Connect with us

Новини

KEBP глoби 6 eлeĸтpoeнepгийни ĸoмпaнии зa мaнипyлaция нa пaзapa c oбщo 1,26 милиoнa лeвa

Публикувано преди

на

Koмиcиятa зa eнepгийнo и вoднo peгyлиpaнe (KEBP) нa cвoe зaĸpитo зaceдaниe, пpoвeдeнo нa 25 нoeмвpи 2022 г., пpиe peшeниe, c ĸoeтo ycтaнoви, чe шecт eнepгийни дpyжecтвa, yчacтници нa пaзapa, ca извъpшили нapyшeниe нa Peглaмeнт нa EC oтнocнo интeгpитeтa и пpoзpaчнocттa нa пaзapa нa eдpo нa eнepгия (RЕМІТ), cъoбщиxa oт Koмиcиятa.

Уcтaнoвeнитe oт KEBP нapyшeния нa Peглaмeнтa ca извъpшeни oт дpyжecтвaтa пpeз пъpвoтo шecтмeceчиe нa 2019 г. чpeз тъpгoвcĸи cдeлĸи, пpeдcтaвлявaщи пaзapнa мaнипyлaция. KEBP e caнĸциoниpaлa дpyжecтвaтa зa нapyшeниe нa ĸлayзи oт Зaĸoнa зa eнepгeтиĸaтa, ĸaтo ĸoнĸpeтния paзмep нa нaлoжeнитe caнĸции e фopмиpaн oт Koмиcиятa пo Meтoдиĸaтa зa oпpeдeлянe нa caнĸциитe и глoбитe. Oбщият paзмep нa глoбитe дocтигa пoчти 1,26 милиoнa лeвa.

Haлoжeнитe oт peгyлaтopa имyщecтвeни caнĸции зa вcяĸa oт ĸoмпaниитe, ca ĸaĸтo cлeдвa:

HAЦИOHAЛHA EЛEKTPИЧECKA KOMΠAHИЯ EAД – 625 097 лв.
ИHTEPΠPOM EOOД – 336 237 лв.
EHEPДЖИ MT EAД – 144 984 лв.
MOCT EHEPДЖИ AД – 34 289 лв.
ГPAHД EHEPДЖИ ДИCTPИБЮШЪH EOOД – 27 337 лв.
ИHTEPEЛEKTPИK EOOД – 90 475 лв.
Bъв вpъзĸa c ĸoнcтaтaциитe oт пpиĸлючилoтo пpoизвoдcтвo, KEBP e изпpaтилa cигнaл дo Coфийcĸa гpaдcĸa пpoĸypaтypa.

Peшeниeтo мoжe дa ce oбжaлвa пpeд Aдминиcтpaтивeн cъд – гpaд Coфия в 14-днeвeн cpoĸ oт cъoбщaвaнeтo мy.

Oт KEBP дoбaвят, чe oцeнявaт виcoĸo poлятa и пoдĸpeпaтa нa Aгeнциятa зa cътpyдничecтвo нa eнepгийнитe peгyлaтopи (ACEP) в пpoцeca нa paзcлeдвaнe, вĸлючитeлнo зa пpeдocтaвeнитe paзяcнeния и нacoĸи.

money.bg

Продължи с четенето

Новини

На 2 декември ще се проведе 25-то класик рали „ОБИКОЛКА НА ВАРНА”

Published

on

By

Авто Мото Ретро Клуб Варна организира 25-то класик рали „ОБИКОЛКА НА ВАРНА”, което ще се проведе на 2 декември във Варна.

П Р О Г Р А М А
25-то класик рали
„ОБИКОЛКА НА ВАРНА”
02 декември 2023
Варна, Катедрален храм „Свето Успение Богородично”
08:30 ч. Пристигане на автомобилите пред Катедрален храм “Свето Успение Богородично”
09:00 ч. – техническа конференция със състезателите в „Юнашки салон”
09:30 ч. – технически преглед на автомобилите и административна проверка
10:00 ч. – Време за медии и публикуване на списъка с допуснатите до старт екипажи
10:30 ч. – официално откриване
10:45 ч. – старт на първи автомобил
16:00 ч. – финал
17:00 ч. – награждаване

Продължи с четенето

Новини

Директори във Варна си имат “лични“ служебни коли и “лични“ служебни шофьори

Published

on

By

Директори във Варна си имат „лични“ служебни коли и „лични“ служебни шофьори. Някои от служебните автомобили на общината са дадени за ползване на държавни структури и бивши министри.

Това е установил кметът Благомир Коцев, след като е решил да направи внезапна проверка.  Коцев е отишъл на проверка на строителни обекти от ремонтната програма, за която Община Варна е теглила заеми през 2021 г. и 2022 г., като е пътувал със служебен автомобил без отличителни надписи.

Общината има около 200 автомобила. От тях в сертифицирана изправност са около 25. В този, в който аз се качих, светиха множество сигнали за неизправност, включително и този за спирачките„, пише в профила си във Фейсбук Коцев.

Кметът обяснява, че от една година всички автомобили са оставени без поддръжка заради обжалване на обществени поръчки, съдебни дела и чиновнически процедури. Той е решил да разговаря с шефа в гаража на Общината.

В общината имаме около 200 коли, някои от тях не съм виждал – дадени са за ползване на държавни структури, бивши министри и не знам още кой. Аз просто трябваше да подпиша документите„, казал служителят на Коцев.

После обяснил, че някои директори си имат „лични“ служебни коли и „лични“ служебни шофьори. Шофьори пък се водели на списък, но някои били в пенсионна възраст, а други изобщо не са във Варна.

Дадени са (шофьорите – бел. ред.) заедно с колите да разкарват хора от държавни органи извън Варна„, станало ясно от думите на служителя.

Освен това от година колите на общината са оставени без ремонт и поддръжка, а масло и филтри се купуват чрез „авансите на домакините“. Коцев допълва, че се е качил на един от автомобилите, който е бил без техническа изправност.

„Тук става дума за престъпна безотговорност и докато не съм сигурен, че автомобилите са в изрядно техническо състояние, планирам да спра използването на близо 180 коли от парка на Общината. Ще се ползват само онези около 20 изправни и технически годни„, категоричен е кметът на града.

Той обяснява, че служебен транспорт ще се ползва само при наложителни случаи и при специален разрешителен режим. Според него директорите могат да идват и да напускат работното си място като всеки нормален гражданин – с личен или градски транспорт, както правел и самият кмет.

Привилегии и елити в Общината няма да има. Това време мина. Изискал съм доклад и решение за оптимизиране на автомобилния парк. Каквото е негодно и не подлежи на разумен ремонт, ще се бракува. Докато не получа работещо и ефикасно решение, ключовете за служебните автомобили ще останат в кабинета ми“,добавя варненският кмет.

Offnews.bg

Продължи с четенето

Новини

Безплатен концерт на музиканти от Финландия в Есенния салон на изкуствата във Варна

Published

on

By

Музиканти от финландския град Турку пристигат специално за Есенния салон на изкуствата във Варна. Микаел Кемпайнен – пиано и Мати Копонен – цигулка, ще изнесат камерен концерт тази вечер – 29 ноември от 18 часа в Градската художествена галерия "Борис Георгиев". Входът е свободен.

Събитието се провежда по повод 60-ата годишнина от побратимяването на Варна с Турку. Организира се от отдел "Протокол и международно сътрудничество" към дирекция "Канцелария на кмета" и дирекция „Култура“ към Община Варна. Ще присъства Красимир Ганчев, почетен консул на Република Финландия във Варна.

Събитието започва с кратък филм за финландския град. Следва едночасовата концертна програма, за която са подбрани произведенията на Лудвиг ван Бетовен – Соната за пиано и цигулка в ре мажор, оп. 12 №.1; Йоханес Брамс – Соната за пиано и цигулка в ре минор, оп.108; Жан Сибелиус – 5 пиеси за цигулка и пиано, оп. 81.

Мати Копонен е работил в много финландски професионални оркестри, като например Хелзинкския филхармоничен оркестър и Симфоничния оркестър на Финландското радио. В Камерния оркестър на Лапландия пък е бил водеща втора цигулка през есенния сезон на 2013 г. През август 2018 г. Копонен започва като 1- ви концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Турку. Микаел Кемпайнен учи пиано при Мина Пьоленен и професор Лииса Похьола в Академията „Сибелиус“ във Финландия. Той също така посещава майсторски класове и е учил камерна музика с Ралф Готони и интерпретация на Lied с Илмо Ранта и Хартмут Хьол.

Кемпайнен е получавал много награди от конкурси за пиано и камерна музика. Бил е солист на няколко оркестъра и фестивали и е правил радио записи за Финландската радиоразпръсквателна компания (YLE). Активен камерен музикант, който свири с широк диапазон струнни инструменти, той работи като корепетитор в Консерваторията в Турку и често е пианист в майсторски класове и конкурси.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page