Connect with us

Варна

Благомир Коцев: Проверяват се всички ремонти на уличната инфраструктура

Публикувано преди

на

Проверяват се всички ремонти на уличната инфраструктура във Варна. До края на деня се очаква график за изпълнението и завършването им, предоставен от фирмите-изпълнители. Ще направим екипи, които ще следят за качеството на ремонтите и за спазването на заявените срокове. Това съобщи кметът на Варна Благомир Коцев по време на първия си редовен брифинг за медиите.

Той посочи още, че в общината ще бъде създадено звено за бързи улични ремонти и поддръжка на общинската инфраструктура. Дотогава от фирмите ще се искат по-активни действия за поддръжката, а с някои от тях дори ще се преразгледат действащите договори, каза още кметът.

Коцев представи пред медиите членове от екипа си. Това са заместник-кметът Диан Иванов и инж. Пламен Китипов – главен експерт в дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“.

Община Варна ще сключи споразумение с АПИ за държавно финансиране на основния ремонт на Аспаруховия мост

Над 100 милиона лева са необходими за цялостен ремонт на Аспаруховия мост. Финансирането ще бъде осигурено от държавата. Вече текат преговори, а в началото на следващата година ще се сключи споразумение с Агенция „Пътна инфраструктура“, обясни кметът Коцев.

През следващата година Община Варна ще кандидатства за финансиране в размер на 100 милиона лева с общо 48 проекта, каза кметът. В резултат на промяната на критериите, успяхме да включим и обекти, готови за проектиране, обясни той. Коцев посочи още, че е заварил Общината в слаба проектна готовност.

Сред проектите за финансиране през следващата година приоритетно е дълбоководното заустване на Шокъровия канал на 400 метра навътре в морето, за да се предотврати замърсяването в района на Втора буна.

В списъка за финансиране са също обекти за проектиране на индустриална зона и технологичен парк, облагородяването на Морската градина, парковете в кв. „Аспарухово“ и „Младост“, изграждането на тротоари и ремонт на подлези. Предвиждат се и два големи етажни буферни паркинги в район „Приморски“. От думите на кмета стана ясно, че единият от тях ще е при Окръжна болница.

С готовност и разрешение за строеж е нова сграда на музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия. Там предстои да се направи реконструкция и основен ремонт на прилежащата сграда с цел създаване на арт център.

Кметът Коцев каза още, че първия ПУП, който ще подпише като кмет, е за новата учебна база на Математическата гимназия.

20 фирми са участвали в аварийните дейности в дните на бедственото положение

20 фирми са били ангажирани по време на бедственото положение след активиране на Плана за действие при бедствия и аварии. Те са помогнали при отстраняването на голямото количество листа и паднали клони. За извънредните дейности по бедственото положение са поискани общо 1,3 милиона лева от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. От тях 500,000 лв. са за аварийните дейности, извършени от фирмите, а 800,000 лв. е размерът на оценката на щетите по общинската собственост, които тепърва ще се отстраняват, посочи Иванов. Става дума най-вече за електрически стълбове и автобусни спирки.

От Община Варна не е излязъл и един лев. Средствата са поискани от Междуведомствената комисия за извънредния труд на фирмите. Заплащане те ще получат от държавата, а не от общинския бюджет след оценката на Фонда по искането на общината, категоричен бе заместник-кметът Диан Иванов.

Всеки ден в Общината постъпват и множество искове от граждани за нанесени щети върху личното им имущество, вследствие на урагана. Те тепърва ще се остойностяват, каза още Иванов.

Работещите в „Градски транспорт“ ще си получат заплатите

Работещите в Градски транспорт – Варна ще си получат заплатите за месец декември. Възнагражденията за месец ноември вече са изплатени. Възстановени са доставките на горива за автобусите.

Спасихме финансирането по европейския проект за електрическите автобуси. Зарядните станции получиха Акт 16 и вече работят, допълни Коцев.

Ще се прави анализ за управлението през последните 10 години, предстоят срещи за нов ОУП 

Предстои да се направи анализ за управлението през последните 10 години, включително и за продадени общински имоти. В случаите, в които се констатират законови нарушения, няма да бъдат издадени строителни разрешителни, каза още Коцев. За пример той даде ул. „Подвис“, където в началото на годината е продаден общински имот, има изготвен ПУП и имотът е отреден за строителство на 9-етажна жилищна сграда, без да са спазени отстоянията нито от улицата, нито от прилежащите сгради.

Варна

Министър Богданов във Варна: Младите хора трябва да остават да работят в България

Published

on

By

Младите хора на България трябва да остават да работят в България, включително и в държавни предприятия, както и в структури на Министерството на икономиката. Това заяви във Варна министърът на икономиката Богдан Богданов, който се срещна с академичното ръководство, преподаватели и студенти от Икономическия университет във Варна.

България се развива в правилната посока. Прогнозата ни за 2024 година за над 2% ръст на икономиката остава и беше потвърдена от последните данни. Очакваме да се запази и инвестиционният интерес към България, тази година видяхме рекорден ръст на преки чуждестранни инвестиции у нас, отчитайки всички динамики на световните пазари и това, че ключови наши икономически партньори влизат в рецесия. Това е една от причините да търсим алтернативни пазари, включително през Океана или към Азия, подчерта министър Богданов.

„Темата днес е как в синхрон с университетите и местната власт в крайна сметка да подобрим инвестиционния климат и икономическата ситуация в България. За нас е важно студентите да остават и да се развиват в България, да даваме възможност на тези млади хора да работят и в държавните предприятия, които имат огромен потенциал за развитие, както и към структурите на Министерство на икономиката и индустрията“, заяви министър Богданов. Според него бизнес, държава и местно управление трябва да обединят усилия, така че да успеят да задържат младите в България, както и да върнат тези от чужбина.

Богданов посочи, че Министерството провежда конкретни реформи в работата и в сътрудничествата си, връщайки диалога между държавата и местната власт, между бизнеса и институциите. Министърът допълни, че конкретните стъпки и дискусиите, които провежда, имат за цел да допринесат за икономическото развитие на България и за оставането на все повече млади хора у нас.

По думите му освен чрез работа в МИИ, младите хора могат да участват чрез стажове и програми във всички други структури към Министерството. „Искаме да създадем възможност и партньорства между университетите и публичните предприятия, изтъкна той и посочи, че на срещата присъстват представители, както на Държавната консолидационна компания, така и на Национална компания индустриални зони (НКИЗ). „Опитваме се да популяризираме работата в българските институции и възможността младите хора да намерят своята реализация тук“, допълни Богданов.

Той, изтъкна, че Министерството е първата държавна институция, която се включи в инициативата на ДНК – Bulgaria Wants You, с идеята да се върнат млади хора отвън. „Досега от форумите, в които участваме, имаме вече българи, които заявиха желание да се върнат и да работят за българските институции“, посочи той.

По думите на министъра има положителен ръст на хората, които са се завърнали в България през миналата година. „Имаме 8 хиляди души повече завърнали се спрямо тези, които са напуснали България. И наистина вярваме, че това ще продължи с ръста на заплатите и създаване на по-добри условия за живот“, каза той.

Министър Богданов посочи, че ръстът на заплатите в определи сектори е близо три пъти над ръста над инфлацията и това е бил основният критерий, по който е оценена възможността все повече хора да се връщат в България.

Източник: БНР

Продължи с четенето

Варна

Благомир Коцев: Бетонът в двора на къщата до „Севастопол“ е излят в нарушение на нормите

Published

on

By

В дворната част на къщата, недвижима културна ценност, на ул. „Сливница“ 20 във Варна в момента се разбива излетият бетон с цел да бъде отстранен от строителната площадка.

Причината е предписание, издадено на 23 януари 2024 г., от отдел „Строителен контрол“ към Дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“ при Община Варна. Съгласно проекта, настилката в „зимната градина“ следва да бъде на пясъчна основа с клинкерни плочи, а не бетон. Изпълнителят на дейностите е нарушил проекта и е излял бетон.

Ето какво написа кметът Коцев в социалните мрежи:

„Бетонът в двора на къщата до „Севастопол“ е излят в нарушение на нормите. Проверка на „Строителен контрол“ установи, че проектът следва да е с трамбована пясъчна основа и клинкерни плочи. Резултатът е видим за всички. Бетонът е в процес на демонтаж. Законът ще се спазва. Правилата важат за всички.“

Вчера, на базата на предписание, собствениците започнаха действия по раздробяване на бетона с пневматичен къртач. Действията по премахване се прекъснаха в интервала между 14:00 и 16:00 часа с оглед осигуряване спокойствието на гражданите.

Припомняме, че обектът, предмет на разрешението, представлява „зимна градина“ със застроена площ 441 кв. м. При осъществената проверка днес е установено, че в целия обхват на определеното по одобрената схема място на преместваем обект е излят бетон със средна приблизителна дебелина 10 см., в който са вградени стъпките за колоните.

Продължи с четенето

Варна

Благомир Коцев: Обмисляме цялостен проект за брегоукрепване на териториите около Варна

Published

on

By

Обмисляме цялостен проект за брегоукрепване на крайбрежието около Варна, целият северен бряг е свлачищен от Кранево до нос Галата, и на юг. Коментирахме този проект с премиера, както и с министъра на регионалното развитие и благоустройството, който утре ще е на посещение във Варна. Това заяви кметът Благомир Коцев пред медиите днес, след като с премиера акад. Николай Денков направиха оглед на свлачището около Рибарския плаж.

Кметът даде за пример северната ни съседка Румъния, където вече е направен голям брегоукрепителен проект, на крайбрежието на Констанца, с привлечено европейско финансиране, като посочи, че се надява да има воля, това да се случи и у нас.

Има различни източниците на финансиране – европейско и друго, каза Коцев и допълни, че се изследват възможностите за осигуряване на значителни средства. По думите му, става въпрос за мащабен проект, с доста високи стойности, който трябва да се реши от държавата, тъй като общината няма собственост върху крайбрежието.

Холандска компания с доста богата история за подобни брегоукрепителни  мероприятия е изготвила проекта за брегоукрепване в Румъния и ние, заедно с областния управител, преговаряме с тях. Имахме  доста продуктивен разговор, така че предстоят новини по темата, коментира още кметът.

Община Варна ще предприеме временни мерки по обезопасяване на алеята преди летния сезон, но това няма да реши проблема трайно, поясни Коцев.

Освен по брега на Черно море, подобни проблеми има и покрай поречието на река Дунав. Трябва да наваксаме изоставане, което се е натрупало пред последните повече от 30 години, заяви и премиерът Денков.

По думите му, с кмета Благомир Коцев са обсъждали започването на подготовка за проекти, като същевременно ще се търсят източници на финансиране, както европейски, така и национални. Това е доста дългосрочна задача, но трябва да се справим с нея, каза още акад. Денков.

По-рано днес при посещението си във Варна, министър-председателят и кметът участваха в откриването на Център по оцеляване на море (Дълбоководен басейн) за подготовка на водолазите и формированията на ВМС, ВВС и силите за специални операции на Българската армия. Събитието се проведе във Висшето военноморско училище „Н. Вапцаров“ в присъствието и на министъра на отбраната Тодор Тагарев, където силите за сигурност демонстрираха спасителни операции по вода.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page