12 филма участват в конкурсната програма на 30-ия фестивал „Любовта е лудост“

0
53

12 заглавия са включени в конкурсната програма на 30-ото издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“ във Варна, което ще се проведе от 26 август до 4 септември във Фестивалния и конгресен център. Откриването ще бъде с френската драма „Млади завинаги“ на режисьорката Валерия Бруни Тедески, която е участвала в конкурсната програма на фестивала в Кан през 2021 г.

За призовете на фестивала ще се състезават португалският филм „Позволи ми да си тръгна“ на Луис Диого; „Заешка лапичка“ на Нана Джорджадзе – копродукция на Русия, Белгия и Финландия; турската лента „Чисто бяло“ с режисьор Неджип Каган Оздемир; „Бъдеще“ от Иран на Амир Пуркиан; българското предложение „Жири“ – музикална драма на Петя Йосифова-Хънкинс; копродукцията на Португалия и Испания „Трио в ми-бемол“ на режисьорката Рита Азеведо Гомеш по пиесата на Ерик Ромер, която има номинации на фестивала Берлинале и за Голямата награда на Лисабон.

Публиката във Варна ще има шанса да види „Игра на съдбата и въображението“ от Япония на Рюсуке Хамагучи, който има Голямата награда на журито „Сребърна мечка“ и номинация „Златна мечка“ за най-добър филм на Берлинале 2021, както и номинации за филм и режисура на Азиатските филмови награди 2021. С номинации е и унгарският филм в конкурса – „Доколкото ми е известно“ на Нандор Льоринс и Балинт Наги; руският „И морето се развълнува“ на Николай Хомерики има няколко награди, а френският „Брат и сестра“ на Арно Деплешен е участвал в Кан. За наградите се борят още „Завръщането на Казанова“ от Италия на режисьора Габриеле Салваторес и „Пътници на нощта“ на Михаел Ерс, който има участие на Берлинале.

На 27 август в 19:30 ч. ще има премиерна прожекция на родната продукция „Български кораб потъва в бурно море“. 30-ият фестивал „Любовта е лудост“ ще бъде закрит на 2 септември в 19:00 ч. с филма „Съпругата на Чайковски“ на режисьора Кирил Серебренников, който е участвал в тазгодишния кинофестивал в Кан.

В програмата на „Любовта е лудост“ ще бъдат предложени още панорамите „Злато от световните фестивали“, „Съвременно полско кино“, „По глобуса“, „Български филми“, „Съвременно кино от Иран“, „Документални филми“ и наградени продукции от фестивала през годините.

БТА

Comments are closed.

You cannot copy content of this page