Ще продължи ли да спада цената на петрола?

0
105

Цената на петрола продължава да спада и днес, като фючърсите на суровия петрол тип Брент достигнаха до 94,12 долара, което е най-ниската стойност от 18 февруари насам. На практика цените на петрола вече се върнаха дори под нивата отпреди нахлуването на Русия в Украйна. Спадът на цените на петрола е добра новина за големите държави-потребители, включително САЩ и страните от Европа, които призоваваха страните от ОПЕК + да увеличат добива и така да компенсират ограничените доставки и да се борят с бушуващата инфлация.

Ще продължи ли да спада цената на петрола?

Една от причините за спада в цената е по-слабото от очакваното търсене на бензин в САЩ. Продължаващите ковид ограничения в Китай и газовата криза в Европа също оказват влияние за намаляването на цената. Очакваната икономическа рецесия по-късно тази година най-вероятно също ще допринесе за допълнително понижение на цените. Продължаващите дълговите затруднения в развиващите се пазарни икономики и строгата политика на нулев COVID-19 в Китай биха довели до цени на петрола дори под 90 долара за барел. Ако обаче икономическия спад в САЩ и Европа настъпи с по-бързи темпове от очакванията, то цени от 75 – 80 долара за барел са съвсем реална възможност.

Какви цени да очакваме у нас?

Спадът на цените на петрола макар и със закъснение неминуемо ще се отрази и на цените на горивата у нас. Възможната забрана за износ на горива, която се очаква да бъде наложена на Лукойл през декември месец допълнително може да повлияе върху поевтиняването на горивата. Ако тази мярка бъде въведена, то липсата на пазар на произведените дизел и бензин и ограничената възможност за реализация на българиския пазар ще принуди Лукойл да намали едровите цени, което ще се отрази и на цените на бензиностанциите. Напълно реална е вероятността цените на масовите лдизел и бензин да слязат около 3 лева за литър още през есента.

 

инж. Пламен Дочев

 

Comments are closed.

You cannot copy content of this page