България ще финансира проекти на български организации в шест държави

0
128

България предоставя финансова подкрепа от 800 000лв. за български общности в чужбина. Допълнителните разходи вече са заложени в бюджета на МВнР за тази година, съобщиха от ведомството.

С отпуснатите 800 хил. лв. от бюджета на МВнР за тази година ще се винансират проекти на български организации в Албания, Сърбия, Косово, Украйна, Молдова и Република Северна Македония, съобщиха от министерството, предава БНР.

Средствата, както беше посочено, са за изпълнение на четиригодишна проектна програма за подпомагане на организациите на българските общности в шестте страни.

„Програмата е с продължителност до 2024 г. и ще финансира проекти от различни сфери, в основата на които е съхраняването на българската култура и самосъзнание, популяризирането им в чужбина, както и грижата за местното културно-историческо наследство, подкрепата на българщината в чужбина и излъчване на медийни материали на български език“, каза заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

„Нашите организации в чужбина, които искат да ползват средствата, трябва да кандидатстват със своите проекти, тези проекти се изпращат в София чрез нашите дипломатически мисии, има специално създадена комисия, която ги преглежда много обстойно. След одобрението се превеждат част от парите за да може да стартира самият проект. След приключването на проекта предметната комисия го преглежда отново в детайли и след одобрение на проекта се изплащат останалите пари“, обясни Костадин Коджабашев.

Comments are closed.

You cannot copy content of this page