Connect with us

Новини

BIRD: “Беше добра оферта”: Шефът на ВАС купил вила с минерален басейн за 10 000 лв.

Публикувано преди

на

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, един от „тримата големи“ в съдебната система, е придобил луксозен имот на “симулативна цена. През 2016 г. той купува къща за гости с басейн с топла минерална вода в село Пчелин само за 10 000 лв. Имотът няма разрешително за водоползване, което значи, че минералната вода е пълнила басейна незаконно. Освен това имотът реално е по-голям с 38 кв.м. според Кадастъра, но Чолаков е декларирал по-малка площ.

По-евтино от Нова година във Велинград

На 18.02.2016 г. Георги Златев Чолаков купува къща за гости в с. Пчелин на цена от 10 000 лв., по примера на Сотир Цацаров години по-рано. Имотът е в района на курорт с минерални бани и извор с топла минерална вода в общ. Костенец. Продавач е дружеството „Еко Клуб” ООД.

Преди сделката за същата къща е имало проект за къща за гости на стойност 264 642 лв., имало е и договор с потвърдена субсидия с европейско финансиране, който впоследствие е анулиран. Тази сума се доближава до реалната стойност на имота, който в никакъв случай не може да струва само 10 000 лв.

Нотариалният акт за сделката е меко казано странен. Справка в Имотен регистър показва, че Георги Чолаков купува поземлен имот с площ 790 кв. м., жилищна сграда с площ по документ 0.000 кв. м. и стопанска постройка с площ по документ 0.000 кв. м.!

Сградите обаче съществуват години преди 2016 г. и очевидно не са нула кв.м. Те са документирани заедно с басейна в сателитни снимки на Google Earth от предишни години. Освен това, присъстват на официалната фото-карта за 2011 г. налична на сайта на Кадастър.

В декларираната като „стопанската постройка” сграда има кухня, трапезария и стаи за настаняване, както се вижда от обява в туристически сайт. В обявата още пише: в двора има басейн с топла минерална вода – температура 38 С, изба за вино, уютна камина, подово отопление и външно огнище подходящо за скара.

В декларациите на Георги Чолаков, подадени през 2017 и 2018 г., се появява разгъната застроена площ (РЗП) от 180 кв. м. за сградите.

Във всички следващи декларации обаче, площта на поземления имот е декларирана 790 кв. м., а реално според кадастъра тя е 828 кв. м.

Кадастър разкрива по-голяма площ на поземления имот

Георги Чолаков не е декларирал увеличена с 38 кв. м. площ на поземления имот, както изисква закона за съдебната власт (ЗСВ) и закона за противодействие на корупцията (ЗПКОНПИ). Това се разкрива след като Служба по геодезия картография и кадастър публикува кадастралните карти на недвижимите имоти в с. Пчелин, община Костенец. Те са били изработени през 2021 г., а от скоро вече са достъпни на сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

От информацията в Кадастъра  се вижда, че поземленият имот в с. Пчелин, собственост на Чолаков, е 828 кв. м. Разбира се и върху каква застроена площ са сградите в имота. Остава обаче несъответствието за записаната в Кадастър като „стопанска постройка” сграда, в която реално има помещения на „къща за гости”.

“Властелин  на съда” и данъчен шмекер?

Георги Чолаков лично се намеси в разпределението и решаването на съдебни дела на скандалната „златна лаборатория” на Капитан Андреево „Евролаб 2011”, свързана с не по-малко скандалните Ами, Къро и Таки. Както пише в-к „Капитал”, Чолаков е реалният диригент на събитията в съдебната система – новият властелин на съда.

Екипът ни се свърза по телефона за коментар със  съдия Чолаков, който отхвърли тезата, че цената, платена от него за имота, е симулативна.

 “Беше добра офертата” – каза той.

По-късно получихме и следния писмен отговор на запитването ни: “Сделката е изповядана на цена, която е договорена между страните. Тази цена е над данъчната оценка, издадена от данъчната служба в Община Костенец.”

Попитан дали данъкът за прехвърляне на имота  е платен върху 10 000 лв., Чолаков потвърди, че е така. Тук има съществено разминаване с прочулата се симулативна сделка на Сотир Цацаров, който твърдеше, че е платил данък върху реалната цена, а не върху симулативната такава, за две овощни градини.

Така за сделката в Пчелин е налице хипотезата за престъпление по чл. 255 ал. 1 т. 1 и 3 по НК, но съдия Чолаков я отхвърли с думите “Всичко е въпрос на трактовка”

В нашата трактовка е налице избягване установяването и плащането на данъчни задължения по ЗМДТ и ЗДДФЛ в големи размери.

Несъмнен факт е, че е  имало изявление в нотариалния акт пред нотариус,  с което са декларирани неистински обстоятелства, че сделката е за 10 000 лв  И това страните по сделката  са го вписали в декларациите по чл. 25 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност.

Чолаков коментира, че дори не знаел за увеличението  на площта на собствения си  имот и бил декларирал това, което имало вписано в нотариалния акт – 790 кв.м.

“Имотът е деклариран при закупуването му по квадратурата, отразена в нотариалния акт. Към този момент в село Пчелин нямаше влязла в сила кадастрална карта. При започване на процедурата за изработване на кадастрална карта съм представил документи за собственост.

По каква причина имотът е отразен в кадастралната карта с друга квадратура, ако това е така, не мога да отговоря, тъй като на място не е правено замерване на терена.”

Факт е, обаче, че и в последващите декларации на Чолаков след увеличението на площта на имота, той продължава да е деклариран със старата си площ.

И незаконно водоползване на минерална вода?

В имота на Чолаков има и външен открит басейн, по наша информация той и до момента е захранван с топла минерална вода, но Чолаков отрича това да е така. Все пак той призна, че в миналото е ползвана минерална вода за басейна, преди водата да бъде дадена на концесия.

“Откакто съм закупил имота, отпреди повече от 6 години, в басейна не е имало и не е използвана минерална вода.” – гласи писменият отговор на наш въпрос.

Странно е, обаче, че в Интернет се откриват обяви за същата къща за гости с минерален басейн датирани от 2017 г., тоест след като Чолаков е придобил имота.

За този имот няма и никога не е имало издадено разрешително от Басейнова дирекция за водовземане от минерални води, стана ясно от отговор на Басейнова дирекция на наше запитване по ЗДОИ .

Това означава, че водоползването дълго време е било незаконно, като не е изключено това да е ставало и по времето, когато басейнът вече е бил собственост на Чолаков.

Случаят с този басейн не е изключение.  Жители на селото споделят, че освен в сгради на кметството, в много частни имоти има незаконно изградено парно отопление, захранвано с топлата минерална вода. Басейнова дирекция дори е издала 4 акта за незаконно водоползване, като един от тях е влязъл в сила, стана ясно още от отговора на нашето запитване.

Част от отговор на въпроси по ЗДОИ

Водеща снимка:  Имот с постройки и басейн в с. Пчелин | BIRD.bg
Георги Чолаков – Председател на Върховния административен съд | БГНЕС

bird.bg

Продължи с четенето

Варна

„Градски транспорт“ Варна пуска допълнителни автобуси за Великден

Published

on

By

Общинското дружество „Градски транспорт“ във Варна осигурява допълнителни автобуси за Великден. В нощта на събота срещу неделя, когато в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ ще бъде отслужена тържествена Великденска служба, извънредни курсове ще има по автобусни линии 17, 22, 31/31А, 148 и тролейбусни линии 82 и 83/88. Те ще се движат в следните часове:

·Автобусна линия 17 от сп. „ЖП Гара“ в 22:40 ч., от Боровец в 23:00 ч./Галата 23:10 ч.,  от Катедралата – 00:50 ч., от Галата в  01:30 ч.;

·Автобусна линия 22 от „Владиславово“ в 22:45 ч., от сп. „Централна поща“ в 00:55 ч.;

·Автобусна линия 31/31А без обслужване на к. к. „Св. св. Константин и Елена“ – през сп. „Балкан“, от сп. „ЖП Гара“ в 22:20 и 23:00 ч., от „Виница“ в 23:00 ч., сп. „Козирката“ в 01:00 часа, от „Виница“ до Катедралата в 01:40 ч.;

·Автобусна линия 148 от „Владиславово“ до Катедралата в 23:00 часа, от Катедралата –  в 01:10 часа;

·Тролейбусна линия 82 от Владиславово до сп. „Централна поща“ в 23:00 часа, от сп. „Централна поща“ – в 01:00 часа;

·Тролейбусна линия 83/88 до Владиславово от сп. „Централна поща“ в 00:50 ч.

Продължи с четенето

Новини

Започва Страстната седмица

Published

on

By

На Велики понеделник започва Страстната седмица, последната от земния живот на Исус Христос.

Наименованието „страстна седмица“ идва от старославянската дума „страст“, което означава страдание. Всеки ден от тази седмица се нарича „велик“, извършват се специални богослужения.

На Велики понеделник Исус Христос влиза в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият Син гони търговците, защото храмът е дом за молитва, а не тържище.

На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления, разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за талантите. Христос прави пророчества за съдбата на град Йерусалим.

На Великата сряда Христос е посетен от покаяла се грешница, която в притеснението си счупва съда с драгоценното миро. Провежда се Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, по време на която Той им казва, че един от тях ще Го предаде. Юда излиза и Го предава, а през нощта срещу четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето му.

На Велики четвъртък е произнесена смъртната присъда над Исус Христос и е потвърдена от Пилат Понтийски. В същата вечер той е разпнат.

Разпети петък е Денят на великите страдания на Исус. Той приема смирено униженията, бичуването, боя, венеца от тръни на главата, тежкия кръст, който трябва да носи към лобното си място, за да бъде разпънат на него между двама разбойници и да издъхне в мъки.

Великата събота е Ден на оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

На следващия ден е светлото Христово възкресение.

Продължи с четенето

Новини

Пет концерта са включени в започващия днес Европейски музикален фестивал Варна

Published

on

By

Пет концерта са включени в Европейският музикален фестивал, който ще се проведе през месеците март и април във Варна. Събитието се организира с подкрепата на Община Варна. След трудните пандемични години, през които организаторите бяха принудени да го провеждат през есента и в съкратен обем, сега фестивалът отново ще оцветява в музика и танц първите месеци на пролетта. Откриването ще бъде на 23 март от 19 ч. в Градската художествена галерия с двама млади артисти – българска цигуларка Йоанна Русева и френският пианист Гийом Венсан, лауреат на престижния световен клавирен конкурс „Маргарита Лонг – Жак Тибо“ в Париж.

Те ще музицират заедно с Български камерен оркестър – Добрич, с диригент Арто Чифчиян. Те ще изпълнят Концерт за пиано, цигулка и струнен оркестър от Феликс Менделсон-Бартолди. В програмата е включена още Увертюра към операта „Алцеста“ от Глук и рядко изпълняваната „Серенада върху шведски народни песни“ от Макс Брух.”

На 3-ти април е авторският спектакъл на Александра Драгова “Осем”. Тя е открита от фондацията на Димитър Бербатов през 2016 г.  и преминава през различни конкурсни формати у нас и в чужбина. Сега Александра поднася на публиката един завършен спектакъл – от идеята до хореографията и режисурата. В танцовото шоу участват 12 млади професионални танцьори, които пресъздават идеите за цикличността на ритуалното време.

Различни култури са вплетени в хореографските решения на “Осем”. Спектакълът е част от модула “Имена от бъдещето” на Европейския музикален фестивал Варна.

Модулът “Musica da camera” ще представи на 12-ти април в Градската художествена галерия двама артисти – цигуларят Димитър Буров и пианистът Людмил Ангелов. Те ще зарадват варненските си почитатели с програма, включваща Соната за цигулка и пиано KV 301, сол мажор, от Моцарт, Фантазия за цигулка и пиано, D934, до мажор, от Шуберт. Ще прозвучи и Соната за цигулка и пиано, ла мажор, от Цезар Франк – едно от най-красивите и трудни произведения за цигулка и пиано в световната музикална литература.

Страстта на фламенкото и свободата на джаз импровизацията ще се завъртят в чувствен спектакъл на 23 април в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна с “Фламенко трибют на Пат Матини” на Сантяго Лара квартет. Варненската публика има привилегията да стане част от първото гостуване в България на един от най-ярките млади испански джаз и фламенко китаристи Сантяго Лара. Ще бъде представен премиерно авторският му албум “Фламенко трибют на Пат Матини”, който включва оригинални аранжименти с елементи на  автентично фламенко на музиката на една от живите легенди в световния джаз – китариста Пат Матини. Албумът “Фламенко трибют на Пат Матини” печели многобройни награди и е представян на престижни сцени като Фестивала в Херес,Фламенко биенале – Севиля, Фламенко театър Sadler’s Wells и др. Заедно с Лара на сцената на Зала 1 ще излязат Мигел Лопес, пиано, Игнасио Синтадо, бас, Педро Наваро – барабани и перкусии. Огън към музиката в спектакъла ще добави със своя фламенко танц легендарната Мерседес Руиз, адмирирана по по цял свят танцьорка, истински посланик на испанската танцова култура.

Crossover модулът на фестивала ще предложи интересен формат за среща с едни от най-успешните български джаз музиканти. На 26 април в Градската художествена галерия джаз пианистът, композитор и аранжор Милен Кукошаров ще събере своите колеги и приятели Николета Хайтова – флейта, Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев – саксофон, Велислав Стоянов – тромбон, Борис Таслев – контрабас и Атанас Попов – барабани. Всички те влизат в авторския проект на Кукошаров “Windharmonium ensemble”. Проектът е своеобразна симбиоза между жанра на камерната и филмова музика, джаза и импровизацията.

thesite24.net

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page