Connect with us

Новини

ISW: Руското изтегляне от западната част на Херсонска област започна

Публикувано преди

на

Руското изтегляне от западната част на Херсонска област започна. Руските сили вероятно възнамеряват да продължат това изтегляне през следващите няколко седмици, но може да се затруднят да се изтеглят в добър ред, ако украинските сили изберат да атакуват. Южното оперативно командване на Украйна заяви на 21 октомври, че руските сили „доста активно“ прехвърлят боеприпаси, военно оборудване и някои неуточнени единици от западния бряг на река Днепър към източния бряг чрез фериботи.

Това се казва в новия анализ на поредното денонощие от войната в Украйна, изготвен от „Института за изследване на войната“ (ISW).

Южното оперативно командване обяви, че руските сили са разположили 2000 мобилизирани мъже, за да държат фронтовите линии и продължават да обстрелват украинските позиции, вероятно в опит да прикрият изтеглянето си.

Украински военни съобщиха още, че руската окупационна администрация подготвя евакуацията на руски специалисти, украински сътрудници и банковата система на Херсон.

Съобщава се, че руската окупационна администрация в Берислав и хуманитарните съоръжения в град Херсон също са прекратили дейността си.

Руското изтегляне от западен Херсон изисква руски отряд, оставен в контакт, да държи линията срещу украинската атака, покривайки други руски сили, докато се изтеглят. Такъв отряд трябва да бъде добре обучен, професионален и готов да умре за своите сънародници, за да изпълни ефективно този дълг. Заместник-началникът на Главното оперативно управление на украинския генерален щаб бригаден генерал Олексий Хромов оцени на 20 октомври, че руското военно ръководство може да изтегли „най-боеспособните части“ от левобережната част на региона вдясно. брега на река Днепър и оставя мобилизирани войници, за да прикрият изтеглянето.

Руските блогъри се възползваха от оценката на Громов на 21 октомври и твърдяха, че украинските официални лица са казали невярно, че елитни части като морската пехота са заменени от необучени мобилизирани мъже в Херсон.

Ако оценката на Громов е вярна, тогава руските сили са създали условия едно руско изтегляне да се превърне в поражение. Лошо обучените, новомобилизирани резервисти на Русия е много малко вероятно да устоят на украинска контраатака, ако украинските сили изберат да ги атакуват и да преследват изтеглящите се сили. Разпадането на мобилизиран отряд от резервисти, останал в контакт, вероятно ще доведе до разгром на руските сили в същия мащаб като украинското разгром на руските сили в Харков.

Руските официални лица остават неуверени относно това дали руският президент Владимир Путин е наредил изтегляне от Херсон или не и вероятно продължават да подготвят информационното пространство за такъв срив, както ISW оцени по-рано.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков избегна директен въпрос от репортери относно вероятното изтегляне и насочи репортерите към Министерството на отбраната.

Руски блогър отбеляза на 21 октомври, че руските сили „ще получат лоши новини от Херсонска област“ през следващата седмица и че „ноември ще бъде много, много тежък“. Руски военен кореспондент каза пред контролираната от руската държавна телевизия на 19 октомври, че украинските сили превъзхождат руските сили четири към едно и че „няма да има добри новини през следващите два месеца, това е сигурно … сериозни териториални загуби са вероятни в тези два месеци, но поражението в една битка не означава загуба на войната.

Друга важна тема в анализа е ситуацията около водноелектрическата централа (ВЕЦ) Каховка. 

Руските сили вероятно ще се опитат да взривят язовира на водноелектрическата централа (ВЕЦ) Каховка, за да прикрият изтеглянето си и да попречат на украинските сили да преследват руските сили по-дълбоко в Херсонска област. Руските сили почти сигурно ще обвинят Украйна за атаката на язовира, както ISW прогнозира по-рано.

Украйна няма материален интерес от взривяването на язовира, който може да наводни 80 украински града и да изсели и засегне стотици хиляди хора, като същевременно нанесе щети на и без това слабото електроснабдяване на Украйна. Русия обаче има всички основания да се опита да осигури прикритие на своите отстъпващи сили и да разшири река Днепър, която украинските сили ще трябва да пресекат, за да продължат контранастъплението си.

Всякакви твърдения, че руските сили няма да взривят язовира поради опасения за водоснабдяването на Крим, са абсурдни. Крим оцеля без достъп до канала, изтичащ от Днепър, откакто Русия незаконно нахлу и анексира през 2014 г. чрез възстановяване на достъпа след инвазията на Русия през февруари 2022 г. Руските официални лица демонстрираха способността си да доставят вода на Крим за неопределено време без достъп до канала. Руските сили ще се опитат да държат източната Херсонска област не заради водата, а по-скоро за да осигурят буферна зона, която позволява отбраната на Крим и да не позволява на украинските сили да навлязат в артилерийския обсег на полуострова. Руските ръководители вероятно вярват, че взривяването на язовира ще им позволи да запазят тази буферна зона.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди на 21 октомври, че взривяването на язовира може да прекъсне водоснабдяването на голяма част от Южна Украйна и би представлявало сериозен риск за Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), която се намира нагоре по течението на язовира.

Ядрената централа разчита на вода от язовир Каховка за охлаждане на своите съоръжения.

Руският президент Владимир Путин поставя условия на Русия да продължи продължителна конвенционална война с висок интензитет в Украйна, а не споразумение чрез преговори или извънрамка. Информационните условия, които Кремъл е поставил, за да позволи изтеглянето на Херсон, подготовката за взривяване на язовирната стена и подготовката за допълнителна мобилизация и набиране на военна служба, всичко това показва, че Путин не търси отстъпки в близко бъдеще. Вместо това той поставя условия за подобрена руска бойна способност през зимата и до 2023 г. Путин подписа указ на 21 октомври за създаване на руски правителствен „координационен съвет“ за „засилване на координацията между федералните органи на изпълнителната власт и изпълнителната власт на федералните субекти органи“ по време на войната в Украйна.

Отговорностите на съвета включват координиране на федералните и регионалните власти за посрещане на нуждите на руската армия; решаване на проблеми с военното снабдяване, формиране на планове за снабдяване на армията; определяне на обема и посоката на руския държавен бюджет за подкрепа на военните; и създаване на работни групи по избрани въпроси, наред с други неща.

Създаването на координационния съвет от Путин е продължение на декларацията на Путин от 19 октомври за стандарти за готовност за военно положение, които Кремъл се стреми да използва, за да разшири руските държавни правомощия като начин за по-нататъшно преминаване на Русия към военновременна основа.

Известен руски блогър заяви, че създаването на този съвет е закъсняло и че създаването му през пролетта на 2022 г. би попречило на проблемите с логистиката и доставките на Русия да станат толкова остри. По думите му, създаването на съвета от Путин все пак е „стъпка в правилната посока“.

Това е стъпка, която Путин не трябва да предприема, ако се стреми да приключи войната скоро или търси някакъв вид отклонение или пауза, която очаква да сложи край на големи бойни операции. Създаването на този нов координационен орган вместо това създава условия за високо ниво на мобилизация на руската държава, икономика и общество за продължаване на високоинтензивни конвенционални военни операции в обозримо бъдеще. Путин продължава да показва готовността си да плати висока цена на вътрешното недоволство, за да преследва военно разрешаване на войната, която той започна при неговите условия, показвайки чрез действията си подчертана незаинтересованост от всякакви сериозни отстъпки или преговори за прекратяване на огъня, които биха могли да доведат до устойчив мир.

Мобилизацията в Русия и проблемите около нея продължават. 

Пукнатините между регионалните руски служители, руското Министерство на отбраната (МО) и военните комисариати и руското цивилно население, от което са привлечени мобилизирани сили, вероятно ще се засилят през следващите месеци.

Известен руски милблогър атакува идеята, че руските власти извън командната верига на Министерството на отбраната имат някакви законови правомощия върху мобилизационните практики и разкритикува изявлението на кмета на Москва Сергей Собянин от 17 октомври, че мобилизацията в Москва сити е приключила, защото градът е достигнал квотата си за мобилизация.

news.bg

Продължи с четенето

България

Служебният премиер Димитър Главчев ще участва в редовното заседание на Европейския съвет на 27 и 28 юни в Брюксел

Published

on

Служебният министър-председател Димитър Главчев ще участва в редовното заседание на Европейския съвет на 27 и 28 юни в Брюксел. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Темите за Украйна, Близкия изток, сигурност и отбрана и конкурентоспособност ще бъдат във фокуса на дискусиите на държавните и правителствени ръководители. Лидерите ще обсъдят и стратегическата програма за периода 2024–2029 г., както и избора на нови ръководители на основните институции.

По-рано този месец Димитър Главчев беше в Брюксел за участие в работната вечеря на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС. Много сме далеч от момента да се говори за ресор на следващия български еврокомисар, заяви тогава пред български журналисти служебният премиер. България има предварителни позиции, посочи той по повод първите предложения за следващи ръководители на Европейската комисия и на Европейския парламент, и за върховен представител на ЕС по външната политика. Премиерът отбеляза, че срещата не е била официална и е за обсъждане на позициите. Според него всички държави от ЕС имат представа какво ще подкрепят.

Премиерът изрази очакване на редовната среща на Европейския съвет на 27-28 юни да има по-конкретни решения. По неговите думи, едва ли може да се очаква до края на месеца да бъде решено какъв ще бъде ресорът на следващия български еврокомисар. Трябва още време и търпение да се изчака за ресор на новия български комисар, ЕК се очаква да се конституира през ноември, отбеляза той. Другата седмица очакваме ключовите позиции да бъдат ясни, добави още Главчев на 17 юни.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Съдът отново върна на прокуратурата обвинителния акт за замърсяването на Варненското езеро за отстраняване на допуснати нарушения

Published

on

Окръжният съд във Варна върна за втори път внесения от прокуратурата обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията, съобщиха от пресслужбата на съда.

От съда припомнят, че този път пред съда като обвиняем се изправи единствено бившият кмет на Варна Иван Портних. С постановление от март тази година прокуратурата е разделила материалите от досъдебното производство спрямо другите двама обвиняеми по делото и ги е изпратила по компетентност на Администрацията на европейските делегирани прокурори на Република България.

Внесеният граждански иск от Община Варна за нанесени вреди, вследствие на извършените престъпления не беше допуснат за съвместно разглеждане. Според съдебния състав, предвид фактическата и правна сложност на делото, разглеждането и на гражданския иск би забавило и затруднило съдебното производство. Внесените в съда материали от разследването са 55 тома.

Тричленният съдебен състав прие единодушно, че държавното обвинение не е изпълнило указанията на съда от предходното разпоредително заседание, провело се на 14 февруари тази година. И в новия обвинителен акт отново са допуснати съществени, но отстраними процесуални нарушения – противоречия между фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и неговия диспозитив. Съдът прецени, че съществено нарушение представлява и разминаването в предявеното обвинение на Иван Портних в досъдебното производство с това, което е посочено в сега внесения обвинителен акт. Това е ограничило възможността му да се защитава ефективно.

Определението на съдът може да бъде обжалвано или протестирано в седем дневен срок.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Започна онлайн регистрацията за 84-ти плувен маратон Галата – Варна 2024

Published

on

Започна онлайн регистрацията за традиционния плувен маратон „Галата – Варна 2024“. Тази година надпреварата ще се проведе на 4 август (неделя). Стартът на 84-ото издание на състезанието ще бъде в 9:00 часа от плаж „Карантината“.

Всички желаещи да се включат в събитието могат да се запишат в интернет страницата www.varnamaraton.info, най-късно до 17:00 часа на 1 август (четвъртък). След тази дата платформата ще бъде затворена.

Според регламента, всеки кандидат трябва да попълни само една от двете регистрационни форми – на български или на английски език. В момента на регистрация платформата автоматично ще потвърди „вие се регистрирахте успешно за маратона“, което гарантира вашето участие. Плувци, които се регистрират повече от веднъж, ще бъдат заличавани от списъка.

Таксата за участие в плувния маратон „Галата – Варна 2024“ е 30 лв./15 евро (с регистрация на онлайн платформата). В случай, че има желаещи да се включат в деня на надпреварата, таксата за записване на място е 40 лв./20 евро.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page