Connect with us

Политика

Николай Събев: Ще предприемем всички мерки, за да увеличим скоростта на преминаване през „Капитан Андреево“

Публикувано преди

на

Ще предприемем всички мерки, за да увеличим скоростта на преминаване на тежкотоварните камиони през граничен пункт „Капитан Андреево“. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев пред депутатите от ресорната парламентарна комисия, където даде информация за продължаващите опашки от изчакващи камиони на българо-турската граница.

Министър Събев посочи, че българската и турската страна заедно са набелязали краткосрочни и средносрочни мерки, с които се цели увеличение на пропускателната способност на пункта и по-малко изчакване на камионите. Сред тях са пускането на още три ленти за хладилните камиони, както и увеличението на щата на гранична полиция с до 40 души, обезпечени с необходимите средства за проверка.

Министърът на транспорта припомни, че ситуацията на пункта е утежнена и поради поетия от държавата фитосанитарен контрол, който вече не се извършва от частна лаборатория. Николай Събев допълни, че ще се търси възможност фитосанитарен контрол да бъде осъществяван и на пункт „Лесово“, което ще доведе до разделяне на хладилните камиони, а оттам – и до облекчаване на преминаването. Към този момент на „Капитан Андреево“ продължават да пристигат около 1300 камиона на денонощие.

Министър Събев потвърди, че на 3 юни ще посети граничния пункт на българо-турската граница, където ще се срещне с представители на турската страна, сред които са заместник-министърът на търговията с ресор „Митници“ Туна Турагай, управителят на Одрин и регионални митнически ръководители.

БТА

Продължи с четенето

Политика

„Български възход“ на консултации при президента за съставяне на кабинет

Published

on

By

Финал на консултациите при президента за съставяне на редовен кабинет. Днес държавният глава ще се срещне с представителите на последната политическа сила в новия парламент, а именно „Български възход”.

До момента само разговорите преди същинската процедура по връчване на проучвателните мандати отне точно два месеца. Президентът посочи, че е дал достатъчно време за диалог и обясни, че ако партиите искат избори- мандатите могат да бъдат връчени изключително бързо.

Продължи с четенето

Политика

Кирил Петков: Ако се разхождах с вълшебни кодове в джоба, ГЕРБ едва ли щяха да спечелят изборите

Published

on

By

Никога не съм казвал, че ще давам кодове. Единствено предложих на г-н Свиленски кодовете да бъдат одитирани от външни експерти, за да получат пълна сигурност и да оттеглят законопроекта си за връщането на хартиената бюлетина. Казаното след това на парламентарната трибуна от г-н Свиленски беше лъжа и затова ще заведа иск срещу него, защото политиците трябва да се научат да се придържат към истината. Това заяви в сутрешния блок на bTV съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) и бивш премиер на страната Кирил Петков.

Петков допълни, че ако съществуваха такива „вълшебни кодове“ и той е разполагал с тях, едва ли ГЕРБ щяха да спечелят изборите, а ПП да са втора политическа сила.

Цялата идея около връщането на хартиените бюлетини е отново да се манипулират изборите, за да се вземат обществените поръчки и да се откраднат пари от българите, посочи съпредседателят на ПП.

След това той призова колегите си от БСП да използват уикенда, за да помислят и да оттеглят предложението за хартиената бюлетина, като още веднъж напомни, че ако наистина кодът на машините им е проблем, винаги може да се допитат за експертно мнение от IT специалисти и одитори.

Кирил Петков разкритикува и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който вчера заяви, че Петков „се разхождал с кодове в джоба“.

Вместо да се занимаваме с фалшиви новини, Борисов да покаже една програма за управлението на България. Откакто свалиха нашето правителство, се водят само несъстоятелни разговори и не е свършено нищо, каза бившият премиер.

В заключение подчерта, че ПП няма да подкрепи съставяне на кабинет с първия мандат на ГЕРБ, защото това е обещанието, което са дали пред своите избиратели.

novini.bg

Продължи с четенето

Политика

Депутати от ДБ ще внесат предложение държавата да поеме контрол над „Лукойл“

Published

on

By

Министерският съвет да бъде задължен да поеме контрола над дейността на рафинерията на руския петролен гигант “Лукойл” в Бургас. Такова предложение планират да внесат в парламента депутати от “Демократична България”. Според тях е недопустимо руската компания да поставя условия на държавата и да плаши със затваряне на рафинерията, ако условията и не бъдат приети.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.