машините за продажба в автобусите и на спирките, целодневният билет важи до 23:59 ч. на същия ден, независимо от часа на закупуване. Услугата чрез приложението е достъпна от 5 юли 2024 г. Цената на билета е както и досега – 4 лева. В полза на гражданите е периодът на неговата валидност.

С приложението TicketVarna пътуването в градския транспорт е по-изгодно, напомнят от ТАСРУД: стойността на едно пътуване за един час е 1 лев, а за 90 минути – 1,50 лв.

Заради проблеми с автоматизираната билетна система и в частност зачестилите хулигански посегателства над монтираните валидатори в автобусите е преустановена продажбата на предплатени карти за пътуване в градския транспорт, съобщават още от ОП „ТАСРУД“.

Пътниците, които вече са закупили предплатени карти, могат да продължат да ги ползват до изчерпване на ресурса в тях в превозни средства с работещи валидатори. Ако предплатената карта не се ползва в период от 6 месеца от датата на закупуване, тя ще бъде блокирана автоматично. От предприятието призовават гражданите в останалите случаи да закупуват онлайн билет, абонаментна карта или хартиен билет от машина.

Община Варна работи по цялостна промяна и модернизация на системата за продажба на билети. Очаква се тя да бъде внедрена до края на годината и да дава възможност пътниците да си закупуват превозни документи по всички възможни начини – физически, картови и електронни.

От ТАСРУД напомнят още, че докато влезе в сила новата технологична система, на нередовните пътници ще се налагат глоби. Засиленият контрол ще продължи през следващите месеци съгласно нормативните изисквания на Наредбата за реда и условията за пътуване в обществения транспорт на община Варна.

От предприятието благодарят за разбирането от страна на гражданите, проявено в преходния период на усъвършенстване на автоматизираната билетна система и съветват пътниците да използват приложението  на нередовните пътници, затова съветват да се използва приложението TicketVarna.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page