Connect with us

Светът

2022-ра: Най-сухата в историята на света?

Публикувано преди

на

Европа и части от Китай преживяха екстремните температури това лято, сухите условия в Африка излагат милиони хора на риск от гладна смърт, а американският Запад продължава да наблюдава постоянна липса на валежи, пише специализираният сайт ESGnews.bg.

Учените казват, че по-топлите и по-сухи сезони вероятно ще се превърнат в норма, но последните няколко месеца ли са били най-сухите в историята?

Колко суха е земята?

Една мярка за суша, използвана от учените, се основава на нивото на влага в почвата, измерено чрез сателитни изображения. BBC e сравнила сухите условия през последните три месеца със средните условия от началото на този век, за да изгради картина на това колко екстремни са били последните метеорологични модели.

Тези данни се основават както на почвените условия, така и на температурните данни, за да се създаде това, което е известно като карта на аномалиите на почвената влага.

Можем да видим, че по-голямата част от Европа е преживяла много по-сухо време това лято от средното за периода 2001 до 2016 г.

На други места в западната част на Китай е много сухо, като много райони изпитват екстремна суша. Части от Субсахарска Африка и САЩ също изпитват критично сухи условия. В Европа сушата това лято може би е най-лошата, преживявана на континента от 500 години, според екологичната програма на ЕС Коперник. В пика на сухия период в края на август почти половин Европа страдаше от „дефицит на влага в почвата“.

Учените казват, че изменението на климата означава, че Европа ще продължи да се сблъсква с по-чести и продължителни суши, а сухите условия тази година са засегнали селското стопанство, транспорта и производството на енергия.

Рейн, основна река и товарен маршрут, спадна до критично ниски нива това лято, причинявайки смущения в корабоплаването и енергетиката.

Периодът между юни и август беше най-горещият в историята, а доклад на ЕС през август прогнозира поне още три месеца на „по-топли и по-сухи“ дни.

Европа е преживявала суши в миналото, но през последните години се наблюдават все по-горещи лета с много високи температурни рекорди.

Имаме последователни суши през последните пет години и тази година е най-лошата суша в цяла Европа от стотици години“, казва д-р Фред Хатерман от Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата.

„Не става въпрос просто за по-малко дъжд, станало е много по-топло, така че общата влажност на почвата е намаляла.“

Суши и наводнения в Китай

Това лято Китай преживя продължителен период на високи температури, който продължи повече от два месеца – най-дългият от началото на записите през 60-те години, според Китайската метеорологична администрация.

Екстремните горещини и сериозната липса на валежи пресушиха най-голямата река в Китай, Яндзъ. През август е имало 60% по-малко валежи в дренажната зона на реката от нормалното, според официални китайски данни.

Въпреки че големи райони в Южен Китай се борят със сушата, проливните дъждове в северните райони доведоха до наводнения. Река Ляо в северен Китай регистрира второто си най-високо ниво на водата от 1961 г.

И в национален мащаб валежите постоянно се увеличават от 2012 г. насам, се казва в годишното проучване на изменението на климата в Китай.

През юли китайското правителство издаде осем предупреждения за суша и повече от 13 000 предупреждения за силни дъждове. През 2019 г. имаше повече от 28 предупреждения за суша и 10 000 предупреждения за силен дъжд за същия период.

Екстремните влажни и сухите условия е характеристика на изменението на климата по целия свят.

Екстремно време: Как е свързано с изменението на климата

Когато зоните със засушаване се разрастват – като в Сибир и западната част на САЩ – тази вода пада другаде, на по-малка площ, влошавайки наводненията“, казва Питър Глейк, специалист по водите от Националната академия на науките на САЩ.

Предупреждения за глад в Африка

Условията на засушаване в Източна Етиопия, Северна Кения и Сомалия накараха ООН да предупреди, че около 22 милиона души може да са изложени на риск от гладна смърт.

Сега сме в третата година на много ниски валежи, съчетани с високи температури в тази част на континента“, според Oxfam.

В Сомалия валежите през сезона от март до май са били най-ниските за последните шест десетилетия. И големи части от Демократична република Конго и Уганда също са имали много сухи условия в сравнение със средните.

Но измерванията на влажността на почвата показват как в някои страни, като Южен Судан, Мавритания и Сенегал, е имало сериозни наводнения.

Много части от Южна Африка също са имали много по-високи от нормалните нива на валежи.

Доклад на Световната банка от 2021 г. отбелязва, че като цяло „спрямо 1970 – 1979 г. броят на сушите и наводненията е бил почти три пъти и съответно десетократно повече до 2010 – 2019 г.“.

Суша в САЩ

Условията на засушаване в западната част на САЩ се превърнаха в норма, като регионът преживя години на по-сухо и горещо време.

В доклад, публикуван през февруари, учените казаха, че през последните две десетилетия са наблюдавани най-екстремните условия на суша от 1200 години в Западна Америка.

А това лято горещото и сухо време доведе до горски пожари в няколко щата и спадане на нивата на съхранение на вода.

Езерото Пауъл, вторият по големина резервоар в САЩ, който обхваща Аризона и Юта, е на най-ниското си ниво, откакто е напълнено през 60-те години, според НАСА.

Климатичните модели прогнозират, че регионът ще продължи да има много по-малко валежи от средното през следващите десетилетия.

economic.bg

Продължи с четенето

Светът

Климатичните промени застрашават световното културно наследство

Published

on

By

Климатичните промени застрашават световното културно наследство, съобщи АФП. Един от първите градове в историята – Мохенджо Даро, можеше да бъде унищожен напълно след катастрофалните наводнения в Пакистан през тази година.

Той оцеля, но мястото показва заплахите, които тегнат над културното наследство. Възникналият 3000 г. пр. Хр. град е бил истински метрополис. Мохенджо Даро е изграден от индите – древна цивилизация, чийто разцвет е през бронзовата епоха. Те са населявали бреговете на река Инд.

Спасението на града вероятно е благодарение на гения на неговите създатели. Той е изграден от тухли, с геометрични улици и се намира на високо място. Мохенджо Даро е разполагал с канализация, която сега е направила възможно оттичането на водата при наводнението в Пакистан. Южната част на страната беше превърната в гигантско езеро, но в античния град е регистриран голям отток, казва Тиери Жофроа, специалист по земна архитектура.

През тази година се навършва един век, откакто Мохенджо Даро е открит от археолозите.

От 1154 обекта на световното наследство в списъка на ЮНЕСКО 897 са културни ценности, 218 са природни зони, 39 са и културна ценност, и природна зона. Голям брой от тях са застрашени от климатичните промени. Според Рохит Джигиасу от международния център за изследвания, консервация и реставрация на културните ценности, наводненията, ураганите, циклоните и все по-честите пожари оставят твърде голям отпечатък върху културното наследство.

Пример за тази заплаха са пожарите в Гърция през 2021 г., свлачищата в Мачу Пикчу, побеляването на Големия бариерен риф в Австралия. Франция е изгубила почти 30% от водните си запаси и това има дестабилизиращ ефект за опазване на природното и културното наследство.

 

obekti.bg

Продължи с четенето

Светът

1 декември – Световен ден за борба със СПИН

Published

on

By

Световният ден за борба със СПИН ежегодно се отбелязва днес, 1 декември и е посветен на повишаване осведомеността за СПИН-пандемията, причинена от разпространяването на вируса ХИВ.

30 години епидемията е глобален здравен, социален и икономически проблем и една от причините за висока смъртност. Организации по света обикновено отбелязват този ден с различни мероприятия посветени на болестта, както и контрола и превенцията ѝ.

Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) е заболяване на човешката имунна система, причинено от вируса на човешката имунна недостатъчност (ХИВ). С течение на времето, заразяването с ХИВ /Човешки Имунодефицитен Вирус/, може да отслаби имунната система до такава степен, че тя да не може да се справи с определени инфекции. Тези инфекции се наричат опортюнистични – наричани така, защото са причинени от организми, които не могат да предизвикат болест у хора с некомпрометирана имунна система, но „се възползват” от отслабената имунна система на хора с ХИВ. Много от инфекциите, които причиняват проблеми или застрашават живота на хора със СПИН, обикновено могат да бъдат контролирани при лица със здрава имунна система. Имунната система на човек със СПИН отслабва толкова, че се налага медицинска намеса, за да бъде предотвратена или лекувана определена сериозна болест.

ХИВ-позитивният резултат не означава, че човекът е болен от СПИН.

Човек, който е ХИВ-позитивен, получава диагноза за СПИН, след като развие някоя от болестите, индикиращи заболяването. ХИВ-позитивен човек също така може да има диагноза за СПИН на базата на определени кръвни тестове /брой клетки CD4/ и в същото време да не е имал сериозни заболявания.

Макар че различни терапии на СПИН и ХИВ могат да забавят протичането на болестта, все още не съществува ваксина или лекарство, което напълно да излекува носителя на вируса.

Има три основни начина за предаване на ХИВ: по сексуален път – при сексуален контакт без бариерни предпазни средства/презервативи с човек, инфектиран с ХИВ; по кръвен път – при използване на замърсени с инфектирана кръв игли, спринцовки и др. инструменти; от ХИВ-позитивна майка на бебе – по време на бременността, раждането и кърменето.

Първият случай с ХИВ в България е регистриран през 1986 г. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от този на жените.

Несъмнено епидемията от ХИВ е глобален проблем, чиито решаване може да се осъществи само със съвместните усилия на всички.

novini.bg

Продължи с четенето

Светът

Казахският франчайз на „Макдоналдс“ спира работа заради проблеми с местните доставки

Published

on

By

Казахстанската компанията „Фууд Солюшънс Кей Зет“ (Food Solutions KZ), лицензополучател на американската верига за бързо хранене „Макдоналдс“ (McDonald’s), обяви, че от утре, 18 ноември, спира работата на всички свои ресторанти в Казахстан заради „ограничени местни доставки“, предаде Ройтерс.

Казахстанската верига не предостави повече подробности относно ограниченията на доставките, и не посочи кога нейните 24 магазина могат да отворят отново. Компанията принадлежи на казахстанския бизнесмен Кайрат Боранбаев, който през март беше задържан по обвинения в присвояване.

Боранбаев бе свързван и със семейството на бившия казахстански президент Нурсултан Назарбаев, който през януари загуби оставащите си властови позиции, след като неговият наследник Касим-Жомарт Токаев оглави Съвета за национална сигурност, който дотогава бе управляван от дългогодишния и несменяем лидер на страната Назарбаев.

Американската компания „Макдоналдс“ се изтегли от съседката на Казахстан, Русия, след като през май руските й обектите бяха закупени от местен оператор, който ребрандира заведенията като „Вкусно – и точка“. Наскоро и лицензополучателят на „Макдоналдс“ в Беларус обяви, че ще бъде преименуван по същия начин.

БТА

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.