Connect with us

Варна

Японски филм спечели Голямата награда „Златна Афродита“ на 30-ия кинофестивал „Любовта е лудост“

Публикувано преди

на

Японският филм „Игра на съдбата и въображението“ с режисьор и сценарист Рюсуке Хамагучи получава Голямата награда „Златна Афродита“ на 30-ото издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“ във Варна. Призовете бяха определени от жури с председател Ирмена Чичикова и членове Петер Шайки, Михаилс Стародубовс, Пааво Вестерберг и Артур Заборски. „Решението ни бе трудно, но удовлетворяващо, постигнато в хармония, съгласие и смислени спорове“, заяви Чичикова на пресконференция преди закриването на фестивала.

Японският филм се състои от три новели. Той е най-награждаваната продукция, показана на варненския фестивал – има Голямата награда на журито „Сребърна мечка“ и номинация „Златна мечка“ за най-добър филм на Берлинале 2021, номинация „ТEДИ“ за най-добър игрален филм и номинация за най-добър филм и за най-добър режисьор на Азиатските филмови награди 2021.

За най-добър режисьор в тазгодишния фестивал „Любовта е лудост“ е признат младият Неджип Каган Оздемир, автор на турския филм „Чисто бяло“, за който е отличен и актьорът в главната мъжка роля Мерт Фират. За женска роля наградата получава Шарлот Гензбур за участието си във френския филм „Пътници на нощта“.

Фестивалът има и няколко специални приза. Наградата на журито е за унгарската продукция „Доколкото ми е известно“, която печели и одобрението на Съюза на българските филмови дейци. Гилдията на кинокритиците дава своето признание на италианския филм „Завръщането на Казанова“ – за хедонизма му, пиетета към киното и за посланието, че животът е по-важен от изкуството. Младежкото жури отличава испанската лента „Дъщерята“ на режисьора Мануел Мартин Куенка, а Община Варна дава награда на новия филм „Български кораб потъва в бурно море“ – дебют на режисьора Петринел Гочев.

Турският филм „Чисто бяло“ бе един от най-широко одобрените от публиката и критиката филми на кинофестивала във Варна. Той е дебют на младия режисьор Неджеп Каган Оздемир и има награди за сценарий и за женска роля, призове от жури и публика. Авторът живее от години в Щатите, учил е в Ню Йорк, работи в Лос Анджелис. Той бе гост на фестивала във Варна и разказа, че и занапред ще работи в САЩ, но ще търси начини да прави независимо кино, реализирайки снимачния процес в Турция или България, където е по-евтино.

Във филма му се разказва за убийство, което остава безнаказано и това поражда много сериозни морални и етични дилеми. Героят престъпва норми и духовни опори, коментира критикът Геновева Димитрова, която оцени високо професионалния и симетричен монтаж, както и символите и метафорите в лентата. Оздемир е написал пет варианта на сценария, водейки си бележки за всичко, което може да му послужи. Той каза, че това е бил дълъг процес, в който е успял да се докосне до своя антигерой и да потърси максимална дълбочина на образа. При снимките, подходът му е бил да прави много дубли, за да има богат материал за монтажа, който да подпомогне актьорската игра.

Конфликтът в историята му идва от противопоставянето между човешката природа и вярата. „За мое учудване, филмът бе приет добре от религиозната общност“, разказа режисьорът, „но сурова критика получих в родния ми град в Турция, заради усещането, че проявявам разбиране към главния герой и съм на негова страна като автор“. Той сподели, че историята за семеен мъж, който безнаказано убива любовницата си, е изцяло измислена от него, но медиите са пълни с такива сюжети и причините за това отношение към жените са в патриархалния ред, възпитанието, обществения строй. Въпреки липсата на наказание от закона обаче, бе изтъкнато, че във филма става ясно, че престъпникът търпи наказание вътре в себе си и не може да избяга от съвестта си.

Унгарската продукция „Доколкото ми е известно“ също предизвика одобрението на критиката и публиката. В него с методите на минимализма е разгърната семейната драма на двама съпрузи, които са одобрени скоро да осиновят дете. Съпругата обаче преживява изнасилване, което променя техните отношения и поражда съмнения в мъжа.

Във Варна гостува главният актьор Балаж Бодолай, за когото това е дебют на екрана, но той има дълъг опит на сцена, играейки в Унгарския театър в Клуж, Румъния. Режисьорите на лентата – Нандор Льоринс и Балинт Наги, са млади, също дебютанти в пълнометражното кино, но са екип отдавна, снимат реклами за телевизията, разказа актьорът и сподели, че тандемът им е много добре стикован, а при снимките е разпределил ролите си, като единият е бил оператор, а другият е режисирал. Актьорът признава, че му е било трудно психологически да изиграе героя си, при който липса емпатия. „Когато го видях за първи път във филма, му се ядосах толкова, че исках да го набия“, споделя Бодолай, „но после разбрах, че това не съм аз и се дистанцирах“. Според критиката у нас филмът би се гледал с голям интерес, а режисьорите са успели да изведат концепцията си за престъпността на почтения човек успешно докрай.

Иранският филм „Бъдеще“ също имаше представители на кинофестивала „Любовта е лудост“ във Варна. Гости от продуцентския екип и от иранското посолство у нас коментираха филма, за който това бе световна премиера. За режисьора Амир ПурКиан това е втора творба, но зад него са застанали много опитни хора от киното. Сега той снима своя следващ проект. Сюжетът на „Бъдеще“ е сравнително сложен, но в основата му е забранената любов между млад мъж и по-възрастна жена, която иска да се еманципира и да промени из основи живота си. В ролята е една от известните ирански актриси – Пантеа Бахрам. Бе подчертано, че за иранците, историята има много пластове, които се коренят в религията, но и в персийската философия. Героинята е религиозна, спазва канона, моли се, но с опита и най-вече с новата си бременност, тя действително усеща Бог и разбира, че има и следващо стъпало в търсенето на истината. „Бъдещето е Бог. Бог е надеждата, която е невидима за всички“, са част от думите на героинята на финала. „Любовта води до промяна“, казаха още от екипа и подчертаха, че филмът отправя това послание към младите жени, за да вярват по-силно.

Добре се приеха от публиката италианската продукция „Завръщането на Казанова“ на Габриеле Салваторес с Тони Сервило, който играе във „Великата красота“ на Паоло Сорентино; „Игра на съдбата и въображението“ от Япония; френските филми „Брат и сестра“ на Арно Деплешен с Марион Котияр (участвал в конкурса в Кан 2022) и „Пътници на нощта“ на Михаел Ерс с Шарлот Гензбур (от конкурсната програма на Берлинале 2022); „Заешка лапичка“ на Нана Джорджадзе.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Министър Богданов във Варна: Младите хора трябва да остават да работят в България

Published

on

By

Младите хора на България трябва да остават да работят в България, включително и в държавни предприятия, както и в структури на Министерството на икономиката. Това заяви във Варна министърът на икономиката Богдан Богданов, който се срещна с академичното ръководство, преподаватели и студенти от Икономическия университет във Варна.

България се развива в правилната посока. Прогнозата ни за 2024 година за над 2% ръст на икономиката остава и беше потвърдена от последните данни. Очакваме да се запази и инвестиционният интерес към България, тази година видяхме рекорден ръст на преки чуждестранни инвестиции у нас, отчитайки всички динамики на световните пазари и това, че ключови наши икономически партньори влизат в рецесия. Това е една от причините да търсим алтернативни пазари, включително през Океана или към Азия, подчерта министър Богданов.

„Темата днес е как в синхрон с университетите и местната власт в крайна сметка да подобрим инвестиционния климат и икономическата ситуация в България. За нас е важно студентите да остават и да се развиват в България, да даваме възможност на тези млади хора да работят и в държавните предприятия, които имат огромен потенциал за развитие, както и към структурите на Министерство на икономиката и индустрията“, заяви министър Богданов. Според него бизнес, държава и местно управление трябва да обединят усилия, така че да успеят да задържат младите в България, както и да върнат тези от чужбина.

Богданов посочи, че Министерството провежда конкретни реформи в работата и в сътрудничествата си, връщайки диалога между държавата и местната власт, между бизнеса и институциите. Министърът допълни, че конкретните стъпки и дискусиите, които провежда, имат за цел да допринесат за икономическото развитие на България и за оставането на все повече млади хора у нас.

По думите му освен чрез работа в МИИ, младите хора могат да участват чрез стажове и програми във всички други структури към Министерството. „Искаме да създадем възможност и партньорства между университетите и публичните предприятия, изтъкна той и посочи, че на срещата присъстват представители, както на Държавната консолидационна компания, така и на Национална компания индустриални зони (НКИЗ). „Опитваме се да популяризираме работата в българските институции и възможността младите хора да намерят своята реализация тук“, допълни Богданов.

Той, изтъкна, че Министерството е първата държавна институция, която се включи в инициативата на ДНК – Bulgaria Wants You, с идеята да се върнат млади хора отвън. „Досега от форумите, в които участваме, имаме вече българи, които заявиха желание да се върнат и да работят за българските институции“, посочи той.

По думите на министъра има положителен ръст на хората, които са се завърнали в България през миналата година. „Имаме 8 хиляди души повече завърнали се спрямо тези, които са напуснали България. И наистина вярваме, че това ще продължи с ръста на заплатите и създаване на по-добри условия за живот“, каза той.

Министър Богданов посочи, че ръстът на заплатите в определи сектори е близо три пъти над ръста над инфлацията и това е бил основният критерий, по който е оценена възможността все повече хора да се връщат в България.

Източник: БНР

Продължи с четенето

Варна

Благомир Коцев: Бетонът в двора на къщата до „Севастопол“ е излят в нарушение на нормите

Published

on

By

В дворната част на къщата, недвижима културна ценност, на ул. „Сливница“ 20 във Варна в момента се разбива излетият бетон с цел да бъде отстранен от строителната площадка.

Причината е предписание, издадено на 23 януари 2024 г., от отдел „Строителен контрол“ към Дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“ при Община Варна. Съгласно проекта, настилката в „зимната градина“ следва да бъде на пясъчна основа с клинкерни плочи, а не бетон. Изпълнителят на дейностите е нарушил проекта и е излял бетон.

Ето какво написа кметът Коцев в социалните мрежи:

„Бетонът в двора на къщата до „Севастопол“ е излят в нарушение на нормите. Проверка на „Строителен контрол“ установи, че проектът следва да е с трамбована пясъчна основа и клинкерни плочи. Резултатът е видим за всички. Бетонът е в процес на демонтаж. Законът ще се спазва. Правилата важат за всички.“

Вчера, на базата на предписание, собствениците започнаха действия по раздробяване на бетона с пневматичен къртач. Действията по премахване се прекъснаха в интервала между 14:00 и 16:00 часа с оглед осигуряване спокойствието на гражданите.

Припомняме, че обектът, предмет на разрешението, представлява „зимна градина“ със застроена площ 441 кв. м. При осъществената проверка днес е установено, че в целия обхват на определеното по одобрената схема място на преместваем обект е излят бетон със средна приблизителна дебелина 10 см., в който са вградени стъпките за колоните.

Продължи с четенето

Варна

Благомир Коцев: Обмисляме цялостен проект за брегоукрепване на териториите около Варна

Published

on

By

Обмисляме цялостен проект за брегоукрепване на крайбрежието около Варна, целият северен бряг е свлачищен от Кранево до нос Галата, и на юг. Коментирахме този проект с премиера, както и с министъра на регионалното развитие и благоустройството, който утре ще е на посещение във Варна. Това заяви кметът Благомир Коцев пред медиите днес, след като с премиера акад. Николай Денков направиха оглед на свлачището около Рибарския плаж.

Кметът даде за пример северната ни съседка Румъния, където вече е направен голям брегоукрепителен проект, на крайбрежието на Констанца, с привлечено европейско финансиране, като посочи, че се надява да има воля, това да се случи и у нас.

Има различни източниците на финансиране – европейско и друго, каза Коцев и допълни, че се изследват възможностите за осигуряване на значителни средства. По думите му, става въпрос за мащабен проект, с доста високи стойности, който трябва да се реши от държавата, тъй като общината няма собственост върху крайбрежието.

Холандска компания с доста богата история за подобни брегоукрепителни  мероприятия е изготвила проекта за брегоукрепване в Румъния и ние, заедно с областния управител, преговаряме с тях. Имахме  доста продуктивен разговор, така че предстоят новини по темата, коментира още кметът.

Община Варна ще предприеме временни мерки по обезопасяване на алеята преди летния сезон, но това няма да реши проблема трайно, поясни Коцев.

Освен по брега на Черно море, подобни проблеми има и покрай поречието на река Дунав. Трябва да наваксаме изоставане, което се е натрупало пред последните повече от 30 години, заяви и премиерът Денков.

По думите му, с кмета Благомир Коцев са обсъждали започването на подготовка за проекти, като същевременно ще се търсят източници на финансиране, както европейски, така и национални. Това е доста дългосрочна задача, но трябва да се справим с нея, каза още акад. Денков.

По-рано днес при посещението си във Варна, министър-председателят и кметът участваха в откриването на Център по оцеляване на море (Дълбоководен басейн) за подготовка на водолазите и формированията на ВМС, ВВС и силите за специални операции на Българската армия. Събитието се проведе във Висшето военноморско училище „Н. Вапцаров“ в присъствието и на министъра на отбраната Тодор Тагарев, където силите за сигурност демонстрираха спасителни операции по вода.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page