17 изчезнали и 77 ранени при голям пожар в петролен склад в Куба

0
72

Седемнадесет души са в неизвестност и 77 са ранени при голям пожар в западна Куба, който избухна вчера в петролно хранилище след като беше ударен от мълния.

17-те изчезнали са пожарникари. Те са били в района най-близо до пожара, когато е избухнала експлозията, съобщават от кабинета на кубинския президент Мигел Диас-Канел. Той е поиска помощ и съвети от приятелски страни с опит в петролния сектор как да овладеят пожара . Президентът написа в Туитър, че потушаването му може да отнеме известно време.

Пожарът избухна след като мълния удари един от резервоарите за съхранение на петрол в покрайнините на Мантанзас, град с население от 140 000 души, на около 100 километра източно от столицата Хавана. Няколко часа по-късно избухна още един резервоар. Кубинската държавна телевизия съобщи, че 17 пожарникари са в неизвестност след втората експлозия. Цивилните са били евакуирани от района.

Трима от ранените са в критично състояние, трима са в много тежко, а 12 са с тежки наранявания, пише официалният вестник Гранма. Според Granma системата за мълниезащита не могла да се справи със силния електрически разряд.

Марио Сабинес Лоренцо, губернаторът на Мантанзас заяви, че около 800 души са били евакуирани.

Асбел Леал, директор на Кубинския петролен съюз (CUPET) каза, че по време на аварията първият резервоар е съдържал около 26 000 кубически метра суров петрол или около половината от капацитета му. Втората цистерна е съдържала 52 000 куб. м мазут.

По думите му в Куба никога не е имало пожар от такъв мащаб. Електроцентралата Antonio Guiteras, най-голямата в Куба, се захранва от този склад, но захранването й не е прекъснато, допълва Гранма.

Пожарът възниква в момент, когато на острова има затруднения с електрозахранването поради повишеното потребление на електроенергия породено от летните горещини.

Властите въведоха ограничения на тока, които продължават по 12 часа в някои части, заради което жителите са ядосани и досега са организирали около двадесетина протеста.

Comments are closed.

You cannot copy content of this page