Connect with us

Свят

2022-ра: Най-сухата в историята на света?

Публикувано преди

на

Европа и части от Китай преживяха екстремните температури това лято, сухите условия в Африка излагат милиони хора на риск от гладна смърт, а американският Запад продължава да наблюдава постоянна липса на валежи, пише специализираният сайт ESGnews.bg.

Учените казват, че по-топлите и по-сухи сезони вероятно ще се превърнат в норма, но последните няколко месеца ли са били най-сухите в историята?

Колко суха е земята?

Една мярка за суша, използвана от учените, се основава на нивото на влага в почвата, измерено чрез сателитни изображения. BBC e сравнила сухите условия през последните три месеца със средните условия от началото на този век, за да изгради картина на това колко екстремни са били последните метеорологични модели.

Тези данни се основават както на почвените условия, така и на температурните данни, за да се създаде това, което е известно като карта на аномалиите на почвената влага.

Можем да видим, че по-голямата част от Европа е преживяла много по-сухо време това лято от средното за периода 2001 до 2016 г.

На други места в западната част на Китай е много сухо, като много райони изпитват екстремна суша. Части от Субсахарска Африка и САЩ също изпитват критично сухи условия. В Европа сушата това лято може би е най-лошата, преживявана на континента от 500 години, според екологичната програма на ЕС Коперник. В пика на сухия период в края на август почти половин Европа страдаше от „дефицит на влага в почвата“.

Учените казват, че изменението на климата означава, че Европа ще продължи да се сблъсква с по-чести и продължителни суши, а сухите условия тази година са засегнали селското стопанство, транспорта и производството на енергия.

Рейн, основна река и товарен маршрут, спадна до критично ниски нива това лято, причинявайки смущения в корабоплаването и енергетиката.

Периодът между юни и август беше най-горещият в историята, а доклад на ЕС през август прогнозира поне още три месеца на „по-топли и по-сухи“ дни.

Европа е преживявала суши в миналото, но през последните години се наблюдават все по-горещи лета с много високи температурни рекорди.

Имаме последователни суши през последните пет години и тази година е най-лошата суша в цяла Европа от стотици години“, казва д-р Фред Хатерман от Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата.

„Не става въпрос просто за по-малко дъжд, станало е много по-топло, така че общата влажност на почвата е намаляла.“

Суши и наводнения в Китай

Това лято Китай преживя продължителен период на високи температури, който продължи повече от два месеца – най-дългият от началото на записите през 60-те години, според Китайската метеорологична администрация.

Екстремните горещини и сериозната липса на валежи пресушиха най-голямата река в Китай, Яндзъ. През август е имало 60% по-малко валежи в дренажната зона на реката от нормалното, според официални китайски данни.

Въпреки че големи райони в Южен Китай се борят със сушата, проливните дъждове в северните райони доведоха до наводнения. Река Ляо в северен Китай регистрира второто си най-високо ниво на водата от 1961 г.

И в национален мащаб валежите постоянно се увеличават от 2012 г. насам, се казва в годишното проучване на изменението на климата в Китай.

През юли китайското правителство издаде осем предупреждения за суша и повече от 13 000 предупреждения за силни дъждове. През 2019 г. имаше повече от 28 предупреждения за суша и 10 000 предупреждения за силен дъжд за същия период.

Екстремните влажни и сухите условия е характеристика на изменението на климата по целия свят.

Екстремно време: Как е свързано с изменението на климата

Когато зоните със засушаване се разрастват – като в Сибир и западната част на САЩ – тази вода пада другаде, на по-малка площ, влошавайки наводненията“, казва Питър Глейк, специалист по водите от Националната академия на науките на САЩ.

Предупреждения за глад в Африка

Условията на засушаване в Източна Етиопия, Северна Кения и Сомалия накараха ООН да предупреди, че около 22 милиона души може да са изложени на риск от гладна смърт.

Сега сме в третата година на много ниски валежи, съчетани с високи температури в тази част на континента“, според Oxfam.

В Сомалия валежите през сезона от март до май са били най-ниските за последните шест десетилетия. И големи части от Демократична република Конго и Уганда също са имали много сухи условия в сравнение със средните.

Но измерванията на влажността на почвата показват как в някои страни, като Южен Судан, Мавритания и Сенегал, е имало сериозни наводнения.

Много части от Южна Африка също са имали много по-високи от нормалните нива на валежи.

Доклад на Световната банка от 2021 г. отбелязва, че като цяло „спрямо 1970 – 1979 г. броят на сушите и наводненията е бил почти три пъти и съответно десетократно повече до 2010 – 2019 г.“.

Суша в САЩ

Условията на засушаване в западната част на САЩ се превърнаха в норма, като регионът преживя години на по-сухо и горещо време.

В доклад, публикуван през февруари, учените казаха, че през последните две десетилетия са наблюдавани най-екстремните условия на суша от 1200 години в Западна Америка.

А това лято горещото и сухо време доведе до горски пожари в няколко щата и спадане на нивата на съхранение на вода.

Езерото Пауъл, вторият по големина резервоар в САЩ, който обхваща Аризона и Юта, е на най-ниското си ниво, откакто е напълнено през 60-те години, според НАСА.

Климатичните модели прогнозират, че регионът ще продължи да има много по-малко валежи от средното през следващите десетилетия.

economic.bg

Продължи с четенето

Новини

Почина папа Бенедикт XVI

Published

on

Бившият папа Бенедикт XVI почина в резиденцията си във Ватикана на 95-годишна възраст, почти десетилетие след като се оттегли от власт поради влошено здраве.

Той ръководи католическата църква по-малко от осем години, докато през 2013 г. не стана първият папа, подал оставка след Григорий XII през 1415 г. Бенедикт прекара последните си години в манастира Mater Ecclesiae, намиращ се на територията на Ватикана.

Ватиканът направи изявление преди няколко часа: „Със скръб ви съобщавам, че почетният папа Бенедикт XVI почина днес в 9:34 ч. в манастира Mater Ecclesiae. Допълнителна информация относно погребението ще бъде предоставена възможно най-скоро.“

В съобщението се споменава още, че тялото на папата ще бъде поставено в базиликата „Свети Петър“ от 2 януари, за да може вярващите да се сбогуват с него.

Главата на Католическата църква в Англия и Уелс, кардинал Винсент Никълс, каза, че папа Бенедикт е „един от великите богослови на 20-ти век“. В изявление той споменава: „Спомням си с особена обич забележителното папско посещение в тези земи през 2010 г. Видяхме неговата учтивост, неговата нежност, проницателността на ума му и откритостта му към всеки, когото срещна.“

Въпреки че папа Бенедикт XVI беше болен от известно време, ватиканските власти едва преди няколко дни съобщиха, че е имало влошаване на състоянието му. В сряда папа Франциск призова последната си аудиенция за годината във Ватикана да се извърши със специална молитва за папа емеритус Бенедикт, за когото каза, че е много болен.

Роден като Йозеф Рацингер в Германия, Бенедикт беше на 78 години, когато през 2005 г. стана един от най-възрастните папи, избирани някога.

През по-голямата част от неговото папство Католическата църква е изправена пред обвинения, правни претенции и официални доклади за десетилетия на малтретиране на деца от свещеници.

Мир на праха му!

Снимка: www.dw.com

Продължи с четенето

Новини

Футболният свят се сбогува със своя крал

Published

on

By

Пеле, бразилският крал на футбола, който спечели рекордните три световни първенства и се превърна в една от най-влиятелните спортни фигури на миналия век, почина в четвъртък. Той беше на 82 години.

Футболистът се лекуваше от рак на дебелото черво от 2021 г. Медицинският център, в който беше хоспитализиран през последния месец, съобщи, че е починал от полиорганна недостатъчност в резултат на карцинома.

„Пеле промени всичко. Той превърна футбола в изкуство, в забавление“, каза Неймар, друга бразилска футболна звезда, в Instagram. „Футболът и Бразилия издигнаха позицията си благодарение на Краля! Няма го, но магията му ще остане. Пеле е вечен!“

Погребението e планирано за понеделник и вторник, като ковчегът му ще бъде пренесен по улиците на Сантос, крайбрежния град, където започва легендарната му кариера.

Той извежда Бразилия до висотата на световния футбол и става глобален посланик на своя спорт.

Ранни години

Едсон Аранчис до Насименто е роден в Треш Корасоинш, щата Минаш Жерайш на 23 октомври 1940 г. Длъжен е да положи огромни усилия, докато успее да закупи първите си спортни обувки и екипировка.

Талантът на Пеле привлича вниманието, когато той е само на 11 години, и местен професионален играч го води в младежките отбори на Сантос. Не му отнема много време, за да стигне до старшия отбор.

Въпреки младостта и ръста си, той вкарва срещу възрастни мъже със същата лекота, която показва срещу приятели у дома. Той дебютира с бразилския клуб на 16 години през 1956 г. и клубът бързо печели световно признание.

Кариера

Играчът, който днес е наричан „Кралят“, взема участие в Световното първенство през 1958 г. в Швеция, където е най-младият играч на турнира. Той вкарва два гола при победата на Бразилия с 5-2 над страната домакин във финала.

По-късно през 1962 година играе само два мача по време на Световното първенство поради контузия.

Световното първенство през 1966 г. в Англия – спечелено от домакините – е горчиво за Пеле, който тогава вече е смятан за най-добрия играч в света. Бразилия отпада в груповата фаза и Пеле, ядосан от грубото отношение, се заклева, че това е последното му световно първенство.

През 1970 година обаче се превръща в емблемата на триумфа на страната му в Мексико. Той отбеляза първия гол във финала срещу Италия, последният му мач на Световното първенство.

Общо Пеле изиграва 114 мача с Бразилия, като отбелязва рекордните 95 гола, включително 77 в официални мачове.

Работата му със Сантос продължава три десетилетия, докато той не се пенсионира след сезон 1972 г. Богати европейски клубове се опитаха да го приемат, но бразилското правителство се намесва, за да го предпази от продажба, като го обяви за национално богатство.

През 1975 г. той се присъединява към Ню Йорк Космос от Северноамериканската футболна лига. Въпреки че е на 34 години и е минал разцвета на силите си, Пеле дава по-висок профил на футбола в Северна Америка. Той извежда Космос до титлата в лигата през 1977 г. и отбеляза 64 гола за три сезона.

Пеле завършва кариерата си на 1 октомври 1977 г. в изложба между Cosmos и Santos пред публика в Ню Джърси от около 77 000 души. Той изиграва половината мач с всеки клуб. Сред високопоставените гости е може би единственият друг спортист, чиято слава обхваща целия свят — Мохамед Али.

Живот след футбола

Животът на Пеле след футбола приема много форми. Той беше политик – извънреден министър на спорта на Бразилия – богат бизнесмен и посланик на ЮНЕСКО и ООН. Има роли във филми, сапунени сериали и дори композира песни и записва компактдискове с популярна бразилска музика.

Тъй като здравето му се влошава, пътуванията и изявите му стават по-редки. Той често е виждан в инвалидна количка през последните си години и не присъства на церемония за откриване на статуя, на която той представлява отбора на Бразилия от Световното първенство през 1970 г.

Пеле издържа трудни моменти в личния си живот, особено когато синът му Едино е арестуван по обвинения, свързани с наркотици. Пеле има две дъщери извън брака си и пет деца от първите си два брака, с Розмери дос Рейс Чолби и Асирия Сейксас Лемос. По-късно се жени за бизнесдамата Марсия Сибеле Аоки.

Пеле прекарва своя 80-ти рожден ден изолиран с няколко членове на семейството в къща на плажа.

Почивай в мир, Пеле!

Продължи с четенето

Свят

Австрия бори джигити на пътя с конфискация на кола и продажба на търг

Published

on

By

Шофьорите в Австрия, виновни за превишена скорост, ще се сблъскат с конфискуване на кола и продажба на търг, каза правителството в понеделник, опитвайки се да възпре „момчетата състезатели„, съобщава „Ройтерс“.

Планираната промяна в законодателството, обявена от управляващата коалиция на консерваторите и Зелените, има за цел да затегне правилата на Австрия, за да ги доближи до тези в други страни като съседна Германия и Швейцария.

Местните власти казват, че се опитват да поставят под контрол незаконните улични състезания и други случаи на превишена скорост. Въпреки че повечето шофьори никога няма да ги забележат, те причиняват смъртни случаи, понякога включващи невинни минувачи.

„При скоростите, за които говорим тук, никой не контролира напълно превозното си средство. Колата се превръща в неконтролируемо оръжие и опасност за напълно невинни хора„, каза министърът на транспорта Леонор Гевеслер от Зелените на пресконференция, на която очерта плана.

По-конкретно, всеки, хванат да шофира с 60 км в час над ограничението на скоростта в градовете, където ограничението обикновено е до 50 км/ч, или със 70 км/ч над ограничението другаде, където ограничението е до 130 км/ч, ще му бъде конфискувана колата за срок до две седмици, според плана на правителството.

Ако са повторни нарушители или са първи нарушители, които карат особено бързо, повече от 80 км/ч над ограничението в даден град или повече от 90 км/ч над него другаде, колата им ще бъде конфискувана завинаги и продадена на търг, каза Гевеслер.

Последният план е в допълнение към мерките, въведени миналата година, които увеличиха срока, за който водачите губят книжките си в случаи на превишена скорост и екстремна скорост.

„Този, който вече няма кола, не може повече да кара с превишена скорост. Точно затова тази мярка е толкова успешна в други страни – защото удря там, където боли, и защитава населението като цяло“, каза Гевеслер и добави, че макар мерките да са строги, те са необходими.

news.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page