Connect with us

Интересно

Google случайно изпрати 250 000 долара на блогър

Публикувано преди

на

Πpeз aвгycт Gооglе „cлyчaйнo“ изпpaти нa oнлaйн блoгъp чeтвъpт милиoн дoлapa в oчeвидeн cлyчaй нa гpeшĸa, зapaди cгpeшeнa caмoличнocт. Caм Kъpи, ĸoйтo paбoти и ĸaтo инжeнep пo cигypнocттa в Yugа Lаbѕ, paзĸpивa, чe нa тexнoлoгичния гигaнт ca били нeoбxoдими пoвeчe oт тpи ceдмици, зa дa oтгoвopи нa зaпитвaнeтo мy зa cpeдcтвaтa. Г-н Kъpи зaяви, чe пpeди e yчacтвaл в пpoгpaми, пpи ĸoитo ce плaщa нa xaĸepи зa oтĸpивaнe нa yязвимocти в coфтyep. Ho ĸaтeгopичнo нямa вpъзĸa мeждy тaзи paбoтa и пapичния дeпoзит. Mинaxa мaлĸo пoвeчe oт тpи ceдмици, oтĸaĸтo Gооglе cлyчaйнo ми изпpaти 249 999 дoлapa, и вce oщe нe cъм чyл нищo oт тяx, cлeд ĸaтo изпpaтиx зaпитвaнe дo пoддpъжĸaтa. Имa ли няĸaĸъв нaчин дa ce cвъpжeм c @Gооglе? (Hямa cтpaшнo, aĸo нe cи ги иcĸaтe oбpaтнo…).

B изявлeниe зa NРR Gооglе зaяви, чe e нaяcнo c гpeшĸaтa и paбoти зa нeйнoтo oтcтpaнявaнe. Eĸипът ни нacĸopo извъpши плaщaнe ĸъм гpeшнa cтpaнa в peзyлтaт нa чoвeшĸa гpeшĸa. Oцeнявaмe фaĸтa, чe зaceгнaтият пapтньop бъpзo ни cъoбщи зa тoвa, и paбoтим зa oтcтpaнявaнeтo мy.

B нeдeля (19 ceптeмвpи) Kъpи пoтвъpди пpeд UNІLАD, чe пapитe ca били въpнaти: „Cвъpзaxмe ce c Gооglе и въpнaxмe вcичĸo пo бaнĸoв път“, ĸaзa тoй. B пoдoбeн cлyчaй, зa ĸoйтo бe cъoбщeнo минaлaтa ceдмицa, cтaнa яcнo, чe бopcaтa зa ĸpиптoвaлyти Сrурtо.соm cлyчaйнo e изпpaтилa нa жeнa в Aвcтpaлия 10,5 млн. дoлapa. Bмecтo дa нaпpaви oпити дa въpнe пapитe, житeлĸaтa нa Meлбъpн cи e ĸyпилa ĸъщa c пeт cпaлни, пpeди oт ĸoмпaниятa дopи дa ca ocъзнaли гpeшĸaтa. B мoмeнтa дeлoтo пo cлyчaя ce paзглeждa oт Bъpxoвния cъд нa щaтa Bиĸтopия.

kaldata.com

Продължи с четенето

Интересно

ВИДЕО: Лазарки обиколиха къщите в с. Приселци

Published

on

By

Лазарки oбиколиха село Приселци и с песните си зарадваха всички,като ги дариха с прекрасните си усмивки. Традицията се спазва благодарение на усилията на Народно читалище „Просвета – 1927 г.“ с. Приселци. Освен емоции лазарките събраха и благотворителна сума в размер на 967 лв.

Каква е историята на Лазаруването?

Лазаруване е български обичай, по традиция се практикува на християнският празник Лазаровден, в събота преди Връбница. Основен обред на празника е лазаруването – обичай с любовно-женитбен характер. Участват девойки над 16 години, наречени лазарки, лазарици. В обреда липсват елементи на тайнственост. Лазарките обикалят полето и къщите, играят и пеят песни за любов и жените, за плодородие, здраве и семейно благополучие. Броят им не може да бъде по-малък от четиринадесет – някои от тях пеят по домовете, други пеят по пътищата и нивите, а трети шетат и пеят. От пеещите по къщите първата се нарича “предница”, втората е “средница” (тя събира парите), а крайната – “задница”. От “шеталиците” “танчерица” е тази, която води танца на хорото. Останалите моми, придружаващи лазарките, се наричат “другарки”.

На самия ден, събота преди изгрев, лазарките се събират рано на уреченото място и запяват. След изпяването на песента лазарките тръгват по махалите, накрая обикалят махалата, от която са тръгнали. Най-напред са наредени поялиците, които пеят по пътищата, след тях шеталиците, които играят, след тях поялиците, пеещи по домовете. Минавайки, поялиците пеят песни зя ливядите, нивите, горите, газят през раззеленилите се жита. Преди да влязат в двора пеят песен, след като са вече в двора пеят друга песен.

Домакинята ги посреща с решето с пшеница, взема няколко шепи жито и ги хвърля върху лазариците. Те повдигат скутите си, за да съберат повече жито. След това го поставят с дясната ръка в джоба на саята, отнасят го вкъщи и го прибират в хамбара с жито.

Лазарките пеят песни за всеки член от семейството. Първо пеят за домакина, който влиза в средата на лазариците. Шеталиците играят с кърпите кланячи. Домакинът ги дарява с пари. Пеят се песни за домакинята, за мома и ерген, за женитба, за малко дете, за млада невяста.В много от къщите канят лазариците най-често с хляб, праз, лук и сол, поставени на маса или трикрак стол в двора. Дават им плодове. В къщите, където има пчели, слагат на месал една паница с мед, друга с вода, в която е сложено яйце. На трапезата се слага и погача.

Продължи с четенето

Варна

Изграждат чешма до дом „Младост“

Published

on

Легендарната чешма с минерална вода на вече разрушения дом „Младост“ ще бъде изградена отново, но ще бъде поставена на друго място. Това съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов в интервю за Радио Варна . Според него това ще се случи съвсем скоро.

ВиК-експертът Тодор Димитров уточни, че вече е издадено разрешението от район „Младост“ за поставянето на чешмата. Определено е и мястото – намира се точно срещу бившия дом „Младост“.

„Изчистваме определени параметри по помпите. Надяваме се скоро чешмата да бъде поставена и да заработи“, каза още Димитров.

Експертите използват вече съществуващи ВиК-проводи. Ще бъдат изградени единствено отклонения от водопровода до чешмата и съответно – до ревизионна шахта на канализацията.

Чешмата ще бъде тип поставяем обект, а мястото около нея ще бъде благоустроено. Ще има пейки и кошчета за битови отпадъци.

Друга чешма с минерална вода, любима на варненци, е тази до Топлата вода. Тя се намира точно до стълбичките, и не работи. Димитров съобщи, че причината за това е нейното попадане в частен имот.

Топлата вода, Крайбрежна алея, Варна

Вече са започнали техническите прегледи и обходи за състоянието на чешмичките и фонтаните във Варна. При нужда ще бъдат направени козметични ремонти. Очаква се да започнат да работят през май.

Източник: БНР – Варна

Продължи с четенето

Варна

Стипендия за участие в курс по английски език за младежи

Published

on

Снимка: фондация "Аморфа"

Варненската фондация „Аморфа“ осигурява стипендия за обучение по английски език чрез изкуство и култура, съобщават от организацията. Курсът е насочен към младежи на възраст от 16 до 26 години, със специално внимание към тези, които ще учат или работят в чужбина.

В петседмичния курс, който започва на 21 март, могат да се запишат седем души с ниво на владеене на английски език B2-C2. Уроците ще се провеждат два пъти седмично в „Аморфа Академия“ до Адвокатската градинка във Варна.

От фондацията отпускат стипендия за един от курсистите, който се нуждае от финансова подкрепа. За нея може да се кандидатства до 19 март, а за платено участие се попълва формуляр до заемане на обявените места.

Форматът на курса ще включва лекции, дискусии и самоподготовка за писмена и устна изява. Основно темите ще бъдат свързани с културата и изкуствата, с фокус върху съвременните форми, актуалните творци и тенденции, англоезичната литература, архитектурата. Втората част от периода ще бъде отделена на презентации и обсъждания, свързани с живота в чужбина и уменията за по-добро опознаване на други култури и извличане на полезен опит. С младите курсисти ще се водят разговори за избора на университет и професия, представянето пред другите, обмяната на знания за култура.

Обучението ще се ръководи от специалист от екипа на „Аморфа Академия“, който е филолог с академичен и професионален опит, работещ активно в културната и младежката сфера, съобщават още от фондацията, която развива активното участие на повече млади хора в културния живот на Варна.

Източник: БТА

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page