Connect with us

Новини

ISW: Руското изтегляне от западната част на Херсонска област започна

Публикувано преди

на

Руското изтегляне от западната част на Херсонска област започна. Руските сили вероятно възнамеряват да продължат това изтегляне през следващите няколко седмици, но може да се затруднят да се изтеглят в добър ред, ако украинските сили изберат да атакуват. Южното оперативно командване на Украйна заяви на 21 октомври, че руските сили „доста активно“ прехвърлят боеприпаси, военно оборудване и някои неуточнени единици от западния бряг на река Днепър към източния бряг чрез фериботи.

Това се казва в новия анализ на поредното денонощие от войната в Украйна, изготвен от „Института за изследване на войната“ (ISW).

Южното оперативно командване обяви, че руските сили са разположили 2000 мобилизирани мъже, за да държат фронтовите линии и продължават да обстрелват украинските позиции, вероятно в опит да прикрият изтеглянето си.

Украински военни съобщиха още, че руската окупационна администрация подготвя евакуацията на руски специалисти, украински сътрудници и банковата система на Херсон.

Съобщава се, че руската окупационна администрация в Берислав и хуманитарните съоръжения в град Херсон също са прекратили дейността си.

Руското изтегляне от западен Херсон изисква руски отряд, оставен в контакт, да държи линията срещу украинската атака, покривайки други руски сили, докато се изтеглят. Такъв отряд трябва да бъде добре обучен, професионален и готов да умре за своите сънародници, за да изпълни ефективно този дълг. Заместник-началникът на Главното оперативно управление на украинския генерален щаб бригаден генерал Олексий Хромов оцени на 20 октомври, че руското военно ръководство може да изтегли „най-боеспособните части“ от левобережната част на региона вдясно. брега на река Днепър и оставя мобилизирани войници, за да прикрият изтеглянето.

Руските блогъри се възползваха от оценката на Громов на 21 октомври и твърдяха, че украинските официални лица са казали невярно, че елитни части като морската пехота са заменени от необучени мобилизирани мъже в Херсон.

Ако оценката на Громов е вярна, тогава руските сили са създали условия едно руско изтегляне да се превърне в поражение. Лошо обучените, новомобилизирани резервисти на Русия е много малко вероятно да устоят на украинска контраатака, ако украинските сили изберат да ги атакуват и да преследват изтеглящите се сили. Разпадането на мобилизиран отряд от резервисти, останал в контакт, вероятно ще доведе до разгром на руските сили в същия мащаб като украинското разгром на руските сили в Харков.

Руските официални лица остават неуверени относно това дали руският президент Владимир Путин е наредил изтегляне от Херсон или не и вероятно продължават да подготвят информационното пространство за такъв срив, както ISW оцени по-рано.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков избегна директен въпрос от репортери относно вероятното изтегляне и насочи репортерите към Министерството на отбраната.

Руски блогър отбеляза на 21 октомври, че руските сили „ще получат лоши новини от Херсонска област“ през следващата седмица и че „ноември ще бъде много, много тежък“. Руски военен кореспондент каза пред контролираната от руската държавна телевизия на 19 октомври, че украинските сили превъзхождат руските сили четири към едно и че „няма да има добри новини през следващите два месеца, това е сигурно … сериозни териториални загуби са вероятни в тези два месеци, но поражението в една битка не означава загуба на войната.

Друга важна тема в анализа е ситуацията около водноелектрическата централа (ВЕЦ) Каховка. 

Руските сили вероятно ще се опитат да взривят язовира на водноелектрическата централа (ВЕЦ) Каховка, за да прикрият изтеглянето си и да попречат на украинските сили да преследват руските сили по-дълбоко в Херсонска област. Руските сили почти сигурно ще обвинят Украйна за атаката на язовира, както ISW прогнозира по-рано.

Украйна няма материален интерес от взривяването на язовира, който може да наводни 80 украински града и да изсели и засегне стотици хиляди хора, като същевременно нанесе щети на и без това слабото електроснабдяване на Украйна. Русия обаче има всички основания да се опита да осигури прикритие на своите отстъпващи сили и да разшири река Днепър, която украинските сили ще трябва да пресекат, за да продължат контранастъплението си.

Всякакви твърдения, че руските сили няма да взривят язовира поради опасения за водоснабдяването на Крим, са абсурдни. Крим оцеля без достъп до канала, изтичащ от Днепър, откакто Русия незаконно нахлу и анексира през 2014 г. чрез възстановяване на достъпа след инвазията на Русия през февруари 2022 г. Руските официални лица демонстрираха способността си да доставят вода на Крим за неопределено време без достъп до канала. Руските сили ще се опитат да държат източната Херсонска област не заради водата, а по-скоро за да осигурят буферна зона, която позволява отбраната на Крим и да не позволява на украинските сили да навлязат в артилерийския обсег на полуострова. Руските ръководители вероятно вярват, че взривяването на язовира ще им позволи да запазят тази буферна зона.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди на 21 октомври, че взривяването на язовира може да прекъсне водоснабдяването на голяма част от Южна Украйна и би представлявало сериозен риск за Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), която се намира нагоре по течението на язовира.

Ядрената централа разчита на вода от язовир Каховка за охлаждане на своите съоръжения.

Руският президент Владимир Путин поставя условия на Русия да продължи продължителна конвенционална война с висок интензитет в Украйна, а не споразумение чрез преговори или извънрамка. Информационните условия, които Кремъл е поставил, за да позволи изтеглянето на Херсон, подготовката за взривяване на язовирната стена и подготовката за допълнителна мобилизация и набиране на военна служба, всичко това показва, че Путин не търси отстъпки в близко бъдеще. Вместо това той поставя условия за подобрена руска бойна способност през зимата и до 2023 г. Путин подписа указ на 21 октомври за създаване на руски правителствен „координационен съвет“ за „засилване на координацията между федералните органи на изпълнителната власт и изпълнителната власт на федералните субекти органи“ по време на войната в Украйна.

Отговорностите на съвета включват координиране на федералните и регионалните власти за посрещане на нуждите на руската армия; решаване на проблеми с военното снабдяване, формиране на планове за снабдяване на армията; определяне на обема и посоката на руския държавен бюджет за подкрепа на военните; и създаване на работни групи по избрани въпроси, наред с други неща.

Създаването на координационния съвет от Путин е продължение на декларацията на Путин от 19 октомври за стандарти за готовност за военно положение, които Кремъл се стреми да използва, за да разшири руските държавни правомощия като начин за по-нататъшно преминаване на Русия към военновременна основа.

Известен руски блогър заяви, че създаването на този съвет е закъсняло и че създаването му през пролетта на 2022 г. би попречило на проблемите с логистиката и доставките на Русия да станат толкова остри. По думите му, създаването на съвета от Путин все пак е „стъпка в правилната посока“.

Това е стъпка, която Путин не трябва да предприема, ако се стреми да приключи войната скоро или търси някакъв вид отклонение или пауза, която очаква да сложи край на големи бойни операции. Създаването на този нов координационен орган вместо това създава условия за високо ниво на мобилизация на руската държава, икономика и общество за продължаване на високоинтензивни конвенционални военни операции в обозримо бъдеще. Путин продължава да показва готовността си да плати висока цена на вътрешното недоволство, за да преследва военно разрешаване на войната, която той започна при неговите условия, показвайки чрез действията си подчертана незаинтересованост от всякакви сериозни отстъпки или преговори за прекратяване на огъня, които биха могли да доведат до устойчив мир.

Мобилизацията в Русия и проблемите около нея продължават. 

Пукнатините между регионалните руски служители, руското Министерство на отбраната (МО) и военните комисариати и руското цивилно население, от което са привлечени мобилизирани сили, вероятно ще се засилят през следващите месеци.

Известен руски милблогър атакува идеята, че руските власти извън командната верига на Министерството на отбраната имат някакви законови правомощия върху мобилизационните практики и разкритикува изявлението на кмета на Москва Сергей Собянин от 17 октомври, че мобилизацията в Москва сити е приключила, защото градът е достигнал квотата си за мобилизация.

news.bg

Продължи с четенето

Новини

Пет концерта са включени в започващия днес Европейски музикален фестивал Варна

Published

on

By

Пет концерта са включени в Европейският музикален фестивал, който ще се проведе през месеците март и април във Варна. Събитието се организира с подкрепата на Община Варна. След трудните пандемични години, през които организаторите бяха принудени да го провеждат през есента и в съкратен обем, сега фестивалът отново ще оцветява в музика и танц първите месеци на пролетта. Откриването ще бъде на 23 март от 19 ч. в Градската художествена галерия с двама млади артисти – българска цигуларка Йоанна Русева и френският пианист Гийом Венсан, лауреат на престижния световен клавирен конкурс „Маргарита Лонг – Жак Тибо“ в Париж.

Те ще музицират заедно с Български камерен оркестър – Добрич, с диригент Арто Чифчиян. Те ще изпълнят Концерт за пиано, цигулка и струнен оркестър от Феликс Менделсон-Бартолди. В програмата е включена още Увертюра към операта „Алцеста“ от Глук и рядко изпълняваната „Серенада върху шведски народни песни“ от Макс Брух.”

На 3-ти април е авторският спектакъл на Александра Драгова “Осем”. Тя е открита от фондацията на Димитър Бербатов през 2016 г.  и преминава през различни конкурсни формати у нас и в чужбина. Сега Александра поднася на публиката един завършен спектакъл – от идеята до хореографията и режисурата. В танцовото шоу участват 12 млади професионални танцьори, които пресъздават идеите за цикличността на ритуалното време.

Различни култури са вплетени в хореографските решения на “Осем”. Спектакълът е част от модула “Имена от бъдещето” на Европейския музикален фестивал Варна.

Модулът “Musica da camera” ще представи на 12-ти април в Градската художествена галерия двама артисти – цигуларят Димитър Буров и пианистът Людмил Ангелов. Те ще зарадват варненските си почитатели с програма, включваща Соната за цигулка и пиано KV 301, сол мажор, от Моцарт, Фантазия за цигулка и пиано, D934, до мажор, от Шуберт. Ще прозвучи и Соната за цигулка и пиано, ла мажор, от Цезар Франк – едно от най-красивите и трудни произведения за цигулка и пиано в световната музикална литература.

Страстта на фламенкото и свободата на джаз импровизацията ще се завъртят в чувствен спектакъл на 23 април в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна с “Фламенко трибют на Пат Матини” на Сантяго Лара квартет. Варненската публика има привилегията да стане част от първото гостуване в България на един от най-ярките млади испански джаз и фламенко китаристи Сантяго Лара. Ще бъде представен премиерно авторският му албум “Фламенко трибют на Пат Матини”, който включва оригинални аранжименти с елементи на  автентично фламенко на музиката на една от живите легенди в световния джаз – китариста Пат Матини. Албумът “Фламенко трибют на Пат Матини” печели многобройни награди и е представян на престижни сцени като Фестивала в Херес,Фламенко биенале – Севиля, Фламенко театър Sadler’s Wells и др. Заедно с Лара на сцената на Зала 1 ще излязат Мигел Лопес, пиано, Игнасио Синтадо, бас, Педро Наваро – барабани и перкусии. Огън към музиката в спектакъла ще добави със своя фламенко танц легендарната Мерседес Руиз, адмирирана по по цял свят танцьорка, истински посланик на испанската танцова култура.

Crossover модулът на фестивала ще предложи интересен формат за среща с едни от най-успешните български джаз музиканти. На 26 април в Градската художествена галерия джаз пианистът, композитор и аранжор Милен Кукошаров ще събере своите колеги и приятели Николета Хайтова – флейта, Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев – саксофон, Велислав Стоянов – тромбон, Борис Таслев – контрабас и Атанас Попов – барабани. Всички те влизат в авторския проект на Кукошаров “Windharmonium ensemble”. Проектът е своеобразна симбиоза между жанра на камерната и филмова музика, джаза и импровизацията.

thesite24.net

Продължи с четенето

Варна

Изграждат чешма до дом „Младост“

Published

on

Легендарната чешма с минерална вода на вече разрушения дом „Младост“ ще бъде изградена отново, но ще бъде поставена на друго място. Това съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов в интервю за Радио Варна . Според него това ще се случи съвсем скоро.

ВиК-експертът Тодор Димитров уточни, че вече е издадено разрешението от район „Младост“ за поставянето на чешмата. Определено е и мястото – намира се точно срещу бившия дом „Младост“.

„Изчистваме определени параметри по помпите. Надяваме се скоро чешмата да бъде поставена и да заработи“, каза още Димитров.

Експертите използват вече съществуващи ВиК-проводи. Ще бъдат изградени единствено отклонения от водопровода до чешмата и съответно – до ревизионна шахта на канализацията.

Чешмата ще бъде тип поставяем обект, а мястото около нея ще бъде благоустроено. Ще има пейки и кошчета за битови отпадъци.

Друга чешма с минерална вода, любима на варненци, е тази до Топлата вода. Тя се намира точно до стълбичките, и не работи. Димитров съобщи, че причината за това е нейното попадане в частен имот.

Топлата вода, Крайбрежна алея, Варна

Вече са започнали техническите прегледи и обходи за състоянието на чешмичките и фонтаните във Варна. При нужда ще бъдат направени козметични ремонти. Очаква се да започнат да работят през май.

Източник: БНР – Варна

Продължи с четенето

Новини

Кой изяде асфалта

Published

on

By

Дебелата корупция сътвори тънък асфалт по магистралите на ГЕРБ. А тънкият асфалт явно е направил милионери доста политици и държавни чиновници. Кой е консумирал порциите от липсващия асфалт? Коментар на Емилия Милчева.

Когато двама министри съобщят едно и също – че от гордостта на ГЕРБ, магистралите, са спестени сериозно количество материали, това означава, че милиони са отишли в нечии ръце. Дебелата корупция в пътищата е сътворила тънък асфалт – и е направила милионери политици и държавни чиновници.

А служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков и на вътрешните работи Иван Демерджиев просто изпреварват разкрития на Европейската прокуратура, която може да разследва случаите, тъй като за магистралите в България, с изключение на “Хемус”, е използвано европейско финансиране.

Защо точно сега

За два дни – две новини. Шишков съобщи пред NOVA, че проверките на магистралите са се превърнали в сериал “Кражбата на магистрали”, а от всяка проверка излиза едно и също – между 25 и 30% от асфалта липсват. Всички, които карат автомобилите си по прехвалените от ГЕРБ пътища, са се… уверили в “качеството” им. А за кражбите отдавна има повече от предположения – както и авансово платени стотици милиони на строителни фирми по инхаус процедурите. В “Неделя 150” по БНР вчера Иван Демерджиев разкри, че “част от водените производства за корупция сред политически фигури са под наблюдение на Европейската прокуратура, което означава злоупотреба с европейски средства” и част от констатираните по пътищата проблеми (свързани със строителството им, б.авт.) са в тази графа.

Най-голямата новина обаче е, че започналите преди два месеца съвместни проверки на МВР и МРРБ на пътищата , в т.ч. магистрали, ще продължат и през март – тоест, през цялата предизборна кампания. А през февруари Шишков съобщи за вложен по-малко от необходимото асфалт и твърде голямо количество шлака в основата на отсечка от аутобана “Хемус”, между София и Яна. Вместо 28 сантиметра асфалт, пробите показали наличие между 18 и 21 см.

Досега служебното правителство на президента “пожали” ГЕРБ, а на прицел бяха взети министри от коалиционния кабинет на “Промяната” – било заради газови договори, било заради проекти от Плана за възстановяване и устойчивост или оръжеен експорт, а в добавка дойде и определението “шарлатания” от президента по адрес на “Продължаваме промяната”. В същото време в държавни институции се назначават кадри, свързани с кръговете на ГЕРБ и ДПС.

Но с темата за пътищата президентското управление, от една страна, демонстрира, че работи заедно с обвинителите на Лаура Кьовеши и не е безучастно, а внася своя дан в битката с корупцията. От друга, фокусира вниманието върху конкретни схеми, от които българската прокуратура системно странѝ. Макар че делото за източените над 50 милиона от “Хемус” тръгна през декември 2021 г. и по него има осем обвиняеми, от които петима – собственици на кухи фирми, претакали парите, по него няма нито един политик или държавен служител с предявено обвинение. А сега Демерджиев обеща “интересни имена от всички политически сили”, консумирали порциите от липсващия асфалт.

Яде ли се асфалтът

Асфалтът, или строителството на пътища, беше най-голямата предизборна дъвка на Борисов и ГЕРБ по време на трите им мандата. Също и обвинението към тези след него, че не са сложили “една лъжица асфалт”. В същия тон лидерът отговори на пресните обвинения от Враца, където ГЕРБ откри предизборната си кампания – пробата не е взета правилно, никой освен ГЕРБ не е построил и метър, а пък критикуват, а на Шишков бил обещан постът главен архитект на София след местния вот.

“Щях да залея държавата с асфалт, ако управлявахме, когато имаше излишъци. И пак ще го направя”, каза Борисов през лятото на 2010 година, след като спечели за първи път парламентарни избори. Е, заля я. Само да не се окаже, че лентите, които премиерът на ГЕРБ режеше на купища отсечки, ще се окажат по-дебели от положената настилка.

Николай Нанков, бивш министър на регионалното развитие, чест спътник на Борисов в джипа, с който обикаляше надлъж и нашир, нарече разкритията “огромна манипулация”. Според него не калпавото строителство, а липсата на поддръжка за последните две години е причина за лошото състояние на пътищата. Но ако липсата на 10 и повече сантиметра слой асфалт може да се обясни с износване, значи това изобщо не е асфалт. А покрай асфалта вътрешният министър съобщи и за други порочни практики, които обаче не са известни отсега – пътни отсечки, които не са изпълнени по проект, участъци, пуснати в експлоатация – но без строително разрешително.

Не е само “Асфалтгейт”

Европейската прокуратура, която може да провери всеки проект, спечелил финансиране по европейски програми, проверява и ремонта на столичната ул. “Граф Игнатиев”, изпълнен от някогашен фаворит на ГЕРБ – “Джи Пи Груп”. Проектът стана за посмешище в социалните мрежи, струва над 24 милиона лева с ДДС, закъсня с повече от половин година и беше платен от данъкоплатците. А сега МРРБ установява пропуски и не превежда 12 млн. лева по ОП “Региони в растеж” на Столична община. Вместо документацията на МРРБ, прокурорите на Кьовеши да бяха поискали публикацията на “Биволъ” от 2018 г. – “#Джипигейт: Грандкорупция с еврофондове и обществени поръчки” – с екселски таблици за комисионите, които консултанти са връщали като ресто на разни отговорни лица.

Още от 2011 г. БСП поде офанзива за некачествено строителство на магистралите на Борисов, в това число за асфалта, но с променлив успех. За последно преди четири години социалистите поискаха да се вземат проби от 46 места от магистралите “Струма”, “Марица”, “Тракия” и “Хемус” и да бъдат изследвани в независими лаборатории в чужбина, но така и не доведоха докрай собствената си инициатива.

Ако “Асфалтгейт” не е предизборна димка, след магистралите ред е на спортните зали и стадионите, които поскъпваха бързичко с по няколко милиона, въпреки никаквата инфлация. Накрая може да се окаже, че и три мандата няма да стигнат, за да бъде разследвано онова, което ГЕРБ построи. Асфалт не се яде, но без асфалт няма ядене, беше обяснил на правителствено заседание през 2020 г. Бойко Борисов. С тия апетити и асфалтът го е отнесъл.

Емилия Милчева, Дойче Веле

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page