Kой ще успее да състави коалиционно правителство – ПП или ГЕРБ?

0
476

От сега е ясно, че след изборите на 2 октомври съставянето на стабилно правителство ще бъде много трудна задача. При всички случаи, за да има правителство трябва да се коалират най-малко три партии. Реалните варианти са за коалиционно правителство около Продължаваме промяната или около ГЕРБ. Ако избирателят не иска да влезем в спирала от избори трябва да прецени

кой ще има по-голям шанс да състави коалиционно правителство – ГЕРБ или ПП?

Коалицията на ГЕРБ

Социолозите засега дават преднина на ГЕРБ, но не се знае дали ще познаят или ще сбъркат както това става няколко пъти досега. Да предположим, че ГЕРБ са първи и получат първия мандат, то с кого могат да се коалират? Предизборната кампания на ГЕРБ бе построена върху нападки срещу ПП и ДБ. Въпреки постоянните критики, манипулации и нападки Бойко Борисов заяви, че ще работи за евроатлантическа коалиция. Как обаче ГЕРБ ще направи такава коалиция, когато постоянно напада уж бъдещите си партньори не е ясно. Не е ясно и как Борисов смята да състави коалиционно правителство, когато никой не иска да говори с него. При това положение възможни партьори за ГЕРБ остават ДПС, БСП и Възраждане. БСП категорично заявяват, че няма да направят коалиция с ГЕРБ. От ДПС могат да гласуват правителство на Борисов, но едва ли ще искат да участват в него, а от Възраждане искат да управляват сами. Така единственият вариант ГЕРБ да направи правитество е да убеди ДПС и Възраждане да го подкрепят, което е много малко вероятно. Дори и да стане, то това правителство ще е заложник на ДПС. В заключение можем да кажем, че каквито и резултати да имат отделните партии, то коалиция водена от ГЕРБ е почти невъзможна мисия.

Коалицията на ПП

Засега прогнозите са, че ПП ще бъде втора политическа сила. Трябва да си припомним обаче, че същите социолози даваха на ПП трето място на предните избори, като „сгрешиха“ процентите на ПП с повече от 10%. Дали и сега ще е така тепърва ще разберем. Заявките на ПП са да направят коалиция с досегашните си партньори от ДБ и БСП. Трите формации работиха относително добре въпреки своите различия и ако успеят да вземат общо над 121 депутата, то има голяма вероятност да имаме стабилно коалиционно правителство. Ако обаче трите формации нямат 121 депутата, то най-вероятно няма да може да се състави правителство и вървим към нови избори. В заключение можем да кажем, че за разлика от ГЕРБ от ПП имат реален шанс да съставят стабилно правителство, стига да съберат заедно с ДБ и БСП 121 депутата.

 

Comments are closed.

You cannot copy content of this page