Connect with us

Новини

BIRD: “Беше добра оферта”: Шефът на ВАС купил вила с минерален басейн за 10 000 лв.

Публикувано преди

на

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, един от „тримата големи“ в съдебната система, е придобил луксозен имот на “симулативна цена. През 2016 г. той купува къща за гости с басейн с топла минерална вода в село Пчелин само за 10 000 лв. Имотът няма разрешително за водоползване, което значи, че минералната вода е пълнила басейна незаконно. Освен това имотът реално е по-голям с 38 кв.м. според Кадастъра, но Чолаков е декларирал по-малка площ.

По-евтино от Нова година във Велинград

На 18.02.2016 г. Георги Златев Чолаков купува къща за гости в с. Пчелин на цена от 10 000 лв., по примера на Сотир Цацаров години по-рано. Имотът е в района на курорт с минерални бани и извор с топла минерална вода в общ. Костенец. Продавач е дружеството „Еко Клуб” ООД.

Преди сделката за същата къща е имало проект за къща за гости на стойност 264 642 лв., имало е и договор с потвърдена субсидия с европейско финансиране, който впоследствие е анулиран. Тази сума се доближава до реалната стойност на имота, който в никакъв случай не може да струва само 10 000 лв.

Нотариалният акт за сделката е меко казано странен. Справка в Имотен регистър показва, че Георги Чолаков купува поземлен имот с площ 790 кв. м., жилищна сграда с площ по документ 0.000 кв. м. и стопанска постройка с площ по документ 0.000 кв. м.!

Сградите обаче съществуват години преди 2016 г. и очевидно не са нула кв.м. Те са документирани заедно с басейна в сателитни снимки на Google Earth от предишни години. Освен това, присъстват на официалната фото-карта за 2011 г. налична на сайта на Кадастър.

В декларираната като „стопанската постройка” сграда има кухня, трапезария и стаи за настаняване, както се вижда от обява в туристически сайт. В обявата още пише: в двора има басейн с топла минерална вода – температура 38 С, изба за вино, уютна камина, подово отопление и външно огнище подходящо за скара.

В декларациите на Георги Чолаков, подадени през 2017 и 2018 г., се появява разгъната застроена площ (РЗП) от 180 кв. м. за сградите.

Във всички следващи декларации обаче, площта на поземления имот е декларирана 790 кв. м., а реално според кадастъра тя е 828 кв. м.

Кадастър разкрива по-голяма площ на поземления имот

Георги Чолаков не е декларирал увеличена с 38 кв. м. площ на поземления имот, както изисква закона за съдебната власт (ЗСВ) и закона за противодействие на корупцията (ЗПКОНПИ). Това се разкрива след като Служба по геодезия картография и кадастър публикува кадастралните карти на недвижимите имоти в с. Пчелин, община Костенец. Те са били изработени през 2021 г., а от скоро вече са достъпни на сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

От информацията в Кадастъра  се вижда, че поземленият имот в с. Пчелин, собственост на Чолаков, е 828 кв. м. Разбира се и върху каква застроена площ са сградите в имота. Остава обаче несъответствието за записаната в Кадастър като „стопанска постройка” сграда, в която реално има помещения на „къща за гости”.

“Властелин  на съда” и данъчен шмекер?

Георги Чолаков лично се намеси в разпределението и решаването на съдебни дела на скандалната „златна лаборатория” на Капитан Андреево „Евролаб 2011”, свързана с не по-малко скандалните Ами, Къро и Таки. Както пише в-к „Капитал”, Чолаков е реалният диригент на събитията в съдебната система – новият властелин на съда.

Екипът ни се свърза по телефона за коментар със  съдия Чолаков, който отхвърли тезата, че цената, платена от него за имота, е симулативна.

 “Беше добра офертата” – каза той.

По-късно получихме и следния писмен отговор на запитването ни: “Сделката е изповядана на цена, която е договорена между страните. Тази цена е над данъчната оценка, издадена от данъчната служба в Община Костенец.”

Попитан дали данъкът за прехвърляне на имота  е платен върху 10 000 лв., Чолаков потвърди, че е така. Тук има съществено разминаване с прочулата се симулативна сделка на Сотир Цацаров, който твърдеше, че е платил данък върху реалната цена, а не върху симулативната такава, за две овощни градини.

Така за сделката в Пчелин е налице хипотезата за престъпление по чл. 255 ал. 1 т. 1 и 3 по НК, но съдия Чолаков я отхвърли с думите “Всичко е въпрос на трактовка”

В нашата трактовка е налице избягване установяването и плащането на данъчни задължения по ЗМДТ и ЗДДФЛ в големи размери.

Несъмнен факт е, че е  имало изявление в нотариалния акт пред нотариус,  с което са декларирани неистински обстоятелства, че сделката е за 10 000 лв  И това страните по сделката  са го вписали в декларациите по чл. 25 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност.

Чолаков коментира, че дори не знаел за увеличението  на площта на собствения си  имот и бил декларирал това, което имало вписано в нотариалния акт – 790 кв.м.

“Имотът е деклариран при закупуването му по квадратурата, отразена в нотариалния акт. Към този момент в село Пчелин нямаше влязла в сила кадастрална карта. При започване на процедурата за изработване на кадастрална карта съм представил документи за собственост.

По каква причина имотът е отразен в кадастралната карта с друга квадратура, ако това е така, не мога да отговоря, тъй като на място не е правено замерване на терена.”

Факт е, обаче, че и в последващите декларации на Чолаков след увеличението на площта на имота, той продължава да е деклариран със старата си площ.

И незаконно водоползване на минерална вода?

В имота на Чолаков има и външен открит басейн, по наша информация той и до момента е захранван с топла минерална вода, но Чолаков отрича това да е така. Все пак той призна, че в миналото е ползвана минерална вода за басейна, преди водата да бъде дадена на концесия.

“Откакто съм закупил имота, отпреди повече от 6 години, в басейна не е имало и не е използвана минерална вода.” – гласи писменият отговор на наш въпрос.

Странно е, обаче, че в Интернет се откриват обяви за същата къща за гости с минерален басейн датирани от 2017 г., тоест след като Чолаков е придобил имота.

За този имот няма и никога не е имало издадено разрешително от Басейнова дирекция за водовземане от минерални води, стана ясно от отговор на Басейнова дирекция на наше запитване по ЗДОИ .

Това означава, че водоползването дълго време е било незаконно, като не е изключено това да е ставало и по времето, когато басейнът вече е бил собственост на Чолаков.

Случаят с този басейн не е изключение.  Жители на селото споделят, че освен в сгради на кметството, в много частни имоти има незаконно изградено парно отопление, захранвано с топлата минерална вода. Басейнова дирекция дори е издала 4 акта за незаконно водоползване, като един от тях е влязъл в сила, стана ясно още от отговора на нашето запитване.

Част от отговор на въпроси по ЗДОИ

Водеща снимка:  Имот с постройки и басейн в с. Пчелин | BIRD.bg
Георги Чолаков – Председател на Върховния административен съд | БГНЕС

bird.bg

Продължи с четенето

Варна

Благомир Коцев е новия кмет на Варна

Published

on

By

След 10 годишно управление на Иван Портних морската столица Варна има нов кмет. Благомир Коцев от коалицията ПП/ДБ успя да спечели доверието на варненци след като на балотажа спечели 52,3% от гласовете, побеждавайки опонента си Иван Портних от ГЕРБ с 41,7%.

Продължи с четенето

Новини

Българската компания Dronamics започва да извършва доставки в Гърция и ОАЕ

Published

on

By

Българската компания Dronamics сключи договор с националната пощенска служба на Гърция и ще започне да извършва първите доставки с дронове от началото на 2024 година, съобщава AutoZona.bg . За доставките ще се използва дрона Black Swan, който се нуждае само от 400 метра писта за кацане и излитане. Именно това му качество прави този дрон идеалното решение за извършване на доставки до отдалечени и слабо обслужвани райони, където няма традиционни летища. Гърция над 300 населени острова, които са идеалното място за приложение- на бизнес моделът на Dronamics. Освен в Гърция Dronamics  ще стъпи и в ОАЕ. Компанията обяви, че е подписала договор с Emirates Post Group, националната пощенска служба в ОАЕ.

Продължи с четенето

Интересно

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран

Published

on

By

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран от варненската фирма за малотонажно корабостроене „Галера 07“. Новостроящият се иновативен електрически катамаран е за Община Силистра, финансиран по програма Interreg V-A. Плавателният съд трябва да осигурява транспортно – комуникационна връзка по река Дунав между Силистра и Кълъраш. Той е с дължина 14 метра и широчина 6 метра, оборудван с два електрически двигателя и ще може да развива скорост до 13 км/час. Предвижда се капацитетът му да е 28 пасажери и екипаж от двама души.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page