Connect with us

Икономика

Amazon съкращава невиждан брой хора след загубата на $1 трлн.

Публикувано преди

на

Amazon.com Inc планира да освободи около 10 000 служители на корпоративни и технологични позиции тази седмица, каза човек, запознат с въпроса, цитиран от Reuters. Това би било най-голямото съкращение в компанията до момента.

Орязването на редиците, за което по-рано съобщи New York Times, ще засегне около 3% от корпоративния персонал на Amazon. Бройката не е фиксирана, тъй като различните звена в компанията все още преразглеждат приоритетите си, каза източникът на Reuters.

Онлайн търговецът на дребно планира да намали работните места в бизнеса си за устройства, където попадат технологиите с гласово управление Alexa и камерите за домашна сигурност. Съкращения са предвидени и в отделите за човешки ресурси и търговия на дребно, каза още източникът.

Според него намалението на персонала е заради несигурната макроикономическа среда, пред която са изправени Amazon и други компании. След години на бурно наемане и подем на бизнеса, сега технологичният сектор е изправен на нокти на фона на кризата и опасността от рецесия.

Новината за драстичните съкращения в Amazon идва, след като миналата седмица компанията майка на Facebook – Meta Platforms Inc, заяви, че ще съкрати повече от 11 000 работни места, или 13% от служителите си, за да ограничи разходите.

Базираната в Сиатъл Amazon прогнозира забавяне на растежа на продажбите за обикновено доходоносния празничен сезон.

По време на разговор с репортери миналия месец главният финансов директор Брайън Олсавски даде за пример затягането на домакинските бюджети за пазаруване и продължаващата борба с високата инфлация и разходите за енергия. Тогава той каза, че предстои замразяване на корпоративното наемане за няколко месеца.

Що се отнася до отдела за устройства на Amazon, не е изненада, че съкращенията започват от там – през последните години то отчете годишна оперативна загуба от над 5 млрд. долара, изчисли Wall Street Journal миналата седмица. Явно компанията е преценила да ограничи усилията си по развиване на технологията, още повече след като гласовият асистент не се използва за кой знае колко много задачи от масовия клиент.

Като се вземат предвид работните места в складовете и транспорта, благодарение на които броят на служителите на Amazon надхвърля 1.5 милиона към 30 септември, планираните съкращения възлизат на по-малко от 1% от работната сила на търговеца на дребно.

Акциите на Amazon са загубили повече от 40% от стойността си тази година. Те паднаха с 1.1% до 99.67 долара в понеделник следобед. Миналата седмица гигантът в електронната търговия стана първата публична компания в света, загубила 1 трлн. долара от пазарната си капитализация.

economic.bg

Продължи с четенето

Анализ

Петролът продължава да поскъпва след като ОПЕК+ се придържа към съкращенията на производството

Published

on

И през месец април групата ОПЕК+ продължи с намаляването на производството, което най-вероятно ще продължи поне до края на първата половина на 2024 г. Това става ясно от вчерашното официално съобщение на Съвместният министерски мониторингов комитет (JMMC) на алианса, според което JMMC не препоръча никакви промени в политиката за добив на срещата си в сряда.

( JMMC е орган на ОПЕК+, който следи ситуацията на петролния пазар и оценява спазването на съкращенията. Той не взема решения относно политиката, тъй като просто препоръчва възможни действия на пълните министерски срещи на ОПЕК+ )

Следващото заседание на OПЕК+ е планирано да се проведе на 1 юни, преди планираните пълни министерски срещи на ОПЕК и ОПЕК+, които се очаква да решат дали да продължат с текущото ниво на съкращения след юни или да отменят някои от намаленията.

В резултат на съобщението суровият петрол Brent се повиши с 0,73% до $89,61 вчера. Тенденцията за ръст в цената явно ще се запази и това тримесечие, тъй като в началото на март членовете на алианса ОПЕК+ обещаха съкращенията да продължат до края на месец юни.

Припомням, че доброволните съкращенияна страните от ОПЕК+ бяха обявени през април 2023 г. и бяха със срок до края на 2023 година. По-късно обаче сделката за съкращенията беше удължена до края на 2024 г.

Руският вицепремиер Александър Новак обяви миналата седмица, че Русия също ще намали производството на петрол през второто тримесечие на 2024 г., така че всички производители от ОПЕК+, които намалят производството, да допринесат еднакво за съкращенията.

Какви са очакванията на пазара? Ако страните от ОПЕК+ удържат на обещанията си за съкращение на обемите още 3 месеца цената на петрола ще се стабилизира около 90$ за барел. Това естествено няма как да не се отрази на цените по бензиностанциите.

Каква е ситуацията в нашия район? В момента на Балканския полуостров има известно напрежение на пазара. Сръбската рафинерия в Панчево не работи на пълни обороти, рафинерията в Петромидия в Румъния има технически проблеми и също не работи на пълен капацитет. Това неминуемо ще се отрази на вноса на румънски горива в България. Тази ситуация прави рафинерията на Лукойл в Бургас основен доставчик на дизел в района през следващите месеци, като дава възможност на Лукойл да диктува цените на горивата в района. При това положение руската компания ще генерира допълнителни печалба и едва ли ще бърза да се раздели с активите си в България.

Продължи с четенето

Варна

Ето какво написа кметът Коцев след срещата с министъра на икономиката

Published

on

Малко по рано днес кметът на Варна Благомир Коцев се срещна с министъра на икономиката Богдан Богданов, на която са обсъдени важни за бъдещето на Варна теми. Ето какво сподели градоначалникът на Варна в социалните мрежи:

„С министъра на икономиката Богдан Богданов имаме пълно разбиране за няколко ключови политики.

1️⃣ Да направим инвестиционен паспорт на Варна и да създадем инвестиционно звено в Община Варна, което също така да се занимава със слединвестиционно обслужване на предприемачите. 70% от инвестициите се дължат точно на това обслужване. И вече има добри практики в други градове.

2️⃣ За Пловдивския панаир сме готови да върнем акциите, за да запази държавата контрола си.

3️⃣ Варна вече е на картата на растежа чрез ударно изграждане на индустриални зони и паркове, привличане на инвестиции и подкрепа за местния бизнес. Водим активни преговори с чужди и наши инвеститори, които да ползват огромния неоползотворен ресурс на Варна – летище, зони и индустриални паркове, Тех Парк, пристанище, ферибот и магистралите Хемус и Черно море.

Не на последно място търсим да се възползваме от влизането в Шенген за капитализиране на предимствата на Варна като град на първа линия.“

Продължи с четенето

Икономика

Петролът поскъпна, след като тази нощ САЩ и Великобритания удариха позиции на йеменските хути

Published

on

Цените на петрола скочиха в днешната азиатска търговия, след като през нощта САЩ и Великобритания атакуваха цели на йеменските бунтовници хути. Предприемането на въздушни атаки рязко нагнети напрежението в района и е предпоставка за разрастване на военните действия и с евентуални сухоземни операции.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, се покачиха днес с близо 3 долара или 2,25 на сто до 79,15 долара за барел. Американският лек суров петрол с доставка през януари скочиха с 2,90 долара или 2,4 на сто до 73,75 долара за барел.

Тези удари са ясно послание, че САЩ и неговите съюзници няма да търпят атаки и военни действия да застращават свободното мореплаване по един от най-важните търговски пътища на света„, посочи в специално изявление американският президент Джо Байдън.

 

Атаките срещу йеменските хути не са изолирано действие, защото тази нощ САЩ извършиха и други удари по проирански групировки в Сирия и Ирак. Това е първата атака по хутите, които от края на ноември обстрелват търговски кораби, плаващи през Червено море, а това принуди много големи компании да пренасочат корабите си по други маршрути. В телевизионно изявление лидерът на бунтовниците Абдул Малик ал Хути заяви, че атаките ще получат подобаващ отговор. „Ще отвърнем на американската агресия“, заяви той и се закани, че реакцията ще бъде по-сериозна „от досегашната операция“.

 

AutoZona.bg

 

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page