Connect with us

Варна

Държавата, община Варна и ВиК ще работят за бързото и качествено приключване на проекта за нова канализация в града

Публикувано преди

на

Държавата, Общината и ВиК дружеството да обединят усилията си и да дадат на гражданите ясна перспектива за приключване на мащабния проект за изграждане на ВиК инфраструктура във всички райони на Варна. За това се разбраха кметът Благомир Коцев, ръководителят на управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“ Галина Симеонова и управителят на ВиК – Варна Веселин Русев.

По думите на Симеонова множество обстоятелства като ковид-пандемията, войната в Украйна, инфлацията и смяната на правителства в България са прекъсвали доставките и са довели до забавяне в изпълнението на проекта. Подобна инвестиция се прави веднъж на 30-40 години, средствата от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни  фондове са осигурени и проектът ще бъде завършен, категорична беше тя. Към настоящия момент първата фаза на проекта е финализирана, а до края на месеца ще бъде подписан договорът за стартиране на неговата втора фаза, стана ясно по време на срещата. Условието на Брюксел е изпълнението да приключи преди края на програмния период 2024 – 2029 година, а именно до края на 2025 година.

За да не се загуби европейското финансиране, още през октомври тази година ще започне изграждането на два големи обекта във Варна, които за известен период ще създадат неудобства и затруднения в трафика. Става дума за входа на Варна от АМ „Хемус“ (кръстовището на „Двете кули“ ) и главния път към курортните комплекси – участък от бул. „Княз Борис I“. Началото на дейностите там се отлага с няколко месеца заради активния туристически сезон, след което темповете трябва да бъдат засилени, стана още ясно по време на срещата. Междувременно се очаква да приключат както ВиК-проектът, така и цялостното завършване на ул. „Арх. Манол Йорданов“ между Горна и Долна Трака и улиците „Девня“ и “Атанас Москов“, за да бъдат осигурени обходни маршрути във връзка с предстоящите ремонти.

Основният проблем във Варна не е мащабът на проектите, а липсата на комуникация, тяхното изпълнение и конкретни срокове за завършването им, коментира кметът Благомир Коцев. В тази връзка участниците в срещата са единодушни, че е необходима мащабна информационна кампания, както и срещи на място на проектантите, строителите и представителите на ВиК с живущите в засегнатите от ремонтните дейности райони. Това се отнася както за бизнес-зоните в периферията на града, така и за бившите вилни зони, където ВиК продължава да копае. Така ще се намали напрежението и недоволството сред гражданите и те ще се убедят, че проектите са изцяло в тяхна полза и не на последно място ще повишат значително цените на имотите им, коментираха участниците в срещата.

Ръководството на Общината изиска от ВиК на всеки обект да бъдат поставяни табели с конкретни срокове за завършване, както и навременна информация за гражданите за предстоящо затваряне на улици. Заместник-кметът по строителството и благоустройството Пламен Китипов беше категоричен, че администрацията ще следи стриктно за спазването на графиците, качеството на изпълнението и осигуряването на мерки за безопасност на обектите, където ВиК работи.

Варна

Преживяла наводнението в „Аспарухово“: Природата – срещу нея не можем да се борим

Published

on

Днес се навършват десет години от наводнението във варненския квартал „Аспарухово“.

Само за броени минути, преди 10 години на днешния ден, част от квартала потъна под вода, припомня БНР. Огромни приливни вълни от две дерета заляха и потопиха къщи и улици и предизвикаха бедствие с чудовищен размер.

При трагедията живота си загубиха 13 души, десетки бяха ранени, обявено беше бедствено положение.

Паметта на загиналите в наводнението бе почетена днес пред паметника на доброволеца в район Аспарухово.

83-годишната Маргарита Дойнова си спомня с ужас събитията на 19 юни 2014 г. Тогава е на концерт в Художествената галерия, когато водещият – отишлият си през 2022 г. Кирил Аспарухов, казва на присъстващите да не бързат да си тръгват, защото „навън е потоп“. След няколко часа близки помагат на Дойнова да се прибере. „Живея на осмия етаж, нямаше щети – наводнени бяха само мазите. Но страхът остава за цял един живот“, коментира Маргарита Дойнова.

Тя е една от хората, които приемат в дома си доброволци, включили се в акцията след наводнението. „Без да се замисля, казах, че мога да приема хора в две стаи“, спомня си Дойнова. Приема в дома си 2 момчета и едно момиче – от Перник и от София, и се грижи за тях като за свои деца. Настанява ги, а тогава все още в дома ѝ няма вода, няма и ток. „Тръгнаха и донесоха едни дамаджани с вода… Не можех да им приготвя нищо за ядене, беше трудно“, припомня си Маргарита Дойнова. Всяка година младите хора изпращат картички или поздравяват по празници жената – с благодарност за гостоприемството. „Когато ги изпратих да се прибират вече по родните си места, затворих вратата и започнах да се чудя откъде да започвам работата, която ме чака. Вече беше дошла водата… А те се върнаха с ликьор и бонбони… Това беше много емоционален момент, много хора ми се чудеха, когато приех да приютя тези деца“, с усмивка си спомня Маргарита Дойнова.

Продължи с четенето

Варна

Откриват изложбата „Пасажери между две морета“ на художници от Варна и Дордрехт

Published

on

Съвместната изложба на художници от Нидерландия и България „Пасажери между две морета“ ще бъде открита днес – 19 юни от 18:00 часа в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна. Организатор на събитието е Община Варна и Фондацията за побратимяване „Дордрехт – Варна“. Нидерландският град е побратимен на морската столица от 2001 година.

По време на изложбата ще бъдат представени произведения на 13 автори от двете страни. Включени са творби в различни направления на визуалните изкуства – от живопис и скулптура до видео арт и инсталация.

Варненските имена в проекта са уважаваните художници Ангел Атанасов, Велина Гребенска, Владимир Иванов, Илия Янков, Милко Божков, Стефка Георгиева и Цветан Кръстев.

Холандската страна ще бъде представена от Аника Хокстенбак, Бабс ван Хюйтен, Герхард Лентинк, Ян Стров, Нико Парлевлийт и Сами Шекел.

Съпътстващо изложбата събитие ще бъде лекцията, която Герхард Лентинк ще изнесе на 21 юни, петък, от 10:00 ч., в галерия „Графит“. Тя ще бъде посветена на Музея на Дордрехт – един от най-старите в Нидерландия.

Изложбата може да бъде видяна до 10 юли 2024 г.

Продължи с четенето

Варна

Община Варна обявява конкурс за директор на дирекция „Екология и опазване на околната среда“

Published

on

Община Варна обявява конкурс за директор на дирекция „Екология и опазване на околната среда“. Минималните изисквания към кандидатите за заемане на длъжността са: степен на завършено образование – магистър, в професионална област природни или стопански науки. Изисква се и четири години професионален опит или придобит ранг ІІІ младши.

Конкурсът за заемане на длъжността ще се проведе чрез защита на концепция за стратегическо управление на тема: „Мениджърски подход при управление на дирекция „Екология и опазване на околната среда“ и интервю.

Документите за участие в конкурса се представят в срок до 17:30 часа на 27.06.2024г. на адрес: гр. Варна, бул. “Осми приморски полк” №43, в отдел “Управление на човешките ресурси и вътрешен административен контрол”, ет.4, стая 405, лично от кандидатите или от техни упълномощени представители. Документите могат да се подават по електронен път на адрес: zvelinova@varna.bg. За целта  заявлението и декларацията следва да бъдат подписани от кандидата с електронен подпис. Телефон за контакт: 052/820 369, лице за контакт – Зорница Велинова.

Списъците на допуснатите и недопуснатите кандидати и всички съобщения във връзка с конкурса се обявяват на интернет страницата и на информационното табло на Община Варна в регламентираните от законодателството срокове.

За повече информация на адрес: https://varna.bg/bg/2495

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page