Connect with us

Варна

10 неща, които не трябва да правиш във Варна

Публикувано преди

на

Варна е столица, защото, както Хемингуей е казал, „Всичко, което не е на морето, е провинция!“ Също така, докато днешна Варна е била древен Одесос, повечето градове в България са били село с една плитка локва. Така че като си на гости в най-големия черноморски град, дръж се с уважение и никога не прави нищо от този списък:

1. Недей да приличаш на турист

По улиците на Варна виреят два животински вида: хора и туристи. Едните се хранят от другите, поради тази причина ги опъват за щяло и нещяло. Ситуацията е чист секс, без любов. След като им вземат парите, местните, естествено, одумват туристите подигравателно.

2. Недей да ходиш на плаж в града

Варналии се познават по липсата на тен. Малкото, които се излагат под лъчите на слънцето, по-скоро биха легнали със Сатаната, отколкото да се изпънат на Градския плаж. Има хубави места за плажуване и те са от „Журналист“ нататък – това го знае всяко дете.

3. Недей да твърдиш, че дънка има множествено число

Също така не наричай варненци варналии – това е някаква шопска глупост. Варненският език леко се различава от българския, основно по мекото си произношение и специфичния темпоритъм. Той обаче е по-богат език, защото има думи като „лешпер“ и „смарангясвам са“. Също така къде иначе можеш да чуеш разцъкването: „Кош праичи? – Жглеями фюм“.

4. Недей да нямаш кола

Както гласи варненската мъдрост – „Кат нямаш кола, къде се натискаш да правиш секс?“. Във Варна колата не е просто средство за придвижване от точка А до точка Б – тя е баща и майка на успеха в живота. Също така истинската кола блести, дими и бръмчи – всичко друго е бошлаф работа.

5. Недей да говориш против делфинариума

Делфинариумът се нарежда сред чудесата на света и никой не може да говори срещу него. Да си протестират някакви там колкото искат – делфинариумът е вечен. Плюс това, ако го затворят него, утре какво следва – да спрат Етнографския музей и Евксиноград ли?

6. Недей да казваш нещо хубаво за Шумен

Напук на твърденията и песните на Тодор Колев, Шумен е пристанище на Варна, не обратното. Не може град, който едва се нанася върху Морската градина, да има претенции за нещо повече.

7. Недей да казваш нещо хубаво за Бургас

Бургас, чуек, няма нищо общо с Варна, мой. Колкото и да се напъват батките, не могат да стигнат варналии. Не догодина, не даже и след век. Много нацепен хляб имат да изядат още.

8. Недей да казваш нещо хубаво за София

Град, в който не могат да оценят шега тип „такова-маковам“ и не правят разлика между „хюмне“ и „манаф“, хич недей ми говори. Ша им се не знае и столицата – пълно е с боклуци навсякъде.

9. Недей като цяло много да знаеш

На твърдението, че хората от Варна на всеки въпрос отговарят с въпрос, истинският варналия казва: „Кой ти я каза таз глупост?“. Във варненската библия има един смъртен грях – философстване, и една божа заповед: „Само недей много за знаеш“. С други думи: мълчи и ще живееш дълго и безболезнено.

10. Недей да даваш зор

Във Варна напрежението е несвойствено, а усещането е, че шефовете са далече. С други думи, тейк ит споко и ако имаш бърза работа – ходи се шибай. Това може да е огромен град, но нивото му на релакс е на семеен курорт.

 

goguide.bg

Продължи с четенето

Варна

Министър Богданов във Варна: Младите хора трябва да остават да работят в България

Published

on

By

Младите хора на България трябва да остават да работят в България, включително и в държавни предприятия, както и в структури на Министерството на икономиката. Това заяви във Варна министърът на икономиката Богдан Богданов, който се срещна с академичното ръководство, преподаватели и студенти от Икономическия университет във Варна.

България се развива в правилната посока. Прогнозата ни за 2024 година за над 2% ръст на икономиката остава и беше потвърдена от последните данни. Очакваме да се запази и инвестиционният интерес към България, тази година видяхме рекорден ръст на преки чуждестранни инвестиции у нас, отчитайки всички динамики на световните пазари и това, че ключови наши икономически партньори влизат в рецесия. Това е една от причините да търсим алтернативни пазари, включително през Океана или към Азия, подчерта министър Богданов.

„Темата днес е как в синхрон с университетите и местната власт в крайна сметка да подобрим инвестиционния климат и икономическата ситуация в България. За нас е важно студентите да остават и да се развиват в България, да даваме възможност на тези млади хора да работят и в държавните предприятия, които имат огромен потенциал за развитие, както и към структурите на Министерство на икономиката и индустрията“, заяви министър Богданов. Според него бизнес, държава и местно управление трябва да обединят усилия, така че да успеят да задържат младите в България, както и да върнат тези от чужбина.

Богданов посочи, че Министерството провежда конкретни реформи в работата и в сътрудничествата си, връщайки диалога между държавата и местната власт, между бизнеса и институциите. Министърът допълни, че конкретните стъпки и дискусиите, които провежда, имат за цел да допринесат за икономическото развитие на България и за оставането на все повече млади хора у нас.

По думите му освен чрез работа в МИИ, младите хора могат да участват чрез стажове и програми във всички други структури към Министерството. „Искаме да създадем възможност и партньорства между университетите и публичните предприятия, изтъкна той и посочи, че на срещата присъстват представители, както на Държавната консолидационна компания, така и на Национална компания индустриални зони (НКИЗ). „Опитваме се да популяризираме работата в българските институции и възможността младите хора да намерят своята реализация тук“, допълни Богданов.

Той, изтъкна, че Министерството е първата държавна институция, която се включи в инициативата на ДНК – Bulgaria Wants You, с идеята да се върнат млади хора отвън. „Досега от форумите, в които участваме, имаме вече българи, които заявиха желание да се върнат и да работят за българските институции“, посочи той.

По думите на министъра има положителен ръст на хората, които са се завърнали в България през миналата година. „Имаме 8 хиляди души повече завърнали се спрямо тези, които са напуснали България. И наистина вярваме, че това ще продължи с ръста на заплатите и създаване на по-добри условия за живот“, каза той.

Министър Богданов посочи, че ръстът на заплатите в определи сектори е близо три пъти над ръста над инфлацията и това е бил основният критерий, по който е оценена възможността все повече хора да се връщат в България.

Източник: БНР

Продължи с четенето

Варна

Благомир Коцев: Бетонът в двора на къщата до „Севастопол“ е излят в нарушение на нормите

Published

on

By

В дворната част на къщата, недвижима културна ценност, на ул. „Сливница“ 20 във Варна в момента се разбива излетият бетон с цел да бъде отстранен от строителната площадка.

Причината е предписание, издадено на 23 януари 2024 г., от отдел „Строителен контрол“ към Дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“ при Община Варна. Съгласно проекта, настилката в „зимната градина“ следва да бъде на пясъчна основа с клинкерни плочи, а не бетон. Изпълнителят на дейностите е нарушил проекта и е излял бетон.

Ето какво написа кметът Коцев в социалните мрежи:

„Бетонът в двора на къщата до „Севастопол“ е излят в нарушение на нормите. Проверка на „Строителен контрол“ установи, че проектът следва да е с трамбована пясъчна основа и клинкерни плочи. Резултатът е видим за всички. Бетонът е в процес на демонтаж. Законът ще се спазва. Правилата важат за всички.“

Вчера, на базата на предписание, собствениците започнаха действия по раздробяване на бетона с пневматичен къртач. Действията по премахване се прекъснаха в интервала между 14:00 и 16:00 часа с оглед осигуряване спокойствието на гражданите.

Припомняме, че обектът, предмет на разрешението, представлява „зимна градина“ със застроена площ 441 кв. м. При осъществената проверка днес е установено, че в целия обхват на определеното по одобрената схема място на преместваем обект е излят бетон със средна приблизителна дебелина 10 см., в който са вградени стъпките за колоните.

Продължи с четенето

Варна

Благомир Коцев: Обмисляме цялостен проект за брегоукрепване на териториите около Варна

Published

on

By

Обмисляме цялостен проект за брегоукрепване на крайбрежието около Варна, целият северен бряг е свлачищен от Кранево до нос Галата, и на юг. Коментирахме този проект с премиера, както и с министъра на регионалното развитие и благоустройството, който утре ще е на посещение във Варна. Това заяви кметът Благомир Коцев пред медиите днес, след като с премиера акад. Николай Денков направиха оглед на свлачището около Рибарския плаж.

Кметът даде за пример северната ни съседка Румъния, където вече е направен голям брегоукрепителен проект, на крайбрежието на Констанца, с привлечено европейско финансиране, като посочи, че се надява да има воля, това да се случи и у нас.

Има различни източниците на финансиране – европейско и друго, каза Коцев и допълни, че се изследват възможностите за осигуряване на значителни средства. По думите му, става въпрос за мащабен проект, с доста високи стойности, който трябва да се реши от държавата, тъй като общината няма собственост върху крайбрежието.

Холандска компания с доста богата история за подобни брегоукрепителни  мероприятия е изготвила проекта за брегоукрепване в Румъния и ние, заедно с областния управител, преговаряме с тях. Имахме  доста продуктивен разговор, така че предстоят новини по темата, коментира още кметът.

Община Варна ще предприеме временни мерки по обезопасяване на алеята преди летния сезон, но това няма да реши проблема трайно, поясни Коцев.

Освен по брега на Черно море, подобни проблеми има и покрай поречието на река Дунав. Трябва да наваксаме изоставане, което се е натрупало пред последните повече от 30 години, заяви и премиерът Денков.

По думите му, с кмета Благомир Коцев са обсъждали започването на подготовка за проекти, като същевременно ще се търсят източници на финансиране, както европейски, така и национални. Това е доста дългосрочна задача, но трябва да се справим с нея, каза още акад. Денков.

По-рано днес при посещението си във Варна, министър-председателят и кметът участваха в откриването на Център по оцеляване на море (Дълбоководен басейн) за подготовка на водолазите и формированията на ВМС, ВВС и силите за специални операции на Българската армия. Събитието се проведе във Висшето военноморско училище „Н. Вапцаров“ в присъствието и на министъра на отбраната Тодор Тагарев, където силите за сигурност демонстрираха спасителни операции по вода.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page