Connect with us

Интересно

6 срещани грешки при тренировка, които трябва да избягваш

Публикувано преди

на

Много хора искат да изглеждат и да се чувстват добре. Един от основните начини да постигнат това е чрез физически тренировки. Въпреки, че тренировката може да бъде забавна и приятна сама по себе си, особено ако се прави с приятели, има определени рискове, за които всеки трябва да знае.

От възпалени мускули до счупени кости, много неприятни неща могат да се случат във фитнес залата или където и да правиш упражненията си. В тази статия ще видиш шест често срещани грешки при тренировка, но също така много лесни за забелязване и избягване.

НЕЗАГРЯВАНЕ

Една от най-големите грешки, които можеш да направиш, е да не загрееш преди тренировка. Загряването помага за увеличаване на сърдечната честота и притока на кръв, като подготвя тялото ти за предстоящите по-интензивни упражнения. Важно е да загрееш всичките си мускули, включително шията и раменете. Това се прави най-добре с няколко кардио упражнения и малко разтягане.

Когато загряваш за конкретна тренировка, да речем група мускули, може да използваш някакво оборудване, което е предназначено за това. Не забравяй обаче, че загрявката не трябва да е изтощителна и не трябва да продължава повече от 10 минути.

Без подходяща загрявка тялото не е подготвено за предстоящите упражнения и лесно се постига лоша форма, което може да доведе до нараняване. Трябва да се помни, че разтягането преди тренировка не трябва да замества пълното загряване, тъй като никога не трябва да разтягаш студени мускули и стави.

НЕ СЕ РАЗТЯГАШ СЛЕД ТРЕНИРОВКА

Друга често срещана грешка, допускана от много хора, е не разтягането след тренировка. Това е особено важно, ако току-що си привършил с кардиото, тъй като мускулите ти ще са топли и по-гъвкави. Разтягането помага за подобряване на гъвкавостта, което може да ти помогне да постигнеш по-добра форма по време на тренировките и също така да помогне за предотвратяване на наранявания.

Най-добре всяко разтягане да е 20-30 секунди и да се повтори 2-3 пъти. Не забравяй да загрееш врата и раменете си!

НЕ ЗАРЕЖДАШ ТЯЛОТО СИ С ДОСТАТЪЧНО ПРОТЕИН И ЕНЕРГИЯ

Ако не зареждаш тялото си с достатъчно протеини и енергия, бързо ще откриеш, че се чувстваш уморен и изцеден. Важно е да имаш балансирана диета, която включва много протеини, въглехидрати и здравословни мазнини. Това ще ти даде енергията, необходима за захранване по време на тренировки.

Увери се, че закуската ти е с високо съдържание на протеини, като например сирене или кофичка кисело мляко. Не забравяй да пиеш много вода през целия ден!

Протеините са важни, защото помагат за възстановяването на мускулите след тренировка. Важно е за сърдечно-съдовото здраве, което означава, че помага и на сърцето ти! Някои от аминокиселините в протеините също са от съществено значение за човешкия организъм и без тях може да започнеш да се разболяваш сериозно! За щастие на вегетарианците, месото не е единственият източник на протеини (въпреки, че все още е най-популярният), а такива могат да се набавят и на растителна основа.

 

НЕРЕАЛИСТИЧНИ ЦЕЛИ

Когато започваш нова тренировъчна програма е важно да си поставиш реалистични цели. Ако целите ти са твърде трудни или нереалистични, вероятно ще се разочароваш и ще се откажеш. Започни с поставянето на малки цели, които можеш лесно да постигнеш, а след това постепенно увеличавай трудността, докато станеш по-силен. Поддържането на бележник, в който да записваш напредъка си, като например максимално вдигнато тегло или прекосено разстояние, ще ти даде реалистичен поглед за възможностите ти.

Не забравяй, че всеки е различен и някои хора може да се нуждаят от повече време, за да постигнат целите си, отколкото други. Слушай тялото си и прави почивки, когато е необходимо. Не прави грешката да вярваш на всичко, което виждаш в интернет – много тела или тренировки, които са публикувани, са фотошопирани или просто инсценирани за този случай.

НАУЧИ СЕ ДА СЛУШАШ ТЯЛОТО СИ

Едно от най-важните неща, които можеш да правиш по време на тренировка, е да се научиш да слушаш тялото си. Това означава да обърнеш внимание на това как се чувстваш и да не се насилваш твърде много. Ако чувстваш умора или болка, направи почивка, за да не се нараниш. Най-честите наранявания са изкълчвания, разтягания и разкъсвания, като всички те могат лесно да бъдат избегнати, като се разбере какво има да ни каже тялото. Тъпата болка е лоша и това вече трябва да е предупредителен знак за спиране, но остра болка обикновено означава, че щетите вече са нанесени.

Не забравяй, че тялото на всеки човек е различно и това, което работи за един човек, може да не работи за друг. Бъди търпелив и експериментирай, докато намериш правилната рутина, която работи най-добре за теб.

КРАТКИ ТРЕНИРОВКИ

Друга често срещана грешка, която хората правят, е да тренират кратко време. Въпреки, че е важно да правиш почивки, когато е необходимо, също трябва да си сигурен, че тренировките са достатъчно дълги, за да бъдат ефективни.

Американският колеж по спортна медицина препоръчва поне 30 минути упражнения, 5 дни в седмицата. Това може да бъде разделено на по-кратки тренировки, ако е необходимо, но трябва да си сигурен, че тренираш общо поне 30 минути всеки път.

Това не означава, че трябва да прекараш 30 минути на бягащата пътека – има много други упражнения, които можеш да направиш за това време. Опитай се да редуваш кардио и силова тренировка или добави няколко минути разтягане в края.

В тази публикация ти представихме шест начина, по които хората обикновено смятат, че постъпват правилно, но всъщност правят тренировките си по-трудни от необходимото поради тези често срещани грешки. Тази статия ще ти помогне да влезеш в правилния път с по-лесно изживяване при тренировка!

BradanBG.com

Продължи с четенето

Интересно

Xiaomi срещу Apple – Как се прави електромобил за три години?

Published

on

Снимката е илюстративна.

Apple, гигантът в производството на смартфони, прекара 10 години в опити да пусне на пазара електромобил. Проектът „Титан“ се оказа мечта. Само за три години Xiaomi, друг гигант в мобилната индустрия, успя да извърви пътя от концепция до производство, изпреварвайки Apple на финалната права.

На 28 март Xiaomi ще пусне своя първи електромобил – Speed Ultra 7 (SU7) – в десетки градове в Китай. За Лей Джун, милиардер и главен изпълнителен директор на Xiaomi, това е изключително постижение. Той е решен да предложи на потребителите не просто кола, а „страхотен автомобил“.

Xiaomi SU7 е резултат от три годишна интензивна работа, вдъхновена от личния опит на Лей Джун. Той е тествал 100 автомобила, за да „черпи от силните страни на всеки“ и да създаде конкурентен модел. SU7 впечатлява с ускорение от 0 до 100 км/ч за 2,78 секунди, надминавайки дори някои спортни автомобили.

Докато Apple се е борила с производствени проблеми и е отлагала пускането на пазара, Xiaomi е използвала интелигентно ресурсите на китайската EV индустрия. Партньорството с BAIC Group е осигурило по-бърз достъп до разрешително за производство и ще подпомогне производството на 200 000 SU7 годишно.

Xiaomi се е насочила към „премиум“ пазара, но това може да се окаже предизвикателство в Китай, където търсенето на електромобили се забавя. Tesla и BYD водят ценова война, а Xiaomi все още не е обявила цената на SU7. Въпреки трудностите, Xiaomi е постигнала забележителен успех. Докато Apple се е лутала в дебрите на прототипи като „Bread Loaf“, Xiaomi е готова да предложи на пазара реален електромобил.

Какво предстои за Xiaomi

Xiaomi е на път да навлезе на пазара на електромобили с амбициозния си SU7. Дали ще успее да се пребори с конкуренцията е отворен въпрос. Tesla и BYD са доминанти играчи на пазара, с утвърдени имена и лоялна клиентска база. Tesla е известна със своите иновации и автономни технологии, докато BYD предлага конкурентни цени и висока производителност. SU7 ще се конкурира в „премиум“ сегмента, където конкуренцията е още по-силна. Porsche, Audi, Mercedes-Benz и BMW са само част от компаниите, които предлагат луксозни електромобили.

Цената ще бъде ключов фактор за успеха на SU7. Xiaomi все още не е обявила цената, но се очаква да е по-висока от моделите на Tesla и BYD.  Други фактори, които ще окажат влияние, са пробегът, зареждането, интериорът, екстериорът, функциите и технологията за автономно шофиране. Xiaomi ще трябва да се представи отлично във всички тези аспекти, за да се пребори с конкуренцията.

Освен това, компанията ще трябва да изгради дистрибуторска мрежа и сервизна инфраструктура, за да осигури качествено обслужване на своите клиенти. Бъдещето на SU7 е несигурно. Възможно е да се превърне в бестселър, но  това ще видим във времето.  Едно е сигурно: Xiaomi е на път да разтърси пазара на електромобили.

Новият електромобил на Xiaomi е впечатляващ. Той предлага стилен дизайн, комфортен интериор, отлична управляемост и атрактивен пробег. Автомобилът е пълен с интелигентни технологии, които го правят не само забавен за шофиране, но и безопасен и удобен.

Digital.bg е сред първите, които се докоснаха до революционния SU7 на Xiaomi! Екипът ни успя да заснеме ексклузивно видео ревю, за да ви запознае с този вълнуващ електромобил.

В ревюто ни ще се потопите в елегантния дизайн на SU7, ще разгледате интериора му, пълен с иновативни технологии, и ще се запознаете с впечатляващите му характеристики. Ще ви разкрием детайли за пробега, времето за зареждане, мощността, функциите за сигурност и много други.

Но това не е всичко! Ще ви покажем какво е усещането в SU7 – емоция, която трудно може да се опише с думи. Ще сравним SU7 с други лидери на пазара, за да ви помогнем да направите най-добрия избор. Целта ни е да ви представим SU7 от всички гледни точки, за да ви дадем възможност да прецените дали това е електромобилът, за който мечтаете.

Източник: AutoZona.bg

Продължи с четенето

Варна

Израелски инвеститор иска да строи комплекс от къщи край Варна

Published

on

Снимката е илюстративна.

Продължи с четенето

Интересно

Останали без пари, аржентинците продават ирисите си за малко криптовалута

Published

on

Няколко долара в очното дъно. В една страна, разтърсена от инфлация, към която се добавя и нова политика на икономии, десетки хиляди аржентинци предоставят ирисите си за биометрично сканиране на криптовалута „Уърлдкойн“ (Worldcoin), информира Франс прес, цитира БТА.

В малък търговски център в Буенос Айрес Хуан Соса замръзва за няколко секунди пред сребърна сфера с вградена камера, която сякаш е излязла от стар научнофантастичен филм. Преминава кръг светлина и той получава в цифровия си портфейл токени, които се равняват на 80 долара.

„Правя го, тъй като нямам вече и песо. За нищо друго“, мърмори 64-годишният учител по бойни изкуства. „Не бих искал да го правя, но на моята възраст вече никой не ми дава работа, а имам нужда от пари“, заяви той пред агенцията.

Журналистите от АФП са срещнали мнозина с профила на Хуан Соса на опашките пред щандовете на „Уърлдкойн“ в столицата (250 в страната), на които млади оператори сканират ирисите им с биометричен апарат.

За „Уърлдкойн“ не става дума за „трансакция“ – ирис срещу пари, а за първите стъпки към изграждането на „най-голямата финансова и идентификационна мрежа в света, която запазва конфиденциалността на личните данни“.

Ирисът е един вид цифров паспорт, функциониращ благодарение на блокчейна и позволява на потребителите да докажат идентичността си онлайн, без да споделят лични данни. С надеждата за универсални доходи, изразени в криптовалута.

Системата за проверка на „Уърлдкойн“, базирана върху разпознаването на ириса, пусната през юли 2023 г. от шефа на „ОупънЕйАй“ (OpenAI) Сам Алтман, се проучва внимателно от регулаторните органи в няколко страни, които се опасяват за защитата на личните данни.

През март Испания, а след това и Португалия спряха дейността на „Уърлдкойн“, докато трае разследването.

В днешна Аржентина обаче при инфлация от 211 процента през 2023 г. и строги икономии под управлението на ултралиберала Хавиер Милей през 2024 г. „Уърлдкойн“ е хит. От началото на годината 500 000 души или 15 на сто от общо 3 милиона души по целия свят, които са „предоставили“ ириса си, са били аржентинци, според януарските данни на компанията.

„За много хора нещата вървят много зле, те вече не могат да се справят с една заплата, ето защо правят подобни неща“, каза Мириам Мареро , 42-годишна касиерка, посочвайки кълбото, което ще сканира ириса й. Тя също го прави за пари, в случая, за да подаде ръка на приятел.

Компанията уверява, че „сигурността и конфиденциалността са приоритети и „кълбото“ разполага със „стабилни функции за сигурност“, които да попречат на кражба, фалшификация  или пиратство.

Тиаго Сада, продуктов мениджър на „Инструменти за човечност“, калифорнийският холдинг, който стои зад „Уърлдкойн“, подчерта пред АФП, че има „отворен диалог с регулаторните органи във всяка страна, както по отношение на финансовия аспект, така и на конфиденциалността“.

Текущите разследвания, целящи да проверят дали се изпълняват поетите ангажименти , са „абсолютно нормални“, заяви той. Като това, което провежда Аржентинската агенция за прозрачност и защита на данните (АAIP).

Остава фактът, че биометричен индикатор като ириса, единствен по рода си за всеки човек, е „ултра чувствителен“, настоява Наталия Суасо, анализатор и дигитален консултант към агенция „Салта ахенсия“ (Salta Agencia).

„Не мисля, че хората не разбират последиците, но мнозина от тях го правят за пари“, в една страна, в която минималната заплата е около 220 долара. „Има също и идея за магия, генерирана от сферата, любопитство“, добави тя.

За „Портекос“ („пристанищните хора“, както са известни гражданите на Буенос Айрес – бел.ред.), които са увековечили ириса си, остават редица въпроси: „Ирисът е нещо единствено по рода си, не знам кой държи тези данни и това леко ме безпокои“, казва Улисес Ерера, 20-годишен студент . Той също не би го направил, ако нямаше спешна финансова необходимост.

Много аржентинци, изпаднали в затруднение, обаче не отдават особено значение на този аспект. „От години давам личните си данни на редица компании. Сега поне ми дават пари“. подиграва се Федерико Мастронарди , 33-годишен музикант без пукната пара в джоба.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page