Connect with us

Новини

237 млн. лева е бюджетът на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури до 2027 година

Публикувано преди

на

Комитетът за наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури заседава в Бургас два дни. На заседанието се предвижда представянето на информация за напредъка по програмите за периода 2014-2020 г. и 2021-2027, обсъждане и одобряване на Индикативната годишна работна програма за 2024 г., както и на методологии и критерии за подбор на проекти по 7 процедури в обхвата й.

Сред критериите, обект на одобряване, са и за изпълнението на Стратегиите по подхода „Водено от общностите местно развитие“. Дискутират се Националната комуникационна стратегия 2021-2027 г., както и осъществените и планирани дейности по информация и публичност по ПМДР и ПМДРА.

„Общият бюджет, с който програмата разполага е 237 млн. лева безвъзмездна финансова помощ, която е насочена към рибарския сектор. Една от мерките е за модернизация на рибарските пристанища и лодкостоянки. За тях имаме бюджет малко над 18 млн. лева. Целите са да се улесни разтоварването на нежелания улов.“, каза зам.-министърът на земеделието и ръководител на Управляващия орган на Програмата доц. Деян Стратев.

Относно стойността на сумата, която ще бъде разпределена на проект, той посочи:

„Максималната стойност за един проект за модернизация на пристанище е до 8 млн. лева, а за лодкостоянки е 1 млн. лева.“

По дейност „Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и бъдещото изпълнение на стратегиите за водено от общностите местно развитие” приемът приключи на 20 февруари.  Другите два активни приема са „Контрол и правоприлагане“ и „Събиране на данни“. Към момента по обявените три процедури общо са подадени 35 проектни предложения на обща стойност малко над 3 млн. лв., информира заместник-министър Стратев.

 

Ние настояваме да се обърне повече внимание на лодкостоянките, подчерта Йордан Господинов от БГФИШ, който също присъства на събитието:

„Защото в момента имаме много нерегистрирани обекти, на които спират лодки и кораби. Според българското законодателство, на съоръжения, които не отговарят на изискванията за безопасност, корабите да не спират повече там. В случая повече се случва нещо такова по Северното Черноморие, отколкото по Южното. От нашата асоциация решихме да повдигнем въпроса пред общините, предлагаме дори да вземем някои от пристанищата на концесия или под наем, за да ги ремонтираме.“

По време на заседанието членовете на Комитета одобриха проекта на изменение на Индикативната годишна работна програма за 2024 г., включена в оперативната програма за морско дело и рибарство. Относно приема на документи и сроковете, Йордан Господинов обясни:

„Искахме сроковете малко да се забавят, за да имат време хората да си подготвят документите за кандидатстване. Гласувахме да има два крайни срока – сега във второто тримесечие да има прием за по-малките пристанища, а през четвъртото тримесечие да е за по-големите.“

Оперативната програма дава възможност на сектора да получи до 3 милиона лева за модернизация на риболовния флот. Господинов подчерта:

„Това е от Зелената сделка за декарбонизация, а именно вкарване на енергоизточници, които да отделят по-малко изгорели газове. Това означава подобрение на двигателите, модернизиране на обшивките, използване на такива бои, които имат по-малко триене или пък пластмасата да се смени…“

През днешния ден представители на Комитета за наблюдение на оперативната програма за морско дело е на посещение на рибарското селище „Ченгене скеле“.

БНР

 

България

Най-бедните пенсионери ще получат великденска добавка от 100 лева

Published

on

С 12 гласа „за“ и 6 „въздържал се“ Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание одобри предложение да има добавка от 100 лева за Великден за хората с размер на пенсията под линията на бедност. По данни на Националния осигурителен институт (НОИ), обявени на заседанието миналата седмица, пенсионерите в страната са около 2 040 000. Хората с пенсии под линията на бедност от 526 лева са 534 000 души. За добавките ще са нужни около 54 млн. лева, съобщиха депутати.

Продължи с четенето

България

Румен Радев: България максимално се възползва от Инициативата „Три морета“

Published

on

„От първата среща на върха на Инициативата „Три морета“ преди осем години досега този формат успя да консолидира значителна политическа подкрепа с основна цел – социалното и икономическо развитие на страните от Централна и Източна Европа чрез наваксване на изоставането в свързаността – енергийна, транспортна и дигитална“, заяви президентът на Република България Румен Радев при пристигането си за участие на срещата на върха в рамките на деветото издание на Инициативата „Три морета“ в Двореца на великите херцози в литовската столица Вилнюс, съобщи БТА.

„Далновидността на тази идея пролича особено силно през последните години, когато ни връхлетяха кризи от всякакъв характер – КОВИД-19, енергийна, войната в Украйна. И тези кризи доведоха до едно драматично прекъсване на доставките. Тяхното преодоляване изисква именно свързаност между нашите страни“, продължи държавният глава.

„Също така един от основните проблеми и предизвикателства пред Инициативата се явява липсата на достатъчно средства в инвестиционния фонд, които да отговарят на нивото на амбиция за мащабни инфраструктурни проекти. Но на този фон искам да споделя, че България максимално се възползва от Инициативата. Забележете само – преди четири години ние вложихме 20 милиона евро в Инвестиционния фонд, а успяхме да привлечем капитали в транспорта и енергетиката за 200 млн. Така че България успя да свърши една огромна работа за подкрепа именно на нашата свързаност, за развитието на енергетиката и транспорта“, каза още президентът.

„Но наред с конкретните практически ползи мога да кажа, че България има съществен принос за развитието на Инициативата. По време на българското председателство на Срещата на върха в София, която аз домакинствах през 2021 г., България предложи една друга важна за бъдещето ос на сътрудничество, а именно сътрудничество в иновациите, науката и научните изследвания. И тази наша идея беше подкрепена силно и постигнахме съгласие за създаване на иновационен фонд на „Три морета“. Така че, този фонд прогресира и вече работи успешно заедно с Европейския инвестиционен фонд. По този начин България дава своя принос за развитието на конкурентоспособността и устойчивото развитие на целия регион“, обобщи Радев.

Инициативата „Три морета“ е политически проект на 13 държави от ЕС, намиращи се между Балтийско, Адриатическо и Черно море, сред които и България. Участват още Литва, чийто президент Гитанас Науседа е домакин на форума днес, Латвия, Естония, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Хърватия, Словения, Румъния и Гърция. Украйна и Молдова се ползват със статут на асоциирани страни участнички.

Целта на Инициативата „Три морета“ е да насърчи по-бързото развитие и сближаване на региона чрез увеличаване на взаимосвързаността на държавите членки в областта на транспорта, енергетиката и цифровизацията, по-специално по оста Север-Юг, с цел да се подобри сближаване на ЕС и консолидиране на трансатлантическото партньорство между ЕС и САЩ.

Продължи с четенето

Варна

Асансьорните фирми вдигат месечните такси

Published

on

Асансьорните фирми отново вдигат месечните такси за поддръжка, съобщи БНР. Всяка фирма въвежда различен процент повишение.

От началото на април една от големите фирми, която обслужва асансьорните уредби във Варна, обяви със съобщения във входовете на жилищните кооперации, че също вдига таксата за обслужване. Повишението е с около 10 %, каза за Радио Варна управителят на фирмата Константин Иванов и уточни, че при другите фирми процентът е по-голям. Иванов обясни какви са причините за по-високите цени:

„Всяка година трябва да минаваме годишен технически преглед към Държавната агенция по метрология. Тяхната такса от 1 март е вдигната със 100%. По-високата минимална работна заплата от началото на годината допълнително качва нашите разходите. Плащаме и за курсове за правоспособност на техниците.“

Шестима техници обслужват около 300 асансьора, каза Иванов. Във Варна най-често асансьорите имат между 6 и 9 спирки. Шестетажен асансьор се проверява за час и половина:

„Проверяват се агрегати, носещи въжета, пълнят се масленици, смазват се релсовият път и ролките, ако са електрически. “

Дневниците за поддържане на асансьорите се държат в машинните помещения, а когато такива няма – в таблото за управление. Живеещите в кооперацията нямат достъп до тях, обясни Иванов. Това поставя под въпрос дали фирмите извършват задължителната месечна профилактика на асансьорите. Контролът е оставен в ръцете на Държавната агенция по метрология.

Константин Иванов не очаква друго повишение на месечните такси до края на годината.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page