Ще подаде ли оставка енергийния министър Росен Христов?

0
270

Днес излезе информация, че служеното правителство е претърпяло пълно фиаско с преговорите с „Газпром“. Така на практика страната ни остава без газ за зимата, след като преди 3 седмици енергийния министър обяви, че отказва 6 от договорените 7 танкера с втечнен газ. Като добавим към това и непремерените изказвания на Росен Христов по темата с газа, то отстраняването му от поста е крайно наложително!

Как се стигна до тук?

Още на първия ден енергийния министър Росен Христов оглави новосъздания кризисен щаб за борба с газовата криза. Новоназначеният министър заговори за хаос и разруха в енергийния сектор и то на фона на рекордните печалби на енергийните дружества. Единствената задача на Росен Христов бе да осигури слотове за разтоварване на договорения газ, но вместо това ръководения от него кризисен щаб започна да прави анализи и да губи ценно време. Едва в последния ден започнаха да се търсят слотове и очаквано за 24 часа се намери само един. Така се стигна до положението, че „преговорите с Газпром са наложителни“ по думите на Росен Христов.

Сагата с преговорите с Газпром

Няма да коментираме колко неадекватно е преди преговори да заявиш, че нямаш друга алтернатива, тъй като това е най-малкия проблем. Всъщност и до сега не стана ясно имало ли е изобщо преговори с Газпром и ако да, то кой ги е водил. Информацията по темата бе разнопосочна и крайно ненадеждна. Назначената калинка на шеф на Булгаргаз заяви, че преговори се водят от правителството, но Росен Христов заяви, че преговори се водят не от правителството, а от от Булгагаз. После излезе информация, че се водят политически преговори, но кой с кого е разговарял не стана ясно. Резултатът от всичко е показателен – докато преди Росен Христов страната ни поне имаше някакъв осигурен газ, то сега няма никакъв.

Положението обаче може да стане и много по-лошо

Заради изказванията на Росен Христов страната ни не само е оставена без газ, но може да и Газпром да ни осъди за спрените доставки. Щетите, които този човек се очертава да нанесе на страната ни може да са в размер на няколко милиарда. Заради всичко това възниква въпроса:

Ще подаде ли оставка енергийния министър Росен Христов?

 

Comments are closed.

You cannot copy content of this page