Google започва тестове на очила с добавена реалност

0
86

Google започва тестове на умни очила за добавена реалност. Този път устройствата ще се носят от служители на компанията публично на обществени места, съобщава CNET.

Първоначално ще се започне с няколко дузини тестови устройства, а до края на годината те ще станат стотици. Идеята е не само технологиите да се пробват в реална обстановка, но и да се проверят реакциите на хората.

Тестовите очила ще имат няколко конкретни функции, които да се изпробват в реални ситуации. Сред тях е използването им за превод на езици в реално време, транскрипция на разговорите, визуално търсене и навигация.

Тази информация ще се изобразява на самите очила и ще се наслагва върху реалните обекти. Използваната технология е сходна с тази на приложението Google Lens, като разчита на изкуствен интелект, за да разпознава обектите и да обработва данните.

За сега обаче самите очила няма да могат да правят снимки и видео. Това беше обект на доста дискусии и критики за първите очила на компанията – Google Glass, които тя предлагаше преди години.

Новите прототипи ще имат камери, но без възможност за запис. Освен това хората, които ще тестват устройствата, трябва да спазват редица ограничения. Например нямат право да използват очилата в училища, болници, храмове, детски зони, институции, протести, около спешни случаи и др. Устройствата не трябва да се използват и по ввреме на шофиране или спортуване.

Очилата ще имат светлинен индикатор, който сигнализира кога се запаметяват данни или изображения за анализ. Ако човек, който се намира около устройството, поиска от служителя информацията да бъде изтрита, той е длъжен да го направи. Google казва, че в такива ситуации ще се запазва част от данните, но ще се премахват лица, регистрационни номера и друга информация, а до 30 дни всичко ще бъде изтрито.

Компанията не споделя бъдещите си планове с устройствата нито колко време ще продължат тестовете. Видимо е, че този път тя иска да представи технологията на обществото по-бавно, за да може то да свикне с нея и да я приеме по-добре отпреди.

vesti.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page