Connect with us

Новини

BIRD: “Беше добра оферта”: Шефът на ВАС купил вила с минерален басейн за 10 000 лв.

Публикувано преди

на

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, един от „тримата големи“ в съдебната система, е придобил луксозен имот на “симулативна цена. През 2016 г. той купува къща за гости с басейн с топла минерална вода в село Пчелин само за 10 000 лв. Имотът няма разрешително за водоползване, което значи, че минералната вода е пълнила басейна незаконно. Освен това имотът реално е по-голям с 38 кв.м. според Кадастъра, но Чолаков е декларирал по-малка площ.

По-евтино от Нова година във Велинград

На 18.02.2016 г. Георги Златев Чолаков купува къща за гости в с. Пчелин на цена от 10 000 лв., по примера на Сотир Цацаров години по-рано. Имотът е в района на курорт с минерални бани и извор с топла минерална вода в общ. Костенец. Продавач е дружеството „Еко Клуб” ООД.

Преди сделката за същата къща е имало проект за къща за гости на стойност 264 642 лв., имало е и договор с потвърдена субсидия с европейско финансиране, който впоследствие е анулиран. Тази сума се доближава до реалната стойност на имота, който в никакъв случай не може да струва само 10 000 лв.

Нотариалният акт за сделката е меко казано странен. Справка в Имотен регистър показва, че Георги Чолаков купува поземлен имот с площ 790 кв. м., жилищна сграда с площ по документ 0.000 кв. м. и стопанска постройка с площ по документ 0.000 кв. м.!

Сградите обаче съществуват години преди 2016 г. и очевидно не са нула кв.м. Те са документирани заедно с басейна в сателитни снимки на Google Earth от предишни години. Освен това, присъстват на официалната фото-карта за 2011 г. налична на сайта на Кадастър.

В декларираната като „стопанската постройка” сграда има кухня, трапезария и стаи за настаняване, както се вижда от обява в туристически сайт. В обявата още пише: в двора има басейн с топла минерална вода – температура 38 С, изба за вино, уютна камина, подово отопление и външно огнище подходящо за скара.

В декларациите на Георги Чолаков, подадени през 2017 и 2018 г., се появява разгъната застроена площ (РЗП) от 180 кв. м. за сградите.

Във всички следващи декларации обаче, площта на поземления имот е декларирана 790 кв. м., а реално според кадастъра тя е 828 кв. м.

Кадастър разкрива по-голяма площ на поземления имот

Георги Чолаков не е декларирал увеличена с 38 кв. м. площ на поземления имот, както изисква закона за съдебната власт (ЗСВ) и закона за противодействие на корупцията (ЗПКОНПИ). Това се разкрива след като Служба по геодезия картография и кадастър публикува кадастралните карти на недвижимите имоти в с. Пчелин, община Костенец. Те са били изработени през 2021 г., а от скоро вече са достъпни на сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

От информацията в Кадастъра  се вижда, че поземленият имот в с. Пчелин, собственост на Чолаков, е 828 кв. м. Разбира се и върху каква застроена площ са сградите в имота. Остава обаче несъответствието за записаната в Кадастър като „стопанска постройка” сграда, в която реално има помещения на „къща за гости”.

“Властелин  на съда” и данъчен шмекер?

Георги Чолаков лично се намеси в разпределението и решаването на съдебни дела на скандалната „златна лаборатория” на Капитан Андреево „Евролаб 2011”, свързана с не по-малко скандалните Ами, Къро и Таки. Както пише в-к „Капитал”, Чолаков е реалният диригент на събитията в съдебната система – новият властелин на съда.

Екипът ни се свърза по телефона за коментар със  съдия Чолаков, който отхвърли тезата, че цената, платена от него за имота, е симулативна.

 “Беше добра офертата” – каза той.

По-късно получихме и следния писмен отговор на запитването ни: “Сделката е изповядана на цена, която е договорена между страните. Тази цена е над данъчната оценка, издадена от данъчната служба в Община Костенец.”

Попитан дали данъкът за прехвърляне на имота  е платен върху 10 000 лв., Чолаков потвърди, че е така. Тук има съществено разминаване с прочулата се симулативна сделка на Сотир Цацаров, който твърдеше, че е платил данък върху реалната цена, а не върху симулативната такава, за две овощни градини.

Така за сделката в Пчелин е налице хипотезата за престъпление по чл. 255 ал. 1 т. 1 и 3 по НК, но съдия Чолаков я отхвърли с думите “Всичко е въпрос на трактовка”

В нашата трактовка е налице избягване установяването и плащането на данъчни задължения по ЗМДТ и ЗДДФЛ в големи размери.

Несъмнен факт е, че е  имало изявление в нотариалния акт пред нотариус,  с което са декларирани неистински обстоятелства, че сделката е за 10 000 лв  И това страните по сделката  са го вписали в декларациите по чл. 25 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност.

Чолаков коментира, че дори не знаел за увеличението  на площта на собствения си  имот и бил декларирал това, което имало вписано в нотариалния акт – 790 кв.м.

“Имотът е деклариран при закупуването му по квадратурата, отразена в нотариалния акт. Към този момент в село Пчелин нямаше влязла в сила кадастрална карта. При започване на процедурата за изработване на кадастрална карта съм представил документи за собственост.

По каква причина имотът е отразен в кадастралната карта с друга квадратура, ако това е така, не мога да отговоря, тъй като на място не е правено замерване на терена.”

Факт е, обаче, че и в последващите декларации на Чолаков след увеличението на площта на имота, той продължава да е деклариран със старата си площ.

И незаконно водоползване на минерална вода?

В имота на Чолаков има и външен открит басейн, по наша информация той и до момента е захранван с топла минерална вода, но Чолаков отрича това да е така. Все пак той призна, че в миналото е ползвана минерална вода за басейна, преди водата да бъде дадена на концесия.

“Откакто съм закупил имота, отпреди повече от 6 години, в басейна не е имало и не е използвана минерална вода.” – гласи писменият отговор на наш въпрос.

Странно е, обаче, че в Интернет се откриват обяви за същата къща за гости с минерален басейн датирани от 2017 г., тоест след като Чолаков е придобил имота.

За този имот няма и никога не е имало издадено разрешително от Басейнова дирекция за водовземане от минерални води, стана ясно от отговор на Басейнова дирекция на наше запитване по ЗДОИ .

Това означава, че водоползването дълго време е било незаконно, като не е изключено това да е ставало и по времето, когато басейнът вече е бил собственост на Чолаков.

Случаят с този басейн не е изключение.  Жители на селото споделят, че освен в сгради на кметството, в много частни имоти има незаконно изградено парно отопление, захранвано с топлата минерална вода. Басейнова дирекция дори е издала 4 акта за незаконно водоползване, като един от тях е влязъл в сила, стана ясно още от отговора на нашето запитване.

Част от отговор на въпроси по ЗДОИ

Водеща снимка:  Имот с постройки и басейн в с. Пчелин | BIRD.bg
Георги Чолаков – Председател на Върховния административен съд | БГНЕС

bird.bg

Продължи с четенето

Новини

Бойко Рашков не се яви на разпит за „Хемус“

Published

on

By

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков не отиде да даде сведения за автомагистрала „Хемус“. Той трябваше да се яви на ул. „Черковна“, където до неотдавна се помещаваше специализирания съд, около 10 часа, пише „24 часа“.

Причина Рашков да бъде призован от прокуратурата стана негово интервю по Нова телевизия отпреди седмица. Тогава той заяви, че „има доказателства за онези огромни финансови ресурси, които са изтекли към приближени към ГЕРБ фирми“. Заради това прокуратурата го призова да даде сведения.

От държавното обвинение тогава съобщиха, че по повод думите на Рашков, че „парите са стигнали до кухи фирми, оттам до лица, които са ги ползвали не за строеж на магистрала „Хемус”, а са закупени скъпоструващи луксозни имоти в София“, можело да се заключи, че бившият вътрешен министър разполага с конкретна информация за начините за трансфериране на финансовите средства, за местонахождението им, за крайните им получатели и за целите, за които са ползвани. До момента не е ясно защо Рашков не се е явил.

 

novini.bg

 

Продължи с четенето

Новини

Русия ще се ръководи от собствените си интереси, ако Западът наложи таван на цените на енергийните ресурси, заяви Кремъл

Published

on

By

Русия се ръководи от собствените си интереси и няма „да си стреля в крака“, ако Западът наложи таван на цените на енергийните ресурси. Това заяви днес в ефира на телевизия „Росия-1“ говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран ТАСС.

Песков припомни изявление на руския президент Владимир Путин, че федерацията няма да развива търговия с петрол и газ с такива страни. „Засега позицията ни е такава“, подчерта той.

„Очевидно обаче виждаме сега някакви споменавани цифри (за този таван, бел. ТАСС). Твърде много са нюансите, които трябва да включваме в сметките. Затова, разполагайки един вид с основната линия, установена от президента, все пак може да изразим убеденост, че при всяко положение у нас никой няма да си стреля в крака. Вече сме се научили да бъдем разумни и да се ръководим единствено от собствените си интереси“, обясни говорителят.

По инициатива на САЩ Г-7 смята да наложи таван на цените на руския петрол, използвайки това, че повечето транспортни компании и застрахователи се намират в страни от Г-7 или техни съюзнички, например в Гърция, Малта, Кипър и други малки страни членки на ЕС.

Дипломатите от държавите в ЕС отложиха за другата седмица преговорите за такъв таван, припомня ТАСС съобщение на Ройтерс от петък.

В момента руският петрол се търгува на равнище от около 70 долара за барел и от икономическа гледна точка един таван от 65-70 долара за барел няма да е от съществено значение. Това обаче може да има дългосрочни стратегически последици при евентуален нов скок на цените на петрола. Според европейски експерти това създава сериозен риск Русия да спре доставките за страни, присъединили се към подобен механизъм. Тогава, ако другите производители на петрол не увеличат рязко добивите, може да се стигне до рязко вдигане на цените на световния пазар, допълва агенцията.

БТА

Продължи с четенето

Новини

Радев даде орден “Стара планина“ на бившия вицепрезидент на “Мултигруп“ Николай Вълканов

Published

on

By

Бившият вицепрезидент на „Мултигруп“ Николай Вълканов получи орден „Стара планина“ първа степен.

Указът на президента Румен Радев за награждаването на Николай Вълканов е издаден на 21 ноември и публикуван в „Държавен вестник“ на 25 ноември.

Текста на указа гласи: „Награждавам проф. Николай Георгиев Вълканов с орден „Стара планина“ първа степен за изключителния му принос и заслуги към икономическото развитие на страната“.

За решението на служебното правителство за награждаване на Николай Вълканов с орден „Стара планина“ съобщи сайтът „Флагман“ в петък. Правителствената пресслужба така и не излезе с информация, че служебният кабинет е взел подобно решение.

Вносител на предложението за ордена е премиерът Гълъб Донев.

В началото на своята кариера – от 1986 г. до 1991 г. – Вълканов заема длъжността директор на Научно-изследователския технологичен институт по минно строителство. От 1991 г. професионалният му живот се свързва с „Минстрой холдинг” АД, където е председател на Съвета на директорите. От 2002 г. е председател на Надзорния съвет на „Горубсо Златоград” АД, а от 2012 г. – председател на Надзорния съвет и на „Горубсо Мадан” АД.

Николай Вълканов беше и вицепрезидент на „Мултигруп“. А през 2010 г. беше оповестено, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е получил хонорар от над 1 милион лева по проекта за изграждането на хидровъзел „Цанков камък“. Изплащането на сумата е станало чрез договор за консултантски услуги между Доган и „Института за строителство и минно дело“ – дъщерно дружество на „Минстрой холдинг“.

От 2013 г. Николай Вълканов е професор от Международната научна академия в Санкт Петербург и почетен професор на Минно-геоложкия университет „Свети Иван Рилски” в София.

offnews.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.