Connect with us

Новини

Bloomberg: Войната в Украйна опразни европейските арсенали

Публикувано преди

на

Конфликтът в Украйна влезе в осмия си месец, арсеналите на европейските страни, които доставяха оръжия на Киев, са изчерпани и може да отнеме години на производителите на отбранителни артикули да запълнят тази празнина, анализира американската информационна агенция Bloomberg.

Страните от НАТО призовават компаниите да увеличат производството, както за по-нататъшни доставки за Украйна, така и за попълване на собствените им оръжейни складове на фона на повишеното се напрежение, казват източници, запознати с въпроса. По-рано руският президент Владимир Путин отправи нови заплахи за използване на ядрено оръжия на фона на многобройните провали на армията му в Украйна.

От началото на руското нахлуване в Украйна през февруари съюзниците вече са изпратили в Киев оръжия, боеприпаси и оборудване за милиарди долари. Това постави тежко бреме върху собствените им запаси от боеприпаси, особено 155-милиметрови артилерийски снаряди, от които само САЩ са предоставили на Украйна повече от милион.

Отбранителните компании в САЩ и Европа съобщават за ръст на поръчките за противовъздушна отбрана и противотанкови оръжия, наред с друго оборудване, а правителствата все повече признават, че Украйна вероятно ще се нуждае от военна подкрепа поне за няколко години. Но бързото разширяване на производството след десетилетия ограничени поръчки няма да бъде лесно.

Докато конфликтът се проточва, партньорите на Украйна може да се изкушат да намалят подкрепата поради фокуса върху собствената си сигурност. Това е изпълнено с разногласия, от които Путин със сигурност ще се възползва – заедно с прекъсвания на енергийните доставки за Европа. С изключение на ракетни установки за залпов огън, съюзниците изпращат основно оръжия и танкове от съветската ера в Украйна, а запасите им от тях вече са на изчерпване.

Рано или късно те ще трябва да бъдат заменени от модерни оръжия. В същото време самите членове на НАТО се нуждаят от повече оръжия, за да засилят присъствието на Алианса на източния фланг.

Министрите на отбраната ще се срещнат тази седмица в Брюксел, за да обсъдят тези въпроси, след среща на националните директори по въоръженията в края на септември. „Натрупването на запаси на НАТО ще ни позволи да продължим да подкрепяме Украйна и за напред“, каза генералният секретар Йенс Столтенберг след тази среща.

Въпреки това може да минат години, преди предлагането да се изравни с търсенето: отбранителните компании се натъкнаха на пречки и не могат драстично да разширят производството до необходимия мащаб. Европейските отбранителни компании също ще трябва да сменят поточните линии: след Студената война много страни намалиха военните бюджети, но сега фокусът се измести обратно към решения, които вече са работили в Украйна.

Общите военни разходи на Европа и Канада през 1990 г. са били 310 милиарда долара, но след това са намалели за две десетилетия, според НАТО. Едва след 2014 г. и руската анексия на Крим разходите започнаха да растат отново.

„Ние работим в този режим от десетилетия и сега изведнъж започнахме напълно различна игра“, коментира Буркард Шмит, директор по сигурността на Европейската асоциация на аерокосмическата и отбранителната промишленост. „Трябва да увеличим производството и тези огромни усилия отнемат време, защото всичко трябва да бъде преконфигурирано.“

Компаниите също така изпитват затруднения при доставката на редица полупроводници и редкоземни метали, както и недостиг на квалифицирани работници.

В телефонен разговор на 26 април с анализатори главният изпълнителен директор на „Райтеон“ Грег Хейс каза, че новите поръчки за ракети „Стингър“ и противотанкови боеприпаси „Джевлин“ няма да пристигнат най-рано до 2023 г., отбелязвайки трудности при доставката на необходимите материали. И двете оръжия помогнаха на Украйна да отблъсне настъплението на руските войски.

„За съжаление, Министерството на отбраната не е придобивало „Стингър“от 18 години и някои компоненти вече не се произвеждат„, каза тогава Хейс. Той подчерта, че „Райтеон“ ще трябва да преработи електрониката на ракетата и че „това ще отнеме известно време“. През май американската армия възложи на компанията договор на стойност 624 милиона долара за производството на 1300 ракети „Стингър“, който конкретно включва мерки за „премахване на остаряването, модернизиране на ключови компоненти и ускоряване на производството“.

А на 20 юли опасенията относно доставките и недостига на квалифицирани работници бяха повторени от главния изпълнителен директор на „Дасо Авиейшън“ Ерик Трапие, ​​подчертавайки, че увеличаването на производството на изтребители ще отнеме поне една година.

„Ако трябва да ускорим, ще ускорим, но това също отнема време, каза Трапие. Не можем просто да щракнем с пръсти и да произведем нови изтребители.“

Въпреки че съюзниците все още не са разположили произведени на Запад бойни самолети в Украйна, в анализ на недостига на инвестиции в отбраната през май Европейският съюз препоръча на членовете си да модернизират своите флотилии от многоцелеви изтребители. Предложено е също да се актуализира и разшири арсеналът от основни бойни танкове и бронетранспортьори, както и да се закупят фрегати, подводници и високотехнологични кораби, обединени в единна мрежа.

Властите трябва да обмислят много добре нуждите си от оръжия, така че компаниите да могат да работят за бъдещето. В същото време правителствата не трябва да отиват в другата крайност, така че оръжията да изостават в складовете: срокът на годност на някои видове оръжия е ограничен.

Това излезе на преден план през август, когато испанският министър на отбраната Маргерита Роблес каза, че нейното правителство няма да изпрати обещаните танкове „Леопард“ в Украйна, защото е установило, че те са в лошо състояние след години бездействие.

„Индустрията в нашата страна и по света иска да знае дали има устойчив и дългосрочен план за производство“, каза ръководителят на отдела за обществени поръчки в областта на отбраната на САЩ Уилям Лаплант след среща на националните оръжейни директори. Ние не искаме да се окажем в поговорката „ту има – ту няма“: изпадаме в паника, увеличаваме производството и тогава кризата ще отмине и отново ще се върнем към минималното производство.

Лаплант отбеляза, че съюзниците обсъждат по-ясни и по-единни стандарти. Това ще позволи по-специално използването на артилерийски боеприпаси от различно производство. Освен това страните обмислят съвместни покупки, за да увеличат обема на поръчките за военно-промишления комплекс.

Въпреки че разходите за отбрана се превърнаха в приоритет с началото на руската специална агресия в Украйна, не се знае колко дълго ще продължи това, особено в Европа, тъй като тя е изправена пред енергийна криза тази зима, каза Луси Беро-Судро, директор на военните програма за разходи и производство на оръжия в Стокхолмския международен институт за изследване на мира.

Държавите ще трябва да увеличат разходите още повече, ако не искат да изостават от Китай по отношение на инвестициите в нови технологии, каза тя.

„Като се има предвид нашата сложна икономическа ситуация, компромисите са неизбежни“, заключи Беро-Судро. „Европейските правителства са изправени пред трудни решения.“

 

news.bg

Продължи с четенето

Варна

„Градски транспорт“ Варна пуска допълнителни автобуси за Великден

Published

on

By

Общинското дружество „Градски транспорт“ във Варна осигурява допълнителни автобуси за Великден. В нощта на събота срещу неделя, когато в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ ще бъде отслужена тържествена Великденска служба, извънредни курсове ще има по автобусни линии 17, 22, 31/31А, 148 и тролейбусни линии 82 и 83/88. Те ще се движат в следните часове:

·Автобусна линия 17 от сп. „ЖП Гара“ в 22:40 ч., от Боровец в 23:00 ч./Галата 23:10 ч.,  от Катедралата – 00:50 ч., от Галата в  01:30 ч.;

·Автобусна линия 22 от „Владиславово“ в 22:45 ч., от сп. „Централна поща“ в 00:55 ч.;

·Автобусна линия 31/31А без обслужване на к. к. „Св. св. Константин и Елена“ – през сп. „Балкан“, от сп. „ЖП Гара“ в 22:20 и 23:00 ч., от „Виница“ в 23:00 ч., сп. „Козирката“ в 01:00 часа, от „Виница“ до Катедралата в 01:40 ч.;

·Автобусна линия 148 от „Владиславово“ до Катедралата в 23:00 часа, от Катедралата –  в 01:10 часа;

·Тролейбусна линия 82 от Владиславово до сп. „Централна поща“ в 23:00 часа, от сп. „Централна поща“ – в 01:00 часа;

·Тролейбусна линия 83/88 до Владиславово от сп. „Централна поща“ в 00:50 ч.

Продължи с четенето

Новини

Започва Страстната седмица

Published

on

By

На Велики понеделник започва Страстната седмица, последната от земния живот на Исус Христос.

Наименованието „страстна седмица“ идва от старославянската дума „страст“, което означава страдание. Всеки ден от тази седмица се нарича „велик“, извършват се специални богослужения.

На Велики понеделник Исус Христос влиза в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият Син гони търговците, защото храмът е дом за молитва, а не тържище.

На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления, разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за талантите. Христос прави пророчества за съдбата на град Йерусалим.

На Великата сряда Христос е посетен от покаяла се грешница, която в притеснението си счупва съда с драгоценното миро. Провежда се Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, по време на която Той им казва, че един от тях ще Го предаде. Юда излиза и Го предава, а през нощта срещу четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето му.

На Велики четвъртък е произнесена смъртната присъда над Исус Христос и е потвърдена от Пилат Понтийски. В същата вечер той е разпнат.

Разпети петък е Денят на великите страдания на Исус. Той приема смирено униженията, бичуването, боя, венеца от тръни на главата, тежкия кръст, който трябва да носи към лобното си място, за да бъде разпънат на него между двама разбойници и да издъхне в мъки.

Великата събота е Ден на оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

На следващия ден е светлото Христово възкресение.

Продължи с четенето

Новини

Пет концерта са включени в започващия днес Европейски музикален фестивал Варна

Published

on

By

Пет концерта са включени в Европейският музикален фестивал, който ще се проведе през месеците март и април във Варна. Събитието се организира с подкрепата на Община Варна. След трудните пандемични години, през които организаторите бяха принудени да го провеждат през есента и в съкратен обем, сега фестивалът отново ще оцветява в музика и танц първите месеци на пролетта. Откриването ще бъде на 23 март от 19 ч. в Градската художествена галерия с двама млади артисти – българска цигуларка Йоанна Русева и френският пианист Гийом Венсан, лауреат на престижния световен клавирен конкурс „Маргарита Лонг – Жак Тибо“ в Париж.

Те ще музицират заедно с Български камерен оркестър – Добрич, с диригент Арто Чифчиян. Те ще изпълнят Концерт за пиано, цигулка и струнен оркестър от Феликс Менделсон-Бартолди. В програмата е включена още Увертюра към операта „Алцеста“ от Глук и рядко изпълняваната „Серенада върху шведски народни песни“ от Макс Брух.”

На 3-ти април е авторският спектакъл на Александра Драгова “Осем”. Тя е открита от фондацията на Димитър Бербатов през 2016 г.  и преминава през различни конкурсни формати у нас и в чужбина. Сега Александра поднася на публиката един завършен спектакъл – от идеята до хореографията и режисурата. В танцовото шоу участват 12 млади професионални танцьори, които пресъздават идеите за цикличността на ритуалното време.

Различни култури са вплетени в хореографските решения на “Осем”. Спектакълът е част от модула “Имена от бъдещето” на Европейския музикален фестивал Варна.

Модулът “Musica da camera” ще представи на 12-ти април в Градската художествена галерия двама артисти – цигуларят Димитър Буров и пианистът Людмил Ангелов. Те ще зарадват варненските си почитатели с програма, включваща Соната за цигулка и пиано KV 301, сол мажор, от Моцарт, Фантазия за цигулка и пиано, D934, до мажор, от Шуберт. Ще прозвучи и Соната за цигулка и пиано, ла мажор, от Цезар Франк – едно от най-красивите и трудни произведения за цигулка и пиано в световната музикална литература.

Страстта на фламенкото и свободата на джаз импровизацията ще се завъртят в чувствен спектакъл на 23 април в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна с “Фламенко трибют на Пат Матини” на Сантяго Лара квартет. Варненската публика има привилегията да стане част от първото гостуване в България на един от най-ярките млади испански джаз и фламенко китаристи Сантяго Лара. Ще бъде представен премиерно авторският му албум “Фламенко трибют на Пат Матини”, който включва оригинални аранжименти с елементи на  автентично фламенко на музиката на една от живите легенди в световния джаз – китариста Пат Матини. Албумът “Фламенко трибют на Пат Матини” печели многобройни награди и е представян на престижни сцени като Фестивала в Херес,Фламенко биенале – Севиля, Фламенко театър Sadler’s Wells и др. Заедно с Лара на сцената на Зала 1 ще излязат Мигел Лопес, пиано, Игнасио Синтадо, бас, Педро Наваро – барабани и перкусии. Огън към музиката в спектакъла ще добави със своя фламенко танц легендарната Мерседес Руиз, адмирирана по по цял свят танцьорка, истински посланик на испанската танцова култура.

Crossover модулът на фестивала ще предложи интересен формат за среща с едни от най-успешните български джаз музиканти. На 26 април в Градската художествена галерия джаз пианистът, композитор и аранжор Милен Кукошаров ще събере своите колеги и приятели Николета Хайтова – флейта, Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев – саксофон, Велислав Стоянов – тромбон, Борис Таслев – контрабас и Атанас Попов – барабани. Всички те влизат в авторския проект на Кукошаров “Windharmonium ensemble”. Проектът е своеобразна симбиоза между жанра на камерната и филмова музика, джаза и импровизацията.

thesite24.net

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page