6 срещани грешки при тренировка, които трябва да избягваш

0
131

Много хора искат да изглеждат и да се чувстват добре. Един от основните начини да постигнат това е чрез физически тренировки. Въпреки, че тренировката може да бъде забавна и приятна сама по себе си, особено ако се прави с приятели, има определени рискове, за които всеки трябва да знае.

От възпалени мускули до счупени кости, много неприятни неща могат да се случат във фитнес залата или където и да правиш упражненията си. В тази статия ще видиш шест често срещани грешки при тренировка, но също така много лесни за забелязване и избягване.

НЕЗАГРЯВАНЕ

Една от най-големите грешки, които можеш да направиш, е да не загрееш преди тренировка. Загряването помага за увеличаване на сърдечната честота и притока на кръв, като подготвя тялото ти за предстоящите по-интензивни упражнения. Важно е да загрееш всичките си мускули, включително шията и раменете. Това се прави най-добре с няколко кардио упражнения и малко разтягане.

Когато загряваш за конкретна тренировка, да речем група мускули, може да използваш някакво оборудване, което е предназначено за това. Не забравяй обаче, че загрявката не трябва да е изтощителна и не трябва да продължава повече от 10 минути.

Без подходяща загрявка тялото не е подготвено за предстоящите упражнения и лесно се постига лоша форма, което може да доведе до нараняване. Трябва да се помни, че разтягането преди тренировка не трябва да замества пълното загряване, тъй като никога не трябва да разтягаш студени мускули и стави.

НЕ СЕ РАЗТЯГАШ СЛЕД ТРЕНИРОВКА

Друга често срещана грешка, допускана от много хора, е не разтягането след тренировка. Това е особено важно, ако току-що си привършил с кардиото, тъй като мускулите ти ще са топли и по-гъвкави. Разтягането помага за подобряване на гъвкавостта, което може да ти помогне да постигнеш по-добра форма по време на тренировките и също така да помогне за предотвратяване на наранявания.

Най-добре всяко разтягане да е 20-30 секунди и да се повтори 2-3 пъти. Не забравяй да загрееш врата и раменете си!

НЕ ЗАРЕЖДАШ ТЯЛОТО СИ С ДОСТАТЪЧНО ПРОТЕИН И ЕНЕРГИЯ

Ако не зареждаш тялото си с достатъчно протеини и енергия, бързо ще откриеш, че се чувстваш уморен и изцеден. Важно е да имаш балансирана диета, която включва много протеини, въглехидрати и здравословни мазнини. Това ще ти даде енергията, необходима за захранване по време на тренировки.

Увери се, че закуската ти е с високо съдържание на протеини, като например сирене или кофичка кисело мляко. Не забравяй да пиеш много вода през целия ден!

Протеините са важни, защото помагат за възстановяването на мускулите след тренировка. Важно е за сърдечно-съдовото здраве, което означава, че помага и на сърцето ти! Някои от аминокиселините в протеините също са от съществено значение за човешкия организъм и без тях може да започнеш да се разболяваш сериозно! За щастие на вегетарианците, месото не е единственият източник на протеини (въпреки, че все още е най-популярният), а такива могат да се набавят и на растителна основа.

 

НЕРЕАЛИСТИЧНИ ЦЕЛИ

Когато започваш нова тренировъчна програма е важно да си поставиш реалистични цели. Ако целите ти са твърде трудни или нереалистични, вероятно ще се разочароваш и ще се откажеш. Започни с поставянето на малки цели, които можеш лесно да постигнеш, а след това постепенно увеличавай трудността, докато станеш по-силен. Поддържането на бележник, в който да записваш напредъка си, като например максимално вдигнато тегло или прекосено разстояние, ще ти даде реалистичен поглед за възможностите ти.

Не забравяй, че всеки е различен и някои хора може да се нуждаят от повече време, за да постигнат целите си, отколкото други. Слушай тялото си и прави почивки, когато е необходимо. Не прави грешката да вярваш на всичко, което виждаш в интернет – много тела или тренировки, които са публикувани, са фотошопирани или просто инсценирани за този случай.

НАУЧИ СЕ ДА СЛУШАШ ТЯЛОТО СИ

Едно от най-важните неща, които можеш да правиш по време на тренировка, е да се научиш да слушаш тялото си. Това означава да обърнеш внимание на това как се чувстваш и да не се насилваш твърде много. Ако чувстваш умора или болка, направи почивка, за да не се нараниш. Най-честите наранявания са изкълчвания, разтягания и разкъсвания, като всички те могат лесно да бъдат избегнати, като се разбере какво има да ни каже тялото. Тъпата болка е лоша и това вече трябва да е предупредителен знак за спиране, но остра болка обикновено означава, че щетите вече са нанесени.

Не забравяй, че тялото на всеки човек е различно и това, което работи за един човек, може да не работи за друг. Бъди търпелив и експериментирай, докато намериш правилната рутина, която работи най-добре за теб.

КРАТКИ ТРЕНИРОВКИ

Друга често срещана грешка, която хората правят, е да тренират кратко време. Въпреки, че е важно да правиш почивки, когато е необходимо, също трябва да си сигурен, че тренировките са достатъчно дълги, за да бъдат ефективни.

Американският колеж по спортна медицина препоръчва поне 30 минути упражнения, 5 дни в седмицата. Това може да бъде разделено на по-кратки тренировки, ако е необходимо, но трябва да си сигурен, че тренираш общо поне 30 минути всеки път.

Това не означава, че трябва да прекараш 30 минути на бягащата пътека – има много други упражнения, които можеш да направиш за това време. Опитай се да редуваш кардио и силова тренировка или добави няколко минути разтягане в края.

В тази публикация ти представихме шест начина, по които хората обикновено смятат, че постъпват правилно, но всъщност правят тренировките си по-трудни от необходимото поради тези често срещани грешки. Тази статия ще ти помогне да влезеш в правилния път с по-лесно изживяване при тренировка!

BradanBG.com

Comments are closed.

You cannot copy content of this page