Connect with us

Интересно

Ще отиде ли SIM картата в историята заради новия iPhone?

Публикувано преди

на

Някак прежалиха липсата на жака за слушалки. Никога са и очаквали сменяема батерия или слот за външна карта памет. Сега обаче почитателите на Apple iPhone ще трябва да се готвят за нов културен шок – смартфон без физическа SIM карта. Според публикация на „Уолстрийт Джърнъл“ американският производител подготвя вариант на iPhone 14, който ще бъде базиран изцяло на eSIM технологията.

Какво беше това eSIM?

eSIM технологията дебютира през 2015 г. Най-общо казано, при нея няма физически чип, който да закупите от оператора, за да сложите в смартфона или таблета си. Той е директно вграден в устройството и може да се препрограмира многократно за работа с различни телекоми.

Потребителят активира тарифния си план най-често чрез сканиране на предоставен му от оператора QR код. Устройствата могат да пазят голям брой eSIM профили (гледайте на тях като на виртуални SIM карти) и така, например, при пътуване можете бързо и лесно да сменяте операторите. Допълнителен бонус на eSIM в момента е, че почти всички устройства, които го поддържат, имат и конвенционален слот. Това означава, че спокойно могат да работят едновременно към два оператора – нещо, което европейските потребители на iPhone и Google Pixel няма как да постигнат със стандартни SIM карти.

Ще отиде ли SIM картата в историята заради iPhone 14?

Apple поддържа eSIM от iPhone XS насам, като в САЩ iPhone 13 се предлага от операторите без физически чип, а с възможност за настройка на eSIM профил. Освен това, актуалният към момента смартфон на компанията може да работи с две „виртуални“ карти едновременно – физическият слот се използва само по желание.

Следващата стъпка
Според WSJ доброто представяне на eSIM в Европа и Азия е станало причина Apple сериозно да обмислят премахването на физическата SIM карта. Големите мобилни оператори в САЩ се подготвят за подобно развитие, като виждат ползи както за себе си, така и за абонатите. За Apple бонусът от премахване на поредния физически слот е допълнително свободно място вътре в устройството.

9to5 Mac цитира анализатора от GlobalData Ема Мор-Макклън, според която все пак компанията няма да поставя на преден план eSIM решението си: „Вярваме, че телекомите ще имат избор дали да продават новия iPhone, който е само с eSIM, заедно с по-традиционните за бизнеса на операторите модели с физическа SIM”.

Така вероятно с iPhone 14 Apple ще направи проба за реакцията на пазара. Премахването на 3,5-милиметровия жак за слушалки в iPhone 7 беше много дискусионно решение, но 6 години по-късно голямата част от пазара прави същото в името на повече свободно място за други компоненти (а и заради лансирането на безжичните слушалки). Премахването на физическата SIM карта вероятно ще се случи още по-бързо, като Apple даже изостават – новият Motorola razr е първият смартфон, който работи само и единствено с eSIM.

По-дългата игра на Apple

Както вече отбелязахме в началото, историята на iPhone е демонстрация на принципа, че във (все по-) малкото е многото. Стремежът на Apple да направи смартфон преживяването възможно най-директно, плавно и лишено от затруднения никога не е стихвал. Скорошен сблъсък с европейските регулации даже може да го ускори.

ЕС задължи всички смартфон производители да стандартизират технологията за зареждане около стандарта USB-C – решение, което Apple не прие радушно. Макар да има данни, че iPhone с универсалния порт ще се появи догодина, също толкова надеждна е и информацията, че американският производител директно готви устройство, което да разчита само и единствено на MagSafe зареждане и което няма да има никакви физически връзки.

Премахването на SIM картата изглежда логична стъпка по този път.

blog.a1.bg

Продължи с четенето

Варна

Изграждат чешма до дом „Младост“

Published

on

Легендарната чешма с минерална вода на вече разрушения дом „Младост“ ще бъде изградена отново, но ще бъде поставена на друго място. Това съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов в интервю за Радио Варна . Според него това ще се случи съвсем скоро.

ВиК-експертът Тодор Димитров уточни, че вече е издадено разрешението от район „Младост“ за поставянето на чешмата. Определено е и мястото – намира се точно срещу бившия дом „Младост“.

„Изчистваме определени параметри по помпите. Надяваме се скоро чешмата да бъде поставена и да заработи“, каза още Димитров.

Експертите използват вече съществуващи ВиК-проводи. Ще бъдат изградени единствено отклонения от водопровода до чешмата и съответно – до ревизионна шахта на канализацията.

Чешмата ще бъде тип поставяем обект, а мястото около нея ще бъде благоустроено. Ще има пейки и кошчета за битови отпадъци.

Друга чешма с минерална вода, любима на варненци, е тази до Топлата вода. Тя се намира точно до стълбичките, и не работи. Димитров съобщи, че причината за това е нейното попадане в частен имот.

Топлата вода, Крайбрежна алея, Варна

Вече са започнали техническите прегледи и обходи за състоянието на чешмичките и фонтаните във Варна. При нужда ще бъдат направени козметични ремонти. Очаква се да започнат да работят през май.

Източник: БНР – Варна

Продължи с четенето

Варна

Стипендия за участие в курс по английски език за младежи

Published

on

Снимка: фондация "Аморфа"

Варненската фондация „Аморфа“ осигурява стипендия за обучение по английски език чрез изкуство и култура, съобщават от организацията. Курсът е насочен към младежи на възраст от 16 до 26 години, със специално внимание към тези, които ще учат или работят в чужбина.

В петседмичния курс, който започва на 21 март, могат да се запишат седем души с ниво на владеене на английски език B2-C2. Уроците ще се провеждат два пъти седмично в „Аморфа Академия“ до Адвокатската градинка във Варна.

От фондацията отпускат стипендия за един от курсистите, който се нуждае от финансова подкрепа. За нея може да се кандидатства до 19 март, а за платено участие се попълва формуляр до заемане на обявените места.

Форматът на курса ще включва лекции, дискусии и самоподготовка за писмена и устна изява. Основно темите ще бъдат свързани с културата и изкуствата, с фокус върху съвременните форми, актуалните творци и тенденции, англоезичната литература, архитектурата. Втората част от периода ще бъде отделена на презентации и обсъждания, свързани с живота в чужбина и уменията за по-добро опознаване на други култури и извличане на полезен опит. С младите курсисти ще се водят разговори за избора на университет и професия, представянето пред другите, обмяната на знания за култура.

Обучението ще се ръководи от специалист от екипа на „Аморфа Академия“, който е филолог с академичен и професионален опит, работещ активно в културната и младежката сфера, съобщават още от фондацията, която развива активното участие на повече млади хора в културния живот на Варна.

Източник: БТА

Продължи с четенето

Варна

Можеха ли новите павилиони в Морската градина да изглеждат по различен начин?

Published

on

Проектът на британски екип грабна първото място в архитектурния конкурс

Две браншови организации на варненски архитекти изразиха недоволството си от вида и местоположението на новопоставените преместваеми обекти в сърцето на Морската градина. От Регионална колегия на Камарата на архитектите определиха позиционирането на павилионите като недопустимо, а от Съюза на архитектите – Дружество Варна ги окачествиха като „едно голямо недоразумение” и поискаха незабавното им премахване.

От архитектурния бранш припомниха, че през 2016 г. беше проведен открит международен конкурс за идеен проект на малък търговски павилион в Морската градина, организиран от Девня Цимент АД и Варна Дизайн Форум.

В архитектурната надпревара за млади архитекти и студенти се включиха 95 екипа от 34 държави на 5 континента. Проектите бяха оценявани от 5-членно международно жури. Ето как изглеждаха някои от разработките:

Целта на конкурса бе да се обогати градския дизайн на Варна, чрез реализиране на съвременна и вдъхновяваща идея за търговски павилион, изработен с иновативните материали на Девня Цимент.

 

Победителят в конкурса получи парична награда, посещение на изследователския център „i.lab” в Италия и реализация на проекта като прототип в реален мащаб.

Последното можеше да се случи в Морската градина на Варна, но 7 години след конкурса няма такива изгледи.

Снимки: effixpavilion.com
Източник: Darik.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page