Connect with us

Новини

BIRD: Менко Менков – един адвокат в блясъка на славата

Публикувано преди

на

По света и най вече в старите демокрации се е наложило разбирането, че дипломата от реномиран университет е много важно условие за успех в професионалното развитие. У нас обаче очевидно е излишно да робуваме на подобни стереотипи. Практиката го доказва. Главният прокурор на републиката е възпитаник на Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР. Приет е да учи за лейтенант от Народната милиция. Много светила в юриспруденцията считат, че юридическата правоспособност на Гешев и други като него е резултата само и единствено на пропуски в действащата тогава нормативна уредба. Днес възпитаниците на МВР академията „доучват“, за да получат квалификация „юрист“ и юридическа правоспособност.

Много сходна е историята и на топ адвоката на политическата класа Менко Менков. Той също не може да се похвали с диплома от престижен университет, защото „Магнаурската школа“ определено не е ковачница за правни светила. Въпреки това неговата история е сбъдната „Българска мечта“. Тръгва от малко село в русенско, минава през милиционерското училище в Пазарджик, подобно на много други по върховете на държавата, завършва Висшия институт на МВР  „Г. Димитров“ и днес е водещ адвокат, с подзащитни като Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

Менков явно вярва, че скромността е за онези, които си нямат друго, защото сам определя адвокатското дружество „Менко Менков & Съдружници” като една от най-проспериращите адвокатски кантори в страната. На страницата на дружеството четем, че основателят на кантората Менко Менков – е едно от най-утвърдените имена в правните среди на Република България.

Наистина, ако мерило за просперитета на „Менко Менков & Съдружници” е усвояването на публични средства, то кантората е сред най-успелите. Намираме данни за усвоен половин милион. Още през март 2021 г. bird.bg изнесе информацията, че кантората на Менков е сред „избраните“ от ръководителя на Оперативна програма региони в растеж. Тогава програмата се управлява от Деница Николова. Справка в ИСУН показва, че тя е възложила договори за над 5 милиона лева за процесуално представителство на различни адвокатски кантори. Това се случва без обществена поръчка, тъй като законът го позволява. Вероятно със същия успех процесуалното представителство би могло да се изпълни от отдел „Правен“ на МРРБ, понеже ведомството се явява страна по делата. Но законът „развързва“ ръцете на Николова и тя ангажира адвокатски кантори за услуги, които струват на бюджета над 4 600 000 лева.

Любопитна подробност е, че от ПП „Продължаваме промяната“ забелязаха тази порочна практика едва през последната предизборна кампания и изтъкнаха, че ОПРР е възлагала процесуално представителство на кантората на личния адвокат на Борисов – Менков. Разбира се Кирил Петков и Асен Василев можеха да изследват целесъобразността на възложеното процесуално представителство още докато управляваха страната, но се сетиха за казуса едва след падането на правителството им.

Менков и колегите му далеч не могат да се похвалят с особени успехи при процесуалното представителство на ДФЗ например. В регистрите има достатъчно данни за това как не са успявали да защитят действията на фонда пред съда по дела за уволнения. Това обаче явно не притеснява ръководството на ОПРР. Възлагането на щедро платено процесуално представителство във време на управлението на Борисов, от страна на Деница Николова – кадър и депутат от ГЕРБ, към кантората на Менков, на когото подзащитен е Бойко Борисов, може да се разглежда и като индикатор за политическа корупция. Подобна ситуация поражда много съмнения за обвързаности между кантората и ГЕРБ. Може би изплетените 491 938.46 лв. от ОПРР към „Менко Менков & Съдружници” има отношение към делото, което основателя на кантората води срещу двама журналисти от bird.bg. Може би връща услуга на Борисов?

Съдружник на адвоката на Борисов е в борда на Кинтекс

Вероятно близостта до ГЕРБ води и до други бонуси. След „стоплянето“ на отношенията между ГЕРБ и Радев съдружник на проспериращия, поне при управлението на ГЕРБ, адвокат попадна в борда на Кинтекс. Как ангажираният със земеделие Милен Димитров Николов попада в борда на Кинтекс е истинска загадка.

Николов очевидно е в брак или в съжителство с друг съдружник на Менков – Ани Петрова Николова. Защо съставеното от Радев правителство назначи във военните предприятия хора, които са свързани с ГЕРБ, а и с ДПС, е въпрос, който трябва да бъде анализиран в друг тип публикация, фактите обаче са ясни – съдружник на адвоката на Борисов е в борда на Кинтекс.

Покрай Ани Николова, Менков се оказва и „пътищар„. Той е съдружник с нея в „АРИБАЛ“ ООД, участваща в ДЗЗД „МБ Консулт“ – строителен надзор за 2,3 милиона на строежа на пътя Мездра – Ботевград, строен за 257 млн. лв. от ДЗЗД „МБ ЛОТ 2-2019“ с небезисвестните: „Европейски пътища“ АД, „Водно строителство-Благоевград“ АД, „Вахостав-СК”

През друг свой съдружник Стефан Даскалов, Менков е свързан и с Борино – бастион на ДПС и родно място на Мустафа Карадайъ. Фактите сочат, че Даскалов съвсем не е случаен. През компанията Енерго Ремонт Строй той успешно усвоява публични средства. Получава и финансиране по ПРСР на ДФЗ. Стефан Даскалов е обновил ловния си дом с европари под прикритието на къща за гости на фирма на дъщеря му. Практиката показва, че при управлението на ГЕРБ рядко са финансирани случайни проекти с европейски средства. Очевидно Менков и съдружниците му са заинтересовани да защитят интересите на ГЕРБ и Борисов, защото те са тези, които усвояват публични средства на българския и европейския данъкоплатец!

Можем само да подозираме каква е реалната причина за исковата молба на адвокат Менков срещу двама от авторите на bird.bg, но формален повод е статията, която го осветява, като собственик на офшорна компания. Досиетата Пандора разкриха, че през 2015 г. той става собственик на офшорката Sageweld Ltd., регистрирана на Сейшелите. Тази офшорна фирма няма дейност в България, показа проверка в Търговския регистър. От регистъра на действителните собственици, поддържан от оператора на офшорни компании Аlpha consulting ltd става ясно, че в компанията Sageweld Ltd Менко Менков е бенефициарен собственик.

От същият документ се разбира, че Molly Rita Roselie е офшорният номинален собственик на компанията, на която през 2015 г. бенефициар е Менков. Друг документ свидетелства, че документите на Sageweld Ltd се съхраняват на адреса на кантората на Менков (една от най-проспериращите кантори).

Благодарение на Pandora papers знаем, че на 18 декември през вече далечната 2013 г. Елена Коновалова от Аlpha consulting ltd изпраща списъка с нови компании, в който присъства и дружеството Sageweld Ltd. Прави впечатление, че сайтът на Алфа консултинг поддържа менюта само на два езика – английски и руски. Това дава ясна представа към кого е таргетирано дружеството.

В теча на данни е налична фактура, с която са изплатени и разходите за сертификати – 2 на брой, пълномощно и апостил на обща стойност 295, 00 долара. Издадено е срочно пълномощно в полза на Менко Менков през 2016 г. Фактурата е с издател „Алфа консултинг“ и е за компанията „Сава мениджмънт“, известна българска фирма-посредник за регистрация на офшорки.

Всичко описано по-горе ни дава основание да приемем, че компанията е била регистрирана малко преди края на 2013 г. и неин вероятен номинален собственик е била Molly Rita Roselie. Впоследствие, през лятото на 2015 г., компанията е придобита от Менков.

 

 

https://api.bg/bg/1606398685.html

Менко Менков е съдружник и с Ани (жената на шефа в Кинтекс) в „АРИБАЛ“ ООД, участваща в ДЗЗД „МБ Консулт“ – строителен надзор за 2,3 милиона на строежа на пътя Мездра – Ботевград, строен за 257 млн. лв. от ДЗЗД „МБ ЛОТ 2-2019“ с небезисвестните: „Европейски пътища“ АД, „Водно строителство-Благоевград“ АД, „Вахостав-СК”

Сламените офшорни дами

Моли Рита Розели, за която, както вече отбелязахме, имаме всички основания да считаме, че е номинален офшорен собственик на дружество Sageweld Ltd, упълномощава Менков, да извърши действия пред чешката Фио Банка. До екипа ни достига и второ пълномощно – от юли 2017 г. На практика с този документ Менков е упълномощен от офшорния собственик да оперира с компанията както намери за добре.

Документът от регистъра на действителните собственици на „Алфа консултинг“ Ltd е ключов, понеже осветлява Моли Рита Розели (Molly Rita Roselie) в качеството на офшорен собственик. Този факт се явява значим отвъд казуса на титулувания адвокат. В своята искова молба до съда Менко Менков не оспорва този факт – че Моли Рита Розели има качеството на офшорен собственик на Sageweld Ltd към 6 август 2015 г., а вероятно и към по-късен етап.

Данни, че Моли Рита Розели е офшорен собственик има още по време на предходни течове на данни. Името и датата ѝ на раждане изтичат в Panama papersМоли Рита Розели е осветена, като свързана с две компании, естествено офшорни – Royalsys engineering ltd и Willcom Corp. По-интересната е втората офшорна компания  Willcom Corp. Там Моли Рита Розели е свързана със сина на руския олигарх Игор Провкин. Последният става прословут като пример за непропорционалните наказания, които се налагат на „избраните“ в путинова Русия. Наложена му е условна присъда за изнасилване.

От документите може да се направи извода, че компанията Willcom Corp първоначално е открита на името на Моли Рита Розели от компания „офшорен оператор“. Впоследствие Willcom Corp е придобита от Игор Провкин. След 19 октомври 2011 г. Моли Рита Розели от бенефициарен собственик се превръща в Shareholder, обичано така се обозначават номиналните офшорни собственици, които държат дялове за трети лица. Публикация в блога на Мартин Шийл – пенсиониран агент от американската приходна администрация, специализиран в криминални разследвания, свързва бащата на Игор – Юрий Провкин е с Олег Викторович Бойко – международен хазартен бос. Шийл намеква за финансови престъпления. Заедно Юрий и Игор Провкин са свързани с офшорната компания Luntime Limited.

Така през Моли Рита Розели Менко Менков се оказва свързано лице с осъден изнасилвач, руски олигарх. При справка в The Open Database Of The Corporate World се появяват 199 резултата за Моли Рита Розели. Компаниите, посочени в регистъра са базирани в 5 различни държави, сред които САЩ, Великобритания, Чехия. В бившата социалистическа република Моли Рита Розели е свързана с 6 компании. Може би не е случайно, че тя упълномощава Менков да извършва действия пред чешката „Фио Банка“ от името на Sageweld Ltd. Много вероятно е Чехия да е приоритетна дестинация за финансови транзакции на компании с офшорна собственост.

Това, което липсва в Open Corporate регистъра са фирмите в България, където Моли Рита Розели е посочена за краен собственик. Според Търговския регистър, у нас дамата е крупен предприемач като краен собственик на 32 компании. В 28 компании Моли Рита Розели си партнира с (Gina Sandra Esparon) Джина Сандра Еспарон. Последната е с 49 резултата в ТР, в британския регистър за нея се откриват 34 резултата. В Open Corporate регистъра са достъпни 430 резултата за нея в 5 държави.

Публикация на bird.bg осветява Джина Сандра Еспарон като офшорен собственик на няколко компании, в които тя е декларирана като краен такъв. Pandora papers ясно разкрива че крайната собственост е друга. Малко вероятно и лишено от житейска логика е Джина Сандра Еспарон да е офшорен, а Моли Рита Розели бенефициарен собственик. Очевидно и двете дами са просто параван, сламени хора, прикриващи нечия реална собственост.

По-голямата част от родните компании, в които свързаната с Менко Менков Моли Рита Розели е посочена като краен собственик са управлявани от Жан Стефанов Табаков, зет на митичния бивш директор на Лукойл в България Валентин Златев. В Pandora papers Табаков присъства, като бенефициарен собственик на офшорната компания Esterling Investment Ltd, регистрирана на Сейшели от Alpha Consulting. Офшорката е едноличен собственик на „Алфакомерс груп“ с ЕИК 201189381, което е имало проблеми да изплаща задълженията си и да обслужва банков кредит. От търговския регистър разбираме, че ПИБ се присъединява като кредитор към иска за несъстоятелност на „Алфакомерс ГРУП“ по силата на договор за кредитна линия № 300-1461 / 15.09.2009 г. Размер на кредитната линия: 1 570 000 евро. Дружеството е заличено на 21.09.2021 г.

Според родния Търговски регистър Жан Табаков е бил само и единствено управител. Той не е деклариран като действителен собственик на „Алфакомерс Груп“. Pandora papers обаче хвърлят светлина по темата. Дружеството дължи над 500 хил. лв. на НАП. Офшорката е собственик и на „Ей пропърти„. За това дружество като действителни собственици са декларирани Esterling Investment Ltd и Моли Рита Розели. Не е деклариран действителен собственик и на друга чуждестранна фирма Ларсън Индъстриъл Груп Лимитид, за която липсва информация в Досиетата Пандора. Тя е собственик на „Джейтипропърти„. На последната компания Жан Табаков е бил едноличен собственик до 18.06.2014 г., а към днешна дата е само управител. Същата хонгконгска фирма е собственик и на „Енджи инвестмънт„. Esterling Investment Ltd отново е декларирана като действителен собственик, а Жан Табаков е посочен отново като мениджър и лице за контакт.

С оглед на гореописаната ситуация, офшорния собственик Моли Рита Розели е свързана с данни за множество административни нарушения, а вероятно и с престъпления срещу фиска на Република България. Медийни публикации я свързват индиректно и с мрежа за сексуална експлоатация на деца и пране на пари на Сейшелите. Сочената за основно действащо лице в схемата Gaetanne Sharon Antat е свързана с Моли Рита Розели чрез размяна на собственост в няколко фирми, една от които е Grostech investment LTD, London, UK.

Джина Сандра Еспарон, която си „партнира“ с Моли Рита Розели, като офшорен собственик в много компании у нас пък е свързана със скандалния американски лобист Ник Музин, обслужващ Демократичната партия на Албания. От разследване на руската следа в тази афера разбираме, че Джина Сандра Еспарон е родена с фамилията Килиндо и е известна в качеството си на офшорен собственик също като Сандра Джина Еспарон, Сандра Джина Килиндо и просто Джина Килиндо.

За да е още по-пълна картината, трябва да отбележим, че Моли Рита Розели присъства в няколко съдебни определения по търговски дела. Две от определенията са на окръжния съд в Кюстендил по частно търговско дело 134/2016 и търговско дело 51/2017 г. Производствата са  във връзка с несъстоятелността на „Ойл БГ„. С решение номер 38 от 13 октомври 2016 г. Кюстендилски окръжен съд е обявил неплатежоспособността на „Ойл БГ“ ЕООД и е открил е производство по несъстоятелност. В законоустановения срок „Shipping Navigation Ltd“ – дружество от Сейшелите, представлявано от Моли Рита Розели е е предявило свое вземане към дружеството длъжник. Задължението е генерирано в резултат на цесия. Цедент е „Първа инвестиционна банка, която прехвърля свои твърдени вземания на „Шипинг Навигейшън Лтд“. Съдия Красимир Бамбов приема тезата на синдика по несъстоятелността Ана Миленкова, която отказва да приемем твърдяното от ПИБ и „Шипинг Навигейшън Лтд“ за ликвидно и изискуемо вземане от дружеството длъжник „Ойл БГ“. Според изложеното в протоколите от заседанията се твърди, че вземането произтича от комисионна за управление, начислявана съгласно Договор за банков кредит № 000CL-L-000020/26. 01. 2009 г. изменен и допълнен с анекси от 27. 07 2011 г., 21. 09. 2012 г., 13. 06. 2013 г. и 29. 12. 2015 г. сключен с дружество „ДАНС Енерджи“. Вземанията на цедента към „ДАНС Енерджи“ ООД се обезпечават от договор за поръчителство с контрагент „Ойл БГ“ от 19. 01. 2012 г. Като цяло офшорката претендира вземане в размер на около 80 000 лв. Съдът приема, че сключеният между „Първа инвестиционна банка“ АД и „Ойл БГ“ ЕООД Договор за поръчителство има за предмет възникнали задължения на „ДАНС Енерджи“ ООД, от Договора за банков кредит и анекси към него, относими към датата неговото сключване – 19. 01. 2012 г. Не би могло да се направи извод, че „Ойл БГ“ ЕООД е приело да поръчителства за невъзникнали задължения към датата на сключване на договора за поръчителство.

Второто производство е по искова молба от „Шипинг Навигейшън Лтд“ срещу „Кодия груп“ . Ищецът, въпреки дадената му възможност не представя доказателства, че исковата му молба е подадена в срок и съдът прекратява делото. Това производство отново е във връзка с несъстоятелността на „Ойл БГ“. В края на краищата, след произнасянето на Софийския апелативен съд, „Шипинг Навигейшън“ през 2021 г. има приети вземания над 79 000 от масата на несъстоятелността – над 10 800 000 лв. От тях офшорката получава под 33 000.

„Шипинг Навигейшън“ се появява и в Търговско дело 87/2013 на Окръжния съд в Пазарджик. Производството е по несъстоятелността на Тандем – СН. „Шипинг Навигейшън Лтд“ претендира 500,00 лв. по договор за цесия от 01.02.2018 г. и тук цедентът е представляван от госпожица Моли Рита Розели. Всъщност качеството си на „активен участник“ при разпределяне на масата на несъстоятелността, „Шипинг Навигейшън“ попада дори в справочник с практиката на ВКС. Повод за коментара е отрицателен установителен иск на офшорната компания в хода на несъстоятелността на врачанската „Данс енерджи“. Компанията е свързана с „Ойл БГ“ и отново е длъжник на ПИБ. Различните инстанции приемат, че не съществува вземането на “Алми арт“ в размер на 9 271 500 лв ., произтичащо от неустойка по рамково споразумение за покупко – продажба на електрическа енергия от 19.02.2016 г. Отрицателните установителни искове са сред любимите юридически способи на ПИБ. Те се опитват да ги прилагат, макар и съвсем не успешно, в казуса с АПИА. Биволъ пръв разказа за порочната схема.

Според данните от Досиетата Пандора, през януари 2019 г. като краен собственик на „Shipping Navigation Ltd“ е вписан Августин Антонов Ганчев. Освен, че е дерегистриран адвокат от Врачанската адвокатска колегия на над 70 години, той е управител в поне 12 компании, сред които и летище София. Няколко години по-рано, през ноември 2014 г. като краен собственик на „Shipping Navigation Ltd“ е вписан 50 годишния таксиметров шофьор от столичния квартал Христо Ботев Лазар Петров Колев. Мъжът е граждански активист от ромската общност, управляващ е в сдружение „Гражданска инициатива за развитие на квартал „Христо Ботев-София“. Действията на „Шипинг Навигейшън Лтд“, отразени в съдебните книжа, не дават индиция, че обслужват интересите на който и да е от двамата господа. Хипотезата, която екипът ни подозира е, че за да намали своите пасиви, тъй като несъбираемото вземане е пасив за банката, ПИБ, която в онзи момент на практика не издържа стрес тестовете на ЕЦБ, ги цедира към компании с офшорни собственици. Защо собствениците на ПИБ не ползват свои офшорни компании, а тази на Августин Ганчев е загадка за нас.

И бизнес със сикаджия

И извън офшорната собственост, през най-обикновени имотни сделки, Менков влиза в бизнес отношения със „забележителни“ примери за обществено ангажирани личности. Справка в имотния регистър свидетелства, че като физическо лице Менков е кредитирал вече заличената „Стройко Инвест“. Впоследствие е наложил и възбрани на същото юридическо лице.

„Стройко инвест“ в последните години, преди да спре дейност, е мажоритарна собственост на Михаил Георгиев Гоцов. През септември 2015 г. окръжната прокуратура в Бургас иска прекратяването на компанията, защото Гоцов се е споминал на 15.08.2013 г. и никой не е бил назначен на негово място, като управител. В последните годни на функционирането на компанията, Гецов си партнира само с Евгени Христов Ненов, който държи 5% от „Стройко Инвест“. Ненов в момента е собственик на най-успешната компания, таксиметров превозвач, която обслужва Слънчев бряг и св. Влас. Той влиза в съдружие с Гоцов в началото на 2012 г. По една или друга причина първоначалните съдружници на Гоцов в компанията го напускат. Това са Михаил Христов Томов и Николай Симеонов Николов. Всъщност Михаил Георгиев Гоцов вероятно е бил повече от „вълнуващ“ съдружник. Името му се появява в разследването от 2005-2006 г. срещу братята Красимир и Николай Маринови – Маргините. Въпросния казус ще бъде запомнен като един от големите провали в съдебната зала на Николай Кокинов и на прокуратурата въобще при управлението на Борис Велчев.

На 14 ноември 2006 г. от ГДБОП се хвалят, че след двудневна специализирана операция от къщата на един софиянец са иззети пет пушки, две от които с оптички, картечен пистолет със заглушител, две пресовки пластичен експлозив С-4, 50 взриватели, 20 пресовки взрив, шмайзер, автомат и два пистолета. Собственикът на къщата е именно Михаил Георгиев Гоцов. По данни на „Банкер“ той е осъждан два пъти за кражби – през 1982 и 1988 г. След промените Гоцов бил доверен човек на Фатик и в продължение на пет години бил шеф на личната му охрана. Според мълвата „Гоцов бил част от наказателната бригада на друга подземна легенда – Бранимир Григоров-Бранко, кумец на Младен Михалев-Маджо, и личен изпълнител на мокри поръчки на един от съоснователите на СИК – Стоил Славов-Телето.“ Не е ясно защо до 2006 г. Гоцов, бидейки фактор в СИК, не е влизал в полезрението на службите, а и на медиите.

Официалното навлизане на Михаил Гоцов в строителния бизнес е на 20 август 2004 г. Тогава Бургаският окръжен съд пререгистрира „Ахелой 2003“ ЕООД, собственост към онзи момент на Михаил Христов Томов и вписва за съдружници Николай Симеонов Николов, Михаил Георгиев Гоцов и Емилия Михайлова Томова. Фирмата е прекръстена на „Стройко Инвест“ ООД. Изданието твърди, че Гоцов развива три хотелски комплекса в западната част на Слънчев бряг – Орфей – I, Орфей – II и Орфей – III. Вероятно именно в тези проекти Менков е инвестирал своите средства или пък е купил чуждо вземане на стойност 20 000 евро. Който и да е сключил сделката, явно „Стройко Инвест“ ООД  се е оказала некоректен строител и се е стигнало до налагането на възбрани. Те са след спечелено през 2011 г. частно гражданско дело от Менков пред 61 състав на СРС. Това поражда хипотезата, че Менков е входирал частна жалба по ГПК във връзка с някакво предходно производство, за съжаление тези съдебни масиви не са дигитализирани и екипът ни няма достъп до тях. Според съдебните протоколи от производството по несъстоятелността, по това време „Стройко Инвест“ ООД изпада в неплатежоспособност и впоследствие стартира процедура по несъстоятелност. Не изглежда кредиторът Менков да е успял да си събере вземанията.

Остава обаче въпроса защо един наказателен адвокат влиза доброволно във финансови взаимоотношения с гражданин като Михаил Георгиев Гоцов, който е сочен от властите за твърде близък до мутренската групировка СИК.

За финал предлагаме на читателите откъс от масонския трактат /градеж/ озаглавен „Пътят към светлината“ с автор секретаря на ложата „Захари Стоянов“, брат Менко Менков, написан в лето господне 2021 г.

„Най-мизерното занимание на човешката природа е да се потруди, за да накара хората да мислят лоши неща един за друг. Задължение на масона е да се стреми да накара брат да има по-добро мнение за събрата си, да успокоява, вместо да задълбочава трудностите, да събира разделените или отчуждените, да попречва на приятелите да се превръщат във врагове и да убеждава враговете да станат приятели. За да е в състояние да направи това, масонът трябва да умее да контролира страстите си, да не е безразсъден и прибързан, да не се обижда, нито да се ядосва лесно, защото гневът е отявленият му враг. Гневът не е нито смел, нито находчив. Той прави непоносими приятелствата и братствата. Умножава злините на пиянството и опиянението и принуждава лекомислието да премине в лудост. Превръща приятелството в омраза и кара човек да изгуби контрол над себе си, разума си и разсъжденията си в разразилия се спор. Преобразява дисциплината в отегчение и омраза към свободомислещия.“

bird.bg

Продължи с четенето

Варна

Вижте къде няма да има ток днес – 24.4.2024

Published

on

На 24.04.2024 г. В периода 08:30 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна – м-ст Траката, м-ст Евксиновград, ул. 15-та, ул. 16-та, ул. 17-та, ул. 20-та, ул. 24-та и ул. 8-ма, електрозахранени от ТП 624 .
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:30 ч. до 17:00 ч. в районите на м-ст Траката

·  На 24.04.2024 г. В периода 08:30 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна – кв. Виница, ул. Св. Прокопий Варненски, ул. Свети Димитър Солунски, ул. Албена, ул. Св. Атанасий, ул. Константин Павлов и част от ул. Цар Борис III, електрозахранени от ТП 689

·  На 24.04.2024 г. В периода 08:30 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: кв. Виница, ул. Овеч, ул. Обзор и ул. Съби Велков, електрозахранени от ТП 2040

·  На 24.04.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: с. Брестак – клиентите, електрозахранени от ТП 3

·  На 24.04.2024 г. В периода 08:30 ч. до 14:00 ч.

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна – кв. Владислав Варненчик, бл. 201, бл. 202, бл. 203, бл. 204, бл. 205, бл. 206, бл. 207, бл. 208, бл. 209, бл. 210, бл. 226, бл. 227, бл. 228, бл. 229, бл. 230, бл. 232, бл. 235, бл. 236, бл. 237, бл. 238, бл. 239, бл. 244, бл. 246, бл. 247, бл. 249, бл. 250, бл. 255, бул. Трети март 25, ул. Димитър Пешев 1, част от м-ст Боклук тарла, ДГ №39 „Приказка“, пазар Кайсиева градина, фирмите: ЕЛИАС-1111 ЕООД, КИНТЕЛ ЕООД, ЛИБРА ГРУП ООД, ХОУМ ТРЕЙД ООД, ЦБА ЕАД, ГИК ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД, АПАРТМЕНТ СТРОЙ-ВАРНА ЕООД, РОЛКО АД, ПИКА ООД, КРИС 23 ЕООД, ДЕНИСЛАВ ТРЕЙД ЕООД, ВИ ЕМ ВИ ТРЕЙДИНГ ЕООД, ХЕР 1 ЕООД, БУЛВЕКС ЕООД, АЗАЛИЯ ФРУТ ООД, ДИАМАНТ 2004 ООД, КЕЙБЪЛ ТЕХ ООД, РЕНТ МЕНИДЖМЪНТ ООД, ИРА-2000 ЕООД, ММ-13 ЕООД, ТРАНС-АТЛАС ЕООД, АС ТРАВЕЛ АД КИД-КОЛОР ООД, САМЪРС СМ ЕООД, ЗК-АУТО КРЕДИТ 34 ЕООД .
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:00 ч. до 17:00 ч. в районите на кв. Владислав Варненчик

·  На 24.04.2024 г. В периода 09:00 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна – карето, заключено между ул. Лира, ул. Вярност, ул. Елин Пелин, ул. Сълзица, електрозахранени от ТП 338

·  На 24.04.2024 г. В периода 09:00 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: с. Рояк – клиентите, електрозахранени от МТП Музея Рояк и с. Тутраканци – клиентите, електрозахранени от ТП 2 и ТП 3 .
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 11:00 ч. и от 15:00 ч. до17:00 ч. в районите на с. Рояк, с. Чайка, с. Бозвелийско, с. Тутраканци и гр. Провадия – ул. Христо Илиев Коев, ул. Теменуга, електрозахаранени от МТП 41

Продължи с четенето

България

Жълт и оранжев код за значителни валежи и гръмотевици в почти цялата страна обяви за днес НИМХ

Published

on

Предупредителен код за опасни явления обяви за днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Оранжев код с предупреждение за значителни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици, е обявен в областите Благоевград и Смолян.
Оранжевият код предупреждава за възможни наводнения на имоти и в транспортната мрежа. Възможни са прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. Възможно е да се наложи частична евакуация. Съществува опасност при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг, посочват от НИМХ на сайта си.

Жълт код за значителни валежи и гръмотевици е обявен за областите Бургас, Варна, Велико Търново, част от област Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, за част от област Монтана, както и за областите Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, София град и София област, Търговище, Шумен и Ямбол.

В област Видин жълтият код е в сила за общините: Белоградчик, Брегово, Бойница, Грамада, Кула, Макреш, Чупрене.

В област Монтана жълтият код е в сила за общините: Берковица, Вършец, Георги Дамяново, Монтана, Чипровци.

Жълтият код предупреждава за възможност от локални наводнения, затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг. Може да се наложи и прекъсване на дейности на открито.

Според прогнозата за времето на НИМХ следобед на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, на места явленията ще са интензивни, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Вятърът ще е слаб, в Източна България – умерен, от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 13° и 18°, в София – около 12°.

Продължи с четенето

Варна

Мъж е с опасност за живот след пожар във Варна

Published

on

57-годишен мъж е с тежки изгаряния и опасност за живота след пожар във Варна, съобщиха от полицията, предаде novini.bg.

Оттам уточняват, че в събота, около 4.38 часа е получен сигнал за възникнал пожар в сградата на ведомствено общежитие в кв. „Трошево“. Пострадалият мъж – наемател в сградата, е бил изведен от горящата стая от негови съседи, които усетили задимяването. Пожарникарите са евакуирали около 100 души от горните етажи. Станалият жертва на пламъците мъж е настанен в болница с около 60% изгаряния. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page