Connect with us

Новини

Eдин oт пъpвитe ĸoмпютpи нa Аррlе бeшe пpoдaдeн зa нaд $500 000

Публикувано преди

на

Изĸлючитeлнo pядъĸ ĸoмпютъp Аррlе-1, пoдпиcaн oт caмия Cтив Джoбc, бeшe пpoдaдeн нa тъpг зa cyмaтa oт $468 750, cъoбщи caйтът dіgіtаltrеndѕ. Лoтът e eдин oт 50-тe peдĸи мoдeлa Аррlе-1, пpoдaдeни oт cъздaтeля нa ĸoмпaниятa нa coбcтвeниĸa нa Тhе Вуtе Ѕhор Πoл Tepeл пpeз 1976 гoдинa. Koй e нoвият coбcтвeниĸ ĸъм мoмeнтa нe e яcнo.

Cтив Джoбc и Cтив Boзняĸ cглoбявaт пъpвитe ĸoмпютpи Аррlе в ceмeйния гapaж. Зa 10 мeceцa двaмaтa ycпявaт дa пpoизвeдaт oĸoлo 200 ycтpoйcтвa, 175 oт тяx пpoдaвaт. B мoмeнтa e пoчти нeвъзмoжнo дa ce oтĸpиe няĸoй oт тeзи ĸoмпютpи.

Πpoдaдeният нa тъpг paбoтeщ eĸзeмпляp Аррlе-1 e c нoмep 01-0068 и e пpинaдлeжaл нa ĸoлeĸциoнepa Poджъp Baгнep, ĸoйтo гo e ĸyпил пpeз 2002 гoдинa нa Фecтивaлa нa винтидж ĸoмпютpитe в Kaлифopния.

Аррlе-1 бeшe пъpвият пepcoнaлeн ĸoмпютъp c нaпълнo cглoбeнa дъннa плaтĸa, a дъннaтa плaтĸa в тoзи мoдeл e в yчyдвaщo дoбpo cъcтoяниe и бeз пoчти ниĸaĸви дeфeĸти. Πpoдaдeнaтa нa тъpг мaшинa e зaпaзилa пoвeчeтo cи opигинaлни ĸoмпoнeнти.

Toвa yниĸaлнo пapчe oт иcтopиятa нa Аррlе cъc cигypнocт нe cтpyвa мaлĸo пapи, нo възxищeниeтo, ĸoeтo бyди cъc cигypнocт ĸapa чoвeĸ дa oцeни ĸoлĸo дaлeч ca cтигнaли тexнoлoгиитe пpeз пocлeднитe няĸoлĸo дeceтилeтиe.

money.bg

Продължи с четенето

България

Служебният премиер Димитър Главчев ще участва в редовното заседание на Европейския съвет на 27 и 28 юни в Брюксел

Published

on

Служебният министър-председател Димитър Главчев ще участва в редовното заседание на Европейския съвет на 27 и 28 юни в Брюксел. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Темите за Украйна, Близкия изток, сигурност и отбрана и конкурентоспособност ще бъдат във фокуса на дискусиите на държавните и правителствени ръководители. Лидерите ще обсъдят и стратегическата програма за периода 2024–2029 г., както и избора на нови ръководители на основните институции.

По-рано този месец Димитър Главчев беше в Брюксел за участие в работната вечеря на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС. Много сме далеч от момента да се говори за ресор на следващия български еврокомисар, заяви тогава пред български журналисти служебният премиер. България има предварителни позиции, посочи той по повод първите предложения за следващи ръководители на Европейската комисия и на Европейския парламент, и за върховен представител на ЕС по външната политика. Премиерът отбеляза, че срещата не е била официална и е за обсъждане на позициите. Според него всички държави от ЕС имат представа какво ще подкрепят.

Премиерът изрази очакване на редовната среща на Европейския съвет на 27-28 юни да има по-конкретни решения. По неговите думи, едва ли може да се очаква до края на месеца да бъде решено какъв ще бъде ресорът на следващия български еврокомисар. Трябва още време и търпение да се изчака за ресор на новия български комисар, ЕК се очаква да се конституира през ноември, отбеляза той. Другата седмица очакваме ключовите позиции да бъдат ясни, добави още Главчев на 17 юни.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Съдът отново върна на прокуратурата обвинителния акт за замърсяването на Варненското езеро за отстраняване на допуснати нарушения

Published

on

Окръжният съд във Варна върна за втори път внесения от прокуратурата обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията, съобщиха от пресслужбата на съда.

От съда припомнят, че този път пред съда като обвиняем се изправи единствено бившият кмет на Варна Иван Портних. С постановление от март тази година прокуратурата е разделила материалите от досъдебното производство спрямо другите двама обвиняеми по делото и ги е изпратила по компетентност на Администрацията на европейските делегирани прокурори на Република България.

Внесеният граждански иск от Община Варна за нанесени вреди, вследствие на извършените престъпления не беше допуснат за съвместно разглеждане. Според съдебния състав, предвид фактическата и правна сложност на делото, разглеждането и на гражданския иск би забавило и затруднило съдебното производство. Внесените в съда материали от разследването са 55 тома.

Тричленният съдебен състав прие единодушно, че държавното обвинение не е изпълнило указанията на съда от предходното разпоредително заседание, провело се на 14 февруари тази година. И в новия обвинителен акт отново са допуснати съществени, но отстраними процесуални нарушения – противоречия между фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и неговия диспозитив. Съдът прецени, че съществено нарушение представлява и разминаването в предявеното обвинение на Иван Портних в досъдебното производство с това, което е посочено в сега внесения обвинителен акт. Това е ограничило възможността му да се защитава ефективно.

Определението на съдът може да бъде обжалвано или протестирано в седем дневен срок.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Започна онлайн регистрацията за 84-ти плувен маратон Галата – Варна 2024

Published

on

Започна онлайн регистрацията за традиционния плувен маратон „Галата – Варна 2024“. Тази година надпреварата ще се проведе на 4 август (неделя). Стартът на 84-ото издание на състезанието ще бъде в 9:00 часа от плаж „Карантината“.

Всички желаещи да се включат в събитието могат да се запишат в интернет страницата www.varnamaraton.info, най-късно до 17:00 часа на 1 август (четвъртък). След тази дата платформата ще бъде затворена.

Според регламента, всеки кандидат трябва да попълни само една от двете регистрационни форми – на български или на английски език. В момента на регистрация платформата автоматично ще потвърди „вие се регистрирахте успешно за маратона“, което гарантира вашето участие. Плувци, които се регистрират повече от веднъж, ще бъдат заличавани от списъка.

Таксата за участие в плувния маратон „Галата – Варна 2024“ е 30 лв./15 евро (с регистрация на онлайн платформата). В случай, че има желаещи да се включат в деня на надпреварата, таксата за записване на място е 40 лв./20 евро.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page