Connect with us

Варна

10 неща, които не трябва да правиш във Варна

Публикувано преди

на

Варна е столица, защото, както Хемингуей е казал, „Всичко, което не е на морето, е провинция!“ Също така, докато днешна Варна е била древен Одесос, повечето градове в България са били село с една плитка локва. Така че като си на гости в най-големия черноморски град, дръж се с уважение и никога не прави нищо от този списък:

1. Недей да приличаш на турист

По улиците на Варна виреят два животински вида: хора и туристи. Едните се хранят от другите, поради тази причина ги опъват за щяло и нещяло. Ситуацията е чист секс, без любов. След като им вземат парите, местните, естествено, одумват туристите подигравателно.

2. Недей да ходиш на плаж в града

Варналии се познават по липсата на тен. Малкото, които се излагат под лъчите на слънцето, по-скоро биха легнали със Сатаната, отколкото да се изпънат на Градския плаж. Има хубави места за плажуване и те са от „Журналист“ нататък – това го знае всяко дете.

3. Недей да твърдиш, че дънка има множествено число

Също така не наричай варненци варналии – това е някаква шопска глупост. Варненският език леко се различава от българския, основно по мекото си произношение и специфичния темпоритъм. Той обаче е по-богат език, защото има думи като „лешпер“ и „смарангясвам са“. Също така къде иначе можеш да чуеш разцъкването: „Кош праичи? – Жглеями фюм“.

4. Недей да нямаш кола

Както гласи варненската мъдрост – „Кат нямаш кола, къде се натискаш да правиш секс?“. Във Варна колата не е просто средство за придвижване от точка А до точка Б – тя е баща и майка на успеха в живота. Също така истинската кола блести, дими и бръмчи – всичко друго е бошлаф работа.

5. Недей да говориш против делфинариума

Делфинариумът се нарежда сред чудесата на света и никой не може да говори срещу него. Да си протестират някакви там колкото искат – делфинариумът е вечен. Плюс това, ако го затворят него, утре какво следва – да спрат Етнографския музей и Евксиноград ли?

6. Недей да казваш нещо хубаво за Шумен

Напук на твърденията и песните на Тодор Колев, Шумен е пристанище на Варна, не обратното. Не може град, който едва се нанася върху Морската градина, да има претенции за нещо повече.

7. Недей да казваш нещо хубаво за Бургас

Бургас, чуек, няма нищо общо с Варна, мой. Колкото и да се напъват батките, не могат да стигнат варналии. Не догодина, не даже и след век. Много нацепен хляб имат да изядат още.

8. Недей да казваш нещо хубаво за София

Град, в който не могат да оценят шега тип „такова-маковам“ и не правят разлика между „хюмне“ и „манаф“, хич недей ми говори. Ша им се не знае и столицата – пълно е с боклуци навсякъде.

9. Недей като цяло много да знаеш

На твърдението, че хората от Варна на всеки въпрос отговарят с въпрос, истинският варналия казва: „Кой ти я каза таз глупост?“. Във варненската библия има един смъртен грях – философстване, и една божа заповед: „Само недей много за знаеш“. С други думи: мълчи и ще живееш дълго и безболезнено.

10. Недей да даваш зор

Във Варна напрежението е несвойствено, а усещането е, че шефовете са далече. С други думи, тейк ит споко и ако имаш бърза работа – ходи се шибай. Това може да е огромен град, но нивото му на релакс е на семеен курорт.

 

goguide.bg

Продължи с четенето

Варна

Вижте колко детски площадки са ремонтирани за последните три месеца във Варна

Published

on

Служители на общинското предприятие „Общински проекти и озеленяване“ са ремонтирали около 100 детски площадки за три месеца. Повече от тях са в недобро състояние в резултат на вандалски прояви. Частичните ремонтни дейности включват подмяна на счупени пейки, поставяне на нови оградни пана и вратички. Ремонт е направен още на съоръженията за игра на децата, сменени са удароустойчиви настилки, извършено е пребоядисване.

Взети са мерки и незабавно е ремонтирана и детската площадка в района на ул. „Патриарх Евтимий“ 25. Поставена е нова платформа на пързалката. Мярката е временна, докато се достави дървен материал, с който съоръжението ще бъде направено така, че да е по-устойчиво, посочват от общинското предприятие.

Община Варна призовава гражданите да ползват детските площадки и съоръженията в тях само по предназначение, указано в информационните табели. За сигнали във връзка с нарушения и вандалски посегателства варненци могат да сигнализират на телефон 052 820 112 при дежурния служител на Община Варна.

Продължи с четенето

Варна

Над 70 души потърсиха съдействие в мобилните пунктове, разкрити от Община Варна

Published

on

Над 70 души потърсиха съдействие на разкритите от Община Варна мобилни пунктове. В тях медицински специалисти мериха безплатно кръвното налягане и даваха съвети във връзка с горещото време. Младежи от БЧК раздаваха бутилки с минерална вода на преминаващите.

Припомняме, че във връзка с обявения жълт код и очакваните високи температури Община Варна разкри мобилни медицински пунктове на три локации –  до градинката на Варненската търговска гимназия, на площад „Независимост“, както и пред Туристическия информационен център (Козирката).

Пунктовете ще работят и в други дни от следващата седмица, когато има обявен код за високи температури.

Здравните специалисти съветват хората да избягват излизането навън в най-горещата част на деня, а ако това е наложително, да се носят шапка и светли дрехи. Те припомнят, че високите температури увеличават загубата на течности, а пиенето на вода помага за поддържане на оптималното ниво на хидратация в тялото и регулира телесната температура.

Продължи с четенето

Варна

Вече ще можем да си купим 24-часов билет за градски транспорт във Варна

Published

on

Чрез мобилното приложение TicketVarna вече може да бъде закупен 24-часов билет, съобщават от Общинското предприятие „ТАСРУД“, което отговаря за продажбата на превозни документи за обществения транспорт във Варна. Билетът е с валидност 24 часа и влиза в сила от часа от датата на закупуването му. Ако бъде закупен от машините за продажба в автобусите и на спирките, целодневният билет важи до 23:59 ч. на същия ден, независимо от часа на закупуване. Услугата чрез приложението е достъпна от 5 юли 2024 г. Цената на билета е както и досега – 4 лева. В полза на гражданите е периодът на неговата валидност.

С приложението TicketVarna пътуването в градския транспорт е по-изгодно, напомнят от ТАСРУД: стойността на едно пътуване за един час е 1 лев, а за 90 минути – 1,50 лв.

Заради проблеми с автоматизираната билетна система и в частност зачестилите хулигански посегателства над монтираните валидатори в автобусите е преустановена продажбата на предплатени карти за пътуване в градския транспорт, съобщават още от ОП „ТАСРУД“.

Пътниците, които вече са закупили предплатени карти, могат да продължат да ги ползват до изчерпване на ресурса в тях в превозни средства с работещи валидатори. Ако предплатената карта не се ползва в период от 6 месеца от датата на закупуване, тя ще бъде блокирана автоматично. От предприятието призовават гражданите в останалите случаи да закупуват онлайн билет, абонаментна карта или хартиен билет от машина.

Община Варна работи по цялостна промяна и модернизация на системата за продажба на билети. Очаква се тя да бъде внедрена до края на годината и да дава възможност пътниците да си закупуват превозни документи по всички възможни начини – физически, картови и електронни.

От ТАСРУД напомнят още, че докато влезе в сила новата технологична система, на нередовните пътници ще се налагат глоби. Засиленият контрол ще продължи през следващите месеци съгласно нормативните изисквания на Наредбата за реда и условията за пътуване в обществения транспорт на община Варна.

От предприятието благодарят за разбирането от страна на гражданите, проявено в преходния период на усъвършенстване на автоматизираната билетна система и съветват пътниците да използват приложението  на нередовните пътници, затова съветват да се използва приложението TicketVarna.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page