Connect with us

Новини

Bird.bg: Радев одобри човек на Пеевски за посланик в ОАЕ

Публикувано преди

на

Президентът Румен Радев е съгласувал предложението на МВнР за нов посланик в ОАЕ. Това е Иван Йорданов, сегашен консул в Дубай. Назначението на Йорданов обаче ще е в нарушение на правилата, тъй като той е изкарал два последователни мандата в Берлин и Дубай и сега му се полага да се труди „на полза роду“ във Външно в България, преди да бъде пратен отново зад граница. Подготовката и форсирането на това назначение се свързва с подкрепата и задкулисната намеса на санкционирания по закона „Магнитски“ олигарх Делян Пеевски.

Иван Йорданов попадна в прожекторите на медиите след прословутата операция“Агнешко срещу Фурми“. Насред кризата с коронавируса през април 2020 г. лично министърът на икономиката Емил Караниколов закара в Абу Даби с два самолета месо от близката до ГЕРБ фирма „Градус“ и млечни продукти на контролираната от Пеевски „Лакрима“. С обратните полети бяха докарани 12 тона фурми, представени като „медицински консумативи“ за борба с вируса. Тази странна  акция беше координирана от консула ни в Дубай.

Иван Йорданов, консул в Дубай и бъдещ посланик в ОАЕ

След избухването на гражданските протести в края на 2020 г. тогавашният премиер Борисов уволни Караниколов и още двама министри с мотива, че има съмнения за връзките им с Пеевски.

Под надзора на Йорданов беше и трагичното представяне на България на „Експо 2020“, където на най-лично място беше хладилникът с продукцията на Пеевски от фирмата „Лакрима“, а като „лице на България“ беше показвана съпругата на наркобоса Христофор Аманатидис – Таки. Той също живее в Дубай и е считан за приближен на Пеевски, чиито икономически интереси са тясно свързани с Емирствата.

След като е назначен за консул в Дубай Иван Йорданов не е подал в срок встъпителната имотна декларация пред КПКОНПИ, в която се описва цялото му имущество. Той не е подал такава декларация и впоследствие, като така е избегнал да опише какво притежава. Това става ясно от проверка на сайта на Комисията за противодействие на корупцията.

Подготовката на Иван Йорданов за посланик беше предшествана от повишение в ранг на „съветник“ във Външно министерство през март т.г., което е задължително за заемане на посланическо място.

Друг ясен знак, че няКОЙ си подготвя „свой посланик“ в ОАЕ беше медийният залп в близки до Пеевски медии за възхвала на „добрия консул“, който спасил две украински „деца“. Децата всъщност са пълнолетни на 20 години, но преглъщането на поредното прокси на Пеевски от публиката изискваше подходяща легенда.

Назначение е също така знак за нов етап в отношенията между президента Румен Радев и символът на задкулисната олигархична власт Делян Пеевски. Преди три години Радев твърдеше, че Пеевски и Борисов са „ортаци в бизнеса и политиката“. Чрез назначението на ценен за Пеевски кадър, в този „ортаклък“ очевидно се включва и самия Радев.

bird.bg

Продължи с четенето

Варна

Министър Богданов във Варна: Младите хора трябва да остават да работят в България

Published

on

By

Младите хора на България трябва да остават да работят в България, включително и в държавни предприятия, както и в структури на Министерството на икономиката. Това заяви във Варна министърът на икономиката Богдан Богданов, който се срещна с академичното ръководство, преподаватели и студенти от Икономическия университет във Варна.

България се развива в правилната посока. Прогнозата ни за 2024 година за над 2% ръст на икономиката остава и беше потвърдена от последните данни. Очакваме да се запази и инвестиционният интерес към България, тази година видяхме рекорден ръст на преки чуждестранни инвестиции у нас, отчитайки всички динамики на световните пазари и това, че ключови наши икономически партньори влизат в рецесия. Това е една от причините да търсим алтернативни пазари, включително през Океана или към Азия, подчерта министър Богданов.

„Темата днес е как в синхрон с университетите и местната власт в крайна сметка да подобрим инвестиционния климат и икономическата ситуация в България. За нас е важно студентите да остават и да се развиват в България, да даваме възможност на тези млади хора да работят и в държавните предприятия, които имат огромен потенциал за развитие, както и към структурите на Министерство на икономиката и индустрията“, заяви министър Богданов. Според него бизнес, държава и местно управление трябва да обединят усилия, така че да успеят да задържат младите в България, както и да върнат тези от чужбина.

Богданов посочи, че Министерството провежда конкретни реформи в работата и в сътрудничествата си, връщайки диалога между държавата и местната власт, между бизнеса и институциите. Министърът допълни, че конкретните стъпки и дискусиите, които провежда, имат за цел да допринесат за икономическото развитие на България и за оставането на все повече млади хора у нас.

По думите му освен чрез работа в МИИ, младите хора могат да участват чрез стажове и програми във всички други структури към Министерството. „Искаме да създадем възможност и партньорства между университетите и публичните предприятия, изтъкна той и посочи, че на срещата присъстват представители, както на Държавната консолидационна компания, така и на Национална компания индустриални зони (НКИЗ). „Опитваме се да популяризираме работата в българските институции и възможността младите хора да намерят своята реализация тук“, допълни Богданов.

Той, изтъкна, че Министерството е първата държавна институция, която се включи в инициативата на ДНК – Bulgaria Wants You, с идеята да се върнат млади хора отвън. „Досега от форумите, в които участваме, имаме вече българи, които заявиха желание да се върнат и да работят за българските институции“, посочи той.

По думите на министъра има положителен ръст на хората, които са се завърнали в България през миналата година. „Имаме 8 хиляди души повече завърнали се спрямо тези, които са напуснали България. И наистина вярваме, че това ще продължи с ръста на заплатите и създаване на по-добри условия за живот“, каза той.

Министър Богданов посочи, че ръстът на заплатите в определи сектори е близо три пъти над ръста над инфлацията и това е бил основният критерий, по който е оценена възможността все повече хора да се връщат в България.

Източник: БНР

Продължи с четенето

Новини

От Русия: Алексей Навални е починал в затвора

Published

on

By

Отделът на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията на Ямало-Ненецкия автономен окръг съобщи за смъртта на Алексей Навални в колонията, където излежаваше присъда, предаде ТАСС, цитира БТА.

„На 16 февруари 2024 г. в поправителната колония № 3 осъденият Навални А. А. се почувствал зле след разходка, почти веднага загубил съзнание. Веднага пристигнали медицински работници от институцията и бил извикан екип за спешна медицинска помощ“, се казва в съобщение на сайта на ФСИН.

„Всички необходими реанимационни мерки бяха проведени, но не дадоха положителен резултат. Лекарите от спешна помощ констатираха смъртта на осъдения. Причините за смъртта се установяват“, съобщи Федералната служба за изпълнение на наказанията.

Продължи с четенето

Варна

Благомир Коцев: Бетонът в двора на къщата до „Севастопол“ е излят в нарушение на нормите

Published

on

By

В дворната част на къщата, недвижима културна ценност, на ул. „Сливница“ 20 във Варна в момента се разбива излетият бетон с цел да бъде отстранен от строителната площадка.

Причината е предписание, издадено на 23 януари 2024 г., от отдел „Строителен контрол“ към Дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“ при Община Варна. Съгласно проекта, настилката в „зимната градина“ следва да бъде на пясъчна основа с клинкерни плочи, а не бетон. Изпълнителят на дейностите е нарушил проекта и е излял бетон.

Ето какво написа кметът Коцев в социалните мрежи:

„Бетонът в двора на къщата до „Севастопол“ е излят в нарушение на нормите. Проверка на „Строителен контрол“ установи, че проектът следва да е с трамбована пясъчна основа и клинкерни плочи. Резултатът е видим за всички. Бетонът е в процес на демонтаж. Законът ще се спазва. Правилата важат за всички.“

Вчера, на базата на предписание, собствениците започнаха действия по раздробяване на бетона с пневматичен къртач. Действията по премахване се прекъснаха в интервала между 14:00 и 16:00 часа с оглед осигуряване спокойствието на гражданите.

Припомняме, че обектът, предмет на разрешението, представлява „зимна градина“ със застроена площ 441 кв. м. При осъществената проверка днес е установено, че в целия обхват на определеното по одобрената схема място на преместваем обект е излят бетон със средна приблизителна дебелина 10 см., в който са вградени стъпките за колоните.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page