Connect with us

Позиция

21 точки по новата Кръгла маса

Публикувано преди

на

Сутринта попитах, след като знаем как ГЕРБ ни откраднаха време и ни отклониха вниманието с „рестартиране на демокрацията и проект за нова конституция“, какво ще измислят този път. И ето, отговорът е налице: Рестарт на Прехода и нова Кръгла маса.
Някои бързи размисли:
1. Първата кръгла маса от 1990 г. беше направена, за да се овладее гнева на хора към Комунистическата партия.
2. Докато демократите се занимаваха с Кръглата маса, комунистите ограбиха икономиката.
3. Днес един член на Комунистическата партия отново се опитва да ни излъже с Кръгла маса.
4. ГЕРБ ни докараха дотук.
5. ГЕРБ не позволиха да има нормална политика и време за оправяне след застоя, в който ни бяха вкарали.
6. ГЕРБ не позволиха да се разбере къде отидоха източените десетки милиони.
7. ГЕРБ построиха Руски поток и спомогнаха атаката на Украйна.
8. ГЕРБ свалиха правителството на Петков.
9. ГЕРБ бяха яростна опозиция по време на война.
10. ГЕРБ сега настояват за спокойно управление, защото сме били по време на война.
11. ГЕРБ се възползваха от ИТН и Възраждане и ДПС в предишния парламент.
12. ГЕРБ сега не могат да управляват с ИТН, Възраждане и ДПС.
13. ГЕРБ яростно атакуваха ПП и ДБ, наричайки ги „носители на хаоса“.
14. ГЕРБ сега искат да управляват с ПП и ДБ.
15. ГЕРБ нямат кого другиго да използват, за да им изпере имиджа.
16. ГЕРБ излъгаха избирателите, че днес цените на горивата ще паднат драстично.
17. ГЕРБ се крият от избирателите, защото не могат да изпълнят обещанията си.
18. ГЕРБ печелят време, за да се забрави за изтеглените десетки милиони.
19. ГЕРБ искат да се забравят миналите 13 години и да продължим сякаш нищо не се е случвало.
20. ГЕРБ са готови на всичко, на всякакви лъжи, извъртания, манипулации, на абсолютно всичко, само и само пак да управляват.
21. ГЕРБ се готвят да ни откраднат още време.
Наистина не разбирам как би имало и един нормален човек, който да повярва на лъжите на ГЕРБ. Техните лъжи са еднакви, даже нямат фантазия да лъжат различно. Всеки път едно и също.
ГЕРБ едни павета не могат да подредят, а сега искат да управляват.
Да, България е заприличала на жълтите павета – кошмар, разруха, всеки вдига рамене, фондовете се харчат, годините си минават. Силно се надявам, че няма да се намери толкова тъпа политическа формация, че да се хване на поредната доза „рестартиране на нещо, за да печелим време и да крадем имидж“ от страна на ГЕРБ.
Кошмар. Едно и също. Непрекъснато. Сякаш сме в полудяла машина на времето.
2022г. сме. А се усеща като 2020 г. Или като 2009 г. Или като 1990 г.
И това ли ще преглътнем?
Сега разбирате ли защо децата емигрират и не искат да се връщат?
Спокоен ден!

Продължи с четенето

Позиция

Горивата продължават да поскъпват! Ще стигнат ли 3 лева?

Published

on

След дълъг период на относителна стабилност пред последния месец цените на горивата тръгнаха стремително нагоре. Дизелът и бензина поскъпнаха с около 15 ст, а газта с повече от 20 ст. Тъй като темата с цените на горивата е особено чувствителна както за хората, така и за бизнеса, то AutoZona.bg  потърси отговори по темата от експерта инж. Пламен Дочев .

Каква е причината цените на горивата отново да тръгнат нагоре?

– Пред последните седмици натиска на държавата над Лукойл сериозно се засили. Първо бе прекратена концесията на пристанище Росенец, а преди седмица бе обявен конкурс за нов представител на държавата в Надзорния съвет на Лукойл. Поскъпването на горивата съвпадна с тези действия на държавата и съвсем очаквано много хора правят връзка между тях. На практика обаче тези събития нямат никакво касателство с цените на горивата. Традиционно през лятото потреблението на горива се увеличава значително, тъй като това е сезона на почивките и на активната земеделска работа. Всяка година се наблюдава сезонно поскъпване по бензиностанциите, но то рядко е преминавало 10 ст на литър. Явно в случая сезонното поскъпване не е единствената причина за рязкото повишение на цените. Основната причина не е изненадваща – цената на петрола. Само за месец цената на петрол сорт Брент се повиши от 70 на 85$ за барел. Причините за това рязко поскъпване на петрола са няколко. В опит да не допуснат ниски цени страните от ОПЕК и Русия съкратиха добивите си в около 1 млн. барела дневно, като така създадоха недостиг на пазара. Това съвпадна с изненадващо по-бързото възстановяване на икономиката на Китай и в резултат на всичко това цените тръгнаха нагоре. Какво е положението в България? Бургаската рафинерия все още работи с по-евтиния руски петрол, но както призна и държавата преди дни това по никакъв начин не се е отразило на горивата. какви са причините за това ще разгледаме в друга статия.

Колко може да стигне цената на петрола?

– Тенденцията на ръст на горивата може да изглежда стабилна, но пазара не е толкова предвидлив. Не е ясно до каква степен задаващата се рецесия в Европа ще засегне потреблението на гориваи дали някой страни производителки на петрол няма да се изкушат да увеличат добива на петрол заради по-високите цени. Поведението на Русия също е крайно непредвидимо и какви действия ще предприеме заради намалените приходи от ембаргото. Засега се запазва синхрона между Москва и ОПЕК за ограничени добиви, но в средносрочен план Русия може да увеличи износа за Индия и Китай. Всичко това  прави ситуацията трудно предвидима, но е малка вероятността да видим цени от 100$ за барел.

Какви цени да очакваме по бензиностанциите?

– През последния месец цените на едро скочиха с около 250 лв за 1000л. като бензиностанциите вдигат цените по-бавно и в момента в опит да запазят клиентите си работят на по-малки маржове. Повишението обаче в рамките на още 10 – 15 ст на литър е неизбежно. При най-песимистичния вариант до седмици бихме били свидетели на цени от 2,80  – 2,85 лв на литър.  Цени от 3 лева са малко вероятни, но правя тази прогноза с условието, че факторите определящи цените са много и повечето от тях са трудно предсказуеми.

AutoZona.bg

 

Продължи с четенето

Позиция

Явор Божанков: Борисов е като луд с картечница

Published

on

През последния месец бях на специализация в САЩ. Тя беше планирана отдавна, но поради пандемията беше отложена с повече от година. Казах си мнението и гласувах против хартиената бюлетина преди да замина. Решението да бъда оттеглен от правната комисия беше съгласувано с колегите. Върху моята свобода не е упражняван контрол. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ депутатът от БСП Явор Божанков.

Смятам, че който е правил промени в Изборния кодекс, накрая никога не е спечелил. Партиите имат по-сериозни проблеми – политическата система е делегитимирана, няма да върнем доверието с връщането на хартиената бюлетина. Правейки радикална промяна в Изборния кодекс, създаваме недоверие, че следващите избори ще са легитимни. Това внася още по-голямо недоверие в обществото. А и едно гласуване с ГЕРБ и ДПС връща БСП в онзи етикет на статуквото, което в последните 5 г. успяхме да променим с много усилия, заяви Божанков.

Той коментира и вариантите за съставяне на редовно правителство.

Каквито и да са имената в изпълнителната власт, зад тях стои политическа подкрепа. В ситуацията, в която изпадаме за четвърти път за година, изпадаме, защото всички политически субекти се държат сякаш представляват целия народ, а те не го представляват – дори ГЕРБ, които са първа политическа сила. Борисов е като луд с картечница – във всички студия от сутрин до вечер. Не си дава сметка, че дразни хората, посочи социалистът.

Изходът не е нито в президентска република, нито в служебно правителство – изходът е в намиране на съгласие в Народното събрание. В момента проблемът е, че нямаме национални цели, които да ни обединят. Трябва да формулираме поне базовия път, по който трябва да вървим. Докато не формулираме тези цели, няма как и да има съгласие. Нови избори няма да дадат друга картина. Нещо повече, оставят страната в безконтролната власт на служебното правителство. Тя ми прилича на ранния Борисов – безконтролна и безотчетна власт. Служебният кабинет акумулира власт, която никой не е предполагал, че ще има, подчерта Божанков.

Той каза, че заради критиките му към служебния кабинет, в момента всичките му роднини са подложени на проверки по всички линии.

novini.bg

Продължи с четенето

Позиция

А беше време…

Published

on

А беше време…
Когато депутатите от ГЕРБ искаха импийчмънт на Радев. Когато телевизиите излъчваха всеки ден изказвания на Борисов против Радев. Когато Гешев раздаваше на медиите записи от телефонни разговори на Радев и телевизиите на драго сърце ги излъчваха, без да има нещо скандално в тях. Когато в новините на Венелин Петков в бТВ пускаха челен репортаж, снимки с дрон, в коя затворена улица влязла колата на НСО с президентшата…
Сега за тях Радев е добър и справедлив. Телевизиите го обичат, гербаджиите са благодарни, Борисов благо мълчи, Гешев също. Времената се менят, вече са в един отбор.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page