Connect with us

Море

Хутите: Съдбата на кораба „Галакси Лийдър“ е в ръцете на „Хамас“

Публикувано преди

на

Решението за освобождаването на товарния кораб Galaxy Leader („Галакси лийдър“) и неговия екипаж, в който има и двама българи, ще бъде взето от „Хамас“.

Това обяви говорител на йеменските хути, цитиран от Си Ен Ен.

„Корабът и неговият екипаж са в ръцете на братята от съпротивителното движение „Хамас“ и бригадите „Ал Касам““, съобщава говорителят на хутите. Той допълва, че с „Хамас“ се водят преки разговори дали да бъдат освободени. „Ние нямаме собствени претенции по отношение на този кораб“, допълва говорителят.

Хеликоптер на хутите отвлече товарния кораб „Галакси лийдър“ на 19 ноември миналата година в Червено море. Въоръжени бунтовници взеха за заложници членовете на екипажа: 17 филипинци, двама българи, трима украинци, двама мексиканци и румънец.

Според Си Ен Ен след обявеното от говорителя на хутите – надеждата за скорошно завръщане на екипажа намалява.

Цитиран от медията служител от филипинското външно министерство, че към момента нищо не може да се направи, тъй като хутите казали „че ще продължат да държат кораба и всички членове на екипажа, докато не видим край на военните действия в Газа“.

Източник: БНР

Варна

Варна посрещна научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (ВИДЕО)

Published

on

Военният научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ се завърна във Варна от експедицията си до Антарктида.

Екипажът бе посрещната с официална церемония на Морската гара във Варна.

Корабът е в добро състояние, необходими са само леки ремонти, каза още капитан Данаилов, съобщи БНР.

Сред присъстващите на церемонията са началникът на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, областният управител на Варна проф. Андрияна Андреева, кметът Благомир Коцев и др.

„Мащабът на експедицията беше изключително голям“

, коментира за Радио Варна флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

За посрещането на моряците на пристаинището дойдоха много варненци, медии. НИК 421 превози до ледения континент 70 тона материали за построяването на новата научна лаборатория в близост до българската база „Климент Охридски“ на остров Ливингстън.

Часове преди акостирането на НИК 421 на Морска гара курсанти проведоха практическо занятие по оказване на първа медицинска помощ на борда.

През 2021 г. Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, заедно с Българския антарктически институт и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, придобиха научноизследователски кораб. Главната цел на плавателния съд е да осигурява транспорта за българските полярни мисии до Антарктида и да участва в научноизследователските дейности от Националната програма за полярни изследвания. След учредяване на консорциум между трите институции и фактическото придобиване на кораба, той влезе в състава на ВВМУ.

На 27 юли 2021 г. на официална церемония във Варна корабът получи името „Св. св. Кирил и Методий“. Негова кръстница е номинираната за „Оскар“ българска актриса Мария Бакалова. Извършен бе и тържествен акт по издигане на военноморския флаг, с което научноизследователският кораб получи бордови номер 421 и официално стана част от състава на Морско училище. Така България за първи път в своята история се сдоби с военен научноизследователски кораб.

На 8 ноември 2023 г. „Св. св. Кирил и Методий“ отплава от Морската гара във Варна, с което започна 32-рата българска антарктическа експедиция до полярната база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, Южни Шетландски острови. Задачата му този път е да превози 70 тона материали за построяването на новата научна лаборатория в близост до българската база на остров Ливингстън.

Дългосрочна плавателна практика изкараха 4 курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров. 24 курсанти проведоха краткосрочна практика от Варна до аржентинското пристанище Мар дел Плата, други 24 курсанта проведоха също краткосрочна практика от Мар дел Плата до Варна.

Продължи с четенето

България

НИК „Св. св. Кирил и Методий“ се завръща във Варна

Published

on

Военният научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ се завръща във Варна от експедицията си до Антарктида, съобщи БНР. Официалната церемония по посрещането му се очаква да започне в 11 часа.

Първият български военен научноизследователски кораб се завръща след успешното приключване на 32-рата експедиция на родните полярници.

Припомняме, че тя започна на 8 ноември, когато корабът отплава от Варна, натоварен със 70 тона материали за построяването на новата научна лаборатория в близост до българската база.

Продължи с четенето

Варна

Осигуриха финансиране за ремонта на „Калиакра“

Published

on

Снимка: БНР

Ветроходният кораб „Калиакра“ ще мине класов ремонт преди 40-годишнината си, съобщи БНР. За целта са предвидени 200 000 лева след решение на Българския морски квалификационен център. Вече е обявена процедура за провеждане на конкурс и остава да бъде избрана най-добрата оферта от варненските заводи, съобщи за Радио Варна капитан Денчо Добрев, директор на БМКЦ.

Очакванията са баркентината да е готова до лятото, когато тя ще застане на Морската гара във Варна. Простираме се според чергата си, предполагам, че отделеният финансов ресурс ще стигне, каза Добрев.

„Калиакра“ ще бъде подготвена за провеждане на мероприятия на борда ѝ и учебна плавателна практика на морските гимназии. „Трябва да покажем „Калиакра“ за годишнината ѝ. Има желания за провеждане на събития на кораба – сватби, както и морски кръщенета. От стажове има нужда и Малтийският тренинг център“, допълни Добрев. 

Ремонтът на „Калиакра“ ще даде възможност за крайбрежно плаване на баркетината. „За международно плаване е необходима по-голяма инвестиция“, каза още капитан Добрев.

Българският морски квалификационен център е собственик на учебно-ветроходния кораб „Калиакра“ от 2008 г. Негова основна цел е обучението на млади моряци.

Плавателният съд е заложен на стапел на 5 октомври 1983 г. в корабостроителницата в Гдиня. Корабът е довършен в корабостроителницата в Гданск и е третият от този тип след „Погория“ и „Искра II“, но с подобрени експлоатационни качества. Учебният ветроход е двупалубен. Горната палуба е изработена от стомана, но покрита с тиково дърво. Палубните надстройки от алуминиева сплав са две- едната е зад бизанмачтата, а другата- пред гротмачтата. Ходовият мостик е разположен в надстройката зад бизанмачтата. Носовата бронзова фигура е на националната героиня Калиакра, скочила с още 40 девойки от скалата, за да не попадне в турски ръце.

На 29 юни 1984 г. в Гданск при тържествена церемония на кораба се вдига български флаг. От официалното пристигане на кораба в Пристанище Варна на 7 август 1984 г., „Калиакра” става учебен кораб не само за моряците от търговския, но и от военния флот на Република България. След 1989 г. редовно взема участие в международните регатите „Cutty Sark”, а по-късно „Tall Ships Races”, „Stan”, “Ветрило 89”. По време на състезанието Columbus през 1992 г. по повод 500-годишнина от откриването на Америка, Калиакра преплава два пъти Атлантическия океан и финишира трета от 143 ветрохода.

Състезания в международни регати и спечелени награди:

 • 1986 Cutty Sark Tall Ships Race Ranked first in both competition races and third in corrected time
 • 1987 Cutty Sark ’87 – Baltic Race
 • 1988 Cutty Sark ’88 – Baltic Race
 • 1989 Sail Training Association of The Netherlands (STAN)
 • 1990 Cutty Sark Training Ships Race ’90
 • 1992 Grand Regatta Columbus ’92
 • 1996 Cutty Sark ’96 Mediterranean Race Won the silver cup and plaque for 1st position in Class A
 • 1997 Cutty Sark ’97
 • 1998 Cutty Sark ’98 Tall Ships Races Loyalty Prize
 • 2000 Tall Ships ’00 Won the first race leg from Genova to Cadiz
 • 2001 Cutty Sark Tall Ships Race ’01 Peter and Simon Crouter Memorial Trophy
 • 2002 Cutty Sark Tall Ships ’02 The Greville Howard Memorial Shield
 • 2005 The Tall Ships Races ’05
 • 2006 The 50th Anniversary Tall Ships Races ’06
 • 2007 The Tall Ships’ Races Mediterranean ’07
 • 2008 The Tall Ships’ Races ’08 Loyalty Prize Funchal 500 Tall Ships Regata and Festival – Communication and Security Prize
 • 2009 The Tall Ship Races ’09 – Baltic, Gdynia to Klaipėda
 • 2010 Tall Ship Races Garibaldi ’10 Communication Prize
 • 2010 Tall Ship Historical Seas ’10 Third place
 • 2014 Black Sea Tall Ship Races – award for the youngest Master
 • 2016 Black Sea Tall Ship Races – Third place & award for communications

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page