Connect with us

Варна

10 неща, които не трябва да правиш във Варна

Публикувано преди

на

Варна е столица, защото, както Хемингуей е казал, „Всичко, което не е на морето, е провинция!“ Също така, докато днешна Варна е била древен Одесос, повечето градове в България са били село с една плитка локва. Така че като си на гости в най-големия черноморски град, дръж се с уважение и никога не прави нищо от този списък:

1. Недей да приличаш на турист

По улиците на Варна виреят два животински вида: хора и туристи. Едните се хранят от другите, поради тази причина ги опъват за щяло и нещяло. Ситуацията е чист секс, без любов. След като им вземат парите, местните, естествено, одумват туристите подигравателно.

2. Недей да ходиш на плаж в града

Варналии се познават по липсата на тен. Малкото, които се излагат под лъчите на слънцето, по-скоро биха легнали със Сатаната, отколкото да се изпънат на Градския плаж. Има хубави места за плажуване и те са от „Журналист“ нататък – това го знае всяко дете.

3. Недей да твърдиш, че дънка има множествено число

Също така не наричай варненци варналии – това е някаква шопска глупост. Варненският език леко се различава от българския, основно по мекото си произношение и специфичния темпоритъм. Той обаче е по-богат език, защото има думи като „лешпер“ и „смарангясвам са“. Също така къде иначе можеш да чуеш разцъкването: „Кош праичи? – Жглеями фюм“.

4. Недей да нямаш кола

Както гласи варненската мъдрост – „Кат нямаш кола, къде се натискаш да правиш секс?“. Във Варна колата не е просто средство за придвижване от точка А до точка Б – тя е баща и майка на успеха в живота. Също така истинската кола блести, дими и бръмчи – всичко друго е бошлаф работа.

5. Недей да говориш против делфинариума

Делфинариумът се нарежда сред чудесата на света и никой не може да говори срещу него. Да си протестират някакви там колкото искат – делфинариумът е вечен. Плюс това, ако го затворят него, утре какво следва – да спрат Етнографския музей и Евксиноград ли?

6. Недей да казваш нещо хубаво за Шумен

Напук на твърденията и песните на Тодор Колев, Шумен е пристанище на Варна, не обратното. Не може град, който едва се нанася върху Морската градина, да има претенции за нещо повече.

7. Недей да казваш нещо хубаво за Бургас

Бургас, чуек, няма нищо общо с Варна, мой. Колкото и да се напъват батките, не могат да стигнат варналии. Не догодина, не даже и след век. Много нацепен хляб имат да изядат още.

8. Недей да казваш нещо хубаво за София

Град, в който не могат да оценят шега тип „такова-маковам“ и не правят разлика между „хюмне“ и „манаф“, хич недей ми говори. Ша им се не знае и столицата – пълно е с боклуци навсякъде.

9. Недей като цяло много да знаеш

На твърдението, че хората от Варна на всеки въпрос отговарят с въпрос, истинският варналия казва: „Кой ти я каза таз глупост?“. Във варненската библия има един смъртен грях – философстване, и една божа заповед: „Само недей много за знаеш“. С други думи: мълчи и ще живееш дълго и безболезнено.

10. Недей да даваш зор

Във Варна напрежението е несвойствено, а усещането е, че шефовете са далече. С други думи, тейк ит споко и ако имаш бърза работа – ходи се шибай. Това може да е огромен град, но нивото му на релакс е на семеен курорт.

 

goguide.bg

Продължи с четенето

Варна

Възпитаници на варненското студио „Балет“ завоюваха първи места на международен танцов фестивал в Сърбия

Published

on

By

Възпитаници на студио „Балет“ при Общинския детски комплекс (ОДК) във Варна се завърнаха с четири първи и едно второ място от Международния танцов фестивал в Нови Сад, Сърбия, съобщават от образователната институция. Конкурсът е един от най-силните в Европа и събра множество талантливи деца от различни държави, отбелязват от ОДК-Варна.

Варненските балерини са класирани на първо място за групово изпълнение при юношите в раздел „Класически балет“ с танца „Приятелките на Жизел“, както и в раздел „Характерен танц“ с техния „Испански танц“.

Най-високо признание получават и соловите изпълнения на Александра Динева и Диана Момчева. Камелия Ташева е с втора награда в категорията.

Според преподавателката на децата Бистра Бъчварова фестивалът в Сърбия е предложил силна конкуренция и затова тя е изключително доволна от представянето на варненските момичета.

Продължи с четенето

Варна

Варненецът Иван Тенчев от Astro Folio влиза в лигата на съдиите на World Wrap Masters

Published

on

By

Варненецът Иван Тенчев от Astro Folio се присъединява към лигата на съдиите на World Wrap Masters през 2023 г. Той има над 13 години опит и е спечелил невероятните 5 титли от World Wrap Masters Eurasia и два пъти шампион на World Wrap Masters – 2018 и 2022 г. Иван също се състезава и печели Hexis Battle World, WrapScon и други състезания по фолиране, където заема забележително място.

„Да бъда част от съдийския екип на World Wrap Masters означава толкова много за мен. Не само означава, че мога да споделя знанията си с общността, но мога също така да се уча от състезателите, които внасят огромно количество талант във всяко събитие. Плюс това , обичам да пътувам и да се срещам с други опаковчици и да бъда съдия ще бъде добър начин да комбинирам страстите си.“-казва Иван Тенчев.

WrapFest 2023 е съвсем ново събитие, посветено на опаковането с фолио на превозни средства, графиките и детайлите. Стартиращото събитие – организирано от FESPA – ще бъде дом на над 50 ключови глобални марки и ще бъде пълно с множество допълнителни функции за ценно практическо обучение.

Провеждайки се на 26-27 април 2023 г. на пистата Силвърстоун в Обединеното кралство (домакин на Голямата награда на Великобритания), събитието предлага платформа за професионалисти в опаковането с фолио на превозни средства, детайлите на автомобилите, защитата на боята, тониращите услуги и автомобилните професионалисти търси да изследва най-новите продуктови иновации, както и шанс да се свърже с колеги и да намери нови начини за увеличаване на приходите на бизнеса. Той също така предлага на печатниците и производителите на знаци възможност да започнат да навлизат в индустрията.

Източник: AutoZona.bg

Продължи с четенето

Варна

Изграждат чешма до дом „Младост“

Published

on

Легендарната чешма с минерална вода на вече разрушения дом „Младост“ ще бъде изградена отново, но ще бъде поставена на друго място. Това съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов в интервю за Радио Варна . Според него това ще се случи съвсем скоро.

ВиК-експертът Тодор Димитров уточни, че вече е издадено разрешението от район „Младост“ за поставянето на чешмата. Определено е и мястото – намира се точно срещу бившия дом „Младост“.

„Изчистваме определени параметри по помпите. Надяваме се скоро чешмата да бъде поставена и да заработи“, каза още Димитров.

Експертите използват вече съществуващи ВиК-проводи. Ще бъдат изградени единствено отклонения от водопровода до чешмата и съответно – до ревизионна шахта на канализацията.

Чешмата ще бъде тип поставяем обект, а мястото около нея ще бъде благоустроено. Ще има пейки и кошчета за битови отпадъци.

Друга чешма с минерална вода, любима на варненци, е тази до Топлата вода. Тя се намира точно до стълбичките, и не работи. Димитров съобщи, че причината за това е нейното попадане в частен имот.

Топлата вода, Крайбрежна алея, Варна

Вече са започнали техническите прегледи и обходи за състоянието на чешмичките и фонтаните във Варна. При нужда ще бъдат направени козметични ремонти. Очаква се да започнат да работят през май.

Източник: БНР – Варна

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page