CERN: Големият адронен колайдер може да спре заради енергийната криза в Европа

0
107

  Европейският център за ядрени изследвания (CERN) разработва планове за спиране на ускорителите на частици по време на пиковите часове на натоварвания на електрическата мрежа. Това значи, че Големият адронен колайдер може да спре, ако има прекъсване на електрозахранването в цяла Европа. Това съобщава „Уолстрийт джърнъл“, позовавайки се на ръководителя на комисията по управление на енергията в CERN Серж Клод.

„Наистина сме загрижени за стабилността на електрическата мрежа, защото правим всичко възможно, за да предотвратим спирането на тока в нашия регион“, посочва Клод.

CERN се намира в обширен комплекс на границата на Франция и Швейцария и е един от най-големите потребители на електроенергия във Франция. По време на пиковите часове той консумира около 200 мегавата електроенергия: само три пъти по-малко от близкия град Женева.

Центърът се опитва да поддържа работата на колайдера и да избегне внезапно прекъсване на електрозахранването, което може да извади от строя машина на стойност 4,4 милиарда долара, пояснява Клод.

Големият адронен колайдер е един от осемте ускорителя на комплекса, а отделно има и два модератора на частици, които позволяват на учените да изследват антиматерия.

Центърът преговаря със своя доставчик на електроенергия, който се контролира от френския енергиен гигант EDF, за да получи предварително предупреждение кога да използва по-малко електроенергия. По този начин CERN ще даде приоритет на спирането на други ускорители и ще намали консумацията на електроенергия с цели 25%.

На 5 юли Големият адронен колайдер започна денонощна работа след тригодишно прекъсване. Очакваше се да работи четири години при рекордна консумация на енергия от 13,6 трилиона електронволта.

Comments are closed.

You cannot copy content of this page