Connect with us

Море

Египет ще спре износа на втечнен газ към Европа от началото на май

Публикувано преди

на

Египет възнамерява да спре износа на втечнен природен газ (LNG) към Европа от началото на месец май, съобщи телевизия “Ал Арабия”, позовавайки се на неназовани източници в египетското Министерство на петрола и минералните ресурси. Според информацията през март и април арабската република е изнесла около 80 000 тона към Стария континент, но тези количества ще бъдат пренасочени към вътрешния пазар, предаде The Marine Press.

Властите се подготвят за недостиг на газ на фона на спада в местното производство и очакваното през лятото пиковото потребление на електричество, голяма част от което се произвежда от газови централи. През февруари министърът на петрола Тарек ел Мола заяви, че такава възможност се разглежда.

Заради намаления местен добив и продължителните горещини през юни 2023 г. правителството въведе график на планирани всекидневни прекъсвания на електрозахранването. Режимът продължава да се прилага след пауза по време на свещения за мюсюлманите месец рамазан.

Очаква се Египет да похарчи до 120 милиона долара на месец за внос на втечнен газ, информира уебсайтът „Ентърпрайс нюз“. По-рано специализираното бизнес издание съобщи, че египетските власти са купили най-малко две пратки, които ще бъдат втечнени в йорданското пристанище Акаба, и търсят възможност за наемане на плаващ терминал за регазификация (FSRU), който да бъде закотвен в Суецкия залив.

В началото на 2020 година Израел започна да доставя синьо гориво за Египет от газовите полета „Левиатан“ и „Тамар“ в съответствие със споразумение с частната египетска компания „Долфинус“ (Dolphinus) със срок 15 години. Внесеният по този договор газ е предназначен за индустриални и комерсиални потребители в Египет, както и за реекспорт към външни пазари, предимно в Европа.

През 2021 г. двете страни подписаха меморандум за разбирателство помежду си, а през юни 2022 г. и тристранен меморандум с Европейския съюз за увеличаване на износа на синьо гориво за Стария континент, включително на износ на израелски газ чрез египетските инсталации за втечняване „Едко“ и „Дамиета“, които се намират на средиземноморското крайбрежие.

През февруари т.г. израелското министерство на енергетиката даде зелена светлина за споразумение, според което Израел ще увеличи износа си на природен газ за Египет от офшорното находище „Тамар“.

Египет разполага и с крайбрежното газово поле „Зохр“ в Средиземно море. Откриването на огромното находище през 2015 г. позволи на северноафриканската страна да се позиционира като износител на синьо гориво. Поради технически причини обаче добивът от „Зохр“ е намалял с единадесет процента през данъчната 2022/2023 година според доклад на Министерството на петрола и минералните ресурси.

България

До края на годината Военноморските сили ще осъществят три големи учения

Published

on

Снимка: Sky Content

До края на годината Военноморските сили (ВМС) ще осъществят три големи учения, каза днес пред журналисти командирът на флота контраадмирал Кирил Михайлов, предаде БТА.

Той участва в тържествена церемония по издигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване на военните кораби по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май.

През тази година домакин на най-голямото учение на ВМС – „Бриз 2024“, ще бъде Бургас, каза Михайлов. По думите му, неговата цел не е само подготовката във военно отношение, а да се даде възможност на флота да работи с всички правителствени и неправителствени организации, имащи отношение към морето. „Бриз“ ще се състои в периода 4 – 14 юли. След това Варна ще бъде домакин на националното водолазно учение с международно участие „Тритон“. През есента, в Бургас, ще се състои „Посейдон“ – българо-румънско учение, отворено за участие и за други държави.

Предстои ВМС да придобият брегови ракетни комплекси, каза още контраадмирал Михайлов. По думите му, в ход е дооборудването на многофункционалните патрулни кораби с апаратура за радиоелектронна война и търсене на подводници. Високопоставеният офицер допълни, че се работи и по много по-малки проекти за флота, включително осигуряване на безпилотни летателни апарати и дистанционно управляеми подводни апарати.

За проблема с плаващите мини в Черно море Михайлов заяви, че българите и гостите на страната ни могат да бъдат напълно спокойни. ВМС непрекъснато наблюдават морското пространство, следят всичко, което се случва в наши териториални води, подчерта контраадмиралът. По думите му, от започването на войната флотът периодично обследва всички фарватери за търговските кораби и реагира на всеки сигнал за забелязан миноподобен обект. До момента са получени над 50 такива сигнала, последният беше преди по-малко от два месеца, когато унищожихме петата поред плаваща мина, посочи Михайлов. Той уточни, че до момента в Черно море са унищожени общо 16 плаващи мини – по пет от България, Румъния и Турция, а една се е взривила край бреговете на Грузия.

По споразумението за създаване на международна морска група за борба с надводните мини в Черно море беше подписан меморандум през януари тази година, припомни Михайлов. По думите му документът вече е в сила, след като е подписан и от турска страна. Непрекъснато се провеждат работни срещи, за да се изготвят необходимите документи за работата на групата. Началото на дейността ѝ ще бъде поставено след среща на командващите на България, Румъния и Турция, обясни Михайлов.

Той допълни, че Военноморският координационен елемент, като съставна част от морския оперативен център на ВМС, играе ключова роля в борбата с минната опасност. Той е входната врата за информацията и от началото на войната работи на 24-часов режим, каза Михайлов. По думите му, се поддържа и непрекъсната комуникация с Морските оперативни центрове на съюзниците от Черно море, и с оперативния център на НАТО.

ВМС намират и изваждат от морето и много останки от военно оборудване, например стартови ускорители, допълни контраадмиралът. По думите му те не са опасни толкова за корабоплаването, но биха били изключително неприятна гледка за хората по брега. Затова се стараем всичко да прибираме и да го махаме от морето, обясни Михайлов.

Той честити днешния празник на всички българи и най-вече на тези от тях, свързали живота си с армията. ВМС посрещат празника със самочувствие, тъй като моряците изпълняват своя дълг всеки ден с достойнство и чест, като пазят родните брегове безопасни, каза контраадмирал Кирил Михайлов.

Продължи с четенето

Варна

Първият патрулен кораб „Храбри“ ще е готов до края на 2025-а

Published

on

Снимка: БНР

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  – „Храбри“, вече е спуснат на вода, съобщи БНР. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.

Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.

Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през ноември следващата година, а вторият кораб – „Смели“, ще бъде готов до края на 2026 година. Капитан втори ранг Николай Викторов, командир на „Храбри“, каза, че екипажът се състои от 76 души и е силно мотивиран.

Продължи с четенето

България

От днес се забранява улова на риба в Черно море, р.Дунав и останалите водоеми в страната.

Published

on

Забрана за улов на риба в Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти се въвежда от днес,15 април, съобщи БНР. С цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби и в съответствие със Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА), министърът на земеделието и храните, съгласувано с министъра на околната среда и водите, ежегодно със заповед въвежда забрана за улов на риба и други водни организми през периода на тяхното размножаване.

През настоящата 2024 г. със Заповед № РД09-406/11.04.2024 г. на министър Кирил Вътев се забранява риболова на карагьоз (Alosa immaculata) от 01.05.2024 г. до 31.05.2024 г. включително, в българския участък на река Дунав и на попчета (Gobiidae) от 15.04.2024 г. до 15.05.2024 г. включително, във водите на Черно море.

Забраната за риболов на калкан (Scophthalmus maximus) е от 15.04.2024 г. до 15.06.2024 г. включително. По отношение на калкана в този период се забраняват освен всякаква риболовна дейност и трансбордиране, задържане на борда, разтоварване и първа продажба, съгласно Регламент (ЕС) 2024/259 на Съвета от 10 януари 2024 година за определяне за 2024 г. на възможностите за риболов на някои рибни запаси и групи рибни запаси, приложими в Средиземно море и Черно море.

За всички останали пролетно–лятно размножаващи се риби забраните за риболов са в зависимост от надморската височина на водните обекти съгласно периодите определени в Приложение № 1 от ЗРА.

Също така със заповедта се удължава забраната за улов на бяла риба (Sander lucioperca), щука (Esox lucius) и распер (Aspius aspius) в българския участък на река Дунав до 31.05.2024 г. включително с цел опазване на популацията на пролетно-лятно размножаващите се шаранови, сомови и други топлолюбиви риби в реката и намаляване на прилова им.

Важно за лицата, извършващи любителски риболов е, че са определени водоеми, в които любителският риболов е разрешен в периода на забраната.

Списък със свободните за риболов водоеми през 2024 г. по области може да откриете в заповедта ТУК

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page