Connect with us

България

1,5 млрд. лв. са надписани за пътни ремонти

Публикувано преди

на

1,5 млрд. лв. надписани за пътни ремонти в периода 2019-2021 г., написа в профила си във Фейсбук бившият зам.-финансов министър Андрей Цеков.

За да асфалтираш път, ти трябват най-общо 3 неща – асфалт, асфалтополагач и валяк. Разходът на асфалт е ориентировъчно 20 кг за 1 кв. м. Цената на асфалта е около 1 лв. за кг. За ден с по една от въпросните машини могат да се изпълнят около 5000 кв. м. Асфалтополагачът и валякът се наемат заедно с персонала им и се заплащат на дневна машиносмяна – 700 лв. за асфалтополагач и 300 лв. за валяк. Следователно цялостното асфалтиране на 5000 кв. м ще ни излезе: 100 000 кг асфалт х 1 лв. + 700 лв. за асфалтополагач + 300 лв. за валяк = 101 000 лв. Единичната цена за кв. м положен асфалт е 101 000: 5000 = 22 лв.

Сега нека допуснем, че същите 5000 кв. м път не се нуждаят от цялостно преасфалтиране, а само от изкърпване на дупки с обща площ от 25 кв. м. За този частичен ремонт са ни нужни 500 кг асфалт на стойност 500 лв. и асфалтополагач и валяк. Не можем да ги наемем обаче само за 20-30 минути, а за за цял ден (най-малкото защото транспортирането й до обекта и обратно е бавно и скъпо). Така за нашите 25 кв. м кръпки ще платим общата сметка от 500 лв. за асфалт + 700 лв. за асфалтополагач + 300 лв. за валяк = 1500 лв. Единичната цена за кв. м положен асфалт ще е 1500:25 = 60 лв.

Горното е прост пример за ефекта на икономиите от мащаба. Единичната цена за частичен ремонт винаги е по-висока от тази за цялостен ремонт. В случая – около 2,7 пъти по висока. Ако знаем, че трябва да преасфалтираме целия път, по коя единична цена ще договорим – 22 лв. или 60 лв.? Каква обща сметка ще платим – реалната стойност за цялостния ремонт от 101 000 лв. или 300 000 лв. (стойността изчислена по цени за частичен ремонт)? За всеки е ясно.

При управлението на Борисов в периода 2019 – 2021 г. Агенция “Пътна инфраструктура” сключва договори за частични (текущи) ремонти на пътища. Те са по единични цени за частичен ремонт. По тези договори обаче се изпълнява цялостно преасфалтиране на пътища на обща стойност 2,4 млрд. лв. По експертна оценка (както на нашето правителство, така и на служебния кабинет) единичните цени за текущ (частичен) ремонт надвишават стойностите за 1 кв. м цялостен ремонт с около 2,6 пъти.

Само за 2 години при ремонти на пътища е разхитен публичен ресурс от 1,5 млрд. лв. Пари на българския данъкоплатец, отклонени от бюджета към сакове и шкафчета.

1,5 млрд. лв. са равностойни на:

– една нова 100 км. магистрала;

– над 500 км. първокласен път;

– 20 нови модерни болници;

– 150 нови училища;

– целият бюджет за българския спорт за 15 години;

– целият бюджет за културата за 20 години;

– средната работна заплата на 1 млн. българи;

– пенсиите на 2 млн. пенсионери.

Пътищата винаги са били любима дъвка за политиците у нас. Хвалят се с тях, откривайки отсечка от „цели“ 5-6 км или пък нападат опонентите си, когато са в опозиция. Преди немного време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини последния редовен кабинет, че „една лъжица асфалт не били сложили по пътищата“. За 7 месеца това правителство след много скандали успя да остави след 30 септември държавните шосета без поддръжка. Служебният регионален министър Иван Шишков инициира някакви процедури, но пътните фирми се заканиха да ги бойкотират, защото са недоволни от нередовните плащания от страна на държавата за свършената работа. Не е ясно дали накрая работата няма до опре до схемата на директното възлагане на зимното поддържане, която винаги крие много рискове от корупция.

segabg.com

*Колажът е на varnalive.bg

Продължи с четенето

България

Авиомедицинска евакуация на пациент от Варна до София е извършена със „Спартан“ от авиобаза „Враждебна“

Published

on

Снимка: Министерство на отбраната

Авиомедицинска евакуация е извършена със самолет „Спартан“ от авиобаза „Враждебна“, съобщиха от Министерството на отбраната, предаде БТА.

Самолетът излетя в 09:45 часа от летище София с медицински екип от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ на борда със задача транспортиране на пациент от МБАЛ „Света Анна“ – Варна до София, се посочва в съобщението.

Полетът бе изпълнен в условията на усложнена метеорологичната обстановка. Командир на екипажа беше капитан Николай Георгиев, помощник-командир – майор Дарина Христозова, и борден инженер – капитан Митко Гергов, посочват от военното ведомство. В 12:01 ч. самолетът се приземи успешно обратно на Летище София.

На 13 април от пресцентъра на Министерството на отбраната съобщиха, че хеликоптер „AS 532 Cougar“ с екипаж от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили е изпълнил успешно задача за авиомедицинска евакуация. По искане на Министерството на здравеопазването и с разрешение на началника на отбраната е изпълнен полет по маршрута 24-а авиобаза Крумово – Враца – София, за да бъде превозено пострадалото дете, на което да се окаже спешна медицинска помощ.

Продължи с четенето

България

Гранична полиция получи 40 автомобила с висока проходимост (СНИМКИ)

Published

on

Снимка: МВР

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов връчи вчера на граничните полицаи ключовете на първата пратка от 40 автомобила с висока проходимост. „Със сигурност в МВР имаме прецедент – само за 7-8 месеца да стартира обществена поръчка, която да мине през цялата процедура, да завърши и физически да започне доставката на автомобилите.

Тук е мястото да благодаря на всички служители, основно от ГД „Гранична полиция“, на екипа, който положи огромни усилия днес всичко това да се случи“,  коментира вътрешният министър.

Той припомни установената изключително тежка ситуация, когато поема  ръководството на ведомството на 6 юни м.г. – незаети около 450 щатни бройки на служители с полицейски правомощия и липса на високопроходима техника.

„Имаше регионални дирекции в страната, със зачислени по щат около 50 автомобила, от които в движение бяха не повече от 7-8. Тогава много бързо се ориентирахме, анализирахме ситуацията и достигнахме до извода, че трябва да направим абсолютно всичко възможно за да доставим необходимите автомобили“.  Днес това е първата, но много стабилна крачка в тази посока, с нескрита радост отбеляза министър Стоянов и подчерта, че когато ръководството изисква резултати от граничните полицаи, то е длъжно да ги обезпечи материално и физически. „Получавайки тези автомобили за охрана на държавната граница ние ставаме още по-сигурен, по-надежден и по-предвидим партньор за охрана на външната граница на ЕС. Когато ние сме силни с техника като тази, няма значение кой е срещу нас“, каза още вътрешният министър.  Той завеща на колегите да  управляват новите автомобили отговорно и безаварийно.

Това е дългоочакван ден от всички нас, заяви директорът на ГДГП гл. комисар Антон Златанов. Той благодари на ръководството на МВР за предприетата последователна политика в осигуряването на необходимия ресурс, с който граничните полицаи да изпълняват основната си задача – опазването на нашата граница. Гл. комисар Златанов посочи, че днешното събитие е първа крачка към целенасоченото техническо оборудване на състава. Той благодари на колегите си, които отговорно  и всекидневно изпълняват  своите задължения, въпреки трупаните с години проблеми с липса на обучени кадри и специализирани моторни превозни средства.

На церемонията присъстваха заместник-министърът на вътрешните работи Тони Тодоров, и.д. главен секретар главен комисар Димитър Кангалджиев, директори на дирекции в МВР.

Продължи с четенето

България

До края на годината Военноморските сили ще осъществят три големи учения

Published

on

Снимка: Sky Content

До края на годината Военноморските сили (ВМС) ще осъществят три големи учения, каза днес пред журналисти командирът на флота контраадмирал Кирил Михайлов, предаде БТА.

Той участва в тържествена церемония по издигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване на военните кораби по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май.

През тази година домакин на най-голямото учение на ВМС – „Бриз 2024“, ще бъде Бургас, каза Михайлов. По думите му, неговата цел не е само подготовката във военно отношение, а да се даде възможност на флота да работи с всички правителствени и неправителствени организации, имащи отношение към морето. „Бриз“ ще се състои в периода 4 – 14 юли. След това Варна ще бъде домакин на националното водолазно учение с международно участие „Тритон“. През есента, в Бургас, ще се състои „Посейдон“ – българо-румънско учение, отворено за участие и за други държави.

Предстои ВМС да придобият брегови ракетни комплекси, каза още контраадмирал Михайлов. По думите му, в ход е дооборудването на многофункционалните патрулни кораби с апаратура за радиоелектронна война и търсене на подводници. Високопоставеният офицер допълни, че се работи и по много по-малки проекти за флота, включително осигуряване на безпилотни летателни апарати и дистанционно управляеми подводни апарати.

За проблема с плаващите мини в Черно море Михайлов заяви, че българите и гостите на страната ни могат да бъдат напълно спокойни. ВМС непрекъснато наблюдават морското пространство, следят всичко, което се случва в наши териториални води, подчерта контраадмиралът. По думите му, от започването на войната флотът периодично обследва всички фарватери за търговските кораби и реагира на всеки сигнал за забелязан миноподобен обект. До момента са получени над 50 такива сигнала, последният беше преди по-малко от два месеца, когато унищожихме петата поред плаваща мина, посочи Михайлов. Той уточни, че до момента в Черно море са унищожени общо 16 плаващи мини – по пет от България, Румъния и Турция, а една се е взривила край бреговете на Грузия.

По споразумението за създаване на международна морска група за борба с надводните мини в Черно море беше подписан меморандум през януари тази година, припомни Михайлов. По думите му документът вече е в сила, след като е подписан и от турска страна. Непрекъснато се провеждат работни срещи, за да се изготвят необходимите документи за работата на групата. Началото на дейността ѝ ще бъде поставено след среща на командващите на България, Румъния и Турция, обясни Михайлов.

Той допълни, че Военноморският координационен елемент, като съставна част от морския оперативен център на ВМС, играе ключова роля в борбата с минната опасност. Той е входната врата за информацията и от началото на войната работи на 24-часов режим, каза Михайлов. По думите му, се поддържа и непрекъсната комуникация с Морските оперативни центрове на съюзниците от Черно море, и с оперативния център на НАТО.

ВМС намират и изваждат от морето и много останки от военно оборудване, например стартови ускорители, допълни контраадмиралът. По думите му те не са опасни толкова за корабоплаването, но биха били изключително неприятна гледка за хората по брега. Затова се стараем всичко да прибираме и да го махаме от морето, обясни Михайлов.

Той честити днешния празник на всички българи и най-вече на тези от тях, свързали живота си с армията. ВМС посрещат празника със самочувствие, тъй като моряците изпълняват своя дълг всеки ден с достойнство и чест, като пазят родните брегове безопасни, каза контраадмирал Кирил Михайлов.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page