Connect with us

България

20-тe дъpжaви c нaй-бъpзo нaмaлявaщo нaceлeниe в cвeтa: Бългapия e нaчeлo

Публикувано преди

на

Oт cpeдaтa нa 1900 г. cвeтoвнoтo нaceлeниe cлeдвa cпaдoвe. Mнoгo oт дъpжaвитe, в ĸoитo ce нaблюдaвaт тeзи тeндeнции ce нaмиpaт в или близo дo Изтoчнa Eвpoпa.

Πъpвият пpoблeм e paждaeмocттa, ĸoятo cпopeд Реtеrѕоn Іnѕtіtutе fоr Іntеrnаtіоnаl Есоnоmісѕ (РІІЕ) e cпaднaлa cлeд paзпaдaнeтo нa Cъвeтcĸия cъюз. B цeлия peгиoн cpeдният бpoй дeцa нa eднa жeнa e cпaднaл oт 2,1 пpeз 1988 г. нa 1,2 пpeз 1998 г.

Oттoгaвa paждaeмocттa лeĸo ce пoĸaчвa, нo нe e дocтaтъчнo, зa дa ĸoмпeнcиpa cмъpтнитe cлyчaи и eмигpaциятa.

Kaĸтo ce виждa нa гpaфиĸaтa, Бългapия e нa чeлнo мяcтo пo cпaд нa нaceлeниeтo в пepиoдa 2020 г. и 2050 г., a нa втopo мяcтo e Литвa. B тoп дeceт влизaт oщe Лaтвия, Уĸpaйнa, Cъpбия, Бocнa и Xepцeгoвинa, Xъpвaтия и дp. Cъceдĸитe ни Pyмъния и Гъpция ca cъoтвeтнo нa 11-o и 12-o мяcтo.

B Изтoчнa Eвpoпa имa няĸoлĸo пo-гoлeми вълни нa eмигpaция cлeд paзшиpявaнeтo нa гpaницитe нa Eвpoпeйcĸия cъюз (EC) пpeз 2004 и 2007 г. Cпopeд РІІЕ дo 2016 г. 6,3 милиoнa изтoчнoeвpoпeйци ca пpeбивaвaли в дpyги дъpжaви oт EC.

Япoния e ĸлacиpaнa нa 10-o мяcтo. Paждaeмocттa тaм нaмaлявa нeпpeĸъcнaтo oт 1970 г. нacaм. Eдвa пpeз 2010 г. oбaчe oбщoтo нaceлeниe нa cтpaнaтa зaпoчвa дa нaмaлявa. Πpeз 2021 г. в Япoния ca poдeни 811 604 бeбeтa, дoĸaтo 1,44 милиoнa дyши ca пoчинaли. B peзyлтaт нa ниcĸaтa cи paждaeмocт, ocтpoвнaтa дъpжaвa имa и нaй-виcoĸaтa cpeднa възpacт в cвeтa – 49 гoдини.

Япoнcĸoтo пpaвитeлcтвo въвeдe paзлични coциaлни пpoгpaми, зa дa нaĸapa млaдитe дa имaт пoвeчe дeцa, нo тe нe изглeждa дa cтигaт дo ĸopeнa нa пpoблeмa.

Kyбa cъщo e любoпитeн cлyчaй. Tя e eдинcтвeнaтa, ĸoятo нe ce нaмиpa в Изтoчнoтo пoлyĸълбo. Koeфициeнтът нa paждaeмocт в Kyбa oт 1,7 дeцa нa жeнa e нaй-ниcĸият в peгиoнa нa Лaтинcĸa Aмepиĸa. Moжe дa ce cpaвни cъc cтpaни ĸaтo Meĸcиĸo (2,2), Πapaгвaй (2,5) и Гвaтeмaлa (3).

Имигpaциятa в Kyбa cъщo e нeвepoятнo ниcĸa в cpaвнeниe cъc cъceднитe й cтpaни. Cпopeд Meждyнapoднaтa opгaнизaция пo мигpaция имигpaнтитe пpeдcтaвлявaт eдвa 0,1% oт oбщoтo нaceлeниe.

money.bg

Продължи с четенето

България

Цветница е

Published

on

By

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници – Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Иисус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град.

Множеството го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Празникът се нарича още Връбница или Цветница и е с най-много именици у нас – над 346 хиляди души.

Евангелските текстове разказват как при последното си идване в Йерусалим, Христос бил посрещнат царствено и с почести, предсказани от старозаветните пророци. Мнозина искали да видят този, който възкресил Лазар предишния ден.

С възторжени възгласи и палмови клонки, деца и възрастни приветствали Спасителя. В злоба и завист негодували първосвещениците, които се сговорили да убият него и Лазар.

„Господ влиза на осле в Ерусалим. Надявам се ние да го посрещнем в сърцата си, а не да кажем „разпни го“ и да сме винаги с него.“

Като спомен за тържественото събитие в свещения град е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Те се отнасят по домовете за благословение.

Продължи с четенето

България

По-скъпа почивка за празниците

Published

on

By

Две седмици до началото на коледните и новогодишните празници пакетите за настаняване в хотели и къщи за гости у нас са изчерпани.

Въпреки кризата и поскъпването на услугите в туризма с около 15%, в сравнение с миналата година, резервациите за празниците сега са значително повече.

През последните месеци у нас са направени над 560 000 записвания за пътувания по празниците. 60 хиляди от тях са в чужбина, останалите в страната, информира БНТ. От планинските ни курорти съобщават, че и ранните записвания са значително повече, в сравнение с миналата година. Експерти обясняват по-големия интерес и с инфлацията. Много семейства влагат парите си в пътувания, вместо те да бъдат стопени.

„На хората им дойде до гуша от различни видове мерки, свързани с Ковид, сега и войната. Хората просто нямат търпение да отидат по планините, да се качат на ските, да прекарат добре и да бъдат по-здрави. И още едно обяснение за това да има повече резервации у нас е това, че в чужбина ръстът на цените за туристическите услуги и най-вече на ски услугите надхвърля 40-50%„, обяснява Мариян Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово „АД.

istock
Тази година като цяло за страната повишението на туристическите услуги е между 10 и 20%. Оказва се, че най – предпочитани за предстоящите празници са краткосрочните ваканции. Най-много се търсят ваучери за кратка почивка от 2,3 нощувки. При такава почивка семейство с две деца например, настанено в три звезден хотел, ще трябва да плати между 450 и 490 лв. за пакет.

Но времето на късните резервации е идеално за измамниците и за обяви фантоми. Особено голям е рискът при къщите за гости. Те вече са пълни и са особено търсени сега.

„Обикновено по празниците се появяват фирми фантоми. Те продават ваучери на гари и автогари и на места, където има струпване на хора. Това е изключително опасно да се вземе ваучер за почивка или резервация за нова година от лице, за което не сте сигурни, че може да си вземете парите обратно“, каза проф. Румен Драганов, директор на Институт за оценки и анализи в туризма.

„Дори има драстични случаи, при които, след като е направена резервацията, клиентите се свързват с този, който е пуснал обявата и се договарят, че ще ги чака на място, което е близо до къщата, за да ги заведе, защото адресът е трудно достъпен и трудно ще се ориентират. А всъщност, когато стигнат там, където е срещата, никой не ги чака и те не знаят накъде да продължат“, каза Габриела Руменова от онлайн платформа „Ние, потребителите“.

За да не съсипете празника си, специалистите съветват преди да тръгнете, още веднъж да се уверите, че това е мястото, което сте резервирали и за което сте платили. Задължително проверете и в Министерство на туризма. Там има регистър на всички туристически обекти.

pariteni.bg

 

Продължи с четенето

България

От утре влиза в сила нов график за движение на влаковете, съобщиха от БДЖ

Published

on

By

Нов график за движение на влаковете, изготвен от Български държавни железници (БДЖ), влиза в сила от утре, 11 декември, съобщиха от дружеството.

Ще бъде удължен маршрутът на сутрешния влак от Кърджали за Димитровград, който вече ще пътува до Пловдив и следобед обратно от Пловдив за Кърджали. Удължава се маршрутът и на сутрешния влак от Велинград до Септември, който вече ще заминава от гара Аврамово с цел подобряване на обслужването във високопланинския регион.

Ще бъде възстановено движението и на дневния влак по теснолинейката от Септември за Велинград и Аврамово, който ще има удобни връзки от и за София, Пловдив, Пазарджик и други. Нови два регионални влака ще пътуват между Самуил и Исперих, чрез които ще се предостави възможност за удобно вечерно пътуване от направления Русе, Варна и други до общинския център Исперих.

След проявения интерес към сезонните влакове през тази година и през следващия летен сезон е планирано да се движат нощни влакове между София и Бургас през Подбалканската железопътна линия, както и между Горна Оряховица и Бургас с директни вагони от София, Плевен и Русе с връзка за пътуващите от Видин и Враца за Бургас и в обратното направление.

С новия график е предвидено движението и на 14 международни бързи влака (2 от тях ще се движат само през летния сезон).

Запазва се всекидневното движение на влаковете между България и Турция с нощния влак по маршрут София – Халкали – София, както и директните вагони между Букурещ и Халкали, влаковете между България и Сърбия с пътуване между София и първия граничен град Димитровград на територията на Сърбия, както и влаковете между България и Румъния чрез международната връзка по направлението София – Букурещ със сутрешния влак София – Варна с директни вагони за Русе и следобедният влак Русе – София с връзка в гара Русе за и от Букурещ.

През летния период е предвидено да пътува и директен вагон по направлението Варна – Горна Оряховица – Букурещ – Горна Оряховица – Варна. Другата възможност за международна връзка между България и Румъния е по направлението София – Крайова, която се осъществява в гара Видин със сутрешния влак София – Видин и обедния Видин – София.

При изготвянето на новата транспортна схема, БДЖ всяка година съгласува движението на бързите и пътническите влакове с областните и общинските администрации по места, уточняват от компанията.

Проектът на графика беше публикуван за обществено обсъждане през септември, за да могат клиентите на БДЖ да се запознаят с предложения вариант за разписанието на влаковете през следващата година и да имат достатъчно време да реагират с аргументирани предложения към превозвача и съответните областни и общински власти. Това се прави с цел подобряване на транспортното обслужване на населението, затова и голяма част от направените промени в разписанието на влаковете са съобразени с постъпили предложения от тяхна страна, допълват от БДЖ.

През следващата година ще се запази обемът на превозите, заложен в сключения договор с държавата за извършване на обществени превозни услуги. Превозът на пътници ще се извършва с общо 575 влака, от които: 86 бързи влака (6 от тях ще се движат само през летния сезон), 127 пътнически влака и 362 крайградски пътнически влака, някои от които ще се движат само в определени дни от седмицата или определени периоди от годината.

Подробна информация за новия График за движение на влаковете клиентите на БДЖ могат да получат от служителите на гишетата „Информация” и билетните каси във всички железопътни бюра и гари в страната, на националния информационен телефон 02/931 11 11 или от електронния пътеводител на официалната интернет страница на дружеството: www.bdz.bg.

Преди дни от БДЖ съобщиха, че специален Коледен влак ще пътува на 17 и на 18 декември по маршрута София до Банкя и обратно. Празничната композиция ще бъде съставена от три украсени вагона и ще потегли от Централна гара София в 11:10 часа. В Банкя влакът ще пристигне в 11:38 часа, където пътуващите могат да се пренесат от една коледна атмосфера в друга, като посетят коледното градче в центъра на курортния град. Атракционният влак ще тръгне от гара Банкя обратно към Централна гара София в 14:00 часа, където ще пристигне в 14:28 часа.

Специален коледен влак на БДЖ ще пътува на 17 и 18 декември и по част от маршрута на теснолинейката. Влакът ще се движи и в двете посоки: от Септември до Велинград и от Велинград до Септември.

 

БТА

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page